Winchester '73 (1950)
Genre: Western
Geregisseerd door: Anthony Mann
Met onder meer: James Stewart, Shelley Winters en Dan Duryea
Plot Winchester '73
"The Gun That Won The West!"
Lin McAdam, die op zoek is naar de moordenaar van zijn vader, arriveert met zijn vriend ‘High-Spade’ Frankie Wilson in Dodge City. Lin doet mee aan een plaatselijke schietwedstrijd met als hoofdprijs een 1873 Winchester repeteergeweer, die bekend staat als ‘One of a Thousand’. Lin wint de bloedstollende schietwedstrijd, maar de gewilde Winchester’73 wordt al snel gestolen door de ‘runner-up’ Dutch Henry Brown. Dutch Henry Brown vlucht met het geweer de woestijn in. Wat volgt is een zenuwslopende en gevaarlijke achtervolging, waarbij de Winchester’73 geregeld van eigenaar verandert.
Lin McAdam
Wyatt Earp
Sergeant Wilkes
Young Bull
simonvinkie
Viel me trouwens ook op dat er nog een klein bijrolletje was voor de toen nog erg jonge Tony Curtis, die in de aftiteling nog de naam Anthony Curtis had.
Justinw
Toch wel de beste Amerikaanse western die ik tot nu toe zag. Wat een verschrikkelijke vaart zit er in deze film. Wat vrij uniek is voor deze tijd. We worden getrakteerd op een zeer leuk plot voor die tijd en een shitload aan rondvliegende kogels. Met een vlotte kast die erg constant presteert op een enkeling na.
Toen ik een lijstje bekende western regisseurs doorkeek viel mijn oog op Anthony Mann. En hierna vond ik Winchester '73 waar ik al veel over gehoord had. En heb genoten van mijn kennismaking met Mann. Volgens mij is gelijk wel een van zijn besten.
Cinematografisch ziet het er erg goed uit. Geweldige actiebeelden en omgeving!
Te ruw om echt een 5 of 4.5 te geven maar een zeer ruime 4 mag er ook zo wezen.
simonvinkie
Herzien, wat een geweldige western is dit toch! Een van de betere zelfs. Stewart is briljant en ik zag eigenlijk nog nooit zo'n fijne sfeer in een western, Een fantastische top-western. Bij de volgende herziening sluit ik absoluut niet uit dat er een verhoging uitkomt.
madmax1
Deze western na lange tijd gedeeltelijk herzien ,een vlot verhaal over een geweer dat nog al eens van eigenaar verwisseld, gefilmd in mooi helder zwart wit kleinbeeld,, wat ook een bepaalde waarde meebrengt.
Acteren van James-Stewart is zonder meer groots, ook Shelley-Winter is redelijk ingepast.
Winchester-73 is een pracht van een geweer, en in films ziet het er simpel uit om ermee te schieten, maar in het echt valt het best tegen, ik heb er niet mee geschoten maar wel eens in handen gehad, en dat viel vies tegen.
Klassieke western ,maar klassieker? voor mij mag het.
Flavio
Vind dit een van de beste westerns eigenlijk, met prachtige shots, veel oog voor detail en sterke (bij)rollen. En het zwart-wit geeft eerder een meerwaarde dan dat het afbreuk doet.
Vrijwel alle westernelementen komen voorbij: indianen, de cavalerie, een pokerspel, een shootout, een achtervolging...het enige dat er nog aan ontbrak was een duel. dat betekent niet dat het voorspelbaar was want ook het plot was bijzonder goed geschreven, met als terugkerend element het geweer uit de titel, dat zijn eigenaars maar weinig geluk brengt.
Alleen de rol van Winters kan mij niet zo bekoren, zij speelde niet slecht maar zij moest het doen met de minste scenes- en ik vond het nogal ongeloofwaardig dat iedereen zo voor haar viel. Haar vriendje Steve leek btw nogal op Liam Neeson.
Verrassende bijrolletjes van Rock Hudson en Tony Curtis.
Heerlijke western dit met een fijne hoofdrolspeler.
Want laten we wel wezen. De echte hoofdrolspeler in deze film is natuurlijk geen acteur, maar een heus geweer, genaamd de Winchester ’73. Anthony Mann maakt er een fijne film omheen, dat moet gezegd worden. Er zit veel vaart in en het hele gebeuren rondom de Winchester is erg vermakelijk om te volgen.
James Stewart zet hier een degelijke rol neer maar vooral Stephen McNally vond ik erg overtuigen als de sluwe Dutch Henry Brown. Zijn karakteristieke kop is echt perfect geschikt voor een film als deze. Er gaat veel overtuiging en dreiging van zijn personage uit. De film boeit van begin tot einde en bevat veel actie. Op dat gebied is de film dan ook erg goed. Vooral de indianenaanval is erg spannend, zeer goed in beeld gebracht en bevat actie van de beste soort. Echt een prachtige scène als je het mij vraagt. Daarnaast is de cinematografie van de film ook erg goed. Mann maakt goed gebruik van de soms prachtige omgeving en brengt deze ook regelmatig op fraaie wijze in beeld.
Dit is pas mijn eerste film van Anthony Mann, maar ik moet zeggen dat dit wel naar meer smaakt. Een compacte western met veel actie en een leuk verhaal kan altijd mijn goedkeuring wegdragen en hier is dat niet anders. Winchester ’73 is een prima western, die van de Amerikaanse westerns zeker behoort tot de besten.
Dikke 4,0*
Vinokourov
Bijzonder vlotte western met Jimmy Stewart, die maar weer eens bewijst een veelzijdig acteur te zijn. Ook de rol van een western-held beheerst hij prima. De film zelf zat ook leuk in elkaar met verschillende verhaallijnen die elkaar kruisen. Grote gemene deler is een geweer, dat iedereen wil hebben, en telkens in verschillende handen valt. Winchester '73 biedt verder mooie shots en tot slot natuurlijk de klassieke shoot-out, die ook prima uitgevoerd is. Heb me prima vermaakt met deze film
rensie32
Heerlijke western, die helaas net als vele westerns het probleem heeft dat er een vrouwelijk personage in zit. Desondanks heb ik toch lekker kunnen genieten van de vele shoot-outs
rensie32
Heb je een hekel aan vrouwen?
Dat is wel een heel vreemde conclusie. Ik zeg alleen dat ze in de meeste westerns helemaal niks te zoeken hebben. En als er dan al vrouwen in zitten, zijn het vaak de meest zeikerige types.
trebremmit
Geen conclusie maar een vraag. Maar je hebt hem inmiddels al beantwoord, al ben ik het niet met je eens.
louisvf
De meeste beste westens bevatten een vrouw hoor...
(The Searchers, Stagecoach, My darling clementine, Forty Guns, Once upon a time in the west... Laat maar weten als je er nog een paar wilt)
louisvf
Overigens kan je Shelley Winters toch geen "gewone" vrouw noemen...
En ze zijn zeikerig omdat ze onwetend zijn, is eigenlijk erg goed gedaan!
maxroelofs
One of a Thousand
Dat Spaghetti Westerns me goed lagen wist ik al een tijdje, een vaak simpel verhaal ondersteund door een geweldige sfeer, hoe anders zou een Western uit de Verenigde Staten zijn? Het verschil is groot alleen helaas is Winchester '73 een stuk minder goed dan de gemiddelde Western.
Acteerwerk liet hier en daar wat te wensen over maar was over het algemeen goed te noemen. James Steward acteert erg sterk en Dutch kwam ook dreigend genoeg over. De rest was ik niet heel erg over te spreken, Winters acteert ronduit slecht en met name veel bijpersonages komen ook niet altijd overtuigend over.
Dat de film minder goed was lag ondanks het acteerwerk voornamelijk aan de sfeer. Waar bij de Italiaanse Western de sfeer het voortouw neemt is het hier meer de actie. Een avontuurlijk actie filmpje is alles dat het te bieden heeft.
Het verhaal is ontzettend voorspelbaar, het is gewoon wachten op de uiteindelijke confrontatie tussen McAdam en Dutch. Het middenstuk is nu wel leuk alleen er is niks bijzonders aan, geen mooie sfeer, geen uitmuntend acteerwerk alleen platte actie. De film komt hierdoor meer over als een grote anticlimax.
Eindshootout was wel weer erg goed geslaagd, een werkelijk prachtige locatie die optimaal gebruikt werd, wel was het jammer dat er zo vaak mis geschoten werd, dit is natuurlijk logisch aangezien het onderdeel is van de spanningsopbouw alleen toch wringt het met de openingsscène waarbij ze allebei uitmuntend schoten.
Dan houd je eigenlijk een vermakelijke actie Western over, leuk alleen absoluut geen hoge verwachtingen bij hebben.
erniesam
Gisteravond dit juweeltje weer eens gezien. Zoals menigeen hier al heeft benadrukt, betekende dit het begin van de samenwerking tussen regisseur Anthony Mann en acteur James Stewart. Ze maakten 8 films, waaronder 6 westerns. Dit blift toch een van de beste in dat rijtje.
Geschoten in prachtig zwart/wit in de prairie van Arizona (uitgezonderd de begin scenes in het dorpje, welke in de studio werden gedaan). Met name het cafe in niemandsland, waar McNally zijn Winchester vergokt, is prachtig gefilmd. Het verhaal is interessant. Ik wil niets verklappen, maar de jacht op McNally door Stewart is door persoonlijke omstandigheden zwaar beladen. Als toeschouwer weet je dit in het begin niet, maar na ongeveer een uur krijgt het belangrijke info hierover.
Stewart speelt overtuigend een verbitterd en vastbesloten man. McNally is uitstekend als schurk. Hij speelt het subtiel: geen maniakaal gedrag, maar gewoon een norse blik hier en daar, een tikkeltje paranoïde en cynisch. Heerlijk. Ook Shelley Winters vond ik best goed. Je moet van haar acteerstijl houden, denk ik. Ze kan best erg dramatisch en oversentimenteel zijn (zoals in Odds against tomorrow of Lolita), maar ze speelt de rol hier recht toe recht aan. Niets op aan te merken. Verder vind ik ook Will Greer als Wyat Earp erg vermakelijk, lekker laid back.
Kortom, toch weer volop genoten van dit filmpje. Beter dan dat ik me herinnerde, Nu ook voor het eerst het interview met Jams Stewart beluisterd. Zeer de moeite waard: redelijke info maar vooral de laid back narratie van Stewart is prettig.
mister blonde
Herzien, blijf het een heerlijke film vinden. De zwart wit beelden zijn trouwens echt heel fraai. Dit in combinatie met het leuke scenario maakt dit een van Mann's beste.
mr rumson
Gisteren en vandaag heb ik drie westerns gezien namelijk:
Winchester '73 (1950) Yellow Sky ( 1948 ) en 3:10 to Yuma (1957)
Alle drie in zwart wit en toppers in het genre om ze zo eens goed te kunnen vergelijken met elkaar.
Te beginnen met Winchester '73
Ik had na de positieve reacties hier hoge verwachtingen van de film .
En eigenlijk moet ik zegen dat deze film die hoge verwachtingen niet waar kon maken .
Het ziet er allemaal mooi uit in zwart wit gefilmd en het verhaal heeft een lekker tempo.
Ook het verhaal is interessant genoeg om er een fraaie western van te maken
maar toch wist de film mij helaas niet echt te bekoren .
De manier hoe Dan Duryea acteerde kwam voor mij wat irritant over .
En van Shelley Winters was ik nou ook niet zo kapot.
Stewart en Stephen McNally zetten beiden hun rol wel overtuigend neer .
Ik ga deze film in de toekomst zeker nog wel eens keer bekijken.
Wie weet verhoog ik hem dan wel .
Hier nog een leuk weetje .
De scene waar Stewart door die postzegel schiet is In werkelijkheid uitgevoerd door scherpschutter en Winchestermedewerker Herb Parsons .
Parsons trainde ook Stewart met de Winchester '73 Stewart was zo fanatiek dat zijn knokkels van zijn vingers ontveld waren en onder het bloed zaten .
Brix
- 19680 berichten
Door het veelvuldige gebruik van de repeteer-hendel, dat kan ik me wel voorstellen ja.
Zojuist nog eens even de proef op de som genomen, en na een stuk of tien keer werd het al pijnlijk aan mijn knokkels.
Dat kun je beter met handschoenen aan doen.
mr rumson
Dat kun je beter met handschoenen aan doen.
Hihi Brix ik zie het helemaal voor me dat je met je winchester aan de weer bent .
En hoeveel postzegels heb je geraakt .
Brix
- 19680 berichten
@mr rumson:
Gelukkig is het een replica, waarmee je niet echt kan schieten (al functioneren alle mechanische onderdelen wel)
Ik heb wel nog een BB luchtdruk Winchester versie, daarmee raak ik wel iets...maar geen in de lucht geworpen munt, laat staan het midden daarvan
(De repeteer-hendel van dat ding doet overigens net zo'n pijn aan mijn knokkels als die van de replica)
Toen ik een tijd geleden voor het eerst een western van Anthony Mann met James Stewart zag, was dat toch met een klein hartje. Kon Stewart wel een rol aan die mannen als John Wayne, Henry Ford en Clint Eastwood eerder op zich namen? Stewart is dan wel één van mijn favoriete acteurs, hij leek me voor westerns te afgeborsteld. Maar met films als The Man from Laramie en The Naked Spur ben ik toch overtuigd geraakt. Het geeft net een ander beeld van de western.
Anders is misschien wat veel gezegd natuurlijk. Het blijft Hollywood met cowboys tegen 'dindianen'. Stewart's westerns zijn dan minder op sfeer gericht (waarmee ik Mann zeker niet wil te min doen) maar hebben dan weer een meer uitgewerkt verhaal. Ook hier is het fascinerend hoe het spoor van de Winchester '73 gevolgd wordt.
Het werd de eerste western van Mann met in de hoofdrol James Stewart. Eigenlijk een goeie zet, omdat Stewart vooral getypecast was als brave man en zo eens een andere Stewart kon laten zien. Een geluk trouwens voor de acteur. Omdat zijn loon als steracteur te hoog was, kreeg hij een aandeel in de winst. En laat net deze film enorm goed scoren in de bioscoop. Dat er hierna nog 4 westerns van Mann met Stewart kwamen, toont mee het succes aan. Naast Stewart zien we ook 2 bekende namen die nog niet zo lang bezig waren. Rock Hudson acteerde 2 jaar en speelt hier het opperhoofd Young Bull. Tony Curtis had een jaar eerder z'n eerste film. Hij speelt hier een jonge soldaat.
Best wel een interessante geschiedenis ook achter deze film. De film kent verschillende historische verwijzingen, die misschien niet meteen voor de doorsnee kijker merkbaar zijn. De sheriff in het stadje waar Stewart aankomt begin van de film, is Wyatt Earp. Ter promotie van de film werden ook via een wedstrijd oude Winchester's gezocht. Het idee van de film kwam dan weer van Fritz Lang (Metropolis en M). Universal wou niet dat Lang de film maakte en ze trokken Anthony Mann aan, op vraag van James Stewart. Mann liet het script herschrijven met het bekende resultaat.
edit (kan bericht niet meer aanpassen): ik bedoelde in mijn recensie uiteraard Glenn Ford en niet Henry Ford. Met dank aan Brix voor de alerte opmerking!
LuukRamaker
- 2020 berichten
Niet voor niets is deze film tot een van de grootste klassiekers uit het westerngenre verworden. Het idee om de hoofdrol eens niet aan een persoon maar aan een voorwerp te geven bleek een gouden greep. De strijd om de Winchester '73 is een bijzondere. Dat begint al met een geweldig interessante, volgens mij nooit zo mooi vertoonde schietwedstrijd waarbij dit geweer de inzet is. Om het vervolgens van hot naar her te zien worden gesleept en hierbij ook de overige hoofdpersonen voortdurend met het geweer zien mee te bewegen, is prachtig om te zien. Het levensverhaal van het geweer loopt gelijk op met de avonturen van Lin McAdam en zijn vriend en het zijn, naast James Stewart en Millard Mitchell, Shelley Winters, Dan Duryea en Stephen McNally die ervoor zorgen dat deze avonturen zeer interessant zijn om te volgen. Het steeds weer terugkomen van de Winchester voelt enerzijds wat geforceerd aan maar is anderzijds de kracht van deze unieke film. Het mooie is dat er aan het eind ook duidelijk wordt dat er nog altijd iets is dat belangrijker is dan de kwaliteit van een geweer: Het leven.
gauke
Een ouderwetse wraakwestern met film noir elementen die somber van toon was. Aan de hand van een geweer bleek de regisseur in staat om een verhaal te vertellen en werd het een soort episodefilm. Met prachtige zwart/wit beelden maakte hij dankbaar gebruik van het ruwe landschap en de sterk spelende cast gaf hij personages met diepgang.
Movsin
Avontuurlijke western met een "één uit duizend geweer" als inzet.
Doorsnee en klassieke western uit die tijd met de even klassieke ingrediënten en het voorspelbaar einde.
Genieten kunt ge natuurlijk van het goed acteerwerk van sterren als James Stewart en Shelley Winters en ook nog even opkijken naar de jonge gasten Rock Hudson en Tony Curtis in hun kleine bijrol.
Gang_Star
Ik had niet al te veel verwachtingen bij deze film, maar het heeft me prima vermaak opgeleverd. Het begint al best leuk met de schietwedstrijd waarbij de winnaar de Winchester '73 krijgt maar de verliezer zeer onsportief blijkt te zijn. Het begin van een vlotte western die in hoog tempo met een flinke dosis actie voorbij vliegt. Actiescènes, de shootouts dus, zijn goed en vooral de aanval van de indianen op het kamp was waanzinnig en eveneens erg mooi in beeld gebracht. De film kent van tijd tot tijd mooie omgevingen en er wordt vrij goed in geacteerd.
trebremmit

3:10 to Yuma
Western, 1957

High Noon
Western / Thriller, 1952
diefstalshowdownhorseback ridinghostilityassaultschietenriflestealingsearchcontestpoker gamehorse and carriage fourth of julywinchester rifle prizeu.s. cavalry