Winchester '73 (1950)
Genre: Western
Geregisseerd door: Anthony Mann
Met onder meer: James Stewart, Shelley Winters en Dan Duryea
Plot Winchester '73
"The Gun That Won The West!"
Lin McAdam, die op zoek is naar de moordenaar van zijn vader, arriveert met zijn vriend ‘High-Spade’ Frankie Wilson in Dodge City. Lin doet mee aan een plaatselijke schietwedstrijd met als hoofdprijs een 1873 Winchester repeteergeweer, die bekend staat als ‘One of a Thousand’. Lin wint de bloedstollende schietwedstrijd, maar de gewilde Winchester’73 wordt al snel gestolen door de ‘runner-up’ Dutch Henry Brown. Dutch Henry Brown vlucht met het geweer de woestijn in. Wat volgt is een zenuwslopende en gevaarlijke achtervolging, waarbij de Winchester’73 geregeld van eigenaar verandert.
Lin McAdam
Wyatt Earp
Sergeant Wilkes
Young Bull
stephan73
Verstand komt met de jaren
Btw ik vindt dan drie sterren echt mager , drie sterren een zesje......
Tja, dat zeggen ze inderdaad..
Voor mij is dit trouwens niet een zesje, maar een dikke vette zes die alleen nog maar kan groeien!
Dogie Hogan
Tja, ik vind mijn 4,5 al aan de magere kant. IMDB 9/10 klinkt al prettiger.
WINCHESTER 1873 steekt boven zeer vele Westerns uit!
Barfly
Redelijke western, maar nergens speciaal.
James Stewart heb ik al eens beter gezien, welliswaar in latere films.
Het verhaal rond de Winchester is aardig onderhoudend en kent genoeg verwikkelingen. Het acteerwerk van de gehele cast is redelijk, behalve van Shelley Winters. Wanneer zij in beeld komt daalt meteen mijn interesse en hoop ik dat ze snel plaats maakt voor het vervolg van het Winchester-verhaal.
Dat is het enige nadeel in westerns; er moet altijd weer een vrouw in het verhaal gepast worden.
De gevechten en shoot-outs zien er goed uit en de laatste is ook de mooiste (zoals het hoort).
Een klassieker binnen het genre? Wat mij betreft niet.
Dogie Hogan
Echter een pracht-geweer, die Winchester 1873, een must-have: demo.
- 19680 berichten
Echter een pracht-geweer, die Winchester 1873, een must-have: demo.
O, wat zou ik daar graag eens mee willen schieten!!!
(maar niet op levende wezens uiteraard!)
Leuk om het verschil te horen tussen het fake-geluid van Winchesters in de films en het werkelijke geluid dat zo'n ding maakt.
Overigens zou ik wel eens willen weten wat het voordeel is van de buitenmaatse (ronde) lader-hevel die je kan zien bij de Winchester die John Wayne in 'Stagecoach'gebruikte.
Ik vraag mij al lang af of dat puur uit optische overweging was, of dat het enig nut heeft?
In ieder geval past het ding niet in een zadel-foudraal, tenzij die speciaal ervoor gemaakt werd.
louisvf
"This is the story of the Winchester Rifle Model 1873, "The gun that won the West." To cowman, outlaw, peace officer or soldier, the Winchester '73 was a treasured possession. An Indian would sell his soul to own one."
Mijn eerste Anthony Man film en tevens ook mijn eerste western met James stewart. Kende hem al vanuit de hitchcockfilms maar hier speelt hij ook wel formidabel.
De beelden, omgeving en sfeerelementen zijn gewoon perfect!
Heb zelfs op sommige stukken paar keer moeten terugspoelen omdat ik maar bleef kijken en vergat te luisteren. Die draai van 380° voor ze het saloon van dodgetown binnenwandelen, de shoutouts, de paarden op de heuvels, het landschap, de indianen, de koets, de eindscene,... het is werkelijk allemaal prachtig gefilmd! Winchester '73 is voormij bij momenten zowel spannend als ontspannend en zo heb ik het graag.
High-Spade Frankie Wilson... with a hyphen. That's what I sit on when I get tired.
Gewoon geniaal.
Ben zeer tevreden over mijn nieuwe aanwinst!
Bedank moviemeter, imdb en een paar mensen hier, dankzij jullie kom ik op deze prachtige klassieker.
(Vanavond ofwel Rio bravo, The Searchers of My darling Clementine, kan niet kiezen...)
@louisvf:
Verdorie, nu ik je bericht lees begint het alweer te kriebelen om die film weer een keer te bekijken.
Is alweer meer dan een half jaar geleden dat ik hem de laatste keer zag, haha.
Wat let mij...vanavond gaat ie weer in mijn dvd speler.
Bedankt voor de inspiratie louisvf !
louisvf
Geen dank, gewoon doen zou ik zo zeggen
!
Na herziening word ie waarschijnlijk alleen maar beter! (afwachten of ik hem dan een 0,5 meer geef of niet)
Er is trouwens toch nooit iets zinsvol op tv...
- 19680 berichten
Deze film lijkt bij iedere nieuwe kijkbeurt nog beter te worden in mijn beleving.
Vanavond weer van zitten genieten, en weer details ontdekt die ik mij voorheen nog niet waren opgevallen.
Deze keer ook het interview met Stewart beluisterd.
Interessant.
Voor mij mag deze wel in de top tien van beste westerns.
Op naar de volgende ronde, de tiende als ik het goed heb.
- 19680 berichten
Haha, en de voorlaatste keer dat ik zin kreeg om de film weer eens te bekijken was jij de gangmaker
Zo gaat-ie lekker.
Nog even en ik moet deze film in het topic over ' verslavingen' plaatsen.
Gisteren viel mij voor het eerst echt op dat tijdens die dolle race met de wagen, die Shelley Winters bestuurde, om aan de Indianen te ontkomen, de achterrassen van die wagen zó heet gelopen waren dat er rook vanaf kwam.
Prachtig detail.
En dan het einde van Dan Duryea...nog krampachtig die revolver afschieten in een verstarde houding... Geweldig gespeeld..
En High-Spade, die over zijn haar bezig is dat hij niet graag zou willen verliezen door de Indianen, omdat hij het al sinds zijn jeugd heeft, er er erg aan gehecht is. "Een beetje dun bovenop!"Haha
De volgende keer valt mij zeker weer iets anders extra op.
Jammer dat er hier niet ook met kwart-sterren gewerkt wordt voor de waardering van films.
Anders had ik er nu een kwart sterretje bij gedaan.
Een halve kan niet, want dan heb ik geen reserve meer voor de volgende keer..
- 19680 berichten
Oh, what the hell...die laatste halve ster erbij..nú.
Ik ken weinig westerns die het zo verdienen als deze.
(Het is overigens ook een van de mooiste zwart-wit films die ik ooit zag)
Dus waarom niet...
Dogie Hogan
Kan geen '5' geven, omdat ik 'Winchester 1873' net iets minder vind dan de absolute Western-topper 'Once Upon a Time in the West'!
Bij de IMDB heb ik een *9/10 gegeven.
Deze pracht Western verdient wel een duidelijker plot; heb onlangs deze ingediend:
Lin McAdam, die op zoek is naar de moordenaar van zijn vader, arriveert met zijn vriend 'High-Spade' Frankie Wilson in Dodge City. Lin doet mee aan de plaatselijke schietwedstrijd met als hoofdprijs een 1873 Winchester repeteergeweer, die bekend staat als 'One of a Thousand'. Lin wint de bloedstollende schietwedstrijd, maar de gewilde Wincheste'73 wordt al snel gestolen door de 'running-up' Dutch Henry Brown. Dutch Henry Brown vlucht met het geweer de woestijn in. Wat volgt is een zenuw-slopende en gevaarlijke achtervolging, waarbij de Winchester'73 geregeld van eigenaar verandert.
- 19680 berichten
Erg goed idee dat uitgebreidere plot Dogie.
En inderdaad deze film waardiger.
louisvf
Vind eigenlijk dat u plot juist het zelfde bevat kwa inhoud maar wel uitgebreider en overzichtelijker is inderdaad! Over zijn vader hoef je eigenlijk niets te vertellen (wat hierboven wel gebeurt)!
Ik zou deze trouwens ook nog een 5 kunnen geven hoor...!
Snap u wel Dogie ivm vergelijking met once upon a time in the west, die krijgt van mij al een 5, maar vind het 2 totaal andere filmervaringen en eigenlijk 2 andere soort van westerns/films. Zo is deze ook in zwartwit en dat is al een andere beleving op zich...
Dogie Hogan
Nou, die info over de moord op die vader is juist wel van belang, maar wat daar verder mee gebeurt is een spoiler en heb ik daarom weggelaten.
Het gebeuren rondom Lola Manners en de sadist Waco Johnnie Dean heb ik ook weggelaten; zou plot weer onnodig lang maken, daarom omschreven in laatste zin.
Dit is een uitstekende Western, maar staat in de schaduw van Once Upon a Time in The West , die ik daarom ook net iets hoger waardeer.
Het gebied waar de showdown van deze Western zich afspeelt, zien we ook weer terug in o.a. de uitstekende Western 'Backlash' en enkele Budd Boetticher Westerns.
louisvf
Backlash dan maar eens bekijken!
Ja oke de moord op zijn vader is eigenlijk zeer belangrijk maar hoeft de kijker volgens mij niet te weten aan het begin van de film!
trebremmit
Niet de topper die ik verwacht had, vermakelijk dat zeker maar het is me soms wat te veel van de hak op de tak en Stewart vond ik maar matig spelen.
mister blonde
Best een aardige film en een zeer vermakelijke western, maar het hoge gemiddelde begrijp ik niet.
Het originele scenario van de Jurk van Van Warmerdam, wordt wat minder origineel als je deze film hebt gezien, trouwens.
- 19680 berichten
Geweldig scenario. Het originele scenario van de Jurk van Van Warmerdam, wordt wat minder origineel als je deze film hebt gezien.
Leuke vergelijking
The One Ring
Film staat ook al een tijdje hoog op mijn herzienlijst.
louisvf
Film herzien, briljante western...
De scene waarbij de Indianen hun aanval plegen is werkelijk geweldig. Zoals Stewart zei is de bijdrage van de dicht bijzijnde omringende heuvels echt een meerwaarde aan de setting... (je hebt zo nog meer het gevoel dat ze letterlijk omringd zijn) en dit allemaal in nog geen week tijd gefilmd, prachtig!
Nog eens om het bovenstaande plot te hebben... Uit een interview met Stewart blijkt wel duidelijk op te maken dat Anthony Mann duidelijk niet wou dat de kijker vooraf wist van de achtergrond tussen Linn en Dutch... Omdat het een soort vraagteken zou moeten blijven en je het zelf moet ontdekken doorheen de film. Daarom vind ik het ook des te meer terecht dat het zou aangepast worden...
Blijft voor mij nog altijd een dikke 4.5* en twijfel zelfs nog om een 5* te geven
Deze film heeft trouwens veel te weinig stemmen. Alhoewel misschien maar goed ook
- 19680 berichten
@ louisvf: (Deze film heeft trouwens veel te weinig stemmen)
Aan mij ligt het niet
Ruiter13
Aan mij uiteraard ook niet
Geweldige film dit. Een halfbakken VHS rip van een antieke film kan onder de juiste omstandigheden nog mooier zijn dan de miljoenen pixels en kleuren van een blu-ray!
Lijkt mij ook!
Maar ik bedoel te zeggen dat het niet nodig is een blu-ray te zijn omdat dit soort films in hun originele staat (of wel zo als we ze 20 jaar geleden keken) ook iets extra's met zich mee kan brengen!
- 19680 berichten
Ik begrijp helemaal wat je bedoelde Ruiter, en kan me daar ook wel in vinden.
Maar van de andere kant ben ik toch wel heel blij met de mooie beeldkwaliteit van de (gewone)dvd die ik heb.
Vooral wanneer afgespeeld op mijn nieuwe Blu-ray spelertje.
Mocht deze film ooit op BR verschijnen, dan zal ik die beslist ook nog erbij nemen.
Voor een film die ik zó dikwijls opnieuw bekijk loont dat zeker de moeite.
Maar, zoals je uitgangspunt was..ja, zelfs met een VHS rip blijft dit een bijzondere filmervaring.
Doet mij denken aan de nogal versleten kopie van de film die ik ooit in een matineevoorstelling zag, in de jaren zestig.
Een soort van nostalgische meerwaarde
Ruiter13
Precies, net zoals het begin met zo'n krakerig mgm logo of van die mono sounds die af en toe zo schel zijn dat je de surround zachter moet zetten
Deze week maar even how the west was won ''wel full hd'' en dat zal ongetwijfeld ook een bijzondere ervaring worden
simonvinkie
Erg vermakelijk western, die niet een erg hoog niveau haalt, maar waarin de tijd wel erg snel gaat. Wou deze film al erg lang, erg graag zien. Stiekem had ik toch wel op iets meer gehoopt, al was Winchester '73 zeker een leuk filmpje.
Stewart zie ik altijd graag spelen, zo ook hier waar hij een prima rol neerzet. Ook deed zijn partner Millard Mitchell het uitstekend. Shelley Winters was inderdaad de zwake schakel, erg irritante rol van haar. De film kent verder ook best een leuk verhaal, wat prima is uitgewerkt. Dat Dutch Henry Brown uiteindelijk Stewart´s bleek te zien, vond ik nou niet echt interresant. Ook de shoot-out op het einde tussen die twee was best wel zwak.
Maar goed, verder was dit gewoon een erg vermakelijke western, met mooie plaatjes en goeie acteerprestaties. Best voor herhaling vatbaar volgens mij.

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

3:10 to Yuma
Western, 1957

High Noon
Western / Thriller, 1952
diefstalshowdownhorseback ridinghostilityassaultschietenriflestealingsearchcontestpoker gamehorse and carriage fourth of julywinchester rifle prizeu.s. cavalry