• 9.374.591 stemmen

Met onder meer: Lola Dueñas, Laurent Lucas en Héléna Noguerra

Gesproken taal: Spaans en Frans

Releasedatum: 16 juli 2015

Plot Alléluia

"Fervidly dark lovesick horror inspired by the real-life criminal duo, the Lonely Hearts Killers."

Michel weet precies wat vrouwen willen horen en hoe hij ze kan bevredigen. Hij gebruikt dit om aan hun geld te komen. Hij heeft een date met Gloria: een gescheiden vrouw die samen met haar dochter in een bescheiden appartement woont en voor het eerst weer een date heeft. Ook Gloria is helemaal ondersteboven van Michel en vertrouwt hem na een intieme nacht haar spaargeld toe. Michel geeft haar echter een verkeerd telefoonnummer. Gloria volgt hem naar een club waar ze ziet hoe hij een andere vrouw inpalmt. Als Michel een hevige migraine-aanval krijgt, brengt ze hem naar zijn huis.

Seam

Laat dit soort plotjes maar over aan Du Welz, ongetwijfeld dat er dan een bizar interessante film uit zal komen. Mijn aandacht heeft hij sowieso al na het indrukwekkende Vinyan.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Geweldig! Geweldig! Geweldig!

avatar van triqo

triqo

Iemand al enig idee wat de releasedatum ongeveer wordt? Kan daar vrij weinig over vinden..

Richardus

Eerst was het verheugen op Colt 45, nu maar uitkijken naar deze Alleluia! Geen Benoit Debie hierbij trouwens, helaas :*(

Seam

Krijgt erg goede kritieken, veel enthousiaste mensen en dat vind ik nou juist jammer. Vinyan en Calvaire waren juist uniek en eigenzinnig en als zoveel mensen blij zijn lijkt het alsof het scherpe eigenzinnige randje weg gevallen is. Maar wie weet hebben al die journalisten eindelijk goede smaak gekregen, dat kan natuurlijk ook.

avatar van tattoobob

tattoobob

Ik heb hier zin in!!!!

avatar van Macmanus

Macmanus

Trailer ziet er goed uit! Wel weer zin in een twisted film van Welz.

avatar van Malick

Malick

Gaat niet op het Filmfestival van Gent draaien omdat die al in België te zien was. Enig idee waar?

avatar van unreallerke

unreallerke

Weet je toevallig ook waar deze in België te zien was? Ik had ook op Film Fest Gent gehoopt, maar dat blijkt dus niet door te gaan.

avatar van yeyo

yeyo

Malick schreef:

7 oktober op het filmfestival van Namen!

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

avatar van XfofaXX

XfofaXX

Wederom een behoorlijk intense ervaring met Du Welz aan het stuur. Ook zonder cinematograaf Debie is dit visueel een érg knappe film. In combinatie met de afwisselende soundtrack geeft dit energetische stukjes tot gevolg - met als hoogtepunten het dansen rond het vuur en de climax van de film in de hagel. Qua acteerwerk krijgen de twee kinderen in de film een vermelding, hun prestatie kruipt onder de huid.

Wie van de waanzin en de wrange humor van Calvaire hield gaat hier ook aan zijn trekken komen. Alleluia voelt aan als een bijzonder duivels liefdesverhaal waarbij de liefde eigenlijk vooral is vervangen door krankzinnigheid.

Richardus

Pfff, lang niet zo naar een film uitgekeken. Iemand zicht op een releasedatum en hoe breed 'ie vertoond gaat worden?

avatar van sakkediemus

sakkediemus

Ook razend benieuwd naar deze. Vinyan staat in m'n persoonlijke top 10 en ook Calvaire was geweldig.

Momenteel draaien ze hem in volgende zalen:

Aventure (Brussel), Plaza Art (Bergen), Cinema Sauvenière en Le Churchill (beide in Luik) en Studio Skoop (Gent)

Uren van de vertoningen - Brussel : Alleluia (2014) - Fabrice du Welz - Cinenews.be

avatar van FinkPloyd

FinkPloyd

• 1964 stemmen

Inderdaad te hopen dat deze film een nog deftige release krijgt, dit lijkt nergens naar.

En dat toch voor een van de grootste talenten van de Belgische cinema, het zal toch niet zijn omdat het een Waal is zeker?

avatar van kevin_vp

kevin_vp

Kan iemand zeggen wanneer deze gedraaid word (in belgië) ???

avatar van Badalamenti

Badalamenti

kevin_vp schreef:

Kan iemand zeggen wanneer deze gedraaid word (in belgië) ???

Maar zoals zo vaak weer niet in Limburg......

avatar van triqo

triqo

Ik vraag me af of er in Nederland uberhaupt een bioscoop-release van gaat komen, er is in ieder geval vrij weinig over bekend.

Wachten tot hij opduikt op een festival of fatsoenlijke dvd/blu-ray release krijgt

Finisterra

Alleluia is een gitzwarte liefdesparabel die meer dan eens uitmondt in een naargeestige nachtmerrie. Met Manu Dacosse (oa. Amer, Strange Color of Your Body's Tears) achter de camera was Debie al snel vergeten. Visueel constant erg mooi en af en toe - in combinatie met de pompende muziek - zelfs érg indrukwekkend. Er zit zowaar een scene in die qua effect in de buurt kwam van de zwart-wit inversie scene uit La Vie Nouvelle. Qua sfeer zijn er sowieso duidelijk raakvlakken met het werk van Grandrieux. Toch voorziet Du Welz zijn film opnieuw van voldoende eigenheid door de toevoeging van zijn gekende - weliswaar gitzwarte - humor. De vertolkingen van de twee hoofdpersonages en de kinderen in de film verdienen ook zeker een vermelding.

Let wel, deze film zal zeker niet bij iedereen in de smaak vallen. Het plot is redelijk repetitief en de acties van de personages zijn niet altijd even logisch. Krankzinnigheid lijkt te overheersen en dan worden de grenzen van het normale wereldje natuurlijk wat overschreden. Dit werd ook pijnlijk duidelijk door enkele mensen in de zaal die voortdurend moesten lachen op de verkeerde momenten. Blijkbaar bij de verkeerde film beland en niet goed wetende hoe te reageren op de wat hardere en vooral vreemdere scenes.

Geen nood, Seam. Dit is zeker niet Du Welz' crowd pleaser, misschien zelfs z'n ontoegankelijkste en meest experimentele film tot nu toe. Beste cinema-ervaring (en zelfs film-ervaring) in lange tijd. Zwartgallig, bevreemdend en waanzinnig (sterk)!

En het wachten wordt nog wat verder bemoeilijkt. Bedankt Finisterra

Finisterra schreef:

Benieuwd wat dat inhoudt. Op zich zijn genoemde films visueel héél interessant, maar het wordt (bijna volledig) verkloot door de editing die niet om aan te zien is. Naam aan dat dat hier niet opgaat?

Onderhond schreef:

Vond het qua editing inderdaad niet lijken op de films van Cattet en Forzani (hoewel ik er daar geen last van heb). De editing is me vooral opgevallen door het soms abrupt afbreken van scenes met harde muziek en/of (off-screen) noise naar een heel rustige scene. Vond dit ook erg goed werken.

Qua expliciet kleurgebruik zie ik meer overeenkomsten maar dan wat spaarzamer ingezet dan in die andere films. Naast het consequent goede kleurgebruik zijn het echter vooral de uitgekiende kadreringen, de - vloeiende of bij wijlen net shaky en op de huid - camerabewegingen en het korrelige beeld die het visueel erg genietbaar maakten.

Ik zie zeker ook gelijkenissen met de visuele stijl in Vinyan dus het blijft toch vooral een Du Welz-film.

Finisterra schreef:

Klinkt als Püha Tõnu Kiusamine (2009).

Finisterra

Die film is iets te lang geleden om me nog echt goed te herinneren. Herinner me het wel als een visueel sterke film, dat zeker, maar eigenlijk niet echt te vergelijken met deze film.

avatar van sakkediemus

sakkediemus

Blind aangeschaft op Amazon.co.uk. Wist totaal niet dat hij al op dvd verschenen was.

Zat vandaag al in de bus. Dat wordt zeer waarschijnlijk kijken vanavond.

Seam

Mooie review Finisterra! Ook fijn om te horen dat het alsnog behoorlijk ontoegankelijk is, dan is hij op zijn best. Ik had ook geen flauw idee dat hij al op dvd verschenen was, gezien hij nergens te vinden was op het internet. Ook maar meteen besteld, kan niet wachten tot ik hem binnen heb.

Richardus

Dan moet ik ook subiet mn beurs trekken. Bedankt voor de tip!

Richardus

Dat is weer een ferm potje psycho van Du Welz!

avatar van Malick

Malick