- Home
Releasedatum: 25 september 2014
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Equalizer
"What do you see when you look at me?"
Een voormalig geheim agent, Robert McCall (Denzel Washington), heeft zijn eigen dood in scène gezet om een rustig leven te leiden in Boston. Maar wanneer hij een jonge prostituee (Chloë Grace Moretz) probeert te redden, krijgt hij problemen met de Russische maffia. Vanuit wraakgevoelens en om boete te doen voor de zonden uit zijn verleden, gaat hij als privédetective 'The Equalizer' te werk om recht te zetten wat krom is en bij te springen waar de wet tekortschiet.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Equalizer (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Brian Plummer
Susan Plummer
Tevi
Richard_Voorhees
Helaas wel erg voorspelbaar, maar ik vind htt heerlijk hoe Washington lekker bruut tekeer mag gaan. Ja, het gaat hem allemaal wel erg gemakkelijk af en bij sommige dingen denk je: hoe heeft hij dat in godsnaam voor elkaar gekregen. Maar daarvoor is het ook een film.
Door de grote hoeveelheid aan actie en (grafisch) geweld komt het dramatische stukje rondom McCall's overleden vrouw niet zo goed uit de verf. Die scene in het huis van die vrouwelijk CIA-agent is dan ook wat langdradig en past niet zo bij de toon van de rest van de film.
Degelijk, maar er bestaan betere films in dit genre.
Goeie film over een man die werkt in een bouwmarkt en zich en onrecht in zijn omgeving aantrekt. Een no-nonsense wraakfilm met een mager verhaal (zoals gebruikelijk bij dit soort films). Maar de film is onderhoudend over de volle lengte, bevat een aantal goeie scenes en lekker brute actie. Bovendien weet Denzel Washington de film met gemak te dragen.
frolunda
Sterke film die het niet moet hebben van een origineel verhaal maar dat op alle andere vlakken meer dan goed maakt.Zo is Denzel Washington (opnieuw) geknipt voor zijn rol als engel der wrake,heeft the Equalizer daarvoor de bijbehorende en dus geschikte regisseur en is de film ook op de overige fronten (camerawerk,soundtrack en actie scenes) van hoog niveau.En dat daarnaast de rollen van de schurken ook nog goed ingevuld worden is mooi meegenomen.Niets verrassends dus maar wel gewoon dik twee uur puur kijkplezier ( met dank aan enkele uitstekend uitgevoerde kills)voor de liefhebbers van dit genre.
Movsin
Denzel Washington in twee gedaanten - en hij kan het - in deze actiefilm die als dusdanig stevig uitvalt.
Knok- en schietpartijen zijn de klassieke ingrediënten en natuurlijk wat voorspelbaarheid en naar het einde toe enige ongeloofwaardigheden.
Maar goed, Denzel is de Robin Hood die het opneemt voor de zwakken die worden uitgebuit en die er voor zorgt dat de maffia met de grond wordt gelijkgemaakt. Vandaar de titel, denk ik.
Haalbare actieprent die toch veel te danken heeft aan de persoonlijkheid van het hoofdpersonage;
El ralpho
Eenmansleger Washington
''Tell me what you see, When you look at me'' is een bekende line uit een song van Christina Millian die in de beginjaren 2000 nog volop furore maakte en die ik niet meer uit mijn hoofd kon krijgen na een soortgelijke uitspraak van het personage van Washington in The Equalizer. De rol van Washington beslaat echter iets geheel anders dan die van een vervlogen tienersterretje uit het verleden en is dan ook enigszins vergelijkbaar met zijn rol uit Man on Fire. Het grootste verschil tussen deze twee films is echter dat The Equalizer wat meer over de top is. Hier ligt overigens ook gelijk het grootste pijnpunt van de film. Het verhaal is namelijk verder leuk geschreven, de actie is zinderend en dit soort rollen zijn Washington nog steeds duidelijk op het lijf geschreven. De acteur draagt zelfs de gehele film en deze titel had dan ook gemakkelijk verpest kunnen worden met een mindere acteur.
Hoe verder het verhaal echter vordert, hoe meer over de top het geheel lijkt te worden en dit doet de film geen goed. Washington lijkt niet onder te doen voor een Marvel personage en lijkt met minimale inspanningen iedere veldslag te overleven. Daarnaast worden de home alone taferelen die hij uithaalt hoe langer hoe gekker, tot ze op een bepaald punt komen dat je je echt afvraagt hoe hij dit allemaal zo snel op heeft kunnen zetten. Dit gaat ten koste van de geloofwaardigheid van het verhaal en hoewel het argument dat dit een film is altijd opgeworpen kan worden, vind ik dit een beetje een gemakkelijk excuus om altijd maar alles te moeten mogen rechtvaardigen.
Echter is deze titel meer dan het bekijken waard, omdat hij in de eerste plaats gewoon uiterst vermakelijk is. Het verhaal bouwt goed op en je wordt als kijker niet teleurgesteld. Wellicht had het allemaal wel net wat korter gekund en was wat meer achtergrond informatie over het personage van Washington welkom geweest (what's with the watch?) er blijft uiteindelijk nog voldoende te genieten over.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Korreltjezoutfilmpje. En niet zo'n klein beetje ook. Als Antoine Fuqua wat duidelijker had geknipoogd, had ik het nog wel kunnen hebben, maar dit ging way too far.
Voor de rest lekker onderhoudend en soms hard en flitsend. Al valt de speelduur zo'n drie kwartier buiten de lijntjes, man man.
IH88
“I don't have a lot of time. Which means you don't have any.”
Denzel Washington blijft geweldig in dit soort films en zelfs op latere leeftijd weet hij nog moeiteloos een sterke, keiharde en slimme loner te spelen met een hart van goud. The Equalizer is zeker niet zijn beste film maar door Washington lijkt alles net wat beter dan het in werkelijkheid is.
De film begint erg sterk en het donkere, naargeestige sfeertje bevalt me wel. Moretz is ook goed en het is leuk om Washington en Moretz te zien babbelen over van alles en nog wat. Nadat Moretz uit het verhaal verdwijnt wordt het jammer genoeg een standaard wraakverhaal zonder ook maar een greintje originaliteit. En welke regisseur komt anno 2016 nog weg met slow motion vechtscènes? Juist. Het gaat Washington allemaal iets te gemakkelijk af en vooral op het laatst wordt het eerder een komedie met actie elementen. De grote bad guy wordt wel heel gemakkelijk verslagen. En dat allemaal in een film van ruim 2 uur?! Maar nogmaals, Washington laat alles er beter uitzien en weet moeiteloos de aandacht vast te houden. In dit soort film is dat bijna Oscarwaardig.
SmackItUp
Gewoon een heerlijke actiefilm. Wederom een uitstekende Washington met een rol die weer eens op zijn lijf is geschreven. Je kan het verloop van de film al van tevoren raden, maar dat deert niet. De film pretendeert niet meer te zijn dan een volbloed actiefilm, en daar is het goed in.
4*.
Decec
Uitstekend actie/misdaad/thriller film...
Spannend verhaal...
Prima acteerwerk...
Bekende acteur Denzel Washington speelt goed...
Ook een bekende actrice Chloë Grace Moretz...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Heerlijk genoten...
Prima camerabeweging...
De filosoof
Leuke en goedgemaakte thriller. De film begint heel spannend en heeft z’n eerste hoogtepunt in de eerste afslachting maar als dan blijkt dat de held een soort superheld is die zelfs een compleet leger in z’n eentje met blote handen aankan in zijn wraak namens de slachtoffers van criminelen – wat dan wel weer leuk contrasteert met zijn hele gewone leven (zoals bij Superman zelf) – wordt de film wat voorspelbaar en minder spannend. Maar de gesprekjes die in de film worden gevoerd zijn leuk en sowieso straalt de film intelligentie en gelaagdheid uit zoals de held zelf ook boeken leest in z’n vrije tijd. Kortom, intelligent topvermaak.
PCTERN
Toen ik de Equaliser 2 ben gaan kijken bedacht ik me dat ik de eerste nog niet gerecenseerd had. The Equaliser is een film (inmiddels reeks) uit een genre dat de laatste paar jaar weer wat opleeft, de 'lone wolf' die het opneemt tegen een overmacht of corrupt systeem. Denk aan de Jack Reacher serie met Tom Cruise of de John Wick serie met Keanu Reeves.
Je kan op verschillende manieren naar deze film kijken. De azijnpisser zou zeggen dat dit gewoon weer een Die Hard ripp-off is of een soort Rambo film met het verschil dat de held in een pak loopt en zich in de stad bevindt. Enerzijds is dat ook wel zo als je er wetenschappelijk naar kijkt en het vermaak aspect uit het oog verliest. De meeste films van deze soort moet je gewoon niet al te serieus nemen.
Het verhaal is bij lange na niet origineel en op zich voorspelbaar. Toch weet regisseur Fugua wel de originaliteit erin te brengen door manier van visualisering en enscenering met de combinatie van muziek en decor dat een bepaalde sfeer oproept. De openingsquote van Mark Twain zet gelijk de toon. Dat in combinatie met een, voor deze rol, subliem acterende Washington die enerzijds een gewone man neerzet die anderszijds het achterste van zijn tong niet laat zien totdat zijn duistere kant 'geactiveerd' wordt. Acteurs in vergelijkbare films, zoals Stephen Seagal en Bruce Willis komen niet eens in de buurt als het gaat om het karakteraspect van de hoofdrol. Maar hij heeft eerder goed kunnen oefenen in een vergelijkbare film Man on Fire, ook een puike film.
Alles bij elkaar ontstaat er in deze Equalizer een wat mythische sfeer rond de man en tegelijkertijd in het verhaal ook een feelgood gevoel naar het einde toe wat volgens mij de grootste verdienste van deze film is. De slotscene in Moskou was echter net weer wat te overdreven.
Moet ook bekennen dat ik de regiestijl van Antoine Fugua wel mag. Wat hij hier presteert is een totaal uitgemolken concept toch weer origineel neer te zetten. Soms indringend tot zelfs ontroerend.
Topfilm binnen het genre maar geen absoluut meesterwerk. Het einde werd toch wat te ridicuul.
Mescaline
Redelijk vermakelijk, maar had wat mij betreft best een half uurtje korter mogen zijn!
Denzel Washington deed mij in deze film soms een beetje denken aan Seagal, hij kan alle bad guys met gemak aan.
Ach, het kan erger!
EVIL '84
Vermakelijke film met een steengoede en knalharde Denzel Washington. Verhaal was wat voorspelbaar, maar ik vond hem als actiefilm wel bovengemiddeld goed. De lange speelduur stoorde mij niet en vloog voorbij. Op naar deel 2!
Shadowed
Niet bijzonder.
Washington maakt op zijn leeftijd weer een actiefilmpje. Vele vonden deze film best goed voor een actiefilm, en daar ben ik het zeker niet mee oneens. Maar ik vond hem niet veel beter dan de meeste andere actiefilms. Daarvoor vind ik hem nog vrij standaard.
Washington en Moretz doen het best goed. Sommige scenes springen er inderdaad bovenuit, zoals dat Washington de kamer analyseert voor zijn volgende bewegingen. En hiermee is deze film ook vrij vermakelijk ondanks een redelijk lange speelduur.
De drama vond ik niet helemaal werken, en vond ik de film eigenlijk vrij weinig vernieuwend. Toch wel een redelijk toffe film.
Tarkus
Wauw !!!
Wat een goede film is dit !!
En Denzel Washington overtreft zichzelf nog maar eens, topprestatie zet hij hier neer, als een koele kikker draagt hij de prent, maar zijn rol is dan ook 'cool'...
Echt een spannende film, heeft me geboeid van begin tot einde, lang geleden dat ik nog zo'n spannende film heb gezien.
En de soundtrack, voortreffelijk gewoon....
Een aanrader hoor mensen !!! Kijken !!!
Naar aanleiding van het verschijnen van de tweede film uit deze reeks, de eerste nog eens bekeken.
Het is en blijft een steengoede film, met een uitmuntende Denzel Washington.
Een aanrader deze prent, benieuwd of ik dat van de tweede ook zal kunnen zeggen....
martijn011
- 2034 berichten
Fantastische actiefilm!
Eindelijk is het er van gekomen om deze film eens te zien. Had vooraf niet verwacht dat dit een van de beste actiefilms is in jaren. De combinatie Fuqua en Washington werkt nog steeds prima en heeft ervoor gezorgd dat ik erg nieuwsgierig geworden ben naar het tweede deel.
De film kent een fantastische opbouw. Het verhaal wordt in alle rust ontvouwd, totdat het helemaal los gaat en vooral de eindscene in de bouwmarkt grote indruk maakt.
De film is hard, bevat originele kills en heeft een fantastische sfeer. Denzel Washington maakt indruk als een voormalig geheim agent die z'n leven goed op de rit heeft, maar bovenal een keiharde killer is.
Echte aanrader dit, dikke vier sterren!
des1
De bouwmarkt ambiance blijft origineel. Op feestavondjes bij Hornbach e.d. moet dit wel de Numero Uno film zijn.
AGE-411
Neen.
De film is simpel samen te vatten: Het hoofdpersonage ontketent een 'rampage' tegen de Russische maffia, en dit klaarblijkelijk zonder reden. Iemand die je een paar keer ontmoet hebt is in het ziekenhuis geslagen, en je vind het nodig om direct 5 mensen te doodden? Serieus, dan is er echt iets mis met je.
Reken daarbij nog eens dat de hoofdrolspeler met sprekend gemak meer mensen lijkt te doden dan Rambo. Dan weet je het wel: de film heeft absoluut geen geloofwaardigheid. Dit is gewoon goedkope actie op een zwak verhaaltje.
Een aantal doorsnee kartonnen personages (het hoertje, de dikke Mexicaanse vriend, gestoorde Russische huurmoordenaar, ...). Meer is er niet nodig om een film als deze tot een succes te maken.
Om de boel te redden: Een groot deel van de dialogen zijn wel leuk, en in het begin geloof ik er wel in. Had de actie iets subtieler geweest, had de eindscène half zo lang geduurt, en had het hoofdpersonage geloofwaardiger over gekomen, dan had dit best een goede actiefilm kunnen zijn.
Lavrot
Toch is dit gewoon de beste "bouwmarkt-film" die ik ooit gezien heb. En, die superheldenrol in een diep verborgen ingetogenheidsjasje is Denzel Washington op het lijf geschreven. Uiteraard is deze film totaal niet werkelijkheidsgetrouw maar dat zijn de Bourne-films net zomin. Blijft over: een aardig verhaal met veel over-de-top geweld. O ja, van het literaire dipsausje zou ook Hans Teeuwen best wel pap lusten.
TMP
Deze film begint nog best redelijk, maar valt uiteindelijk behoorlijk tegen. Het plot stelt weinig voor. McCall krijgt nauwelijks achtergrond mee, maar gaat om wat onduidelijke redenen achter een bende criminele Russen aan. Die Russen voldoen overigens aan alle mogelijke clichés. Het verloopt verder allemaal erg voorspelbaar en is weinig geloofwaardig. Probleem daarbij is dat de film zichzelf wel best serieus lijkt te nemen. Als het wat luchtiger was gebracht, was het wellicht wat beter te doen geweest.
Fisico
Een vrij standaard wraakfilm zelfs met de retraite en de twijfel. Desalniettemin wel ervan genoten. Zeer vlotte film die de gehele speelduur boeiend blijft. Beetje overdreven natuurlijk wanneer een einzelgänger het opneemt tegen een bende criminelen, maar vermakelijk is het wel.
In de eerste plaats zeer behoorlijk omwille van Denzel Washington natuurlijk. In de meeste van zijn rollen heeft hij een soort natuurlijke flair om zich dit toe te meten. En ook Fuqua weet wel raad met dergelijke films.
Weinig op aan te merken, weinig over te zeggen ook. Gewoon hersencellen op nu en kijken maar!
Sergio Leone
Best oké.
Denzel Washington kan hier een rolletje neerzetten dat hem wel aardig ligt. Met een regisseur als Antoine Fuqua is het ook wel duidelijk wat voor film je als kijker kan en mag verwachten. De actie is prima, hoewel het plotje niets voorstelt en het ook een tikje te lang duurt. Dik anderhalf uur lijkt me meestal wel voldoende voor dit soort wraakthrillers.
eRCee
- 1979 stemmen
Denzel Washington kan hetzelfde als wat Michael C. Hall ook zo goed kan: met een minimale verandering van mimiek, toon en houding, transformeren van een onbeduidende man tot een intimiderende killer. Dat gesprek in het restaurant ("what do you think, Nicolai?"), monsterlijk cool. Verder zijn de beelden om door een ringetje te halen, qua productiewaarde. JdeB schreef: De film wil een simpel gegeven kwalitatief goed verpakken. Dat is inderdaad de spijker op de kop. Pun intended. Het geweld is soms wat excessief en iets meer geloofwaardigheid in de actie zou fijn zijn geweest, maar verder prima mee vermaakt.
Edit: nog wat vergeten te schrijven over de link met het tweede boek dat Robert leest. Dat moet namelijk wel Don Quichot zijn, gezien de beschrijving die hij ervan geeft. Washington figureert als ridder zonder vlees en blaam, strijdend voor zijn schone jonkvrouw, waarbij Ralphie gezien kan worden als zijn Sancho Panza.
mrklm
Robert McCall [Denzel Washington] heeft zijn vrouw Vivian belooft om zijn gewelddadige verleden voorgoed achter zich te laten. Maar die belofte komt op losse schroeven te staan wanneer hij bevriend raakt met Alina [Chloë Grace Moretz], een jonge prostituee wiens ambities als zangeres de grond in worden geboord door de harde hand waarmee haar pooier [David Meunier] haar onder de duim houdt. Een vloek en een zucht later hakt McCall de ene na de andere schimmige vuur vakkundig in de pan. De geforceerde pogingen om sympathie op te wekken voor deze moordmachine grenzen aan het lachwekkende, maar Washington komt goed uit de verf in de actiescènes. De karikaturale schurken (waaronder ene Vladimir Pushkin(!)) bevestigen dat dit een B-film is met een A-ster. Vervolg: The Equalizer 2.
teigertje
- 2079 stemmen
Een verpletterende masterpiece van een keiharde aktie film.
Zoals Denzel Washington dat kan, een van de by far beste film sterren op de wereld.
Na de legendarische knoert harde giga aktie film.
Man on fire doet hij het weer ongeëvenaard over in deze film.
Acteer werk van het hoogste niveau.
Robert McCall onverschrokken,mister cool, overdonderd en charmant en meedogenloos en staand tegen onrecht van het ergste soort.
Een achtbaan van een aktie film.
En waanzinnige film muziek.
Don't mess with The Equalizer.
mrkos
The Equalizer
Prima actiefilm met een uitstekende Denzel Washington. Film begint lekker rustig en had gelijk de goede vibe te pakken voor mij. Langzaam zien we Denzel ontpoppen tot iemand die hij in het verleden ook was, maar eigenlijk niet meer wilde zijn. Wanneer hij het uiteindelijk tegen de maffia moet vechten wordt het wel erg ongeloofwaardig en over de top. Het lijkt allemaal wat te makkelijk te gaan voor hem. Bijvoorbeeld hoe hij Teddy verslaat, of hoe makkelijk hij in het huis komt van de grote baas. Dit waren geen domme jongens in de film en toch gaat het Denzel relatief makkelijk af. Of hoe makkelijk die kidnappers vrij gelaten werd, terwijl dat hun enige troef was. En dan heb je nog de reden waarom hij deze oorlog is aangegaan, omdat een meisje die hij nauwelijks kent het ziekenhuis is ingeslagen? Het is goed dat hij op komt voor het dat meisje, maar om dan direct een killing spree te beginnen gaat wel erg ver.
De film wordt overigens nergens echt saai en de 'lange' speelduur vond ik ook geen probleem.
3 sterren.
tommykonijn
Zo'n film waar ik al meermaals flarden van voorbij heb zien komen, maar die ik nog nooit volledig gezien had. De film is ontzettend simpel qua opzet. Stel er vooral niet al te veel vragen bij hoe het kan dat McCall nauwelijks onderdoet voor de stereotype superheld, want de film is er niet in geïnteresseerd om een hele backstory te verkennen. Het is een echte wraakfilm, waarbij iemand (in dit geval een jonge prostituee gespeeld door Chloë Grace Moretz) onrecht is aangedaan er nu moeten er koppen rollen.
Nu ben ik niet de filmkijker die dergelijke films aan de lopende band kijkt of ze altijd even goed vindt, maar The Equalizer vind ik altijd wel - het voelt alsof ik de film vaker gezien heb - vermakelijk. Voor een groot deel is dat te danken aan Denzel Washington. Hele fijne acteur, die misschien juist doordat ik hem vooral ken van het wat meer ingetogen werk (m.u.v. Man on Fire), hier goed uit de verf komt. Ik vind hem geloofwaardig als de onopvallende held die hij eigenlijk moet voorstellen. Leuk om te zien hoe hij de (weliswaar eendimensionale) bad-guys telkens te slim af is. Ook de rest van de cast, waaronder Marton Csokas, Moretz, David Harbour en Johnny Skourtis, ondersteunt Washington prima. De dialogen zijn gelukkig goed geschreven en mede daardoor weet de film ook tussen alle actie door de aandacht vrij goed vast te houden. De climax in de bouwmarkt vond ik de moeite waard. Ondanks dat je natuurlijk wel al aanvoelt dat McCall zal zegevieren, zat ik toch op het puntje van mijn stoel.
Al met al zou ik The Equalizer, zeker voor fans van vergelijkbare actiefilms als Man on Fire, Taken en Léon, kunnen aanbevelen. The Equalizer voelt dan zelfs, hoewel men nog steeds zeker een schrijnend onderwerp aanhaalt, iets minder zwaarbeladen dan die films, waardoor het misschien nog wat laagdrempeliger is. Al zal dat laatste mogelijk per persoon verschillen. Qua amusementswaarde zit het wat mij betreft in ieder geval helemaal goed bij deze film.
filmfan0511
The Equalizer stond al langer op m'n lijstje, en nu met het derde deel in de bioscoop was er ook eindelijk eens het duwtje in de rug om de film eens op te zetten. Ik vond het leuk en vermakelijk, zonder ooit echt enorm spannend of pakkend te zijn. Het plot is zo doorsnee als ze maar bedacht worden, maar enerzijds is dat ook wel de sterkte van de film. Je weet wat je kan en mag verwachten, en dat krijg je dan ook voorgeschoteld. Complexer dan dit hoeft het soms niet te zijn. Zo'n scène als Robert die een hele ruimte vol met Russische pooiers omlegt is om van te smullen, en zo zitten er nog een deel in. Het enige dat ik jammer vond is dat Denzels personage op bijna elk moment in de film de bovenhand heeft. Tuurlijk weet je wel dat hij gaat winnen op het einde, maar van een spanningsboog is er op deze manier wel echt geen sprake. Zeker de laatste actiescène maakt daardoor ook wat minder indruk; het gaat wel heel makkelijk allemaal. Inclusief de dood van de grote bad guy, die daarvoor best dreigend in het verhaal werd geschreven. Het maakt hier geen bovengemiddelde film van, maar vermakelijk is het wel de hele tijd.
En Denzel is altijd een hele grote troef. Die man is zo ongedwongen charismatisch; hij weet je toch altijd de film in te trekken. De regie van Fuqua is tot in de puntjes gestileerd, en het geheel heeft een groezelig, duister sfeertje dat ik zeker kon smaken. Op naar de vervolgen. 3.5*.
Duke Nukem
- 1988 stemmen
Een aardige actiefilm met een erg simpel verhaaltje. Denzel Washington is nooit mijn favoriete acteur geweest, hij speelt in alle films precies dezelfde rol. En als onoverwinnelijke actieheld kan hij me niet overtuigen. Maar de actiescenes zijn lekker hard en de manier waarop Washington de bad guys met gemak om zeep helpt doet een beetje denken aan John Wick, zij het dan met een stuk minder vijanden die vallen als vliegen. Het einde is dan weer nogal een anti-climax (waarbij de grote Russische mafiabaas wel heel makkelijk aan zijn einde komt).
AngelicV
Goed geschoten film over rechtschapenheid en de keus die je als mens hebt om te kiezen uit goedheid of slechtheid.
80&90’s Nostalgia
That girl, Alina… She’s gonna go on living. You… You’re gonna bleed out all over this funky floor… All over 9,800 dollars.
Herzien op 4K met een geweldige DolbyAtmos soundtrack.
In dit verhaal volgen we Robert McCall (Washington) die een keiharde vigilante neerzet. Robert leid aan een dwangstoornis, maar is wel een berekenend man met oog voor precisie. Zijn achtergrond word nooit hardop uitgesproken, maar we mogen ervan uitgaan dat hij een bepaalde militaire achtergrond heeft, zeker met zijn connectie van ex-CIA Susan (Melissa Leo). S’nachts heeft Robert moeite met slapen en dood zijn tijd in een lokaal café met het lezen van boeken. Daar leert hij escort girl Teri/Alina (Moretz) kennen en raken bevriend. Wanneer zij door één van haar pooiers het ziekenhuis wordt ingeslagen breekt hij en besluit dit tuig aan te pakken. Daarbij ontdekt hij dat de wortels van deze organisatie zeer diep reiken.
Dit soort wraakfilms passen precies in mijn straatje, heerlijke brute actie. Simpel verhaal, maar vermaak level10. Marton Csokas zet ook een sterke rol neer als badguy. Scenes die voor mij het meest eruit sprongen waren de afrekening in het restaurant met de schedels, confrontatie met Nicolai aan tafel en de finale in de bouwmarkt. Hele gave soundtrack met bij vlagen zelfs ontroering en er zit genoeg vaart in de film. Ik heb deze destijds ook in bios gezien, en het open einde was echt een kippenvel momentje, kon niet wachten op het vervolg. En niet te vergeten de geweldige creditsong “Guts over Fear” van Eminem en Sia!!
Stukje in het restaurant scheld Slavi Robert uit: “krijg je hem nog omhoog “dedushka”, dat betekent opa in het Russisch.
I’ve done some bad things in my life, Nicolai… Things I’m not proud of. I promised someone I love very much that I would never go back to being that person… But for you, “I’ll make an exception”.
Wat een kanon van een film.
Lovelyboy
Met meer haast dan bedoelt de Equalizer reeks opgestart, want waar ik de tijd had willen nemen om deze eens rustig te zien samen met een kameraad stonden we plotseling voor een deadline aangezien deel 3 halverwege maart van Netflix verdwijnt. Dus aanpassen, aanslingeren en kijken maar met het eerste deel die we ooit al eens huurden uit de videotheek en toen afdeden als wel oké maar niet bijzonder. We hadden er toen meer van verwacht, maar nu deze keer voldeed de film al veel beter.
Het betreft natuurlijk een rol voor Washington op het lijf geschreven rond de charismatische maar mysterieuze Robert die zijn dagen slijt in de plaatselijke hardwarestore maar stiekem toch heel wat meer in zijn mars heeft wanneer hij opkomt voor prostituee Terri. Desalniettemin is het beeld ook vooraf sterk rond de eenzame en methodische Robert waar een heel klein tintje PTSS om heen lijkt te hangen en daarnaast een rol vergelijkbaar met John Creasy in Man on Fire, toch komt de rol en film qua kwaliteit en lading niet een moment in de beurt van de laatst genoemde titel. Desondanks is The Equalizer op alle lagen meer dan oké, als minpunt zou je aan kunnen halen dat de film niet bijzonder spannend is aangezien het toch allemaal wel goed gaat komen en Washington toch simpelweg niet kan verliezen.
Washington doet dit allemaal natuurlijk op de automatische piloot, cooler dan cool, twee fraaie dames in de vorm van Moretz en vooral Bennett, en Marton Csokas waar ik normaal nooit van onder de indruk ben maar hier toch echt wel een goede rol neerzet en dus vooral ook een sterke bad guy. Waar de eerste actiescènes in het kantoor van het Chinese restaurant qua montage nog erg warrig overkomen wordt dat verderop in de film stukken beter en bouwt de film zich op aangename manier op met een aantal heerlijke momenten zoals het uithoren van Masters en natuurlijk de slachting in de bouwmarkt. Dan is er natuurlijk nog de prima soundtrack en verdient The Equalizer toch een goed cijfer omdat het een prima film voor een goede avond vermaak betreft.

The Equalizer 3
2023

The Equalizer 2
2018

Misdaadfilm 'The Equalizer' maandagavond te zien op televisie: 'Echt een topper'

Actiefilm 'The Equalizer' met Denzel Washington is binnenkort te zien op HBO Max

'The Equalizer' met Denzel Washington is zeer binnenkort te zien via Videoland

Netflix voegt komende maand deze ijzersterke films toe aan het aanbod

Man on Fire

Gone Girl
Thriller, 2014

Metro Manila
Drama / Misdaad, 2013
corruptiecall girlsluipmoordenaargijzelaarfbihuurmoordenaargangstersadismeburgerwachtremakesociopathwraakgeorganiseerde misdaadbloedvergietengebaseerd op tv-seriesgeweldteenage prostitutecommandointerrogationsurveillancefake deathex soldierlonercall girlblack opshand to hand combatmysterious pastvigilante justice