Hjartasteinn (2016)
Drama
129 minuten
geregisseerd door Guðmundur Arnar Guðmundsson
met Baldur Einarsson, Blær Hinriksson en Diljá Valsdóttir
Het verhaal speelt zich af in een afgelegen vissersdorpje in IJsland. Thor en Christian zijn twee tieners en de beste vrienden. Ze ervaren een bewogen zomer. De ene ontdekt een meisje, terwijl de andere nieuwe gevoelens ervaart voor zijn kameraad. Op het einde van de zomer, wanneer de ruwe natuur van de streek haar rechten terugneemt is het tijd om de speeltuin te verlaten en worden ze een stuk volwassener.
Trailer
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,4 / 4552)trailer (YouTube, ondertiteld)kijk op Cinemember
er staat inmiddels 'Vanaf 16 november in de bioscoop' hierboven? Of het goed en uitgebreid is, kunnen we daar natuurlijk niet uit opmaken

arti film, dus dat worden enkele kleinere filmhuizen. Hopelijk nog wel een beetje verspreid door 't land.
De rest brengt de Ijslandse regisseur Guðmundur Arnar Guðmundsson eigenlijk vooral op gevoel, en dat dan gedurende twee verstillende uren cinema. Het coming of age-perspectief krijgt een frisse en eerlijke invulling door de jonge, onervaren cast, die het geluk en de tragiek van het opgroeien treffend verbeeldt. Verliefdheid en vriendschap gaan in dit drama hand in hand met gezinsproblematiek en sociale uitsluiting. Die thematische clichés zouden in een andere film misschien gaan opspelen, maar hier is daarvan maar heel spaarzaam sprake.
”It’s not what a movie is about, it’s how it is about it”, zei de Amerikaanse filmcriticus Roger Ebert eens. Op de meest intieme momenten van deze sfeervolle karakterstudie dragen de acteurs de gevoelige essentie van de film over; zij tillen het soms middelmatige schrijfwerk naar een hoger niveau. De camera is daarbij hun grootste bondgenoot. De meest minimale emoties openbaren zich in prachtige, dicht op de huid gefilmde close-ups.
Het is de beste keuze die Guðmundsson kon maken; hij neemt de tijd om zijn personages te laten groeien, en dat betaalt zich zonder meer uit. Heartstone is één van de mooiste, meest authentieke films van het jaar.
web
De film bouwt het drama langzaam maar meeslepend op: halverwege zat mijn waardering nog op 3 ½ ster (‘aardig filmpje’) maar aan het eind vocht ik tegen mijn tranen en hoopte ik vurig dat het nog goed zou komen zodat het 4 ½ ster is geworden.
Verder is er geen smartphone of IPad te zien , muziek wordt nog via een platenspeler gedraaid, nostalgie dus...maar dan wel met een rauwe rand op het einde
De premisse is relatief simpel; opgroeien, worstelen met seksuele ontluiking, man worden of niet. Echter de manier waarop dit verbeeld werd...ook nog relatief simpel. En waarom werd ik dan toch subiet 2 uur meegesleept? De spanningsboog in het script was perfect en er werd subtiel en behendig gewisseld tussen perspectieven van de 2 mannelijk hoofdrolspelers. Veel dicht op de huid gefilmd en ontzettend overtuigend geacteerd vóelde ik de emoties door het scherm heen. Ik kromp ineen bij een nare gebeurtenis en zat mee te snikken van geluk bij iets moois (fok schiet weeeer vol nu). Alles was zo invoelbaar, juist gebalanceerd en bevredigend van begin tot eind. Bij vlagen prachtig gefilmd, pure oogstreling en dan nog niet eens door het landschap maar evengoed hoe de mooie mensen in beeld werden gebracht, haren, een blik, dwarrelend stof.
En dan dacht ik; heb je films die hard proberen bijzonder te zijn (mother!) een opvallende stijl hebben (bv Lanthimos) en die kan ik rationeel zeer waarderen en soms ook invoelen. Maar dan komt hier een zuivere film die zo subliem is gemaakt en vertolkt, die recht in mn hart knalt en me zo ontiegelijk beroert van meeleven en filmische schoonheid en perfectie dat ik nu bij schrijven in de trein mn tranen moet bedwingen. Dat deed en doet me beseffen dat ik hier nog even mijn mooiste film van het jaar zag.
Mooi. Hjartasteinn is een ingetogen IJslandse coming of age film over twee jongens die opgroeien onder harde omstandigheden op het schitterende IJslandse platteland. Een weergaloze cinematografie is dan ook bijna vanzelfsprekend, en Hjartasteinn ziet er verbluffend mooi uit.
Thor wil achter de meiden aan en Christian is verliefd op Thor, maar homoseksualiteit wordt in deze gemeenschap niet zo snel getolereerd. De twee jonge acteurs en twee jonge actrices zijn ijzersterk, en de regisseur weet het meeste uit deze onervaren acteurs te halen. Wanneer ze er met z’n vieren samen op uit trekken is Hjartasteinn op zijn best. Naarmate de film vordert focust het verhaal zich steeds meer op Thor, en dat is een wat jammerlijke keuze omdat Christian en zijn ontluikende homoseksualiteit steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. De film is ook erg lang, en door allerlei subplotjes en (te) veel personages begint het op een gegeven moment wat te slepen. Gelukkig blijft het verhaal van Thor wel interessant, en Hjartasteinn sluit ijzersterk af.
3.7* ster, en wellicht schrijf ik er later wat meer over.
We wachten met ongeduld.
De beklemmende sfeer van dat kleine dorp wordt goed neergezet, zonder te overdrijven, gewoon door te laten zien hoe het daar nu eenmaal is. Je zou er wonen, zeg. Ik word al gek bij de gedachte eraan.
Boeiend verhaal weergegeven in een schitterende omgeving. In het begin denk je inderdaad waar gaat het heen met de wreedheid, maar de interacties tussen de personages overheerst gelukkig.