• 9.373.063 stemmen

Exodus: Gods and Kings (2014)

Drama / Avontuur | 150 minuten

Genre: Drama / Avontuur

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / Spanje

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Christian Bale, Joel Edgerton en Aaron Paul

Releasedatum: 18 december 2014

Plot Exodus: Gods and Kings

"Once brothers, now enemies."

Mozes werd als kind te vondeling gelegd door zijn wanhopige moeder en werd gevonden door de dochter van de Farao. Hij groeide op bij de Egyptische koninklijke familie samen met toekomstige Farao Ramses II. Maar wanneer hij een brandende doornstruik ziet die met de stem van God sprak raakt Mozes ervan overtuigd dat hij de Israëlitische slaven moet bevrijden van de slavernij, wat leidde tot het splijten van de Rode Zee en een veertigjarige pelgrimstocht door de woestijn op zoek naar het Beloofde Land.

avatar van voskat

voskat

baspls schreef:

Ik snap niet dat mensen zo moeilijk lopen te doen over de blanke Egyptenaren, zo heel erg getint zijn de huidige bewoner's van Egypte toch ook niet?

Er komt heel wat meer bij kijken dan de kleur van de huid. Het is niet zo dat je na een uurtje onder de zonnebank er opeens uitziet als een Egyptenaar.

Ogen, neus, mond: alles is anders aan het gemiddelde gezicht van iemand uit die streken.

Maar je hoeft niet eens een volbloed Egyptenaar te casten voor dat soort rollen.

Zelfs als de studio je dwingt om alleen grote namen te kiezen, dan heb je nog een hele hoop acteurs met mediterraans/joods/oosters bloed die er een heel eind bij in de buurt komen.

John Turturro (Italiaans) was bijvoorbeeld prima op zijn plaats hier. Maria Valverde: ook niks mis mee (Arabisch bloed, zoals bij de meeste Spanjaarden). Ben Kingsley komt ook uit de Moslim-hoek. Golshifteh Farahani idem.

Joel Edgerton daarentegen... neeeeeej!

avatar van voskat

voskat

John Milton schreef:

Maar Ridley schijnt verkondigd te hebben dat je met een clubje mensen die wél op Egyptenaren lijken (en die niemand kent) de financiering van een film van meer dan 100 miljoen niet rond krijgt. Zit wat in, maar dan nog stemt het me ontevreden.

Ja, zoiets had ik ook gelezen.

Het probleem zit dus bij de hoge pieten van de studio's.

Maar iemand als Ridley Scott zou verdomme toch eens met de vuist op tafel moeten kunnen slaan?

avatar van Actarus

Actarus

Indrukwekkend qua effects, cinematography, kostuum en production design...

Tot daar het positieve, want van een mooie vertelling is jammer genoeg geen sprake. Ik kan best begrijpen dat mensen zonder voorkennis of weinig filmervaring niet verder komen dan zo'n 2*.

Ikzelf vond de film ook mis-cast. Allemaal goede acteurs, daar niet van, maar ze wisten me als personage weinig te boeien...

De plagen, die waren wel ontzettend goed gebracht, op een doordachte slimme andere manier dan je zou verwachten...de eindscene daarentegen, was wel wat telleurstellend, ook al was het op grote schaal indrukwekkend.

Een moeilijke film om te beoordelen, omdat de ene moment top is, de andere moment aandacht-verliezend, er zit geen constante in. Mijn favoriet blijft "The Prince Of Egypt"

avatar van Drivers

Drivers

Gister gezien, viel zeker niet tegen, al vond ik het aan het eind wat afgeraffeld. Maar goed als je het complete verhaal in de film wil laten zien dan heb je een speelduur van min.5uur.

avatar van filmkul

filmkul

De film begint sterk met een massaal gevecht. Perfect in beeld gebracht door Scott. Daarna zakt de film in, blijft wel boeien, maar haalt een niveau niet hoger dan gemiddeld. Bijbel kennis zorgt er voor dat de spanning niet te voelen is, immers je weet wat er gaat komen. Geen bijbel kennis daarentegen maken sommige zaken wellicht onverklaarbaar. Verder is de aankleding mooi en wordt de film fraai vormgegeven. De special effects zijn van hoog niveau. Bale zet Mozes goed neer. Edgerton lijkt wat miscast. 3.0/3.5

avatar van Timmy757

Timmy757

Oei zoals het er nu naar uitziet wordt het toch al weinig eminente bioscoopjaar 2014 afgesloten in mineur. Dit was toch een fikse een tegenvaller.

Visueel mankeert er niets aan de film, maar het verhaal is gewoon niet pakkend. Hoewel de acteerprestaties degelijk zijn krijg je als kijker met de hoofdpersonen weinig binding. Een 'lege' danwel emotieloze filmervaring is het onvermijdelijke gevolg. Ondanks de (te) lange speelduur komen sommige stukken van de film nogal afgeraffeld over. Met name de plagen (visueel wel mooi), kwamen en gingen in een tempo waarbij ik niet eens kon bijhouden hoevelen het betrof. Sterker nog, het kwam op mij een beetje over alsof mevrouw Scott ergens in de laatste opnameweek, nog even naar haar man riep voor hij naar zijn werk ging; "schat, je boterhammetjes liggen in de koelkast, en vergeet je die plagen niet nog even in de film te verwerken ?". Overigens geldt dit ook voor het o.a. einde. Andere fases kan je dan weer categoriseren als wat langdradig, zelfs op het saaie af. Wellicht dat een langere versie de film meer eer aan zal doen, maar ik geloof niet dat ik mijn kostbare tijd daar aan zal besteden.

Enfin, mocht u twijfelen met kerst tussen de meubelboulevard of deze film is de eerste wellicht wat meer een aanrader.

2,5*.

avatar van JulieV1995

JulieV1995

Zit ondertussen al in Top 10 Worst Movies lijstjes van 2014. Moet deze nog altijd gaan zien, maar ik denk dat ik ga wachten op de Blu-ray release.

avatar van schram101

schram101

Exodus is toch wel een beetje wat Noah niet was. Eerstgenoemde blijft stukken dichter bij het bronmateriaal, of voor sommigen de waarheid, en dat vind ik toch wel wenselijk in dit soort epossen. Hoewel de verhalen uit Genesis en en Exodus voor de rest weinig overeenkomsten hebben zullen beide snel worden vergeleken. Terecht of niet.

Waar Peter Jackson een flinterdun boekje als The Hobbit over drie(!) films uit streek wil Ridley Scott haast het tegenovergestelde. Het grootste gedeelte van Bijbelboek Exodus in slechts één film verwerken. Uiteraard gaat dat hier en daar ten koste van de uitwerking, maar dat stoort gelukkig nergens. Twee-en-half uur is een prima speeltijd voor een film als dit, die zoals je mag verwachten, geen seconde verveelt. Christian Bale is opnieuw ijzersterk, waardoor het voor tegenspeler Edgerton lastig wordt zich te onderscheiden. Dat lukt hem dan ook niet.

Visueel is de film erg mooi, als is de 3D weer pure geldklopperij. Zonde, dat reken ik Scott toch wel aan. Waar hij met Prometheus nog een cinematografisch pareltje afleverde dat een ware toevoeging kende in het 3-Dimensionale is het hier voor de zoveelste keer een kansloze bedoening in de bioscoop met dat brilletje op te zitten.

avatar van jan

jan

Had er meer van verwacht. Vrij traag, te veel dialoog, te weinig actie

avatar van lazyprovider

lazyprovider

o wat slecht was deze film zonde van me tijd zeg

en dan dat stukje zwaardvechten hoe nep was dat zeg o o o o

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Exodus was toch wel een film waar ik erg benieuwd naar was, maar door de vele negatieve reacties was mijn enthousiasme toch een beetje gedaald. Toch maar eens gaan kijken en al snel begreep ik niet waarom het gemiddelde hier zo laag ligt. Ik vond het een erg goede film, met natuurlijk hier en daar zijn minpuntjes. Ondanks de lange speelduur had het voor mij zelfs nog wat uitgebreider gemogen. Vooral aan de relatie Mozes/Ramses had wat meer aandacht gegeven mogen worden, dat was eigenlijk het grootste probleem. Er was weinig chemie aanwezig tussen de twee hoofdrolspelers. Maar apart zetten ze wel een goede acteerprestatie neer, ook de vele bijrollen werden goed vertolkt. Erg opvallende keuze ook om God te laten spelen door een kind.Aan het verhaal werd genoeg aandacht besteed, al sprong het af en toe van de hak op de tak. Sterkste punt aan de film was zoals te verwachten het visuele aspect, maar dat was dan ook zeer sterk. Visueel misschien wel de mooiste film van het jaar. De vele overzichtsshots, de massale veldslagen, de hele aankleding en dergelijke was allemaal perfect in beeld gebracht.

Al met al ben ik erg tevreden over Exodus: Gods and kings. De vergelijking met Gladiator valt al snel: groots opgezet 'historisch' epos, zelfde regisseur, enz. en dan moet deze film overduidelijk onderdoen daarvoor, maar dat had ik ook niet anders verwacht. Toch blijft het een massaproductie van formaat die vooral op visueel gebied weet uit te blinken.

JulieV1995 schreef:

Ach, dat zijn ook maar meningen. Deliver Us From Evil staat er ook in, wat mij betreft een van de beste horrors van het decennium.

avatar van JulieV1995

JulieV1995

Ondertussen gezien en heb halverwege de slappe lach gekregen met de casting van John Turturro. De openings-scènes zijn echt wel indrukwekkend en het einde is ook wel geslaagd qua visuele effecten. Maar de rest ( de 2 uur tussen begin en einde) is slaapverwekkend. Ridley had er voor gekozen (in tegenstelling met de oude film) om er een broers-clash van te maken in plaats van Mozes het centrum te maken van de film. Maar er is gewoon geen conflict te bespeuren in het middenstuk tussen de hoofdpersonages, omdat Mozes nu eenmaal verbannen was. Kortom, visueel mooi, maar een gemiste kans op een geslaagde adaptatie. Noah vond ik veel beter, ook al staat deze verder van Het Oude Testament, het was allesbehalve saai.

avatar van Noodless

Noodless

Van in het begin was ik niet echt enthousiast op deze film gezien mijn voorliefde voor de oude film ' The Ten Commendments' van 1956. De trailer ziet er toch wel cool uit en sommige reacties zijn veelbelovend. Maar anderzijds geeft mij de film de indruk (zoals ik al vreesde) dat het Bijbelverhaal niet zo goed is uitgewerkt betreft de broedertwist en de magie van het verhaal. Is de film ook een aanrader voor een fan van de oude film ? Heeft de film toch een andere benadering dan de oude buiten het feit van overweldigende actiescènes ?

avatar van Re73

Re73

Nee dit was het niet de hierboven genoemde meningen zeggen het allemaal.

avatar van de B-Meter

de B-Meter

Een film die goed begon, maar compleet in elkaar zakte.

In het eerste kwartier was er genoeg actie, waarna ik op meer hoopte, maar verdere actie bleef lang uit.

Verder waren er nog wat dingetjes waar ik niet zo tevreden over was:

- Het acteerwerk van Christian Bale(Mozes) was ronduit waardeloos.

- Het hele verhaal speelde zich in een schemerig licht af.

- De scenes die emotioneel bedoeld zijn, waren absoluut niet pakkend.

- Traditionele fouten: Kinderen en dieren gaan niet dood!

- Zwak einde.

avatar van BobdH

BobdH

de B-Meter schreef:
- Traditionele fouten: Kinderen en dieren gaan niet dood!

Bedoel je hiermee dat jij vindt dat ze niet dood horen te gaan in een film? Want er sterven er behoorlijk wat, zowel dieren als kinderen, en dat is ook vrij essentieel voor het verhaal.

avatar van PeterTriac

PeterTriac

"Kende het verhaal ook niet, maar er staat schijnbaar nogal wat onzin in dat boek" , schreef Basto 21-12 . (..) Ik ging geheel onvoorbereid naar deze film en wist alleen dat het 150 minuten zou gaan duren.

We kregen ook nog een 3-D brilletje dus dat stemde ook al niet erg hoopgevend..

In het eerste kwartier veel actie en moeilijke namen dus ik was even bang om de draad kwijt te raken..

Dat viel mee. Het kakte wat in maar er voor in de plaats kwam een soort aha-erlebnis.

Dit was dus gebaseerd op die verhalen die ik in mijn jeugd elke dag verplicht moest aanhoren totdat het mijn strot uit kwam.. (..) Dat maakte het in ieder geval wel een interessante film.

Niet perse een hele spannende film. Technisch mooi en beheerst gedaan. Een moeilijke afweging inderdaad tussen religie, geschiedenis, spektakel, casting, etc. Ook geschikt voor als je 50+ bent (en "dat Boek" met een hoofdletter schrijft)..

avatar van Zeriel

Zeriel

Direct bij de eerste scene voel je al dit wordt geen topfilm. De Farao heeft de uitstraling van een extra in een mooie outfit. Totaal geen persoonlijkheid laat staan dat Turturro macht uitstraalt. Eigenlijk zijn alle hoofdpersonen gemiscast, ze weten op geen enkele manier te overtuigen. Er is geen moment dat ik het gevoel kreeg dat we hier met historische figuren van doen hebben. Er is geen spanning de hele film niet.

Ridley Scott weet zich totaal geen raad met de Egyptenaren, of met de bouw van de pyramides heel erg old school dit, slaven die stenen blokken voorttrekken. Zo zijn ze iig niet gebouwd, en sowieso al niet toen.

Ja het is allemaal mooi aangekleed en het ziet er fraai uit. Op wat spectakelscenes na is de film gewoonweg heel saai. Ook de interactie met god is zwak ingevuld.

De trailer was beter!

avatar van AC1

AC1

Zeriel schreef:

Ridley Scott weet zich totaal geen raad met de Egyptenaren. Of met de bouw van de pyramides heel erg old school dit, slaven die stenen blokken voorttrekken. Zo zijn ze iig niet gebouwd, en sowieso al niet toen.

Ja, wat gek dat hij er geen aliens heeft bij betrokken. Zou mooi aansluiten bij Prometheus.

Serieus nu, ik denk dat hij vooral het klassieke bijbelverhaal wou vertellen.

WAUW.

Dit was een cinematografisch meesterwerk en het is maar omdat dit gedeelte van het Oude Continent zo vol ketters zit dat er hier zulk een lage score behaald werd. Akkoord, blanke sinterklazen die getaande Egyptenaren moeten spelen, is niet realistisch en dat Engels de voertaal was tussen de Farao en zijn gevolg, zorgt evenmin voor veel inlevingsvermogen, maar het is al jaren geleden dat ik nog zo een spektakel te zien kreeg. Superlatieven schieten te kort voor deze prachtige ode aan één van de grootste profeten uit de geschiedenis. Het Egypte van toen werd bovendien op fenomenale wijze in beeld gebracht, alles straalt beschaving uit. De decors, kledij, pruiken, helmen, koetsen,... het was allemaal topnotch.

Zeriel schreef:

Direct bij de eerste scene voel je al dit wordt geen topfilm. Er is geen spanning de hele film niet.

Wat lig jij toch allemaal te bazelen, man? De eerste scène was vrijwel de sterkste uit de film. Nog nooit een pijlenregen zo heerlijk verfilmd gezien. En geen spanning? Het gebeuren duurt twee uur en half, ik heb mij op geen enkel moment afgevraagd hoe ver we al zaten omdat ik gedurende de hele rit op het puntje van mijn stoel zat: de spanning was te snijden.

De trailer was beter!

Ik sta hier 180 graden tegenover, vind de trailer juist veel te veel op de actie gericht, terwijl de kracht van de film hem juist in het grote geheel zit; de prachtige lange opbouw naar de actiescènes is minstens zo belangrijk als die actiescènes zelf.

Maar los van onze meningen geeft het wel aan dat de trailer in ieder geval misleidend is.

Corcicus schreef:

Nog nooit een pijlenregen zo heerlijk verfilmd gezien.

Klein zijsprongetje: heb je Hero gezien? Hoe de pijlenregen daar in beeld wordt gebracht is bijna kunst, zo mooi.

Zwolle84 schreef:

Lang geleden gezien, maar snel weer afgezet, vond het concept 'matrix meets het keizerrijk' nogal lachwekkend.

avatar van the new guy

the new guy

Prima film waarbij men vooral voor het eerste deel miet gaan. Gelukkig valt de hele religekkie factor mee en is de film zelfs in staat een wetenschappelijke discussie aan te zwengelen. Maar al met al niet bijzonder, zeker niet slecht.

avatar van the new guy

the new guy

Corcicus schreef:

WAUW.

Het is een sprookje hè, Gandalf is ook geen profeet.

the new guy schreef:

Gandalf is ook geen profeet.

Gandalf heeft dan ook geen compleet nieuw moraalstelsel te berde gebracht en honderden miljoenen volgelingen gemaakt, rookie.

avatar van rob77

rob77

De film begon vrij zwak, hoewel de actie scene`s spectaculair oogden was er van enige onderbouwing geen sprake. Het ging wel erg van de hak op de tak en ik had het idee dat de filmmakers teveel wilden laten zien in een te korte tijd. In het tweede gedeelte was er duidelijk minder actie aanwezig maar kwam er meer ruimte voor het verhaal. Al met al vond ik deze verfilming een stuk beter dan Noah van begin dit jaar.

avatar van wwelover

wwelover

Lange tijd naar deze film uitgekeken, maar dat is toch wel verzwakt de laatste maanden. Maar uiteindelijk heb ik mij nog redelijk vermaakt. Al denk ik dat de Extended Cut een stukje sterker zal zijn, want de film werd nu wel heel snel afgeraffeld. De kritiek op de casting kan ik enigszins wel begrijpen, maar gezien het budget is ook wel weer logisch dat ze voor grote namen gaan. Vond ze ook helemaal niet zo slecht spelen (al hebben ze allemaal wel betere rollen gespeeld). Ik keek deze film vooral als visueel spektakel en daarin is hij me niet tegengevallen. Al voegde de 3D natuurlijk niks toe. En hoeverre het afwijkt van de bijbel weet ik niet en daar hecht ik eerlijk gezegd ook niet zoveel waarde aan.