Genre: Actie / Oorlog
Speelduur: 134 minuten / 153 minuten (director's cut)
Alternatieve titel: Wind Talkers
Geregisseerd door: John Woo
Met onder meer: Nicolas Cage, Adam Beach en Christian Slater
Gesproken taal: Engels en Japans
Releasedatum: 12 september 2002
Bekijk via Videoland
Plot Windtalkers
"Honor Was Their Code."
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de taal van de Navajo-Indianen gebruikt om top-secret boodschappen te coderen, aangezien de Japanners deze niet konden breken. Ze proberen hier iets aan te doen door Navajo-soldaten te kidnappen. Een marinier wordt aangesteld als bodyguard. Hij krijgt als taak om, als de Navajo-soldaat gevangen genomen dreigt te worden, hem dan maar te vermoorden.
Sergeant Joe Enders
Rita Swelton
Sergeant Peter Henderson
Lad
Gisteren herbekeken.
Inderdaad, de Amerikanen worden er soms afgeschildert als DE redders van die mensen, als DE helden soms. Op dat vlak vond ik Platoon beter, al was dat in een andere oorlog.
Soms leek het ook wel alsof ik CoD of MoH aan het spelen was, sommige Amerikaanse soldaten ratelden verschillende, op hen ook schietende, Japanse soldaten neer zonder zelf geraakt te worden.
Toch is deze film boordevol actie, met goede en vele vechtscenes, waardoor mijn score op 3,5 sterren blijft hangen. Een aanrader, deze film was vroeger zelfs één van mijn lievelingsoorlogsfilms, maar 3,5 is een mooie score.
Eric§Cartman
Heel mooie film,ik had eerst vooroordelen maar die vallen uiteindelijk toch goed mee.
desteven007
Nicolas Cage doet het toch maar weer in deze oorlogsfilm van John Woo maar het werd niet echt gemakkelijk voor deze regisseur, hij moest tijdens de productie van dit WO II-Hollywooddrama dansen naar de pijpen van het Pentagon en de kritiek in zijn film afzwakken.
Ik vond het eens niet de normale kost die te zien is in de meeste oorlogsfilms.
Deze film bevat minder vuurballetten dan we bij een Woofilm gewoon zijn, maar de gruwel van de militaire actie is spectaculair in beeld gebracht en het verhaal over de mannelijke broederband is aangrijpend.
De eerste keer dat ik de film zag vond ik er niet veel aan maar laatst heb ik hem nog eens gekeken en vond ik het best een mooie film.
Vooral de oorlogsbeelden zien er zeer mooi en realistisch uit. Het verhaal kan me opzicht niet zoveel bekoren maar de actie zag er goed uit. Nicolas Cage vond ik trouwens goed acteren in deze film, maar de Navajo-Indianen waar het verhaal over ging (zoals Adam Beach) kwamen niet goed uit de verf.
Een ietwat miscaste Cage in een ongeloofwaardige oorlogsfilm wordt toch nog enigszins te pruimen door de regie van Woo, die wederom weet hoe je actie in beeld brengt. Redelijk.
ruudhesselink
Ik snap niet dat deze film zo'n laag gemiddelde heeft, goede actie en een leuk verhaal.
Lad
Sterke film van regisseur John Woo.
Deze film is (op het eerste half uur na) bijna continu vechten, schieten en nog eens vechten. Iemand die van totale chaos houdt, kijk deze film, aanrader!
Nicolas Cage is perfect voor deze film, hij speelt de rol uitstekend als wilde dronkeman die gewoon goed kan vuren met zijn geweer.
De gevechten kunnen wel eens wat overdreven lijken, zeker die laatste, waarbij de Japanners met véél meer zijn dan de Amerikanen en die laatsten toch winnen.
Doch, de film blijft zeer vermakelijk, met chaotische vuurgevechten, veel bloed en veel geknal. Vervelen zal je je zeker niet doen! 3,5 sterren.
confucius
Een lange oorlogsfilm met lange acties. Alle clichés zijn aanwezig:
onderlinge pesterijen, slampampen, wederzijdse overtroevingen,
sentimentele verhalen over vrouw enz. én ...killings, massa´s killings. Genieten van deze film zit er niet in.
"Mooie oorlogsfilm" recenseerde iemand! Hij zal het wel niet zó
bedoeld hebben.
Toegegeven. Er zijn oorlogsfilm die 'kleven' (we kennen ze onderhand allemaal wel) waar bepaalde gevoelens bij loskomen. Niet bij deze, en dat ligt niet aan het archie slecht acteerwerk van Cage alleen, maar aan de hele aanpak van de film. Een bekende filosoof verwoordde het zo:
"Doodt er 50 en je bent een serie moordenaar. Doodt er 50.000 en je bent een held. Doodt ze allemaal, en je bent God." 0,5 voor die
Navajo. Dat was ook de teneur van deze mindere prent.
skipy05
goede oorlogs film. Er zit bijna heel de tijd actie in. Nicolas Cage speelde zijn rol goed maar hij kan nog beter. goed verhaal maar wel niet heel groot. Maar door heel de tijd actie stoorde het niet.
De film heeft ook zeer mooie muziek.
Bart Simpson
Deze film al meerdere keren gezien. Een mooi, goed en minder bekend verhaal is hier prachtig verfilmd. Aanrader, dat zeker!
bild
Oorlogsfilm waarbij weinig of geen gevoelens loskomen. Amper medelijden met Cage die niet naar de oorlog wou. Maar dat alles is nog niet het ergste, het zijn die clichés dat deze film zo zwak maakt, ook zijn de acteerprestaties van Nicolas Cage ondermaats. Een van de zwakkere high-budget oorlogfilms.
joel2305
ik vind het wel goed dat ze ook een keer een verhaal maken over de Navajo's tijdens de oorlog
het verhaal vond ik daarom ook zeer goed
had alleen af en toe het gevoel dat ik eerder naar een Vietnam-oorlog film zat te kijken
Bibelonseberg
Super film.
Wel bloederig en veel soldaten die sneuvelen.
Op waarheid beruste verfilming van de rol die de native americans hebben gespeelt in de 2e WO.
canciser
1 van de slechtste en grootste floppen ooit gemaakt, wat heeft Woo met dit enorme budget eruit kunnen slepen. Een (bijna) propaganda film uit 1943 voor mensen die niet na kunnen denken en nog steeds denken dat Japanners niet konden vechten met Nicolas Cage erin. Knap hoor, petje af 1,5*
juhnzun
Behoort samen met Rescue Dawn tot de slechtste oorlog films allertijden !
FunkStarr
- 1922 berichten
Vond hem ook redelijk zwak, en ben van mening dat Cage hier gewoon een miscast is. Niet dat hij heel slecht acteert maar ik vind hem gewoon niet overtuigend als een leger officier. Hier en daar wel aardige scenes maar over z'n geheel gezien toch een tegenvaller.
donkied
Ik vind dit eerlijk gezegd één van de sterkere rollen van Nicholas Cage. De gevechten vond ik soms enigszins soft en te heroisch. Ook zaten er een paar typische oorlogclichés in maar het acteerwerk en de screenplay maakten alles wel weer goed.
Deze film verdient een 3,5*
MisterHeli
schitterende film !
goed verhaal en goed geacteerd !
snap mensen niet die dit een slechte film vinden ?!
Pipoo!
Één van de beste films van Cage. Jaren terug ook eens gezien, maar kon me er weinig van herinneren. Vandaag nog maar eens bekeken. Prachtig verhaal natuurlijk. Hier en daar wat heroisch, maar goed een oorlogsfilm hoeft niet alleen maar drama te zijn. Voor mij een goede mix.
Many
Zwaar overdreven, maar als je er niet teveel bij nadenkt wel vermakelijk
sofripa
John Woo zorgt altijd voor vermaak met vette scenes. Het verhaal kon met niet helemaal boeien. Cage is goed 'los' in deze prent. 3,5 sterren
RonMathijs
Ik vond de film redelijk.
Ik ben het met meerdere mensen hier eens, ik vind Cage niet de gene die deze rol had moeten spelen. Hij heeft bij mij niet de uitstraling hierna, ook al is het een goede acteur. Verder vond ik de audio tegenvallen, een paar misplaatste muziekfragmenten naar mijn mening. Het verhaal achter de film vond ik dan wel weer zeer sterk.
Al met al, een redelijk film dus 'n 6je
Zandadder
Wat krijg je als John Woo een oorlogsfilm maakt.... deze klucht.
Overdreven, onrealistisch en zo cliché als het maar kan.
Japanse soldaten met de vlag in hun hand hun dood tegemoet rennend.
Soldaten met ninjarollen over de grond.
In het wilde weg schieten en complete manschappen stortten ter aarde.
Belachelijk geromantiseerd beeld van soldaten en situaties.
Groentjes met een mes die op samurai wijze 6 Japanners achter elkaar afmaken
Voorspelbaar einde wat moet inspelen op het sentiment .
Lange zit, uitgekeken op karakter, voornamelijk hoofdschuddend.
Vreemd dat Nicolas Cage zich voor hiervoor heeft geleend.
Mustard
Cliché film is cliché , heel jammer dat de Navajo soldaten niet meer in de voorgrond waren.
Tarkus
Ik vind dit een zeer goede film, met Nicolas Cage in zijn beste doen.
Prima verhaal, goed geacteerd, prachtige actiescenes en locaties.
Enkele jaren geleden heb ik de (korte) bioscoopversie gezien, en nu de Director's Cut, en die is nog stukken beter dan de kortere versie. Ondanks de 2u30 dat hij duurt is dit geen langdradige film geworden, integendeel, het is boeiend van begin tot eind.
De actiescenes worden uitgebreider getoond evenals sommige andere belangrijke punten in de film, o.a. op de rassenhaat van een van de soldaten in het begin van de film wordt dieper ingegaan.
Deze film kan best met toppers mee, en het is dan ook onverdiend dat hij minder aandacht heeft gekregen toen hij verscheen.
Bij mij hoort hij in het lijstje van favoriete films.
Topfilm van topregisseur John Woo met een topcast over de hele lijn.
Deze film is een van mijn favorieten had ik in mijn eerste commentaar gezegd, het kon dan ook niet uitblijven dat ik hem opnieuw heb bekeken, en dit keer op blu-ray.
En de prent is er alleen nog beter op geworden, prachtige beelden een een fenomenaal geluid.
Een aanrader !!!
mnrk
Dit is nog steeds een vermakelijke oorlogsfilm van John Woo....
Nicolas Cage is in deze film prima gecast en wordt prima bij gestaan door Adam Beach.
De actie in deze film is zeer overtuigend en wordt geweldig in beeld gebracht (iets wat je wel kan overlaten in John Woo), het verhaal is ook goed en komt prima over.

WOII-film 'Windtalkers' met Nicolas Cage 10 juni te zien op televisie

Je hebt nog maar heel kort de tijd om deze films te bekijken

20 Days in Mariupol
Documentaire, 2023