• 9.381.258 stemmen

Geregisseerd door: Jean Eustache

Met onder meer: Michael Lonsdale, Laurie Zimmer en Jean-Noël Picq

Gesproken taal: Frans

Plot Une Sale Histoire

"A film disliked by women"

Een man vertelt een schijnbaar waargebeurd verhaal over een gat in de muur van een damestoilet in een café, waardoor hij de bezoeksters kon begluren. Het betreft hier een experimentele film die halverwege overgaat in een documentaire, waaruit blijkt dat het fantasievolle verhaal daadwerkelijk plaats heeft gevonden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Goede toevoeging . Het is alleen jammer dat de Eustache buffs het dan niet oppikken, en ik weet dat Saint-Eustache hier een cultstatus heeft onder sommigen die zelfs de goeiigste satire niet tolereren, dus ik zal me hieronder zo vriendelijk mogelijk uitdrukken .

Gekende meta-film blijkbaar opgezet om in drie kwartier zoveel mogelijk meta-vraagstukken te behandelen. De officiele onstaansgeschiedenis is bekend: Picq zou irl een peeping hole hebben gevonden in een Parijse bistro naast de chiottes des dames, hij vertelde dit aan Eustache, die hem vroeg het verhaal nog eens te vertellen, nu voor een 16 mm camera en in bijzijn van enkele gekenden, allemaal rive gauche typetjes, meest chicks werkzaam in de filmwereld.

Eustache zou niet aan Picq hebben verteld dattie daarna Lonsdale -van wie iedereen weet dattie vaak gecast wordt als geniepige bourgeois pervert- inhuurde om het verhaal nog eens te vertellen, nu voor een 35 mm camera, en in een op het oog gemoedelijker setting, geintroduceerd door filmer Douchet.

Waarbij dus opvalt dat Lonsdale ons vaker aankijkt, van dichterbij gefilmd is en in een prettiger omgeving keuvelt dan Picq, die in het licht van een goor lampje kakelt en vaker van opzij wordt gefilmd...of heb ik me dat verbeeld omdattik dacht dat Picq loog? Dan zou het experiment ten dele geslaagd zijn..

Dit deel met Lonsdale nu komt als eerste in de film, gevolgd door dat met Picq. De idee is dus duidelijk, de vragen die Eustache wil oproepen ook. Een fictie v werkelijkheid themaatje zou wat al te flauw zijn op zich, dus het gaat ook over voyeurisme en de strijd tussen de sexen, rolpatronen enz. Kortom: erg seventies allemaal. Deze sale histoire des chiottes heeft wel degelijk een moraal: zoals er geen genot is zonder inspanning, zo is er geen werk zonder waardigheid.

Maar eh....weten jullie wat ik denk? Nee en het interesseert jullie waarschijnlijk ook geen reet, maar ik zeg het toch: ik denk dat Eustache het verhaal zelf heeft verzonnen..ik denk dat het een aanwijzing is voor zijn zelfmoord. Immers: een vagijn-fixatie in de mate waarin Picq /Lonsdale hem zouden hebben zie je alleen bij ongeneeslijke melancholici en impotenten.....

avatar van adso

adso