Dawn of the Planet of the Apes (2014)
Genre: Actie / Sciencefiction
Geregisseerd door: Matt Reeves
Met onder meer: Andy Serkis, Jason Clarke en Gary Oldman
Releasedatum: 17 juli 2014
Bekijk via Disney+
Bekijk via HBO Max
Plot Dawn of the Planet of the Apes
"One last chance for peace."
Een groeiende groep van genetisch geëvolueerde apen onder leiding van Caesar wordt bedreigd door een aantal menselijke overlevenden van een verwoestend virus dat een decennium eerder is uitgebroken. Ze bereiken een broos vredesbestand, maar dat blijkt maar van korte duur te zijn. Beide kanten staan op de rand van een oorlog die zal bepalen wie de dominante soort op Aarde zal worden.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Dawn of the Planet of the Apes (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Maurice
Rocket
Ash
carbayon
Goed bioscoopfilmpje...wat me het meest aansprak was het aanwezige contrast tussen de apen (ondanks hun menselijke trekjes) en de mensen zonder dat de apen te vermenselijkt waren (al was het soms op het randje).
filmkul
Mooi vervolg op het eerste deel. De opbouw van het verhaal is sterk, hoewel je redelijk kunt voorspellen hoe het gaat verlopen. De spanning loopt langzaam op tot een geweldige climax. De apen zijn weer fraai gecreerd. De film ziet er verder erg fraai uit. De decors en aankleding zijn zeer goed. Jason Clarke zet een sterke rol neer.
Top vermaak. Kan de mens vergeven? 4.0
John Lee Hooker
Zeer overtuigende scy-fy die eigenlijk continu wel mijn aandacht vasthield en zowat in één rit voorbij ging. Ik weet niet wat me mankeerde tijdens het kijken naar het voorgaande deel maar 'Dawn of the Planet of the Apes' bleek een gezonde maaltijd waar je honger vlug door verdwijnt. Het was best griezelig toen die aap bij de eerste ontmoeting in het bos opeens 'Goooo!!' brulde. De verschillende opvattingen van Malcolm en Dreyfus zorgen voor extra druk en het was mooi om te zien hoe Caesar steeds meer vertrouwen in de mensheid begon te krijgen. Natuurlijk moet er ook tegenwicht zijn en in dit geval werd dat vertegenwoordigt door Koba met zijn compagnons. Grappig hoe hij zich op de bank vestigde met een fles alcohol in zijn hand (om ze daarna van het leven te beroven). Zoiets zie je niet elke dag. De sluwe aanpak van hem werkte en het was tragisch te zien dat na de ogenschijnlijke dood van Caesar en de toespraak van Koba op het plein, alle apen een andere soort mindset hadden aangenomen. Verder ook sterk geacteerd door de hoofdrolspelers. Een vervolg is welkom.
Twilight
Ik ga normaal eigenlijk nooit naar dit soort films, maar voor de gezelligheid maak ik soms wel eens een uitzondering. Het duurde helaas niet lang voordat ik mij al enorm begon te ergeren aan de opeenstapeling van clichés waar ik mee werd geconfronteerd.
Even was ik ook nog bezorgd dat de hele film zou bestaan uit gebarentaal en vervelende kreten. Gelukkig bleek dit niet het geval toen de mens werd geïntroduceerd. Maar helaas bleken deze net zo één-dimensionaal te zijn als de apen die daarvoor al aan mij waren voorgesteld. Pas tegen het einde lukte het mij trouwens om de verschillende apen die een hoofdrol hadden van elkaar te onderscheiden. Niet dat dat echt nodig leek, want verder maakte het mij vrij weinig uit wat er met elk personage zou gebeuren. Door al die platte karakters interesseerde het me echt geen zak. Daar droeg de tevens clichématige rolverdeling ook nog eens goed aan bij. Alsof elk personage er bij is gehaald om slechts 1 functie te vervullen in het voorspelbare verhaal, maar verder weinig voorstelt.
Doet mij denken aan dat het misschien nodig is om 'Rise of ..' te zien? Al lijkt het me sterk dat de verhalen zo nauw met elkaar verbonden zijn.
De muziek was ook niet al te best. Ik stoorde me er niet altijd aan, maar er waren wel een aantal hoogtepunten zoals de geboorte van het baby-aapje en het aanbod om de moeder-aap te helpen met medicijnen waarbij ik toch wel even de neiging had om direct de zaal uit te lopen.
Glennekeeeee
een zeer sterke film en zeker even sterk als zijn voorganger. ook al is de toon verschillend en drijft de film véél minder naar een echte blockbuster dan zijn voorganger, dat maakt het er zeker en vast niet minder op. prachtige beelden, schitterend san francisco in beeld gebracht maar wat vooral sterk was was het leven van de apen. ceasar aan het hoofd die zich ontdaan lijkt van de mensheid tot het moment dat hij er een ziet. naast ceasar ook Koba, ook een zeer sterk personage maar zoals frietgezicht al zei, naar het einde toe verzwakt het personages diepte en blijven zijn beweegredenen te veel op de achtergrond. de actie is beperkt maar is wel effectief en is vooral op het verhaal geplaats en niet omgekeerd. ik kan eigenlijk weinig slecht zeggen over deze film gewoon omdat ik gefascineerd heb zitten kijken naar de film en je meegesleept word in het verhaal, wie is er de slechte? dat is de vraag die zowel ceasar, de mens, wij als publiek, ons de hele film afvragen. en dat maakt dotpota een schitterende film én éen van de beste in zijn soort!
gatygun
Tja, ik snap niet dat ze nog van dit soort films maken. Het gaat werkelijk nergens over.
De GCI is slecht, er proberen een standaard dramatisch element erin te stappen ( cliche) zorgt ook al dat mijn ogen beginnen te rollen. "oh kijk hoe voorspelbaar, dat moet dat resultaat gaan opleveren".
Het gevecht waar alles neergeknalt wordt behalve de gene die er vol met zijn bakkes voor staat en het tank gedeelte zorgt ook voor weinig vertrouwen in de rest volgende film.
De film is gewoon een bij elkaar geraapt verhaal met wat standaard elementen erin gestampt om het nog ergens op te laten lijken, maar echter is het een slechte film net als zijn voorganger.
Jammer ik ben maar gestopt met de film te kijken na de helft. Ik kon het gewoon niet meer volhouden.
Ik had er al geen hoge pet van op, maar dit ging ook nergens over.
1 voor de moeite.
Dthamberg
Slechte CGI? Dan ben ik heel benieuwd wat jij wel goeie special FX vindt.
MovieMind
Goed en mooi gemaakt vervolg van Rise of the Planet of the Apes.
Op naar deel 3
Planet of the apes heeft al een heel parcours afgelopen met wisselend succes. Sterk verhaal in de 60's, maar had te kampen met de beperkte middelen van toen. Mooi setting van Tim Burton, maar niet echt geweldig verhaal. En dan een wat donkere reboot met Rise of the Planet of the Apes. Die deed het zeker niet slecht, al kon geen enkele sequel/remake/reboot het origineel evenaren. Dit deel is weer een stap achteruit. Ok, het is allemaal mooi gemaakt, dat geef ik toe. Maar het mist wel een hoop. Het verhaal is zo voorspelbaar, zelfs voor een blockbuster. Als je dan toch pretendeert van de intelligente blockbuster te zijn, laat dat dan ook zien. Ik heb meer genoten van Transformers 4 deze zomer dan van deze Dawn of the Planet of the Apes.
Caesar is wel goed gedaan, maar door het realistisch te houden, kan je ook minder (menselijke) persoonlijkheid in de apen leggen. En bij de mensen gaat de aandacht vooral naar Gary Oldman. Maar hij speelt de hoofdrol niet, die is voor de veel mindere acteur Jason Clarke, die echt wel zoutloos rondloopt. En de cliché betweter natuurlijk: Kirk Acevedo. Verplicht in de film geduwd, zodat Jason Clarke nu helemaal van het scherm gespeeld wordt. En dat is niet de prestatie van zijn tegenspelers.
Mooi gedaan allemaal met enkele aangename actiescènes, maar in 't geheel gewoon te lang. Wel wat overroepen moet ik zeggen. Laat deel 3 maar komen, maar verras ons dan aub een beetje. Anders is de fun er helemaal af...
Re73
Ik had er al geen hoge pet van op, maar dit ging ook nergens over.
1 voor de moeite.
Ik heb even gekeken naar een aantal van je laatste cijfers maar en die liegen er helaas niet om.
Van de 10 films geef je 4 x 0.5, 1x1, 1x 1.5, 2x2, 1x 2.5 en 1x3 sterren, van de 10 films krijgt er dus slechts 1 film van jou een voldoende en wel een 6 op de schaal van 10.
Misschien kijk je gewoon de verkeerde films of hou je gewoon niet van films dat kan natuurlijk ook.
Er is natuurlijk ook nog een derde optie en dat is dat je misschien hier bent op MM om gewoon de ratings naar beneden te halen. Persoonlijk denk ik het laatste en hecht ik dus niet zoveel waarde als ik voorkomende gevallen weer een reactie van jou tegenkom.
Zo dat moest ik even kwijt. Waarom?
Gewoon om de mensen te attenderen dat deze film toch echt geweldig is gemaakt en aangenaam kijk c.q. popcorn plezier is.
Ik vind de special effects werkelijk verbluffend en vind de apen er toch echt geweldig strak uitzien.
Dus is het genre (elke zelfrespectabele filmliefhebber weet immers waar de planet of the apes over gaat) je ding gewoon kijken en genieten!
olbo
Best aardig. Tweede helft van de film was makkelijk te raden en daardoor iets langdradig. Apen vond ik wel mooi gedaan.
John Milton
Een prima opvolger van zijn iets sterkere voorganger, al mankeert er wel het een en ander aan. Het verhaal is bij vlagen erg voorspelbaar, en zitten er inderdaad een aantal fikse cliché's in die de kijker in een minder vergevingsgezinde bui de tenen wel eens zouden kunnen doen krommen. Maar naast dat is Dawn uitstekend geschikt als popcornfilm.
Het is fascinerend om te zien hoeveel verder Weta Digital is gekomen in een paar jaar tijd, en hoeveel mimiek ze nu in de gezichten kunnen leggen. Bij de Slashfilmcast werd melding gedaan van een geschil tussen Serkis en de SFX guys, waarbij Serkis stelde dat het voornamelijk zijn performance is die je ziet op het scherm en de SFX guys vonden dat hij teveel eer naar zichzelf trok, omdat het hun interpretatie is en uiteindelijke vormgeving. Hoe het ook zij, technisch was het ontzettend knap. En wat ik zag in de featurettes en making of filmpjes op YouTube hebben Serkis en de andere acteurs wel weer hun alles gegeven met motion capture.
Muziek van Giacchino vond ik uitstekend voor deze film en ik heb me niet aan de acteurs geërgerd. Oldman blijft vrijwel onbenut, en ook de rest blinkt allesbehalve uit, maar de ware sterren van deze film zijn de apen en de actie. En dat gedeelte werkt prima!
firepotatoe
Net de film gezien. Ik vond hem mooi maar iets te langdradig.
IK helaas had niet de juiste ondertiteling voor als de apen onderling met gebaren communiceerden.
Dus ik wacht nog even met een cijfer tot ik de film opnieuw heb gezien.. Ik zit aan een 3 tot 3,5 te denken.
Mondragon
Deel een was echt top, deze een stuk minder maar wel vermakelijk.
gauke
De gecomputeriseerde speciale effecten waren visueel grandioos; de apen zager er levensecht uit en alleen daarom al was deze productie bezienswaardig. Een dramatische en bij regelmaat ontroerende, maar ook voorspelbare sciencefictionfilm, die prekerig van toon was. Het verhaal werd goed opgebouwd, maar was helaas zonder echte verrassingen en het eerste halfuur kwam bij mij het sterkst over. De muziek vond ik behoorlijk kitsch. Al bij al vond ik de aflevering uit 2011 iets beter.
Een leuk uitgewerkt vervolg op “Rise of the Planet of the Apes” en bijna net zo goed zelfs. Ik vond het in de eerste plaats wel indrukwekkend om te zien hoe goed de apen er allemaal uitzien. Dat is alweer een verbetering t.o.v. de vorige film.
Daarnaast is het verhaal wederom goed opgebouwd. Oké, het is aan de ene kant best wel voorspelbaar, maar dat staat tegenover dat de personages en zeker ook de apen het allemaal goed deden. Vooral de aandacht die besteed wordt aan Ceasar en zijn groep apen, zorgt ervoor dat hun gedachtegang goed te volgen is.
Er wordt goed geacteerd en nergens is op dat gebied een stoorzender te ontdekken. De actiescènes zien er prima uit en de setting zelf is ook niet verkeerd. De muziek vond ik weer wat minder sterk, maar ik moet wel zeggen dat ik me ruim twee uur prima geamuseerd heb.
_Casper_
Goeie film, maar net geen topper.
Het verhaal word goed opgebouwd, al had er toch in de 1e helft van de film NET wat meer vaart mogen zitten.. Het duurt redelijk lang voordat de film ECHT op gang komt.
Het 2e deel van de film is ijzersterk, spannend en met leuke actie.
Het acteerwerk is prima, en ook de apen zijn erg mooi gemaakt!
Beter dan gemiddelde film, door het iets te lange 1e deel net geen topper. Maar zeker een must see
bigie
Zeer leuke film, gebeurt niet vaak dat een film van begin tot eind mijn aandacht vasthoudt.
SaintNick
Slechte CGI? Dan ben ik heel benieuwd wat jij wel goeie special FX vindt.
2001, A Space Odyssey.
Van Stanley Kubrik en een HGI team.
19...68!
Beat that!
pvl63
Dit is by far het beste deel van de Planet of The Apes serie. Een goed verhaal, sterke karakters, realistische invullingen en veel actie, alles zit erin. Het enige kleine minpuntje in de film is de milde reactie van Ceasar en de andere apen op het neerschieten van één van hun in het begin van de film.
Dit vervolg is me in ieder geval veel beter bevallen dan het vorige flauwe en clichématige "Rise of the Planet of the Apes".
Van dit vervolg vond ik het verhaal best interessant en boeiend en ook uitvoering was dit keer dik in orde. Ook zit dit keer het verhaal gewoon goed in elkaar en zitten er een paar aardige (wel al dan niet voorspelbaar) wendingen in. Hier en daar bevat de film wel nog de nodige clichés, maar daar ontkom je helaas niet aan bij dit verhaal. Visueel zag het er allemaal zeer fraai en indrukwekkend uit en de apen zagen er zeer realistisch uit en omdat ze nu ook allemaal menselijke trekjes hebben waren ze soms zelfs wat aandoenlijk (o.a. die grote orang-oetan). De menselijke cast deed het verdienstelijk (met name Gary Oldman hoewel hij eigenlijk geen grote rol heeft) maar bij de apen verbleken ze eerlijk gezegd allemaal. De film bevat op het einde ook de nodige actie welke er best spectaculair uitzag. Het einde zelf mocht er ook wel wezen.
De film duurt met circa twee uren best lang, maar dit keer keek hij juist lekker weg vanaf de eerste t/m de laatste minuut.
ambrosini
een langzaam opbouwende film, maar wel met spanning.. special effects zijn super gemaakt..
Waku
Wat een heerlijk spektakel is deze "Dawn of the planet of the Apes".
Dit is amusement van de bovenste plank.
De special effects ( wat zien die apen er griezelig realistisch uit,tot in detail ) de actie, en een meeslepend verhaal. Een blockbuster met een hoofdletter B!
yesplease
Bovengemiddeld door de special effects (m.n. de apen natuurlijk).
Toch jammer dat voor zo 'n simpel verhaaltje gekozen is, terwijl gebleken is dat een breed sci-fi en fantasy publiek een gecompliceerder verhaal ook waardeerd.
Dthamberg
2001, A Space Odyssey.
Van Stanley Kubrik en een HGI team.
19...68!
Beat that!
Zeker dat 2001 er geweldig uitziet, maar om dan te zeggen dat dit er niet uit ziet...
jippie2010
Inderdaad, knap gemaakt. Heb ik zeker bewondering voor.
Maar het plot boeide me maar zelden, je kon elk onderdeel van het verhaallijn aan zien komen.
Dat neemt bij mij een hoop kijkplezier weg. Maar een visueel sterk hoogstandje. *3.0
Niet zo goed als Rise Of The Planet Of The Apes, de film is wat langdradig en de plot is aan de karige en voorspelbare kant, maar verder een degelijk tweede deel binnen de nieuwe Apes-mythologie. Andy Serkis is gepromoveerd tot hoofdrolspeler als leider Caesar en imponeert wederom met zijn complexe mocap-vertolking. Meer aktie en spektakel, maar tegelijkertijd gaat dit wel wat ten koste van de geloofwaardigheid (voor zover daar natuurlijk überhaupt sprake van kan zijn).

Kingdom of the Planet of the Apes
2024

War for the Planet of the Apes
2017

Rise of the Planet of the Apes
2011

Dit zijn de negen meest gestreamde Disney+-films van het moment

Avonturenfilm 'Kingdom of the Planet of the Apes' scoort bij critici: 'Meeslepend vervolg met levensechte CGI'

'Planet of the Apes'-VFX animator vindt dat de films Oscars hadden moeten winnen

Hababam Sinifi Uyaniyor

Planet of the Apes
Sciencefiction / Drama, 1968

Rise of the Planet of the Apes
Actie / Avontuur, 2011
san francisco, californiëgorillasolidarityintelligencepaardpacifismleadercolonypost-apocalyptischdystopiedierlijke aanvalwoudpeacevervolgbossenwraakdamverraadtankantropomorfismegolden gate bridgeexplosieapewetenschapperorangutanaapdoodchimpanzeemedical researchprimatedead horseallegoricalsign languagesvirusplagueassassination attemptshockingaggressive3dmurder by gunshotcontagion gunssoldiers2030sanimal human friendshipwarcgi-live action hybridviolence against animalswar horse intensedepressingbitterboldpowerfulcgihorse riding