• 9.371.658 stemmen

Det Stora Äventyret (1953)

Drama / Familie | 94 minuten

Met onder meer: Anders Nohrborg, Kjell Sucksdorff en Holger Stockman

Gesproken taal: Zweeds

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Det Stora Äventyret

Een boerengezin woont in de bossen van Midden-Zweden, waar de dieren in strenge winters voedsel komen zoeken bij de boerderij. Jongens vangen een otter die ze stiekem voeden en temmen, maar die in het voorjaar weer ontsnapt in het meer. De terugkeer van de trekvogels doet hen beseffen dat het 'grote avontuur' door blijft gaan.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Dit docudrama is fraai in beeld gezet en won meerdere Awards.

Verkrijgbaar in Zweden (4:3-zwart/wit) met Engelse ondertitels.

Det stora Aventyret - DVD - Discshop.se

avatar van stefan dias

stefan dias

Rare mix van natuurdocu met gescript verhaal, maar dat mag de pret niet drukken. Werkelijk verbluffende natuurbeelden (zeker voor die tijd, toch wel) van een vervlogen schoonheid, lijkt wel… De beelden blazen mij bij moment van mijn sokken. Je puur verliezen in die beelden is wat veel gevraag om 94 minuten lang vol te houden, maar als je dan toch op Netflix zit: gaat dat zien! Wie wordt er niet vertederd door het spel van jonge vos met jonge otter?
Overigens grijpen die 'natuurliefhebbers' hun otter nog vrolijk bij de straat en hangen de vossenpelzen rustig te drogen (of wat doen ze daar) boven de té kleine kooi van die otter, die gelukkig ook vrij meedartelt met de twee aandoenlijke jochies… Juweeltje uit een niet vermoede oude doos.

avatar van Fisico

Fisico

Erg mooie stijlvolle natuurdocumentaire al valt er ook een plot te ontwarren met de mensen. Via een voice-over wordt het verhaal ontvouwd en vertelt het leven van de dieren in het bos doorheen de seizoenen heen. Die zwartwitte beelden hadden wel iets sprookjesachtig.

In het eerste deel ligt de klemtoon op de familie vos en hun destructieve relatie met de mens. De prachtige lynx is wat de rode draad door heel de film. De otters waren ook de moeite en eentje steelt de show vanaf het tweede gedeelte. De domesticatie van de otter was fijn en toont ook aan dat de mens steeds zijn stempel drukt op de natuur.

Vond het wel vreemd dat zo'n wild en schuw dier zo snel gehecht raakt aan mensen, maar los hiervan echt genoten van deze mooie natuurfilm. Toch een kleine aanbeveling waard!

avatar van Flavio

Flavio

Zeer fraaie beelden van het Zweedse landschap, het zwart-wit geeft het bovendien iets extra's. Het begin met de vossenfamilie deed nogal denken aan Kita-kitsune Monogatari (1978), een film die ik als jong kind zag en die behoorlijk indruk maakte (ik herinner me nog altijd enkele details). Wellicht dat deze docufilm als inspiratie diende.

Alles in Det Stora Äventyret is behoorlijk gescript natuurlijk, met de verhaallijn over jongetjes die een huisdier willen als rode draad. Tetanus na een bijtwond was in die tijd geen kopzorg kennelijk. Het is een charmante film, maar hoewel het lijkt alsof de makers een romantisch beeld willen scheppen met wat scherpe randjes beklijft voor moderne ogen vooral de negatieve impact van alle mensen, jong en oud, op de natuur.