• 9.379.636 stemmen

Geregisseerd door: Peter Hyams

Met onder meer: Jean-Claude Van Damme, Tom Everett Scott en Orlando Jones

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Enemies Closer

"Keep your Friends Close"

Boswachter en voormalig Navy Seal Henry wordt door een drugskartel gedwongen om te helpen een grote zending drugs te achterhalen, die vermist is bij de Amerikaans-Canadese grens. In de bossen loopt hij een man tegen het lijf die wraak op Henry wil nemen. Terwijl de spanningen hoog oplopen zullen beide mannen moeten vechten om uit het bos te ontsnappen en het kartel te verslaan.

avatar van PascaL

PascaL

Erg solide actie DTVtje.. Mega stap qua kwalitiet voor een VD film. Leuke actie en prima cast... eigenlijk weinig aan te merken. Een van de betere DTV die ik in 2014 gezien heb. VD heeft een erg goede rol met Jokerachtige rol. Veel beter dan de depressieve en ongeintresseerde rollen in Six Bullets en Assassination Games.

Meer Hyams samenwerkingen zouden niet erg zijn

avatar van DiDa

DiDa

Enemies Closer! De nieuwe Van Damme! Of toch niet. Van Damme speelt namelijk wederom niet de held maar de bad guy. Enemies Closer is een standaard actie/thriller onder de regie van Peter Hyams.

Henry (Tom Everett Scott) is een ex-marinier / duiker die zijn rust probeert te vinden op King's Island als Park Ranger. Ondertussen is een stel drugscriminelen onder leiding van Van Damme hun bagage (een flinke partij heroine) verloren, omdat hun vliegtuig is neergestort bij het eiland.

Op een avond krijgt Henry bezoek van Clay (Orlando Jones) die Henry wil doden omdat hij vroeger Clay's broer in te steek heeft gelaten bij een militaire actie, wat de dood tot gevolg had voor Clay's broer. Vervolgens worden de 2 heren overvallen door Van Damme en zijn bende. Van Damme kan Henry namelijk goed gebruiken bij het opduiken van de heroine. Een kat en muis spel begint tussen de criminelen en Henry en Clay, die elkaar nodig zullen hebben om de nacht te overleven.

Het verhaal is simpel en soms ook wel iets te toevallig en makkelijk. Eigenlijk is het verhaal te vergelijken met Cliffhanger alleen dan in plaats van in de bergen op een eiland. Het probleem is eigenlijk dat we dit verhaal al kennen en dat de film ook nog eens vol cliche's zit. Dat haalt wel een stuk van de spanning weg, want de film wil geen pure actiefilm zijn maar ook een thriller. Hier slaat men door alle cliche's de plank mis.

De actiescenes daarentegen zijn ook simpel maar wel goed en bruut. Ook is de actie goed in beeld gebracht (geen shaky-cam).

Tom Everett Scott moet de held spelen en hier hebben we nog een punt waarop de film faalt. Scott straalt als acteur weinig uit en hij is dan ook absoluut niet serieus te nemen als held die de boel moet redden. Orlando Jones speelt zijn rol als Clay wel overtuigend zodat je je eigenlijk meer aan hem hecht dan aan Scott.

Dan de acteur waar het om draait: Jean Claude Van Damme. Van Damme is eigenlijk degene waardoor je deze film moet zien. Voor het eerst lijkt hij weer eens echt gemotiveerd in een dtv film. Hij speelt de bad guy op een Joker-achtige manier en komt hier goed en overtuigend mee weg. Hij steelt dan ook de show met zijn maffe over-the-top performance. Ook heeft zijn personage genoeg vechtscenes om je te vermaken.

De regie is in handen van Peter Hyams (Sudden Death, Hard Target, End Of Days). Niet de minste zou ik zeggen, hoewel hij in deze tijd ook geen mega budgetten meer los weet te krijgen.Toch kun je zien dat er een kundig regisseur aan deze film heeft gewerkt. De film oogt niet als een dtv film. Maar daarom is het ook weer jammer dat de film eigenlijk net iets te simpel en soms saai is. De film doet denken aan een standaard jaren 90 thriller en is absoluut niet vernieuwend.

Enemies Closer is absoluut geen slechte film en behoort cinematografisch gezien tot Van Damme's betere recente projecten, maar van een regisseur als Peter Hyams verwacht ik net iets meer. Misschien waren mijn verwachtingen wel iets te hoog.

Enemies Closer is een nette actie/thriller volgens het boekje met Jean Claude Van Damme die de show steelt als bad guy. 3 sterren

avatar van Shinobi

Shinobi

"You're not the one who's calling the shots here."

Van Damme treedt in deze film weer eens aan als schurk en dat doet hij niet onaardig.

Qua verhaal en opzet is het vrij standaard gehouden. Voor mij leek het alsof ik naar een foute begin jaren '90 film zat te kijken; inclusief alle clichés en foute dialogen van dien. Op een enkele plotwending na zijn hier weinig verrassingen in te vinden.

Alleen jammer dat Tom Everett Scott als de protagonist niet echt geloofwaardig overkomt. Gelukkig redt Van Damme de film nog enigszins met zijn aardig gestoorde rol. Iets waaraan hij duidelijk veel plezier heeft beleefd, ook wel af te zien aan zijn sterfscène. De actie zelf kan er net mee door.

Al met al best oké om eens gezien te hebben, zolang je de verwachtingen maar laag houdt.

Kleine 2,5 sterren.

avatar van Brabants

Brabants

Simpel filmpje wat qua acteerwerk niet echt hoogstaand is. Gelukkig valt alles nog enigszins te pruimen door de inzet van Jean-Claude Van Damme.

Wat mij buiten het slechte acteerwerk van de cast buiten JCVD om vooral stoorde, was de slechte belichting gedurende film.

avatar van Piratje

Piratje

Jean-Claude Van Damme als de grote slechterik met een verwilderde bos haren acteert uitstekend in zijn rol. Zelfs een beetje té. Maar dat siert Van Damme.

Het verhaal en de andere acteurs zijn er gewoon opgeplakt om een film van te maken.

Ook de verstrengeling van de figuren zijn er zwaar bij de haren getrokken.

Een eiland, een groot meer, een boswachter met een historisch verleden, een vliegtuigje dat leert duiken en drugs. De ingrediënten van deze zwaar overtrokken film die wel heel zoet en aardig start. Het slot... Ja! Hoe eindigde dat ook weer. Enemies as annemies?

3.0* omwille van Van Damme's burenliefde.

avatar van Q Jones

Q Jones

Goede b film.

Verhaal stelt niet teveel voor, maar vraag ik mezelf altijd af moet dat voor een b film. Je weet meestal al dat dat niet zo is dus je verwachtingspatroon is er niet naar. Vandaar dat je een fijn tussendoor filmpje als dit gewoon 3.5 ster kan geven. Want in zijn genre vond ik het prettig vermaak.

De film leeft op als Van Damme de psyco in beeld komt. Je ziet dat de beste man zijn passie voor het vak weer heeft gevonden en dat komt terug in zijn spel. Heerlijk over the edge geacteerd.

Orlando Jones vind ik ook altijd wel aardig. En zo ook hier. De rest van de cast iets minder maar dat mag de pret niet drukken.

Ik bedoel wij kijken een film als deze maar voor een ding en dat is de actie. En dat zit er in hoor.

Leuke b film. Met een uitstekende Van Damme, daardoor net dat sterretje meer.

avatar van Zinema

Knokmachine's kielzog.

Aardige pulp met Jean-Claude Van Damme, die voor de verandering weer eens de bad guy speelt. Hij doet dat met zichtbaar plezier en met name zijn aandeel maakt de film een stuk vermakelijker. Ook de twee tegenspelers weten zowaar een beetje sympathie op te wekken. Uiteraard voorzien van de onvermijdelijke zoon Van Varenberg die al sinds Universal Soldier in de knokmachine's kielzog zit.

De B in deze film slaat niet alleen op het budget (de vijf miljoen zal een groot deel van de gage omvatten, want je ziet het er niet vanaf), maar ook op clown Bassie. Ondanks dat Adriaan afwezig is, zal de kijker zich af en toe niet aan de indruk kunnen onttrekken naar een gewelddadige episode van de beroemde kindervrienden te kijken. Het draagt alleen maar bij aan de lol.

Goed.

avatar van schram101

schram101

Klagen over het acteerwerk in een Van Damme prent. Mag dat?

Nee, eigenlijk niet natuurlijk. Maar zo bont als Tom Everett Scott het maakt verdient toch wel een uitzondering op deze regel. Want wat een charismaloze saaie zak hooi is me dat zeg! Nu is de concurrentie met de Belg en verassing van de film Orlando Jones natuurlijk niet misselijk maar deze wanprestatie kost de film gewoon punten. Miscast!

Voor de rest is Enemies Closer namelijk gewoon een heel aardige B film van het After Dark label. Vrij aardige knockscene's, een boel slechterikken, een coole Van Damme en een goedkope twist.

Voldoende.

avatar van Lennert

Lennert

Jean-Claude van Damme is een held. Nou ja, misschien is 'baas' of 'bad-ass' een beter woord in deze context, want er is weinig heldhaftigs aan zijn personage, maar damn wat was het genieten.Helemaal omdat hoofdpersoon Tom Everett Scott toch behoorlijk wat steekjes qua acteerwerk laat vallen, is het aan mijn favoriete Belg om de show te stelen. En op wat voor wijze? Een hilarisch over the top personage (een veganist die liever geen geweren gebruikt vanwege hun uitstoot en wat dit voor het milieu betekent) die een fantastische hoeveelheid oneliners en uitstekende mimiek combineert en daarnaast ook nog een lekker robbertje kan vechten. Al vanaf het begin dat zijn personage in mountie-kostuum een groep mensen in zijn eentje afslacht wist ik dat we Van Damme's leukste rol sinds jaren te zien krijgen. Badguy spelen gaat hem ongelooflijk goed af, zelfs tot in de dood blijft hij dit volhouden.

Orlando Jones doet het gelukkig ook niet onaardig, terwijl de groep van kompanen waar hij zichzelf mee omringt het ook verbazingwekkend goed doet. Niet alleen als acteurs, maar ook in het actiedepartement valt het niet tegen. En de actie komt erg veel aan bod en mag er zeker wezen. Soms is het erg in het donker gefilmd zodat de stunt doubles niet teveel opvallen, maar hinderlijk is het nergens. Daarnaast is de choreografie behoorlijk goed en zijn er enkele zeer leuke vondsten zoals het gevecht in de bomen.

Enemies Closer duurt niet te lang, verveelt geen moment, zit vol met gave actie, oneliners en heeft een behoorlijk aardig geschreven verhaal. Ik ben geneigd om te zeggen dat dit buiten Universal Soldier: Day Of Reckoning toch wel mijn favoriete JCVD film is van de post-2000 reeks. Meer van dit soort excentrieke rollen aub!

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Wat een slechte film is dit zeg..

Om te beginnen is het verhaal zo slecht, totaal niet onderhoudend en niet boeiend. Niks dwingt je eigenlijk om deze film uit te kijken. Daarnaast is alles zoo voorspelbaar, je weet precies hoe alles afloopt.

Actiescènes waren clichématig en de gevechten niet minder. Het enig pluspuntje van de film is het acteerwerk van, van Damme. Lachwekkend kapsel, maar de zuiderbuur acteert vrij overtuigend.

Teleurstelling, 2.0 *

avatar van Decec

Decec

Een goede actie/thriller film..

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Wel leuk bekende acteur Jean-Claude Van Damme

(wel een beetje wild haar/ik vind vroeg veel leuker dan nu)...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Jean Claude van Damme behoort tot een generatie uitgerangeerde actiefilm-acteurs, maar in tegenstelling tot een Seagal of een Lambert heeft onze gespierde zuiderbuur de ballen om zichzelf af en toe opnieuw uit te vinden. In het aardige "Wake of Death" (2004) zagen we hem als kwetsbare, rouwende (en huilende!) held. In JCVD (2008), een maffe tragikomedie, neemt hij zichzelf prachtig op de hak. Maar zijn finest moment was ongetwijfeld als slechterik in The Expendables 2 (2012). Dat laatste smaakte naar meer, en gelukkig dacht Van Damme er ook zo over. Want hij zet wederom een boef van formaat neer. Met zijn doorleefde drugskop is hij perfect als slechterik en hij mag dit wat mij betreft nog vele malen overdoen.

Hij is natuurlijk de publiekstrekker van deze film en het is prettig dat hij dan ook nog een mooie over-the-top rol speelt als getikte crimineel. Want verder valt er niet veel bijzonders te zien. De sets bestaan uit een hut, een boot, een steiger en wat bossen. De held, een soort moderne Michael Paré, is een boswachter met een verleden. Zijn sidekick is een man die vanwege dat verleden wraak komt nemen. Maar dan krijgen ze het aan de stok met een bende die op zoek is naar een verloren partij drugs waardoor ze noodgedwongen moeten samenwerken. Ondanks de povere sets en de derderangs acteurs is het kat- en muisspel niet onaardig.

Deze B-film viel me al met al enorm mee.

avatar van Theunissen

Enigszins een dertien in een dozijn Thriller/Actie film, maar wel eentje die nog vermakelijk is om te zien.

Dat laatste komt vooral door Jean-Claude Van Damme die een leuke (met ook humor en dat letterlijk tot zijn einde) rol van een natuur liefhebbende (zo draagt hij o.a. geen leer) slechterik neerzit. Hij zag er ook best apart (tot het lachwekkende af) uit. Het verhaal is best flauw en cliché en weet ook nauwelijks te boeien, ook de voorspelbare uitvoering is weinig bijzonder en het is ook bijna allemaal in het donker opgenomen. Omdat de film nog niet eens 90 minuten duurt en de vaart best hoog is, is deze film wel nog te doen. Buiten Jean-Claude Van Damme stelde de overige cast weinig voor, met de kanttekening dat actrice Linzey Cocker er wel mocht wezen. Zij zorgde overigens ook nog een heel klein beetje voor een verrassende wending in het verhaal.

Al met al niet meer dan een redelijk tussendoortje en dan puur en alleen vanwege Jean-Claude Van Damme.

avatar van Mescaline

Mescaline

Dit filmpje keek toch wel erg plezierig weg, lekkere korte speelduur en een Van Damme die zichtbaar met plezier de bad guy rol voor zijn rekening neemt. Voorspelbaar is het natuurlijk wel, maar het is fijn popcorn vermaak.

avatar van Jazzforever1989

Jazzforever1989

Ik heb mij werkelijk kapot gelachen om het geblondeerde haar van Van Damme. Geweldig, zijn uitstraling als bad guy! Ik lach hem niet uit, ik lach hem toe! Hij heeft zichtbaar veel plezier in zijn rol, en komt overtuigend over. Best spannend ook, mede door de mooie bosrijke omgeving, waarin het zich afspeeld. Ik heb me geen moment verveeld.

Ik heb altijd wat gehad met Van Damme en nog steeds. Dit zal altijd zo blijven, toch puur jeugdsentiment ook. Daarom geef ik zijn films, als enige uitzondering, nooit een onvoldoende. Ik kijk altijd graag naar zijn films.

Wat jammer toch dat deze film zo laag scoort. Op zijn minst een voldoende, is wel op zijn plek. Maar dat is persoonlijk.

Voor mij: 3*

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag weer eens herbekeken, herinner mij hier niet veel meer van vandaar een herziening ditmaal op een mooie Blu-ray schijf.

Moet zeggen dat hij best vermakelijk is, mooie omgeving / natuur en weer eens een andere rol voor Jean claude, jammer dat hij de bad guy moest spelen en niet de held.

Het verhaal gaat dat Van Damme met een groep huurlingen drugs zoeken in het bos met een meer, en de boswachter nodig hebben om te duiken naar de drugs, maar deze boswachter heeft ook weer iemand anders achter zich aan en later moet deze 2 samen werken om de groep huurlingen uit te schakelen, ook nog een kleine rol met een vrouw erbij en een oude man die naast hem woont in de hut.

al met al een goede / spannende avonturen/actie film, niet echt nieuw meer dit soort films, want er zijn meerdere van dit soort, maar leuk om gezien te hebben en van begin tot einde gebeurd er wel wat!