• 9.375.363 stemmen

Genre: Western

Geregisseerd door: Anthony Mann

Met onder meer: James Stewart, Shelley Winters en Dan Duryea

Plot Winchester '73

"The Gun That Won The West!"

Lin McAdam, die op zoek is naar de moordenaar van zijn vader, arriveert met zijn vriend ‘High-Spade’ Frankie Wilson in Dodge City. Lin doet mee aan een plaatselijke schietwedstrijd met als hoofdprijs een 1873 Winchester repeteergeweer, die bekend staat als ‘One of a Thousand’. Lin wint de bloedstollende schietwedstrijd, maar de gewilde Winchester’73 wordt al snel gestolen door de ‘runner-up’ Dutch Henry Brown. Dutch Henry Brown vlucht met het geweer de woestijn in. Wat volgt is een zenuwslopende en gevaarlijke achtervolging, waarbij de Winchester’73 geregeld van eigenaar verandert.

Lola Manners

Waco Johnnie Dean

Dutch Henry Brown

Steve Miller

Wyatt Earp

Sergeant Wilkes

Young Bull

Pacino88

Mooie western.James Stewart past echt in dit soort films,en dit is ook de eerste film die ik van hem zie waar die nog erg jong is.Mooie shoot outs en nog een leuke bijrol van Tony Curtis.Deze film zette de standaard voor latere westerns.

The One Ring

Best een aardige film en een zeer vermakelijke western, maar het hoge gemiddelde begrijp ik niet. Nou heb ik niet echt veel westerns gezien, maar dit is toch brij standaard werk lijkt me. Wel mooie beelden en een prachtrol van Dan Duryea als bandiet. Dit is ook de eerste film die ik met James Stewart zie, maar hem vond ik niet zo bijzonder hier. Ligt denk ik meer aan de film dan aan de acteur. Leuk om eens gezien te hebben.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Een erg verrassende rol van James Stewart, een contrast met wat ik van hem gewend ben, maar net zo goed en overtuigend.

Verder een niet-cliché western, met leuke, droge humor en menselijke personages, in tegenstelling tot de karikaturen in de meeste westerns.

avatar van FisherKing

FisherKing

Wat een film zeg. Wat een pracht-scenario en schitterende zwart-wit fotografie. En wat een prachtige cast. James Stewart schittert hier. En met fantastische boeven-rollen van Dan Duryea en Stephen McNally.

In feite is dit gewoon drama, die maar een paar western-elementen gebruikt.

Het geweer, de Winchester '73 wordt hier heel origineel gebruikt. Later veel gecopiëerd.

Anthony Mann deed prachtwerk, ik zal hem eens in de gaten houden.

4.5* voor nu.

Geen leuke recensies van Mug en Speedy hier ? Jammer.

Degelijke western.

Ik irriteerde me wat aan de sulligheid van Stewart in deze film. Ik vind zijn karakter hier niet zo aansprekend als in andere films.

Ik mis bij deze film echt het breedbeeld formaat. Een western hoort gewoon breedbeeld te zijn, maar films hadden tot de mid-50-er jaren nog niet dat formaat.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

FisherKing schreef:

In feite is dit gewoon drama, die maar een paar western-elementen gebruikt.

Anthony Mann deed prachtwerk, ik zal hem eens in de gaten houden.

4.5* voor nu.

Geen leuke recensies van Mug en Speedy hier ? Jammer.

Ja, zeker doen !

Man Of The West, The Man From Laramie, The Naked Spur, Bend Of The River........

avatar van Badalamenti

Badalamenti

kappeuter schreef:

Degelijke western.

Neeeeeee, Stewart is perfect in de westerns van Anthony Mann !

The One Ring

Dit is tot nu toe helaas nog de enige film die ik van Stewart gezien heb en kan niet spreken van een indrukwekkende rol. Eerder een die je snel vergeten bent. Hij stal totaal niet de show en werd door bijna de hele cast van het scherm gespeelt. Ik snap dan ook niet waarom hij hier perfect zou moeten zijn. Ik snap sowieso de klassieke status van deze film niet echt. Wat maakt deze western zo bijzonder tegenover al die andere?

avatar van starbright boy

Beetje degelijker dan ik gehoopt had. Wel wat aanzetten tot een mooie dramatische ondertoon, maar er gebeurt te weinig mee, het hangt me nog wat te veel aan de oppervlakte, terwijl er meer in lijkt te zitten. Zeker niet Stewarts beste rol.

Desondanks erg prettig wegkijkende, strak vertelde, goed geregisseerde western die zo om is.

Pacino88

Er zijn inderdaad wel betere films met Stewart,zoals die van Frank Capra.Maar in zijn westerns is die toch ook zeer goed,kijk ook the far country,hier is die niet zo overdreven goed voor de wereld,en denkt die alleen aan zichzelf,wat hij zelf slimmer vindt.

Wat me wel tegenvalt aan winchester 73 is de climax.

Ik geloof ook de enige stewart western geregisseerd door anthony mann,in het zwart wit.In ieder geval is de dvdkwaliteit geweldig,beter dan bend of the river etc.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Een uitstekende western, die geen minuut weet te vervelen. Stewart laat weer eens goed acteerwerk zien, maar werd naar mijn mening toch van het scherm gespeeld door Duryea, die mij in Woman in the Window ook al aangenaam wist te verrassen. Verder een goed uitgewerkt plot (helaas met een ietwat teleurstellend slot), een prima sfeer en een leuke bijrol van John McIntire. Nergens briljant, maar wel erg vermakelijk.

3,5 sterren.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik vind dat deze film ook niet behoort tot de creme-de-la-creme op westerngebied. Maar de film is wel meer dan degelijk. Goede vertolkingen, leuk script, lekker tempo, aardige vuurgevechten.. Ik heb tot nu toe vier westerns van Mann gezien (drie met Stewart) en ze bevielen me allemaal evenzeer (3,5*) Maar ik heb absoluut geen meesterwerk kunnen ontdekken..

The One Ring

Feit is wel dat deze een grote klassieke status heeft en die komt voor mij een beetje uit de lucht vallen. Net als de hoge score hier. Vermakelijk maar niks bijzonders.

Goodfella_90

Supervermakelijke western. In tegenstelling tot anderen hierboven vond ik ook het plot goed. Zo'n plot kan je verwachten bij een western, lijkt me. Jammer dat deze film niet in kleur is, want de omgevingen waren erg mooi. Niet dat het afdoet aan het resultaat. James Stewart en co waren ook lekker op dreef. Ruim 4 sterren hiervoor en ik ga binnenkort ook zeker het andere werk van Anthony Mann zien!

Goodfella_90 schreef:

Het doet zeker geen afbreuk aan de film. De zwart-wit fotografie hier is werkelijk prachtig te noemen.

Ik heb een aantal andere Mann-westerns gezien die wel in kleur waren. Het resultaat is gewoon "anders", niet beter of slechter.

Dragon schreef:

Ik had dan ook gezegt dat het geen afbreuk deed. Veel beter zie je het inderdaad vaak niet. Ik had alleen die grote mooie shots van de omgeving graag in kleur gezien.

Goodfella_90 schreef:

Ik had ze dan eerder liever in breedbeeldformaat gezien, zoals Kappeuter eerder al aanhaalde.

Het zwart-wit geeft een bepaalde "feel" aan een film, maar dat is natuurlijk ook het geval met kleur. De andere westerns die ik van Mann gezien heb (Bend of the River, Man of the West, The Man From Laramie, The Naked Spur) waren allemaal in kleur, met inderdaad heel mooie beelden van wijdse landschappen, enz. Ik vond de films, zoals Ramon K ook al aanhaalde, allemaal ongeveer even goed.

Zolang ze deze film maar niet inkleuren... (wat wel al zal gebeurd zijn)

Goodfella_90

Zijn die anderen overigens wel een beetje van vergelijkbaar niveau? (heb nog 8 westerns van Mann in mijn nog zien lijst)

Dragon

Zoals ik al zei, de westerns van Mann die ik tot nu toe gezien heb vind ik qua niveau allemaal ongeveer gelijk. Maar zoals Ramon K eerder al zei heb ik ook nog geen echt meesterwerk ontdekt. Alleen maar zeer degelijke, onderhoudende westerns.

Goodfella_90

Oké, dank je. Dat is trouwens wel genoeg van mij. Vond dit ook geen meesterwerk, maar als ze allemaal ongeveer zo zijn, dan kan ik nog heel wat plezier aan de man beleven.

avatar van speedy23

speedy23

Goodfella_90 schreef:

Zijn die anderen overigens wel een beetje van vergelijkbaar niveau?

Als je de stemgemiddelden van Anthony Mann bekijkt zal je zien dat hij van een redelijk hoog niveau is.

Wat dan wel tegen hem pleit is het feit dat hij op MM slechts 187 stemmen heeft op 26 geplaatste films. De films zijn al van ouderdom, en dus niet veel bekeken. Jammer eigenlijk, want er zitten meerdere 'pareltjes' tussen

speedy23 schreef:

Ik zie net dat zijn films op imdb ook goede scores krijgen. Winchester '73 staat daar overigens wel dik bovenaan qua score. Ook heb ik even rondgekeken op internet en de meeste titels van hem zijn redelijk makkelijk te verkrijgen, dus er zullen zeker nog wat stemmen bijkomen van mijn kant.

FisherKing schreef:

Inderdaad mooi gedaan hoe de kijker de "levensloop" van het geweer volgt en zo de verschillende personages leert kennen.

In welke westerns wordt dit dan nog gedaan? Ik heb toch ongeveer 150 "klassieke" westerns gezien en dit was de eerste waarin me dat opviel. Of bedoel je in films algemeen, zoals bij Lock, Stock and Two Smoking Barrels?

Pacino88

Wow,deze film heeft pas sinds een dik half jaar reacties hier staan,wel mooi die nieuwe Anthony Mann fans etc.!(ook van mijn leeftijd,17 ong.)

Ik vind al zijn films zeer goed,maar Winchester 73 raakte me het minste,wat veel actie,zonder veel diepgang.Echter het eerste deel met de schietwedstrijd,was klassiek te noemen.Ook dat zwart wit zorgt voor nog scherper beeld op dvd.

Ik raad vooral The Man from Laramie aan!Absolute klassieker,met veel meer diepgang,betere karakters.

Ik moet nog wel een mann-stewart western zien en dat is The naked spur.Dit jaar wordt die door Warner gereleased,ben zeer benieuwd wat ze hier mee doen.

3,5*,maar spoedig weer herkijken.

Goodfella_90

Dure gast ben jij voor mij Pacino88. Ik heb uiteraard The Man From Laramie nu maar even besteld. Ik stuur de rekening wel even, mocht hij niet bevallen.

avatar van Demoniac

Demoniac

Heel erg mooi en apart ook wel geloof ik dat je die Winchester steeds van persoon ziet wisselen. Het geweer moet wel heel erg goed zijn, dat iedereen hem met zoveel bewondering bekijkt en graag hebben wil. Het zwart-wit irriteert niet en het verhaal is heel aardig. Leuk plotje ook wel. Landschappen zijn mooi, zoals in een western hoort.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Een film waaraan de western fan zijn hart kan ophalen.

Stewart is hier prima op zijn plaats(wat heeft die man toch een charisma...dat zie je hede ten dage nog maar zelden bij filmacteurs)

Tegenspelers McNally en Dan Duryea (een van mijn 'lievelings'-

schurken!) konden niet beter gekozen zijn.

Kleinere rollen voor Rock Hudson, als indianen opperhoofd, en Tony Curtis, als soldaat.

En een wel héél vreemde, zelfs komische, invulling van de rol van Wyatt Earp(Will Geer?)

Verder een jonge Shelley Winters- en Millard Mitchel als Stewart's boezemvriend.

Geen moment van verveling in deze schitterende zwart/wit produktie.

Ook niet nadat ik hem al zeker zo'n keer of 7 gezien heb, in de bioscoop, op TV- en dvd...

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Brix schreef:

Een film waaraan de western fan zijn hart kan ophalen..

Voor de reputatie de Winchester 1873 ff googelen....

avatar van stephan73

stephan73

Zeer vermakelijke western die mooi camerawerk bevat en spannend is. Goede rollen van James Stewart en Stephen McNally, en een prachtige ontknoping.

Ik begin ze toch steeds meer te waarderen, die klassieke westerns.

avatar van stinissen

stephan73 schreef:

Ik begin ze toch steeds meer te waarderen, die klassieke westerns.

Verstand komt met de jaren

Btw ik vindt dan drie sterren echt mager , drie sterren een zesje......