• 9.377.386 stemmen

L'Étrange Couleur des Larmes de Ton Corps (2013)

Thriller / Mystery | 102 minuten

Genre: Thriller / Mystery

Alternatieve titels: The Strange Color of Your Body's Tears / The Strange Colour of Your Body's Tears

Oorsprong: België / Frankrijk / Luxemburg

Geregisseerd door: Hélène Cattet en Bruno Forzani

Met onder meer: Elsebeth Steentoft, Sam Louwyck en Klaus Tange

Gesproken taal: Deens, Frans en Nederlands

Plot L'Étrange Couleur des Larmes de Ton Corps

Michel keert terug naar Brussel van een zakenreis. Bij aankomst in zijn appartement stelt hij vast dat zijn vrouw Edwige is verdwenen. Zijn angst wordt nog verder aangewakkerd door een raadselachtige detail: ondanks het feit dat zijn flat helemaal leeg is, is de veiligheidsketen bij het slot van binnenuit vastgemaakt! Michel start zijn eigen onderzoek en ondervraagt de andere huurders om meer over de vreemde gebeurtenissen te weten te komen. Maar hoe verder hij komt, hoe meer hij bekneld raakt in een fantasiewereld.

avatar van Maikeru

Maikeru

• 1934 berichten

Ja! Wil ik zien! Iemand een idee of hij gaat draaien in Nederland?

dimi303

Totaal geen idee wat ik met deze film aan moet, gisteren op het filmfest Gent gezien. Experimentele cinema die me deed denken aan een andere experimentele film uit België, Nuit Noir.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Experimentele video-art. Dat is het voor mij, en doet denken aan Grandieux, alleen is het filmische gehalte hier nihil. Laat mijn beoordeling u niet op het verkeerde been zetten, dit soort cinema is gewoon niet mijn ding maar in haar soort lijkt mij dit geen verkeerde film. Vooral erg sterk en akelig sounddesign. Ook die screams waren werkelijk ijzingwekkend. Ook veel hak op de tak nachtmerrie-achtige segmenten, wat dus de nachtmerriestructuur prima in de kaart speelt.

Maar het doet mij niks, en erger het verveeld en irriteert mij. Massaal veel weglopers. Snap dat wel, al heb ik niet in de verleiding gestaan, hoe akelig ik de ervaring ook vond. Het voldoet gewoon niet aan mijn cinema eisen en is in mijn belevingswereld ook geen cinema. Audiovisuele video-art in optima forma maar dat maakt het geen cinema. Zintuigen stimulerend en misschien zelfs wel zintuigen martelend. Voor de liefhebbers.

avatar van Prinz

Prinz

Volledig eens met Naomi Watts hier boven mij. Wansmakelijk en anderhalf uur lang aftellen en snakken naar het einde.

avatar van wibro

wibro

De tweede film die ik gisteren op Imagine gezien heb en deze was i.t.t. die andere "Enemy" toch een behoorlijke tegenvaller. Knap gefilmd allemaal en op visueel vlak best wel mooi maar met het verhaal kon ik helemaal niks. Gezien de plotomschrijving had ik hier meer van verwacht. Hoe maak je iets moeilijk wat op een eenvoudige manier kan. Je zou haast zeggen dat de regisseurs het daar om te doen was. En dat telkens weer herhalen van bepaalde scènes. Waar is dat nu voor nodig?. Een vermoeiend filmpje dus deze tweede film van het duo Cattet en Forzani. De reacties van het publiek in de bioscoopzaal waren dan ook niet bepaald enthousiast, dit i.t.t. de spreker die deze film aankondigde en die het hoogtepunt vond van Imagine 2014.

Waardering; nog net een 3,0*.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Wijze spreker Ik word alsmaar enthousiaster. Kan Amer wel eens over gaan nemen in m'n top10.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Dit was dus echt best wel top, precies waar ik op gehoopt had, een uitbreiding van het eerste deel van Amer...

avatar van The One Ring

The One Ring

Hélène Cattet en Bruno Forzani maken met L'Étrange Couleur des Larmes de Ton Corps een ode aan giallo, terwijl ze het gelijk updaten naar een nieuwe tijd. Door de man achter de programmering van Imagine vooraf getipt als het hoogtepunt van het festival. Een gewaagde uitspraak, omdat ik me moeilijk kan voorstellen dat hij dacht dat dit een groot publiek zo aanspreken. Toegankelijk of conventioneel is dit niet, zelfs niet met giallo in het achterhoofd. Maar ik ben het ermee eens dat dit het hoogtepunt van Imagine was; een werkelijk vooruitstrevende horrofilm.

De giallo-verwijzingen terzijde deed dit me nog het meest denken aan het waanzin-half-uurtje in de tweede helft van Perfect Blue, maar dan met nog minder narratieve duidelijkheid en gewoon de volle speelduur lang. De hele tijd weet je nauwelijks wat onder of boven is, laat staan wat er precies gebeurt. Veel scènes zijn op zichzelf nog te volgen, maar niet echt in relatie tot elkaar. Toch voelt het als één geheel, voor zover een heftige koortsdroom je ooit het gevoel van een gehele ervaring kan geven. Ik durf niet zeker te zeggen dat deze film een visualisering is van de gedachtes van iemand die zijn verstand verloren is, maar het voelt wel zo.

Het was een akelige film die snel onder mijn huid kroop en daar niet vandaan kwam, extra naar omdat we hier nogal wat beelden zien van dingen die onder de huid kruipen. Ik ben niet de grootste horrorfan ter wereld, vooral omdat ik ze zelden ook maar een beetje eng vind. Dit soort mindfucks werken al snel beter en dit is één van de weinige echt nare films die ik zag.

Hoe dat precies werkt is wat moeilijk te zeggen, omdat de film vrij abstract is. Iedere scène creëert zijn eigen realiteit. De montage is furieus, het kleurgebruik vaak extreem gestileerd en de cameraperspectieven geven vaak een vervorm beeld van ruimte. Het is zelden moeilijk om te begrijpen wat er precies gebeurt, maar het gebeurt op zo'n vervreemdende manier dat het je hoofd op hol krijgt. Het grote scala aan filmische middelen dat hier ingezet wordt is extreem, alsof ieder trucje mag. Knapper is dat ook ieder trucje werkt. Extra vermelding moet gaan naar de soundtrack, één van de beste die ik ooit gehoord heb. Alles suggereert een gevoel van paranoia, van gevaarlijke dingen achter lagen en van personages die mentaal ieder moment kunnen instorten.

Een enorme trip is het al met al, totaal uniek en gewoon een enorme prestatie. Als je niet in de bizarre gedachtestroom van de twee regisseurs kunt komen is het onvermijdelijk een wat saaie ervaring (al kunnen de smerige geluidseffecten mensen toch nauwelijks koud laten zou ik zeggen), maar voor mij was het een van de meest effectieve filmische nachtmerries die ik al gezien heb. Zeer benieuwd naar Amer nu.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

The One Ring schreef:

Zeer benieuwd naar Amer nu.

Ik lees nog geen vergelijkingen met Amer hier - dus ben daar wel benieuwd naar. Ik vond Amer echt een vreselijke tegenvaller, dus ik hoop dat deze sterk afwijkt (en beter is). Het segment van F&C in ABCs of Death was in elk geval prachtig. Dus hoop meer op ziets.

avatar van McSavah

McSavah

Mochizuki Rokuro schreef:

Ik lees nog geen vergelijkingen met Amer hier - dus ben daar wel benieuwd naar.

Kijk eens naar het bericht voor die van TOR

Ik zie vooral overeenkomsten en minder verschillen tussen deze en Amer. Wel is deze misschien stilistisch wat consistenter en biedt deze ook meer dan alleen het vergapen aan de stijl, met name doordat de gebeurtenissen hier meer bedwelmend werken en de film meer een mysterie is, waardoor er een spanningsboog aanwezig is die nauwelijks in Amer was te vinden. Vond alsnog bepaalde stijlmiddelen hier niet helemaal werken en er te veel repetitie in zitten, maar bij nader inzien is deze denk ik toch net iets beter dan Amer.

avatar van Seam

Seam

Heerlijk als de meningen van veel van m'n meest gewaardeerde users hier totaal uiteenlopen. Dit moet ik snel ontdekken, want een love it or hate it movie vind ik fantastisch. Waar kan ik alleen deze film zien ? Hij gaat niet op Gent draaien.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Hij was vorig jaar al in Gent....

dimi303

Yep vorig jaar en ik zou hem graag nog eens terug zien.

Zwolle84

Inmiddels te streamen via Netflix US.

De goede richting.

Amer vond ik vreselijk. Ik heb helemaal niks met het Giallo gebeuren, maar dat herken ik hier gelukkig maar sporadisch in. In deze Couleur des Larmes zit toch wat meer Lynch, ook Nuite Noire vind ik geen verkeerde vergelijking.

Visueel in ieder geval véél beter. Hoewel er toch nog steeds wat visuele trucjes inzitten die me absoluut niet konden bekoren. De editing is zwakjes en ook het camerawerk vond ik niet altijd even best. Daar tegenover staat erg mooi en expliciet kleurgebruik en een erg opvallende stilering. Soundtrack paste er niet zo heel goed bij en deed vaak afbreuk aan de sfeer, dat in tegenstelling tot de klankband, die wel tof was.

Verhaaltje moet je best zo snel mogelijk loslaten. Het is niet veel meer dan een rode draad die bepaalde scenes halvelings aan elkaar bindt. Maar achteraf heb je er weinig aan, niet voor de pure liefhebbers van narratieve cinema dus.

Voor een film met zo'n expliciete stilering vind ik nog steeds dat er teveel niet werkt. Het blijft af en toe écht onverzorgd, maar dat vind ik van het gehele giallo gebeuren, dus zolang Cattet en Forzani zich daaraan blijven spiegelen zal het nooit écht wat worden tussen ons. Maar het is echt stukken beter dan Amer, dus als ze dat laatste beetje ode nu ook nog kunnen laten varen ...

dimi303

Mooie uitgave van deze film te verkrijgen met de dvd/blu-ray samen. Kost wel wat geld. Mogen we deze film rekenen bij de Belgische cinema? Want beide regisseurs wonen in Frankrijk.

avatar van leatherhead

leatherhead

Geweldige film!

En mogelijk nog een stuk weirder (en beter) dan Amer. De film deed me uiteindelijk nog het meest denken aan een uitvergroting van Cattet's & Forzani's segment in ABC's of Death, met daarin nog een soort van verhaaltje als rode draad verweven. Wel met de nadruk op ''soort van'', want aan het verhaal in z'n geheel valt amper een touw vast te knopen.

Geeft allemaal niks gelukkig, want velen overige elementen zijn zo sterk dat het een film geworden is om u tegen te zeggen. Visueel érg sterk, met mooi kleurgebruik, maar L'Étrange is meer dan dat. Persoonlijk vind ik de '''trucjes'' van Cattet en Forzani namelijk prachtig, al kan ik me wel voorstellen dat het wellicht niet iedereens cup of tea is. Die zwart-witte stopmotion scenes tussendoor zijn magnifiek, op een manier vastgelegd dat ze gewoon echt voelbaar zijn, en de overige Giallo trucjes zijn stijlvol in de film verwerkt.

Verder doet de soundtrack zijn ding, al is het vooral de klankband die er écht positief uitspringt, en brengt ook de mooie setting een flinke vleug sfeer met zich mee. Al bij al dus de film die het enigszins onbenutte potentieel van Amer zo'n beetje ten volle benut. Geweldige ervaring dus, ben benieuwd waar het regisseursduo in het vervolg nog mee op de proppen gaat komen, want hun aparte, unieke stijl smaakt naar meer. Toch wel 4,5*, voor deze intrigerende nachtmerrie.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11915 berichten

Morgenavond 20.30u in WORM Rotterdam!

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11915 berichten

Niet mijn kop thee. Van te voren werden er een aantal kortfilms van dezelfde regisseurs vertoond waarin dezelfde stijlmiddelen naar voren kwamen. Leuk voor een paar minuten en absoluut origineel, maar ik heb me suf zitten vervelen bij uiteindelijk deze lange film.

avatar van baspls

baspls

Meneer, wilt u een zuurtje?

Ik had eerder Amer al gezien van Hélène Cattet en Bruno Forzani. Die film bevatte sterke elementen en de eerste helft was een nachtmerrieachtig meesterwerk. Helaas was de tweede helft erg saai en slecht. The Strange Color of Your Body's Tears viel zeker niet tegen en bevat weer die heerlijke stilistische Giallo stijl.

Een Deens-Franse man (Klaus Tange) komt terug van zijn zakenreis. Zijn vrouw is verdwenen, maar de deur van hun appartement zit van binnen op slot. Hij gaat op onderzoek uit en ontmoet de vreemde bewoners van zijn appartementen complex.

Hoewel deze film meer een rode draad heeft als Amer had, dwaalt de film geregeld af en zit hij vol van subplots die als korte films op zichzelf hadden kunnen staan. De opzet is helemaal Giallo, maar in de uitvoering is het meer moderne Giallo meets David Lynch. Het had wel wat hoe de film ontspoorde in nachtmerrieachtig surrealisme. Toch hoop ik ooit nog eens een moderne gestileerde film met een ‘normaal’ verhaal tegen te komen. Net als Amer (en de Giallo) zitten er veel obsessies met seksualiteit in de film verwerkt, van mij hoeft het nog steeds niet, maar het werkte hier wel beter. Het appartement met de geheime gangen deed me denken aan Inferno en The Beyond.

Uiteindelijk is die huisbaas (?) de Vlaming de moordenaar als ik het goed heb, in zijn Laura boekje zaten foto’s van alle vermoorde vrouwen. En de twee andere mannen worden door een ongezien iemand vermoord dus blijft er niet veel over. Erg vreemd gevoel toen er ook een paar Vlamingen voorbij kwamen, ik ben totaal niet gewend een artistieke film met Nederlands erbij te zien.

De Suspiria invloeden zijn wederom duidelijk aanwezig. Niet alleen hebben we de mooie Bavaëske kleuren met rood en blauw het meest prominent. Maar ook wordt hier net als bij Suspiria het sounddesign ingezet om Suspense te creëren, en ik moet zeggen dat het ook best creepy was af en toe door de geluidseffecten.

Visueel is de film een meesterwerk. Prachtige opnamelocaties met de Jugendstil-stijl in alles vertegenwoordigt, een knipoogje naar Argento die ook een liefhebber van deze stijl was? Mooie cinematografie, schitterend kleurgebruik en goede cinemascope opnames met veel close-ups en een aantal onmogelijke surrealistische shots. Soms is het een beetje too much (zoals ook in Amer), die splitscreens die a la Tarantino werden gebruikt en het zwart wit met weinig fps hadden van mij niet gehoeven.

Weer worden er een hoop oude Ennio Morricone en Bruno Nicolai soundtracks bijgehaald. Mooie muziek, al vond ik het niet altijd even passend.

Hoewel de film veel afdwaalt, soms vaag was en ik toch liever een normaal verhaal had gehad, mocht het surrealisme er best wezen. Een bijzonder fraaie ode aan de Giallo van onze zuiderburen. Inspirerend en toont maar weer aan dat Nederland nog wat kan leren van België als het op filmmaken aankomt.

avatar van joolstein

joolstein

Een makkelijke geven: een man komt thuis maar zijn vrouw blijkt verdwenen. Hij doorzoekt het appartement, het gebouw. Wie weet meer? Achter welke deuren vindt hij een antwoord? Echter hoe meer zijn naspeuringen hem opleveren, hoe dieper hij wegzinkt in een nachtmerrieachtige en gewelddadige wereld. Alleen die wereld wordt door de regisseurs Hélène Cattet en Bruno Forzani niet lichtvoetig vormgegeven! Nee het is als een hyper-gestileerde droom. Een erotische horror met hulde aan de Italiaanse jaren'70 giallo-thrillers. Elke kamer, elk interieur is een Art Nouveau decor en de waanzin verdwijnt zelfs in het de muren net als bij Roman Polanski. Werkelijk bedwelmende montage vol close-ups en surrealistische splitscreens van en met geërotiseerde moorden verdringen zich op je netvlies. En begeleidt op beklijvende muziek uit oude B-films – verzorgd door Ennio Morricone, Bruno Nicolai en Riz Ortolani. Zo wordt elke zintuig geprikkeld en voelt deze caleidoscoop van beeld en geluid aan als een sensuele vrijpartij. Een die voor altijd in je geheugen blijft gegrift en die je over en over blijft koesteren.

avatar van kevin_vp

kevin_vp

baspls schreef:

Visueel is de film een meesterwerk. Prachtige opnamelocaties

Opgenomen in de art nouveau gebouwen van Victor Horta in Brussel. Voor mij persoonlijk dé grootste troef van de film.

John Milton

Wat een fenomenale poster. Ik ga dit snel opsnorren.

John Milton schreef:

Wat een fenomenale poster. Ik ga dit snel opsnorren.

Dan zou ik wel eerst met Amer (2009) beginnen. Die is net wat minder abstract (en viel bij mij de eerste keer wél).

Sgoed.

Zwolle84

Ook geen misselijke poster trouwens. Net als van die nieuwe.

John Milton

Zo kwam ik er idd op, dankzij het lijstje van onze leatherhead

avatar van tbouwh

tbouwh

Eerbetoon aan Twin Peaks

avatar van tbouwh

tbouwh

Wat gedachten:

Het staat me een beetje tegen dat de film volledig zielloos is. De makers willen je duidelijk in de ervaring storten en doen daar alles voor. Ieder frame is onconventioneel ingekleurd (letterlijk en/of figuurlijk), en als dat niet het geval is zorgt de klankband wel voor een onaards gevoel. Enerzijds kon ik daar op veel momenten sterk van genieten, anderzijds stoorde ik me er vaak aan dat alles er zo dik bovenop lag. 'Vreemdheid' moet je (lees bij moeten vooral een 'idealiter') doseren, opbouwen, en niet hyperactief monteren zonder enige poging te doen kijkers mee te laten leven. Dat laatste was voor mij onmogelijk in relatie tot de personages en het 'verhaal'. Dus: verhaalloos is niet per se probleem, maar het kan een gemis worden zodra de film een bepaald level van abstractie (dat level lijkt me voor eenieder anders) passeert óf er niet genoeg in slaagt een zekere sfeer over te brengen.

In de huidige vorm, zeker gezien de drukke montage, vond ik dit meer iets voor een volgepakte short. Die had misschien meer indruk gemaakt, want de speelduur was nu aanzienlijk in dit specifieke geval en alle herhalingen speelden de film ook parten.

John Milton

Na Amer wilde ik ook L'Étrange Couleur des Larmes de Ton Corps zien, de film met misschien wel de mooiste poster die ik in jaren zag. Moet je liggen denk ik, die stijl, en datzelfde geldt net als bij zijn voorganger, ook voor de film. Misschien zelfs wel meer. The Strange Color of Your Body's Tears, zoals de Engelse titel luidt, is narratief nog wat incoherenter dan het debuut van Hélène Cattet en Bruno Forzani, al werkt het mysterie hier beter, aangezien we niet met op zichzelf staande segmenten van doen hebben.

Toch hoef je bij deze filmmakers niet persé aan te kloppen wanneer je behoefte hebt aan een mooi, afgerond verhaal, het draait hier primair om je onder te laten dompelen in de stijl. En stilistisch is het wederom absoluut bijzonder. Editing, een beklemmend sounddesign en sfeervol gebruik van kleur, waarbij in deze tweede uiting minder afhangt van filtergebruik. De giallo component is hier als je het mij vraagt in mindere mate aanwezig, al kun je nog steeds wel dingen aanwijzen. En natuurlijk is er weer de muziek, lekker hoor.