• 9.369.469 stemmen

Geregisseerd door: Tomasz Wasilewski

Met onder meer: Mateusz Banasiuk, Marta Nieradkiewicz en Bartosz Gelner

Gesproken taal: Pools

Plot Plynace Wiezowce

De jonge atleet Kuba woont samen met zijn moeder en zijn vriendin Sylwia. Hij spendeert veel tijd met trainen voor de zwemcompetities waaraan hij meedoet. Op de opening van een kunsthal ontmoet hij Micha?, die zich bewust is van zijn homoseksualiteit. Kuba bevindt zich in een redelijk bevredigende heteroseksuele relatie, maar is nog aan het zoeken naar zijn ware ik. Een fragiele binding begint zich te vormen tussen Micha? en Kuba, maar gauw wordt alles erg gecompliceerd.

Vanaf medio februari / maart te zien in enkele bioscopen in het kader van Gay Film Night (Cinemien)

avatar van gerper

gerper

Ik zie voor het eerst een Poolse filmproduktie en ik was best onder de indruk. Goede cinematografie, goed en geloofwaardig acteerwerk. Het hebben van een hetero relatie terwijl je enorm verlangt naar de homo- relatievorm die bij je past komt erg goed tot uiting door het intense acteerwerk van Mateusz Banasiuk. Erotiek en geweld zijn aanwezig, maar niet overbodig en goed in beeld gebracht wat mij betreft.

Ik wil zo wel meer films uit Polen zien. Een dikke 4.

avatar van Turkse gast

Turkse gast

Heb een vraag voor degene die hem hebben gezien overleefd die jongen de aanval, van de homofoben ?

avatar van gauke

gauke

De regisseur toont lef met deze productie (het lijkt een statement tegen de onderdrukking van homoseksualiteit) in het overwegend conservatief georiënteerde katholieke Polen, ook al is zijn benadering van het verhaal, hoewel rustig en genuanceerd, niet gevoelig. Het resultaat is een boeiend sterk drama, met vooral een beeldspraak die indruk maakt, dat je onmogelijk koud laat (vooral het einde doet je wat). De homoseksuele liefdesrelatie wordt door de regisseur realistisch in beeld gebracht en de haast uitgelaten romantiek staat in schril contrast met de bittere delen. De treffende oedipale relatie tussen de dominante moeder en haar zoon had wat meer uitwerking verdiend. De cast speelde sterk; Marta Nieradkiewicz fascineerde en was beangstigend als de koelbloedige en berekenende vriendin.

De film deed qua thematiek sterk denken aan het Duitse 'Freier Fall' uit hetzelfde productiejaar.

avatar van MauriceMankes

MauriceMankes

Een statement niet zozeer politiek als wel het maatschappelijk ongemak van het homozijn. Knap gefilmd en de onderhuidse spanning die bijna voelbaar is. De kleuren dragen echt bij; en het contrast tussen romantiek en buitenwereld is heftig.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1943 berichten

Mooie film. De drie hoofdrolspelers acteren erg goed. Vooral de vriendin. Ze heeft het al lang door. Maar durft de waarheid niet te zien. Leuke scene dat een keer een homo een hetero in elkaar slaat. Het einde is dan wel weer heel heftig. Ook mooi is de Poolse omgeving. En de sfeer van de hoofdstad.

avatar van Movsin

Movsin

Film over de schade en het onbegrip die een nieuwe (homo)relatie teweegbrengt bij een bestaande relatie en familie.

Eigenlijk kon de film mij pas in het laatste stuk boeien als de dramatische impact pas expliciet tot uiting komt.

Voorheen waren de twijfels wel goed weergegeven en, was de drang naar seksulaiteit ruim aanwezig, scènes waarin liefde en genegenheid spreekt uit de nieuwe relatie waren, op één uitzondering na, er niet bij.

Heb al betere, gevoeliger werken in dit genre gezien dan deze film, die eigenlijk niets toevoegt, tenzij dat dit de eerste Poolse film is die ik zie die dit thema aanraakt.

avatar van AnyaH

AnyaH

Droevige Poolse dramafilm over een ontluikende mannenliefde die wordt tegengewerkt door familie en een conservatieve maatschappij.

Cinematografie: donker en duister vaak in blauwtinten, licht en mooi bij het meer. Scѐnes: vaak binnen in het zwembad of bij Kuba thuis, buiten op straat, de P-garage en camperen bij het meer. Muziek: veelal dramatische filmmuziek of louter omgevingsgeluiden. Cast: de drie hoofdrolspelers acteren goed, realistisch en naturel, bijrollen van ondergeschikt belang.

Plot: Kuba woont bij zijn moeder en zijn vriendin Sylwia. Hij studeert en daarnaast traint hij intensief voor de zwemcompetitie. Tijdens een kunstexpositie ontmoet hij Michal en ze vormen een bijzondere band die verder gaat dan alleen vriendschap. Helaas is niet iedereen het hiermee eens......

Resumé: een dramatische liefdesgeschiedenis in een conservatieve katholieke setting. Je volgt Kuba in zijn doen en laten, waarbij de filmmaker vaak op de huid filmt, achter Kuba aanlopend, alsof je in zijn rol kruipt..... Eerste deel beetje onduidelijk, tweede deel wordt beter: hun geheime afspraken, de (niet te) expliciete scѐnes. Maar ik werd bijna misselijk en kreeg een knoop in mijn maag van de laatste 10 minuten van de film. Ik kan niet tegen zinloos geweld (alsof geweld niet altijd zinloos is.....). Zo lost een conservatieve maatschappij blijkbaar 'het probeem' op, ronduit afschuwelijk!

Boodschap: in een conservatieve samenleving is het vrijwel onmogelijk om jezelf en vrij te zijn om lief te hebben wie je zelf wilt.....

Beetje vreemde titel voor een film? In de film is een prachtige en ontroerende omschrijving hiervan, die ik hier niet zal benoemen........

avatar van pjmj

pjmj

Erg gedurfde film, gezien de omstandigheden voor LHBT-ers (zelfs nog vandaag de dag) in Polen en de PIS-regering. Alleen daarom al maakte hij veel indruk op me. Het einde was verbijsterend. Er zullen nog jaren voorbij gaan voordat mensen die tot deze groep behoren enigszins relaxed zichzelf kunnen zijn in Polen. Hopelijk heeft deze film (al dateert hij al van 2013) daar een beetje toe bij gedragen.