Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Huub Stapel, Monique van de Ven en Serge-Henri Valcke
Gesproken taal: Mandarijn, Engels, Spaans en Nederlands
Releasedatum: 11 februari 1988
Bekijk via Videoland
Zondag 15 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Amsterdamned
"The danger lies just below the surface"
Een psychopathische moordenaar maakt de Amsterdamse grachten onveilig. Hij duikt letterlijk op de meest onverwachte momenten en plaatsen op en maakt het ene na het andere slachtoffer. Er heerst een sfeer van terreur in de stad. Politiedetective Eric Visser gaat op zoek naar de moordenaar, maar het onderzoek schiet niet echt op. Tot Visser de hulp inroept van een duikersvereniging. Zo maakt hij kennis met de knappe Laura. Zijn nieuwe vriendin en zijn dochter komen uiteindelijk dichter bij de dader dan hijzelf...
Eric Visser
Potter
John
Martin Ruysdael
rambam3
Leuke film. Heb me vermaakt.
Heeft ook een spannend en leuk sfeertje, dus kan er niet anders van maken dan 3 sterren
intezar
Ik vind dit 1 van de beste films van eigen bodem.
En toch geef je maar 2,5? Wat zal die goed zijn:P
Barrie vd Laan
Jezus wat een lelijke poster.
man dit is nostalgie
Quido
Respectievelijk Henri-Valcke en Stapel op een crime-scene:
- Ze waren bezig watermonsters te nemen ...
- Het lijkt erop dat het watermonster hen genomen heeft.

erik1677
YEsSSSSS Indeed, pure nostalgie.
In de amsterdamse grachten

Quentin
Respectievelijk Henri-Valcke en Stapel op een crime-scene:
- Ze waren bezig watermonsters te nemen ...
- Het lijkt erop dat het watermonster hen genomen heeft.
Waar denk je dat we hier mee bezig zijn ... Geitenneuker?
Wat een held is Maas toch!
Leuke video:
Flavio
Ik denk serieus dat als deze film bijvoorbeeld in de wateren van bijvoorbeeld Venetie met een buitenlandse topcast dit een wereldwijde klassieker had kunnen worden. Het script is gewoon origineel en redelijk goed uitgewerkt.
Weliswaar geen topcast, maar het is geen klassieker geworden.
moviemafketel
- 19752 berichten
Toch al weer een wat hogere score. Bedankt voor de tip trouwens.
Reint
Ongelooflijk wat een belabberde dialogen deze film heeft zeg! Daar verbaas ik mij echt over, dat dat kan in zo'n 'dure' film (zag het ook al weer in de trailer van Sint, hetzelfde verhaal).
Gelukkig was het acteerwerk van Monique van der Ven (kwam er later pas achter dat zij het was, maar de scene dat ze meegetrokken in het water vond ik erg overtuigend gespeeld) en Huub Stapel nog in orde, dat redde nog íets.
Wel grappig om acteurs als Serge-Henri Valcke (kende ik alleen van Baantjer, maar herkende ik gelijk door zijn stem) en Hans Dagelet (die overigens sprekend op Ian Dury lijkt).
The Hidden
Amsterdamned en De Lift, voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden, en ik kijk ze dan ook regelmatig vlak achter elkaar. Zo ook weer vanavond.
Leuke actie, vooral natuurlijk de speedbootscène. Ik vroeg me af: waarom is deze eigenlijk in Utrecht opgenomen en niet in Amsterdam?
Leuke humor en droge opmerkingen van Stapel: "ze waren watermonsters aan het nemen." - "het lijkt erop dat het watermonster hen genomen heeft". Hilarisch!
Ook leuk: de lift in het ziekenhuis heeft hetzelfde deuren-open-geluid als De Lift
Niks mis met deze film, alhoewel ik spetterend, explosief en spannend einde meer passend bij de rest van de film had gevonden dan dit.
Dat klopt niet wat je zegt. Het grootste deel van de speedboat scene is in Amsterdam opgenomen.
Het gedeelte met die terrassen aan het water, zoiets heb je niet in Amsterdam, is opgenomen in Utrecht.
Trouwens, leuk weetje:
The whole speedboat chase is a reference to the speedboat chase in Puppet on a Chain (1971) which is also set in Amsterdam. Even the colors of the boats are the same.
The Hidden
Bedankt voor de info
Maar ik bedoelde eigenlijk: waarom is er gekozen om dat kleine stukje in Utrecht op te nemen? Natuurlijk omdat je niet die waterterrassen in Amsterdam hebt, maar het is wel een raar gegeven om bewust zo'n duidelijke "fout" in je film te monteren. Iedereen denkt dan toch tijdens het kijken: ???
vistrida
voor een NL film
Enneuhh.... ik kom uit Den Haag en het is mij ook opgevallen dat er een deel in Utrecht is opgenomen..
Stephan
Is een beetje als een film over Cruijff maken en er dan een doelpunt van Rensenbrink als de zijne tussensnijden. Ik vond het destijds als Apeldoorner ook een onbegrijpelijke keuze.
Die grachten in Utrecht zijn ook veel mooier. En zo gaat het nu eenmaal met film. In Jackie Chans Who Am I? Zijn ook tal van Zuid Afrikaanse scenes in Rotterdam opgenomen. Who cares?
Het wordt pas irritant als je de plekken ook daadwerkelijk goed kent.
En pas als je je er aan irriteer. Vond het bij Who Am I juist leuk en bij Amsterdamned eigenlijk ook wel. Was toch leuk zo over dat terras met die boot.
Stephan
De film gaat over Amsterdam. Ik vind het een belediging, voor één leuk shot.
speranza
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Er was toch maar één shot in Utrecht opgenomen??
Betekenisvol? Ik zie werkelijk niet hoe de grachten in Amsterdam betekenisvoller zouden zijn dan die in Utrecht. Of Dokkum, Den Bosch, Leiden of Delft. Gewoon een typisch Nederlands stadsgezicht. En tja, ze hebben in Amsterdam nu eenmaal niet van dat soort terrassen...
vistrida
Betekenisvol? Ik zie werkelijk niet hoe de grachten in Amsterdam betekenisvoller zouden zijn dan die in Utrecht. Of Dokkem, Den Bosch, Leiden of Delft.gewoon een typisch Nederlands stadsgezicht. En tja, ze hebben in Amsterdam nu eenmaal niet van dat soort terrassen...
gewoon trots op zn stad

'Amsterdamned II' verdeelt kijkers: 'Ronduit tenenkrommend'