Bears (2014)
Geregisseerd door: Keith Scholey en Alastair Fothergill
Met onder meer: John C. Reilly
Releasedatum: 22 april 2015
Plot Bears
Natuurdocumentaire die zich afspeelt in de wildernis van Alaska. De sociale diergemeenschap van beren wordt op de voet gevolgd middels een groep filmmakers die bivakkeert in het afgelegen landschap, waar de grizzlybeer in het wild leeft. Dit alles in de hoop meer te leren over de voor de mens vaak afschuwwekkende diersoort.
Lefgozer
Deze vond ik minder dan Chimpanzee (2012). Erg mooie beelden, maar het verhaal wordt wel erg langzaam en kinderachtig verteld.
Macmanus
Disney Nature.
Mooie beelden, lieve beertjes. Maar leek soms wat gemanipuleerd. Erg veel close shots van de beren en dan een voice-over die verteld dat het allemaal heel spannend is. Maar een totaal om te zien hoe dichtbij ze zijn en hoe dreigend het echt is, zien we niet. Vond het een beetje fishy. Had ondanks de erg mooie beelden, misschien beter gewoon een segment kunnen zijn in Planet Earth of iets dergelijks.
2.5 sterren.
Na African Cats en Chimpanzee de derde documentaire die regisseur Alastair Fothergill, bekend van BBC's Planet Earth, voor DisneyNature maakt. Ook ditmaal weer bijzonder fraaie beelden, aan elkaar gesproken op nogal kinderachtige (maar soms best grappige) wijze door akteur John C. Reilly. Dergelijke verhalen over beren hebben we al vele malen eerder langs zien komen in talloze BBC-documentaires, maar qua HD-camerawerk staat dit wel op eenzame hoogte. Inhoudelijk is het echter dunnetjes, net als de meeste documentaires van DisneyNature.
gauke
Het ergerlijk onbenullige, kinderachtige en belachelijke commentaar haalde deze natuurdocumentaire, waarin een gezin van een bruine beer gedurende een jaar gevolgd werd, genadeloos naar beneden. Wat jammer, want de beelden van Alaska waren adembenemend mooi (werkelijk een lust voor het oog).
Noodless
Mooie natuurdocumentaire met wondermooie beelden van landschappen en beren. Qua inhoud weet de film niet meer te verrassen gezien andere documentaires of films. De verteller was vaak wat eentonig op gebied van stemgebruik en echt boeiend kwam het niet over. Maar het camerawerk en de prachtige beelden zijn van een zeer hoog niveau. Wat een geduld moet je hiervoor wel hebben om deze unieke shots te kunnen maken.
7,5/10
david33
0,5 ster wegens Home (Philips Philips) en Olivia Holt.
Maar vooral Philips Philips!
John Lee Hooker
Altijd leuk om enkele beesten in de natuur hun ding te zien doen. Ikzelf vind beren best toffe dieren om onder de loep te nemen. Ze komen vredig over en lijken net als een pandabeer heel de dag maar een beetje te chillen, maar in feite zijn er diverse problemen die overbrugd moeten worden. Helemaal bijzonder als je enkele familieleden met elkaar op ziet groeien waarbij ze allerlei aspecten voor het eerst ziet meemaken. Zoals een strand het proeven van zand. Erg knap gemaakt door de crew en ik vraag me af hoe al het wild om hun heen over deze mensen hebben gedacht met al die uitrusting en onbekende voorwerpen. Mooi dat ze nog een soort van making-off er achteraan hebben geplakt. Ik zag de Nederlandse versie, maar wonder boven wonder heb ik me nu niet hoeven te storen aan de desbetreffende vocals (gelukkig is Paul de Leeuw niet ingeschakeld). Het werd goed en duidelijk verteld, zonder aandikkerij of slap gezever. Ondanks dat ik al soortgelijke behandelingen heb aangetroffen bij Arctic Tale (2007) en Grizzly Man (2005) vind ik ook deze weergave weer erg boeiend.
david33-2
Precies! Het moet maar eens afgelopen zijn met die kl** top 40/popmuziek!
Gaan ze elke Disney nature film hiermee nu vervuilen? En die muziek van die Disney Channel stars wordt wel genoeg gepromoot op TV.
richardd.
Prima documentaire, wel een aanrader alleen dan met het geluid op zacht en een muziekje op de achtergrond want het commentaar is wel erg kinderachtig, erg storend naar mijn mening.
Daarnaast vond ik de documentaire ook weinig inhoud hebben, het beregevechtje was leuk en nog een paar dingen maar dat hebben we al wel eens eerder gezien. Had er meer van verwacht.
Fonzie1983
Vond het een schitterende film! Toegegeven, het commentaar was soms wat kinderachtig maar begrijp wel dat dit Disney is - en dat het voor zowel ouders als kinderen leuk moet blijven. Als je de rauwe kant van het dierenrijk aan kinderen laat zien i.c.m. volwassen commentaar, dan haken de kleintjes denk ik snel af. Plus, die zijn er al genoeg met de BBC-docs. Een dikke 4 sterren voor het weergaloos vastleggen van deze beren.
Decec
Een mooie documentaire film...
Prima verhaal...
Zeer prachtige landschap...
Prima achtergrond geluid
(Dolby Digital)...
Toch mooi HD kwaliteit breedbeeld (via Pathé SD upscale naar HD kwaliteit)..
Duidelijk goed verstaan Nederland (ondanks mijn handicap slechthorend met hoofdtelefoon zeer goed verstaan)...
Een moeite waard...
mishad
Te vaak gezien, de Disney natuurfilm over dieren die het heel zwaar hebben. Moeder met kleintjes moet zien te overleven, onderweg komen ze alleen maar obstakels tegen maar uiteindelijk blijkt de verlossing aanwezig. ‘Bears’ is niet anders, ware het niet dat ik toch weer voor de bijl ging door werkelijk fantastische beelden van beren in Alaska. Wordt ik nou weer voor de gek gehouden?
knusse stoel
Prachtige (en met veel geduld waarschijnlijk) opgenomen natuurfilm over een mama Beer en haar twee nu en dan stoute kindertjes. Als wij zo doorgaan met het vernielen van deze prachtige natuur, denk aan de plannen om olie daar te boren door o.a Shell, is dit natuurschoon voor ons nageslacht alleen nog eens op deze manier te bewonderen.
Over het commentaar bij deze docu zal ik mij maar niet uitlaten, dat is al genoeg gedaan door anderen voor mij en ze hadden helaas gelijk! En zet de ondertiteling niet aan, dat is nog erger!!!
Teenwolfislifex
Hele lieve beertjes! Ook hele mooie beelden, maar een beetje kinderachtig verteld. Ook was de stem nogal saai en eentonig. Het werd een beetje irritant, maar zeker de moeite waard om te kijken! Negeer de stem en focus op de beelden.
Typische Disney natuur Documentaire over beren en dan vooral m.b.t. het eerste jaar van de kinderberen Scout (die avontuurlijk is), Amber (die een moeder kindje is) en mama beer Sky (die zeer zorgelijk is voor haar kinderen). De verfilming van het verhaal is zowel mooi, komisch (o.a. vanwege de slimme en behulpzame raaf), lief, aandoenlijk en soms zelfs een beetje spannend (o.a. door het gevaar van water, andere beren en wolven). In het verhaal draait het overigens vooral om de zoektocht naar eten (o.a. vette zalm), om de volgende lange winter door te komen.
Visueel gezien spat het verhaal natuurlijk van het scherm met de vele fraaie natuurbeelden (eerste 10 minuten van het verhaal spelen zich vooral af in een besneeuwd en bergachtig landschap, waarbij je zelfs lawines ziet) van een schiereiland van Alaska, waar het verhaal zich afspeelt. Het verhaal wordt bij elkaar gepraat door John C. Reilly en hij doet dat op een manier, welke vooral kinderen aanspreekt en mede daarom is deze film ook vooral bedoeld voor kinderen, maar als volwassenen kan je er ook gerust naar kijken.
En omdat deze film vooral bedoeld is voor kinderen, hoef je geen schokkende beelden te verwachten (tenzij je een zalm liefhebber bent
) en loopt het verhaal ook goed af voor Sky, Scout en Amber, die gedurende het jaar al aardig zijn gegroeid. Desondanks is de film wel hier en daar spannend en vooral op het moment dat de verstoten (door de beer Magnus, die de baas is) beer Chinook het voorzien heeft op de kinderen van Sky en ze zelfs in gevecht moet gaan met de veel sterkere Chinook. Daarbij denk je dan heel even dat Scout het waarschijnlijk niet overleefd heeft, maar dat is dus wel het geval. De film opent met het ontwaken van de beren tijdens het einde van de winterslaap (begin van de lente) in hun hol en eindigt met die beren die gaan beginnen aan de winterslaap (begin dus van de winter), die maar liefst 6 maanden duurt. Daarbij wordt nog aangegeven dat Scout en Amber nog in de komende twee jaren bij hun moeder Sky zullen verblijven.
Na het einde van het verhaal na circa 70 minuten, volgt nog een fraaie aftiteling, waarbij je ziet hoe de opnames tot stand zijn gekomen. Al met gewoon een mooie natuur Documentaire over beren, die zich lekker wegkijkt en een lust is voor het oog, vanwege de fraaie in beeld gebrachte beren en natuurlijk ook de prachtige natuurbeelden.
Joepie, ik was de 100e stemmer
coumi
Schitterende, adembenemende opnamen. Heb mijn ogen uitgekeken. Film zal niet minder zijn dan het bekendere L'ours van Jean-Jacques Annaud. Echt een aanrader voor liefhebbers van een goede natuurfilm. Bears heeft slechts één groot nadeel: De vertelwijze van de bekende acteur John C. Reilly(inderdaad, die met die trouwe hondenkop) is niet best en vrij irritant. Hij praat alsof hij een stel kleuters toespreekt. Bears word dan wel gepresenteerd als een real life avonturenfilm, maar iets minder infantiel commentaar van de verteller was geen overbodige luxe geweest.
DiamondsRealDeal
Het kinderachtige valt echt mee als je het op de Nederlandse taal kijkt.
mrklm
Disney heeft de gewoonte om natuurdocumentaires te verkinderdagverblijviseren. En dus krijgen de beren in deze film menselijke trekjes aangesmeerd en krijgen ze allemaal een naam. We volgen Mama Beer Skye en haar kinderen Amber en Scout die overigen net zo goed Paddington en Pooh hadden kunnen heten, zo schattig zijn ze. Uiteraard ontdekken we al snel dat ze denken zoals mensen dat doen en dat ze zich vaak ook precies zo gedragen als wij!
Dergelijke nonsens moet je helaas slikken totdat de werkelijke overlevingsstrijd begint en deze documentaire eindelijk de realiteit van het bereleven onder ogen ziet. En is leven is lang niet altijd beregoed. Hoewel de makers volop gebruik maken van montagetechnieken om een verhaal te suggereren - tijdens de aftiteling zien we de crew aan het werk - zijn er veel indrukwekkende momenten. Er zijn regelmatig confrontaties met onvriendelijke concurrenten die elkaar te lijf (willen) gaan, maar het zijn de schitterende beelden van de forelvangst die nog lang je netvlies blijven nabranden. Niet bijzonder leerzaam maar aangenaam kijkvoer voor de familie, al zijn sommige momenten iets te eng voor de allerkleinsten.
blurp194
Super mooie beelden van de beren, en ook bijzonder knap hoe ze door de seizoenen de familie kunnen volgen - en ook wel behoorlijk wat geluk dat dat lukt. En wellicht dat het verhaal voor een doelgroep van erg jonge kinders werkt, maar amai, wat was het mooi geweest als een Attenborough of Palin hier de commentaarstem voor gedaan had. Gelukkig kan je het geluid gewoon uitzetten, aan de muziek mis je ook niet echt wat.
De plaats van handeling is overigens het Katmai park, waar ook de jaarlijkse Fat Bear Week ‘wedstrijd’ speelt, en waar je via de live streams van explore.org de beren kan zien terwijl ze de ene na de andere zalm uit de rivier plukken. Leuk om in deze film het bekende landschap uit een andere hoek en met veel betere beeldkwaliteit te zien. Het schijnt zelfs dat de wereldberoemde beer 480 ‘Otis’ meespeelt - een meervoudige Fat Bear Week winnaar, en ook op zijn voor een beer al erg forse leeftijd ook dit jaar weer een serieuze kanshebber voor de titel - over een weekje kan je op ‘m stemmen!

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

African Cats