Genre: Komedie / Avontuur
Alternatieve titels: De 100-jarige Man Die uit het Raam Klom en Verdween / The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared / The Centenarian Who Climbed out the Window and Vanished
Zweden
Geregisseerd door: Felix Herngren
Met onder meer: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander en David Wiberg
Gesproken taal: Zweeds, Duits, Engels, Spaans, Frans en Russisch
Releasedatum: 1 mei 2014
Bekijk via CineMember
Plot Hundraåringen Som Klev ut genom Fönstret och Försvann
"For a century he's made the world uncertain, and now he is on the loose again."
Een 100-jarige man, Allan Karlsson, besluit dat het niet te laat is om opnieuw te beginnen. Voor velen zou het het avontuur van hun leven zijn maar de onverwachte reis van Allan is niet zijn eerste. Allan ontsnapt uit zijn tehuis, neemt op het busstation een koffer mee, die miljoenen kronen blijkt te bevatten, sluit onderweg vriendschap met een paar zonderlinge figuren en vermoordt en passant zijn criminele achtervolgers. Als de politie hem wil pakken, blijken de lijken op hele andere plaatsen op te duiken en kan er dus niets bewezen worden. Gebaseerd op de debuutroman en bestseller van auteur Jonas Jonasson.
Allan Karlsson
Pim
Bulten
Harry S Truman
vranque
ik heb er waardering voor maar het kan ook iets teveel zijn van het goede.
mcdaktari
Prachtig verhaal en mooi om te zien wat hij allemaal meegemaakt heeft in zijn leven. Ik heb er niet echt om hoeven lachen maar dat maakte de film voor mij er niet minder om. Gewoon een mooi verhaal. Maar ik kan me wel voorstellen dat het boek mooier is.
Diederik58
De film is een tegenvaller. Waarschijnlijk valt er ook niet meer van te maken. Ik vond het meestal niet grappig, terwijl het toch allemaal erg grappig bedoeld is. Mogelijk door het Zweeds. De 100 jarige was mij ook wat te fit, gezien zijn leeftijd en overmatige alcoholconsumptie.
Het acteren komt net boven de familie Flodder uit. De acteurs bepalen natuurlijk ook voor een groot hoe grappig het is, en zijn daarin niet geslaagd.
Het boek is daarentegen erg grappig. Natuurlijk wordt dan veel meer aan je fantasie overgelaten.
Daarmee is wat mij betreft een page turner.
hutsekluts
Mijn verwachtingen waren wellicht iets te hoog, na de goede recensies over het boek. Sfeer is prettig maar de film is soms erg traag. Origineel verhaal.
jacksparrow
Na het boek gelezen te hebben viel de film eigenlijk behoorlijk tegen. Ik vraag me ook af of de sfeer en de humor van het verhaal te begrijpen is zonder het boek gelezen te hebben ...
milus
Een film met droge rustige maak-je-niet-druk grapjes, zoals het zingen van een verjaardagslied waarin de 100-jarige wordt toegezongen met 'lang moge hij/zij leven tot het honderdste jaar' en karakters als maar eindeloos kwebbelende verzorgsters. Moet je van houden. Waarschijnlijk ontgaat ons e.e.a. door het Zweeds.
aSMoDeuS
Leuk verhaal, beetje matige uitwerking. Zonde, had meer in gezeten.
cantforgetyou
- 1952 berichten
Leuke film, behalve de stukjes terug in de tijd. Die konden mij gestolen worden. Verder gewoon vermakelijk. Niet zo bijzonder, als dat hij vaak aanbevolen wordt.
nielsgaastra
Vermakelijk, maar lang niet zo goed als het boek... Had meer in gezeten.
Een aaneenschakeling van flauwiteiten en ongeloofwaardige plotwendingen, zo zou ik deze film willen omschrijven. Een dergelijk Forrest Gump-achtig plot kan best leuk zijn, maar dan moet je wel iets geven om de personages en dienen de gebeurtenissen op zijn minst grappig te zijn. Op beide vlakken zit deze film er flink naast. Het boeit niet, de personages zijn karikaturaal en de humor is zelfs voor een zweedse film beneden niveau. Het boek is vast beter.
spirit2011
Als je het boek hebt gelezen, wat ik heb gedaan. Valt de film erg tegen.
The Traveller
Zat te twijfelen of ik deze film nu wel of niet moest gaan bekijken. Aan de ene kant triggerde de titel mij maar aan de andere kant aarzelde ik door de wat afstandelijke foto van de hoofdrolspeler. Toch gekeken (plensbuien weer).
Heb het boek niet gelezen. De film komt matig op gang en eerlijk gezegd dacht ik na 10 minuten dit is niet mijn film. Maar lieve mensen blijf kijken want er zit wel degelijk een verhaal in deze film. Met buitengewoon grappige "toevalligheden" waar ik mij rot om heb gelachen. Je kunt het achteraf dood analyseren, maar de makers hebben de juiste balans gevonden tussen verhaal, hoofdrolspelers en droge humor. Gaat dat zien!
LastKing
Het ligt er ook aan in welke setting je de film bekijkt..
Ik vond de eerste keer dat ik borat keek er echt geen ruk aan. Later keek ik hem met vrienden en ik ging om de minuut kapot.
pvl63
Hilarische film die me keer op keer verraste. Lijkt een beetje op "Forest Gump" hoewel ik deze film nog leuker vind. Wat valt erover te zeggen: "Het is zoals het is en het wordt zoals het wordt"
Deze film is heerlijk absurd, de rollen worden kostelijk ingevuld, de beelden zijn prachtig en iedere keer werd ik aangenaam verrast. De film deed me ook wel denken aan "Clockwise" van John Cleese. Laat ik die nog maar eens gaan bekijken, dat is ook een garantie op een avondje lachen
Robi
Een leuke absurde Zweedse komedie. De titel van de film dekt de lading ook behoorlijk, en met zo'n titel word je ook vanzelf nieuwsgierig naar de film. Toch had er ook wel meer in mogen zitten. Nu was het vooral een leuke opeenvolging van allerlei komische en absurde situaties. Maar er zat niet echt een opbouw in naar een climax of een mooi einde. En daardoor had ik op een gegeven moment wel het gevoel dat ik het zo wel gezien had. Een half uurtje korter was ook goed geweest.
Davidus
Tegenvaller. De droge, absurdistische humor die het boek zo kenmerkt komt in de film totaal niet over. De 100jarige is in de film niet de laconiek komische persoon als in t boek. Eerder een flauw, bij vlagen irritant personage.
Ik weet dat je een boek niet met de film mag vergelijken maar in dit geval ontkom je er niet aan omdat de cruciale elementen vh boek volledig ontbreken in de film en er niets voor in de plaats komt.
Het boek is een aanrader, de film helaas niet.
Hnzm
Absurd en Scandinavisch, voor mij goede reden deze film eens te bekijken. Niet het niveau van Adams Æbler maar toch zeker bovengemiddeld vermakelijk. De vergelijking met Forrest Gump is hier al meermaals gemaakt. Ik zag ook Little Big Man voorbijkomen. Waarschijnlijk is die voor de gemiddelde bezoeker van deze site wat te oud maar voor zover ik me herinner toch heel erg de moeite waard.
SnakeDoc
Flauw en zelf een beetje kinderachtig.
Vond het allemaal niet heel erg spectaculair,
Filmkriebel
Absurdistische komedie over een oude vent die in zijn leven alleen maar geluk (in de zin van "luck") heeft gehad. Wat hij ook doet, alles komt op zijn poten terug voor hem. Met zo'n mazzel was ik graag ook geboren. Enerzijds vertelt de film over zijn leven en een hoop toevalligheden die hem bij de groten der Aarde hebben gebracht. Die idiote broer van..., Herbert Einstein en het ontsnappingsplan in de goelag was
..De humor is speciaal en donker; je moet er van houden. En dan nog steeds 100 jaar en met een gevaarlijke bikersbende op de hielen draait alles weer in zijn voordeel, met behulp van twee aparte buddies.
Het is een vreemde mix van Forrest Gump en ook de fantasiewereld van Jeunet schoot door mijn hoofd, maar ik vond het helemaal fris ogen. In de tweede helft kabbelt het eigenlijk wel een beetje voort en had ik het zo'n beetje gezien. Film is zeker wel een twintigtal minuten te lang.
Och en fuck het boek toch, bij MM gaat het om de film.
bass-9
Het zo leuke boek komt mijn inziens totaal niet over in de film. Het cliché dat je een boek nooit zou kunnen verfilmen heeft hier echter niets mee te maken.
De humor wat het boek kenmerkt en tot een succes heeft gebracht, heeft men naar het schijnt met de moed der wanhoop trachten na te bootsen. In mijn ogen totaal mislukt en het resultaat is een flauwe, enigszins saaie, niet leuke film. Een miskleun. Erg jammer.
Persoonlijk kon ik er niet om glimlachen. En de vergelijking met Intouchables die toch vaak terugkomt vind ik bijna een schande.
Triple G
Ik heb genoten van het boek. En dan is het van veel factoren afhankelijk of de film net zo boeit. Dat doet-ie niet. En toch heb ik me uitstekend vermaakt. Maar dat is voornamelijk te danken aan de heerlijke vertolking van Allen door Gustafsson.
Rodger
Echt wel een leuke amusante film,.. mooi verhaal.. en komische fragmenten.
leuke avond vullende film.
frolunda
Een beetje flauw af en toe en het hing iets te veel van toevalligheden aan elkaar (alhoewel dit wel de soort film is waar dit bij kan) maar voor het grootste gedeelte heb ik me toch wel vermaakt met Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.Leuk.
Parisa
Zeer geslaagde '10's yolo versie van Forrest Gump.
Niet iedereen hier vond hem even leuk, trouwens. Ik vond hem erg sterk in grapdichtheid, -keuze en pacing van de film. Naarmate de film vorderde sprak ie me iets minder aan.
Ruime 3,5*
K. V.
Dit was nog een leuke film. 'k had er geen verwachtingen bij, maar 'k heb er wel van genoten. De cast deed het goed en ook de muziek was wel vermakelijk. Het verhaal is redelijk absurd, maar toch werkte het wel.
Verder was de speelduur goed, niet te lang en niet te kort.
Toch wel aangenaam verrast bij deze film.
Flat Eric
Een olifant, neo-nazi's en een koffer met geld zorgen voor een fijne absurdistische avonturenroadmovie met droge humor.
Deed me denken qua stijl aan Adam's Apples.
Geinig.
Gi-Force
Een heerlijke komische film; zo absurd en droog. De meest vreemde gebeurtenissen komen voorbij alsof het de normaalste zaken ter wereld zijn. Je moet er dan ook niet over nadenken, maar je mee laten gaan in het verhaal. Dikke vette 8.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus