• 9.371.602 stemmen

Chase a Crooked Shadow (1958)

Mystery / Thriller | 88 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Michael Anderson

Met onder meer: Richard Todd, Anne Baxter en Herbert Lom

Plot Chase a Crooked Shadow

"The Man Hunts the Girl... The Girl Hunts the Man..."

De doodgewaande broer van de rijke erfgename Kimberley Prescott komt uit het niets tevoorschijn om zijn deel op te eisen. Dat brengt natuurlijk de nodige problemen met zich mee, vooral wanneer blijkt dat iedereen zijn verhaal gelooft, behalve Kimberley.

Williams, alias Ward McKenzie Prescott Jr.

Kimberley Prescott

Police Commissar Vargas

Elaine Whitman

Chandler Bridson

Zichzelf - Epilogue (onvermeld)

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

5 nov. a.s. DVD release: R-2.

avatar van allmodcons

allmodcons

Ondanks de prachtige titel van deze thriller toch een tegenvaller.

Op de dvd wordt deze film "a Hitchcockian thriller" genoemd, maar het is een flauw verhaaltje met een plot die je van verre zag aankomen.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Voor een uitgebreide review met screenshots klik hier.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Meeslepende mystery waarin de dode broer van een rijke erfgename terugkeert om zijn deel van de erfenis op te eisen. De dame was destijds zelf getuige van de lijkschouwing en staat voor een raadsel. Ze probeert iedereen te overtuigen dat de man haar broer niet is, maar een bedrieger. Het plot bezit voldoende verrassingen om te blijven boeien. Freddie Francis maakte enkele jaren later voor Hammer "Paranoiac" waarin je misschien wel enkele parallellen kunt ontdekken. Beide prenten blijven aanraders. Anne Baxter weet haar rol erg overtuigend neer te zetten. Een dramatische thriller in de stijl van Hitchcock, met een sterk scenario.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Deze film doet inderdaad "Hitchkockiaans" aan.

Alleen het ontbreken van een platinablonde hoofdactrice wijkt daarvan af

De sfeer is raak, het plot boeiend.

De cast is erg sterk, en van Richard Todd had ik bij voorbaat ook niet minder verwacht.

Die heb ik nog nooit slecht zien acteren en behoort tot mijn favorieten.

Todd was overigens de oorspronkelijke keuze van schrijver Ian Fleming voor de rol van James Bond in Dr. No ! Hij had echter andere verplichtingen en moest dus weigeren de rol te spelen.

Dat heeft helemaal niets met deze film te maken, maar zegt wel iets over de screen-presence van de man.

Ook Anne Baxter, Herbert Lom en Faith Brook zetten hun rollen perfect neer.

Een zeer genietbare thriller, die mij tot kort voor het einde nog liet raden naar de werkelijke gang van zaken.

avatar van Collins

Collins

Anne Baxter speelt een rijke jongedame in het bezit van een erfenis en een prachtige villa aan de Costa Brava. Op een dag duikt een man op die beweert haar broer te zijn die een jaar daarvoor bij een auto-ongeval is omgekomen en wiens lijk door Baxter werd geïdentificeerd. Daar is zij zeker van. Hij aast op een deel van de erfenis. In zijn kielzog neemt hij een butler en een onaangename vrouw mee. De gewaarschuwde politie bevestigt zijn identiteit aan de hand van zijn papieren. Een spannend kat- en muisspel neemt een aanvang.

Chase a Crooked Shadow is een bescheiden productie die zich voornamelijk in en rondom de landelijk gelegen villa afspeelt. Het contrast tussen het mooie landschap en de snijdende atmosfeer binnenshuis weet de film goed uit te spelen. Het plot heeft een bepaalde merkwaardige logica die overtuigt en gevoelens van onzekerheid en spanning genereert. Mooi geënsceneerd en voorzien van goed acteerwerk en suggestief en contrastrijk camerawerk ontstaat een geslaagde thriller. Stijlvol, behoorlijk rechttoe-rechtaan en met een onverwachte apotheose. Enigszins onwaarschijnlijk allemaal maar desondanks zeer vermakelijk.