• 9.378.492 stemmen

Dawn of the Planet of the Apes (2014)

Actie / Sciencefiction | 130 minuten

Genre: Actie / Sciencefiction

Geregisseerd door: Matt Reeves

Met onder meer: Andy Serkis, Jason Clarke en Gary Oldman

Releasedatum: 17 juli 2014

Plot Dawn of the Planet of the Apes

"One last chance for peace."

Een groeiende groep van genetisch geëvolueerde apen onder leiding van Caesar wordt bedreigd door een aantal menselijke overlevenden van een verwoestend virus dat een decennium eerder is uitgebroken. Ze bereiken een broos vredesbestand, maar dat blijkt maar van korte duur te zijn. Beide kanten staan op de rand van een oorlog die zal bepalen wie de dominante soort op Aarde zal worden.

avatar van bjerik76

bjerik76

Re73 schreef:

Ik raad je aan die toch te kijken zeker de moeite waard

Vandaag idd toch gedaan, en verklaard toch wel het een en ander.

Op zich was ik blij dat ik eerst deel 2 heb gezien, en vandaag het eerste deel.

Deel 1 eindigd toch wel met een hoop vragen die gelijk beantwoord waren

avatar van michaelow

michaelow

Sorry maar ik heb de film nieteens afgekeken, wat een ongelooflijke saaie film.

avatar van Noud

Noud

Wel heel knapgemaakt, maar das dan ook echt alles.

Vraag me wel alleen af. Of een paard een Orang Oetan kan houden. (75 - 100 kg volgens internet)

avatar van tattoobob

tattoobob

Noud schreef:

Wel heel knapgemaakt, maar das dan ook echt alles.

Dat weegt een volwassen man toch ook ?

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ja, een paard mag ongeveer 20% van zijn eigen lichaamsgewicht dragen... Veel paarden wegen gewoon tussen de 500 en 600 kg, dus 500 - 20%... Een paard kan dus prima 100 kilo hebben.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Planet of the Apes, een reeks waarvan het eerste deel uit 1968 leuk was en het ik het deel van 2011 ook te doen vond. Was daarom wel erg benieuwd naar dit deel.

Total war tussen mens en primaten in een omgeving die soort-wat post-apocalyptisch is. Wat me meteen weer pijn doet is dat de film 130 minuten duurt, veel films worden onnodig veel te lang gemaakt en dat virus lijkt de regisseur hier ook te hebben opgelopen.

Het begint allemaal mooi en dat komt vooral door de omgeving waarin de primaten zich bewegen. Al snel is daar de confrontatie, daar waar het allemaal om gaat in de film. Het beeld en geluid is verbluffend en daardoor zit je al snel met een smile op je gezicht. De primaten zijn aardig uit de computer gerold en bewegen enigszins op een natuurlijke manier (voor zover ik dat kan beoordelen).

Net als in de werkelijkheid is het voor de mensheid nodig om het territorium van de dieren weer binnen te vallen, alleen dit keer zal dat niet zonder slag of stoot gaan. Aangezien het hier om een Amerikaans product gaat moeten we veelvuldig mierzoete gesprekken aanhoren en wordt het voor mij soms veel te klef. Maar dat had ik voor aanvang mezelf al wijs gemaakt, 130 minuten en een Amerikaanse productie dan kom je daar gewoon niet omheen. Ergerlijk? ja voor mij wel. Op momenten maakt het de film erg traag en leek het vaak een zijspoor in te willen slaan waar ik niet op zat te wachten.

De casting is van een redelijk tot goed kaliber maar dat men vlamt kan ik nu ook weer niet zeggen. Het verhaal is te dun om de 130 minuten te vullen en het script was redelijk te noemen. Nee het knappe van deze film zit hem in de montage en regie. Mooie FSX-werk en mooie locaties maken het een plaatje om naar te kijken. De soundtrack was redelijk maar de soundeffects heerlijk te noemen.

Veel cliché momenten en stereotype gedrag waardoor het menigmaal te voorspelbaar was.

Eindconclusie: vermaak in beeld en geluid maar qua verhaal traag en op momenten saai te noemen.

avatar van tattoobob

tattoobob

JacoBaco schreef:

Kwa gewicht realistisch dus.....verder zal de kans klein zijn dat je het zo in het echt voorbij ziet huppelen.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Geweldige film met waanzinnige special effects, waar ik overwegend niet zo enthousiast over ben, maar in deze film is het toch wel even iets anders. Die apen lijken levensecht, niet normaal gewoon. Daarnaast is de film in het geheel niet saai, maar het verhaal wordt mooi langzaam opgebouwd, net als films uit betere tijden. Prachtig verhaal, geweldig geacteerd, prachtige muziek en een goed script. Dat is alles wat een film al dit nodig heeft, voordat het verzinkt in een hoop special effects zonder enige verhaal. Diep onder de indruk van deze film. Gekeken in 3D vanaf Blu Ray. 4,5 *

avatar van Leno

Leno

Teleurstellende film die duidelijk achterblijft bij het eerste deel. De insteek was in deel 1 nog wel aardig, hier slaat het allemaal nergens meer op. De beginscene zet meteen de toon op een verkeerde manier waarbij we apen zien jagen op herten, allemaal matig computerwerk, wat niets toevoegt aan de film. De situatie die de film als uitgangspunt heeft is vreemd; alsof iedereen in een coma heeft gelegen. Waarom wist men niet van elkaars bestaan? Ineens blijken de apen en mensen vlak bij elkaar te wonen.

De cast is erg matig (wat is die Clarke een saai acteur!) en heeft irritante karakters (waarom gaat die kerel die in het begin de apen tegen het harnas jaagt later weer mee?). Erg matig, vreemd dat de film zo positief wordt ontvangen..

Prachtig gemaakte film, hierbij viel mij op dat de "apen" zeer natuurgetrouw zijn neergezet en de special effects uitstekend zijn gedaan. Het verhaal boeide mij van het begin tot het einde, ik heb mij geen moment verveeld terwijl ik normaliter weinig heb met Sciencefiction films. Toppertje!

avatar van kevinverwijst

kevinverwijst

WAAROM Hollywood?! WHY?

Vond de film leuk en mooi gemaakt. Maar er gebeurde een ding wat ik zo jammer vond dat ik er 2** af haal alleen voor dat. Typisch Hollywood weer met hun domme eindes altijd. Echt jammer van deze film het verpeste alles gewoon op het einde.

Deze films laten toch langzaam zien hoe de apen de aarde hebben overgenomen en de mensen als slaven gebruiken? Dat gaat nu dus wel heel ongeloofwaardig worden in de volgende.

Haal er nu gewoon een halve punt nog eens af terwijl ik dit typ.

Eerste anderhalf uur is geweldig laatste half uur helaas niet.

avatar van Tarkus

Tarkus

Ben het met vele anderen eens, deze tweede film is een pak minder dan het eerste deel.

Wel mooi gemaakt daar niet van, maar het verhaal is zo voorspelbaar en ook nog eens saai.

Het is alsof wel alles al een keertje hadden gezien hoor.

Ik hoop dat het volgende deel wat beter wordt dan dit... anders vrees ik dat ik afhaak.

De eerste reeks films blijven mij meer aanspreken dan deze, hoewel de speciale effecten natuurlijk stukken beter zijn dan in die films, maar ja, een goed verhaal maakt een film niet de speciale effecten !!

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Mooie spannende actie film. Goede special effects. Het verhaal is niet zo slim geschreven. Maar voor een actie film moet je daar niet over vallen. Gewoon genieten van de actie.

avatar van david bohm

david bohm

De apen en de rest zien er allemaal puik uit in deze film die mij iets te makkelijk de dramakaart speelt waardoor het ondanks de special effects nogal standaard wordt.

Redelijk.

avatar van Kondoro

Kondoro

Dawn of the Planet of the Apes

Toen Dawn of the Planet of the Apes in de bios was, gingen mijn moeder en ik natuurlijke meteen naar de film toe. We zijn namelijk met z'n tweeën ook helemaal verkocht door Rise of the Planet of the Apes (2011). En wat heb ik mij echt SUPER erg vermaakt met de film!

Andy Serkis oftewel Caesar, wat een mooi karakter is het ook! Van Caesar heb ik echt wel genoten. Als leider van de 'Aap-Mensen' vond ik het een hele leuke karakter. En dan heb je Toby Kebbell oftewel Koba... WOW! Wat is dit echt een enge aap haha! Die de mensheid alle pijn gunt door de proefjes die op hem gepleegd zijn..! Ook deze karakter vond ik erg speciaal en aan de andere kant ook wel weer heel vet! En uiteraard de andere apen waren ook erg chill!

Het Concept van Dawn of the Planet of the Apes vond ik daarom ook erg vet, het verhaal was ook goed en ja de uitwerking was grandioos! Wat een vette Special Effects zitten er in deze film verwerkt! Echt super gedaan! Achja, ik heb ook gelezen in de andere reacties dat er heel veel mening verschillen zijn. Naja, mijn mening: Super film!. Meer kan ik er ook niet van maken.. Ik heb genoten van de gehele film en me eigen niet verveeld! De actie scene's waren super gedaan en het praten van Caesar was ook leuk.. Als je mij laat zeggen raad ik je deze film meteen aan! Helaas zou niet iedereen dit vinden!

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Rise of the planet of the apes was al een sterke film, maar dit vervolg vond ik zelfs nog een tikkeltje beter. Ik vond het verhaal heel goed uitgewerkt, het ging niet te traag en niet te snel, de perfecte middenweg dus. De film heeft een aanzienlijke speelduur maar verveelt geen moment. Verder scoort deze film vooral op visueel vlak veel punten. Dat duistere sfeertje vond ik geweldig en de bossen van de apen waren mooi weergegeven. Het eerste gedeelte is nog redelijk rustig, maar in het tweede gedeelte worden we ook nog eens voorzien van een aantal zeer spectaculaire actiescenes met geweldige special effects. Caesar had ook een geweldige rol en wekte het meeste sympathie op van iedereen. Wat mij betreft kan hij in het rijtje gezet worden naast grootheden King Kong en Gollem van beste personage uit de computer. Andy Serkis heeft weer geweldig werk geleverd. Ook de andere acteurs, waaronder Oldman, deden het goed. Ik ben na deze film in ieder geval wel erg benieuwd naar dat derde (en laatste?) deel.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Flauw.

Net zoals z'n voorganger is dit vooral klefheid ten top. Het enige positieve is dat men de personages - zowel mens als aap - niet al te cliché heeft gemaakt, en dan bedoel ik dat elk van hen wel een logisch argument heeft voor z'n acties.

Acteerwerk is van ondergeschikt belang. Van Jason Clarke en Gary Oldman weet je wat te verwachten en dat is degelijkheid, zonder meer. Andy Serkis doet z'n dingetje weer, al blijft dat nerveuze gegrinnik en bromtaaltje niet echt een geslaagde combinatie.

Wel leuk is dat er getracht wordt de CGI met natuurlijke decors te laten samengaan. Dat vind ik altijd een beter idee dan alles voor een green screen te zetten, met die onvermijdelijke glans er altijd bij. Maar de CGI staat nog niet ver genoeg zodat alles altijd écht lijkt. De close-ups van de apen zijn vaak fantastisch, dan zie je dat e.e.a. al een behoorlijke stapje vooruitgezet heeft, maar soms valt de computeranimatie ook gewoon te hard op.

Soundtrack is best slecht verder en het tempo mocht ook ietsjes hoger liggen.

2,5

avatar van Tarani

Tarani

Een film die heerlijk wegkijkt .

avatar van Smugmarty

Smugmarty

Noud schreef:

Wel heel knapgemaakt, maar das dan ook echt alles.

A) Ik heb geen orang oetan op een paard gezien

B) Een mens weegt toch ook 75-100 kg?

avatar van lars-pixar

lars-pixar

De nieuwe Planet of the Apes vulde de avond wel vol , toch vond ik allemaal niet zo heel erg realistisch.

Vooral het idee dat deze apen zo werden neergezet dat ze konden schieten met geweren en vervoerd werden per paard. Vervolgens ging het natuurlijk allemaal om het geweld en de strijd tussen de mensen en de dieren, wat ik eerlijk gezegd al geen goed gegeven vond...

Het open einde was voor iedereen en voor mij dan ook wel duidelijk, wat zal uitlopen tot nog meer strijd tussen de apen en de mensen, in het vervolg op dit deel.

Dit is natuurlijk een persoonlijke mening van mij, maar misschien komt het wel anders over bij andere mensen die deze film hebben gezien. Ik weet nu in ieder geval dat ik niet moet beginnen aan het vervolg hiervan.

avatar van Reinoir

Reinoir

Qua plot totaal niks nieuws aan de zon en zelfs saai en cliché. De personages waren ook erg vlak en het acteerwerk vond ik ook niet even sterk. Tja, Andy Serkis heeft 't goed gedaan maar de menselijke hoofdpersonages. Blijf allergisch voor dat Amerikaans sentiment. De kracht van de film zit em dan ook in het visuele. Heb met grote bewondering zitten kijken naar de CGI. Vind het bijzonder knap hoe ze acteurs met motion tracking kunnen vertalen naar computer gegenereerde beelden. Ik ervaarde het meer als een benchmark wat dat betreft. Met mijn grote voorliefde voor techniek heb ik dan toch nog wel genoten van de film. Was het visueel maar magertjes uit de verf gekomen was er niets van over gebleven.

avatar van otherfool

otherfool

'Een blockbuster zoals het hoort', schreef ik nog bij Rise, maar helaas is het onvermijdelijke vervolg toch wel weer een pak minder. Ja, visueel ziet het er allemaal erg mooi uit maar het gemier rond de relatie tussen mens en aap, in Rise nog zo mooi en delicaat vormgegeven, ging me hier behoorlijk vervelen. De film neigt inderdaad soms naar het saaie, ongelooflijk eigenlijk met zoveel mogelijkheden. Het al even onvermijdelijke derde deel zal wel actie a-go-go worden, en dan kan deze franchise ook weer 20 jaar op slot.

avatar van hoogie

hoogie

Tov eerste deel een minder deel vond ik. Wel 3 sterren dus wel de moeite waard om te kijken, maar niet een om te bewaren.

avatar van Jispir

Jispir

Een heerlijke karaktergedreven blockbuster, die de wereld geschaapt in het eerste deel naar een ander niveau brengt (vergelijkbaar met die andere popcornklassiekers als The Dark Knight en T2: Judgment Day). Een extra pluim voor de regisseur want visueel is dit, zonder twijfel, de beste film in de hele apenplaneetserie. Daarom 4 sterretjes.

avatar van krosnicky

krosnicky

Goeie film met een antal zeer goeie scenes maar is toch ietsje minder dan Rise maar goed genoeg om te zeggen maak nu nog maar een vervolg of 3 zo dat er evenveel zijn als de originele reeks of van mij mogen er ook uiteindelijk 6 in totaal zijn

ja ik ben wel fan van deze films

avatar van Fryce

Fryce

Prima vervolg.

avatar van Mike_1982

Mike_1982

Goed verhaal, vergelijkbaar met The Lion King waarin er misbruik wordt gemaakt van elkaars vertrouwen. Daarnaast ook mooi om te zien dat apen zich als mensen gaan gedragen en uiteindelijk weer andersom. Wie is nou de slechterik? Kijkt ook lekker weg en enorm knap gemaakt.

avatar van Hansopje

Hansopje

Uitstekend vervolg op deel 1, Rise of.... Ik kan echt wel genieten van de computeranimaties. Zo hier en daar zie je wel dat de computer een grote rol heeft, maar ik vond dat nergens storend. Verhaal misschien wat dunnetjes en hier en daar flink melodramatisch. Toch een puike film mede door de meeslepende muziek. Net als Rise of... 3,5 ster.

avatar van eh1982

eh1982

Erg goed vervolg op het al niet onaardige Rise. Deze is zowaar nog beter.

avatar van Neder0001

Neder0001

Het eerste deel vond ik echt een meesterwerk. Echter had het van mij daar bij mogen blijven. Al bij het zien van de trailer wist ik dat deze ging tegenvallen. Nergens origineel qua verhaal waardoor het voor mij een lange en saaie rit was. Heb er spijt van dat ik 'm opgezet heb.