• 9.379.007 stemmen

World War Z (2013)

Actie / Horror | 116 minuten / 123 minuten (unrated edition)

Genre: Actie / Horror

Speelduur: 116 minuten / 123 minuten (unrated edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Malta

Geregisseerd door: Marc Forster

Met onder meer: Brad Pitt, Mireille Enos en Daniella Kertesz

Releasedatum: 4 juli 2013

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot World War Z

"Remember Philly!"

Gerry Lane (Brad Pitt) is een toegewijde vader en echtgenoot die werkt voor het leger en de overheid. Wanneer een zombie-apocalyps uitbreekt, wordt Gerry door de regering gevraagd om de invasie tegen te gaan. Tegelijkertijd moet hij zijn vrouw en kinderen beschermen tegen de verbazingwekkend snelle, vleesetende zombies.

Gerry Lane

Andrew Fassbach

Constance Lane

avatar van Phantasm

Phantasm

Leuk gemaakt, film die lekker wegkijkt.

avatar van ribas123

ribas123

Ik had eerlijk gezegd deze film niet goed verwacht.

Hij kijkt lekker weg...verder niets bijzonders.

Zeker geen afrader.

avatar van doctari

doctari

Een tegenvaller. Hoewel de actie er mag zijn en de film met name in de eerste helft best spannend en zelfs een paar keer aangrijpend is, is het verhaaltje dat eromheen verzonnen is, echt totaal niet overtuigend.

Hoe snel en agressief de zombies ook mogen zijn, het is wel een beetje opvallend dat ze alleen echt een dreiging worden als Brad in de buurt is, verder lijkt er eigenlijk op de meeste plekken niet zoveel aan de hand. En hoe ze toch zomaar even Israel binnenvallen (letterlijk), dat is toch ECHT te makkelijk.. De ontknoping is trouwens ook een sof, totaal niet een climax die je mag verwachten van iets genaamd "World War Z" (waar is die wereldoorlog dan?)

Daarnaast probeert de film wel een beetje erg makkelijk op de emotie in te spelen door interactie tussen Brad en zijn gezin er zo dik bovenop te leggen. Miljoenen mensen gaan dood, maar het enige dat lijkt te boeien in het ideale gezinnetje van Brad. Ik snap dat we ons met iemand moeten identificeren, maar moest het nou zo overdreven? Ze worden op een gegeven moment zelfs van het vliegdekschip af gezet omdat ze niet "nuttig meer zijn". Leuk hoor, zo omgaan met het gezin van een oorlogsheld. Slaat nergens op en is veel te goedkoop

Dus: de potentie was er, maar een wel erg mager verhaaltje en dik aangezette kleffe troep halen de film behoorlijk naar beneden.

avatar van Glacius

Glacius

Rollercoaster ride door de wereld van zombies.

avatar van Metalfist

Metalfist

Mother Nature is a serial killer

Een nieuwe zombieflick, het is altijd wel iets om naar uit te kijken. Het is een subgenre waar naar mijn gevoel op zich weinig origineels in wordt uitgebracht, komt voornamelijk ook wel doordat je met zombies maar een bepaald aantal richtingen uit kunt, maar tegenwoordig is er visueel wel wat te beleven dus was de interesse in World War Z wel gewekt. Een interesse die wel wat werd gedempt vanwege het feit dat de film ellenlang in productie is geweest en dat het verhaal een aantal rewrites heeft moeten ondergaan.

Dat van die rewrites is inderdaad wel wat te merken want World War Z voelt af en toe aan als een aantal korte filmpjes met hetzelfde hoofdpersonage die aan elkaar zijn gelast. Het stoorde me echter minder hard dan verwacht doordat de segmenten op zich wel sterk in elkaar zitten en de film houdt er hierdoor ook een vrij hoog tempo op na. Gelukkig dat men zich ook niet laat vangen om een gehele film te bouwen rond Gerry en zijn familie die de ene na de andere ramp overleven maar de film zich gewoon laat focussen op Gerry die van het ene na het andere land reist. Hier en daar hangt de film ietwat te los aan elkaar (wel erg toevallig dat het vliegtuig uiteindelijk crasht vlakbij het W.H.O. ziekenhuis) maar dat kan de pret niet deren. Het einde laat nog genoeg ruimte open voor een vervolg dus laat maar komen. Hopelijk alleen deze keer minder problemen zodat we niet terug 6 jaar (Pitt's bedrijf Plan B Entertainment kocht de rechten op het gelijknamige boek in 2007 na een heuse strijd met DiCaprio's Appian Way) moeten wachten vooraleer de film op het grote scherm verschijnt.

De film overschreef ruimschoots zijn budget maar het resultaat mag er in ieder geval wezen. De massale aanvallen van de zombies zien er heerlijk uit, zeker de aanval op Jerusalem of het neerhalen van de helikopter, waardoor er hier genoeg te genieten valt. Qua make-up ook degelijk trouwens. Stond wel een beetje argwanend ten opzichte van Pitt, ik begon hem de laatste tijd te associëren met wat meer artistieke rollen zoals in The Tree of Life, maar dit gaat hem erg goed af. Voor de rest nog wat bekendere koppen zoals Matthew Fox of David Morse maar wegens de rewrites werd hun rol wat verkleind. Niet iets waar ik rouwig om ben want Pitt weet de film ruimschoots te dragen.

Aangenaam verrast in ieder geval. De vele problemen hadden de film de nek kunnen omdraaien maar het geheel is erg vermakelijk gebleken. Weliswaar een film die niet zonder foutjes is maar wel meer dan genoeg degelijkheid bevat om één van de beste zombiefilms van pakweg de laatste 5 jaar ofzo te zijn.

avatar van EliasZ

EliasZ

Prima groot uitgevoerde zombiefilm, zo niet één van de beste in de genre.

+Mooi beelden

+Leuk verhaal

+Origineel uitgevoerd.

- Verveeld nergens maar had wel wat korter gekund

- Soms iets te hollywood achtig

3.5

avatar van Noodless

Noodless

De film opent sterk met de geweldige zombie-invasie in de stad. Daarna weet de regisseur gelukkig niet zo'n typisch filmpje te maken dat uitsluitend gaat over de overlevingstocht van de familie van Gerry Lane. Neen, je ziet daarna de tocht die Lane maakt om te proberen die invasie tegen te gaan. Zo komt hij in verschillende dreigende toestanden en zijn bepaalde stadsinvasies goed in beeld gebracht. De wijze hoe de zombies reageren en samenwerken is wel origineel bedacht. Wel allemaal wat braafjes gebracht. De gore had beter gekund. Het slot is weer zo'n typisch gevalletje van effen snel en eenvoudig afhandelen. Veel te simpel. Jammer. 6,5/10

avatar van Zinema

Geslaagd griezelen.

Marc Forster is een veelzijdig regisseur. Van 'Stranger Than Fiction' naar 007 en van Monster's Ball naar een heuse zombiefilm. En meestal is de kwaliteit gewaarborgd. Zo ook tijdens 'World War Z', waarbij de laatste letter een inkoppertje mag zijn. Het is tevens de filmmaker zijn eerste 3D-film, maar die maagdelijkheid zie je er niet vanaf. Met de bril op de neus maakt de film gelijk indruk middels inventieve openingstitels en prachtige actiescènes. Waar de derde dimensie vaak wordt ingezet als geld kloppende gimmick is dat hier zeker niet het geval. Er kan volop genoten worden. De 7.1 audiotrack maakt het af.

Belangrijkste factor is natuurlijk de film zelf die, ondanks wat voorspelbaarheid, behoorlijk de vaart erin weet te houden. Het verhaal is simpel doch doeltreffend en de spanning menigmaal om te snijden. Pitt is goed als held, maar de zombies zijn hier de echte beeldvangers. Zo eng en snel hebben we ze al een tijdje niet meer gezien. Het mysterieuze ondertoontje waarop het verhaal vloeit werkt ook goed mee aan de griezelige kijkervaring. Het houdt de kijker betrokken, want wat is er eigenlijk aan de hand? Zonder echt antwoord te geven en ondanks een mat einde levert de film een geslaagde avond op.

Zeer goed.

De Blu-ray 3D Combo bestaat uit drie discs. Deze bevat de bioscoopversie in 3D Blu-ray inclusief 7.1 DTS-HD Master Audio, alsmede een Blu-ray met daarop de 'Unrated' versie en een DVD met daarop de bioscoopversie in standard definition op een single-disc in 5.1 Dolby Digital. Tevens staan er vele extra's op de Blu-ray disc, waaronder een special over zombies in de literatuur en film & kijkjes achter de schermen.

Met dank aan Paramount Pictures voor het recensie-exemplaar.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Vermakelijke blockbuster.

Leuke intro, zat meteen in de film. De snelle, agressieve zombies vond ik vrij goed werken (i.t.t. tot bijv. Day of the Dead 2008) - geeft toch makkelijker dreiging aan ze mee. De snelle actierit die dat bij momenten creërt is ook wat de film maakt. Verhaalsgewijs maakt het echter geen al te grote sprongen. Bleek achteraf ook niet de bedoeling, maar had het zelf graag anders gezien. Cast was fijn, al waren de rollen -naast die van Brad Pitt- niet echt groots of interessant.

avatar van freek_93

freek_93

Ik zag een reclame voorbij komen over de DVD en Blu Ray van deze film, maar dat was de extended versie met beelden die te "grof" waren voor de bioscoop. Is deze extended versie de moeite waard? Iemand een idee?

avatar van Filmhoek.nl

Filmhoek.nl

World War Z is een zombiefilm voor mensen die normaal gesproken niet van zombiefilms houden. De film is onderhoudend en het verhaal richt zich meer op de race tegen de klok om een probleem op te lossen dan op de hoeveelheid dode lichamen. Voor een film met zoveel dood en chaos is World War Z ‘misdeeld’ als het aankomt op bloed en gore, dit in tegenstelling tot veel films in het horrorgenre die gebruikmaken van zoveel bloed en gore dat het bijna komisch wordt. De film heeft een hoog tempo (speelduur van minder dan twee uur) en voelt gestroomlijnd aan. Dit in vergelijking met sommige rommelige big budget films die een extra half uur toevoegen gevuld met ontploffingen, special effects en bloedvergieten. Na heel wat ‘blockbuster-geweld’ toont World War Z dat blockbusters nog gewoon blockbusters mogen zijn en is daardoor voor mij één van de meest plezierige films van het jaar.

Recensie: World War Z (Glenn Abbink) - Filmhoek.nl

avatar van Banjo

Banjo

• 2036 berichten

Een dikke sensatie film! die makkelijk weg kijkt.

En Brad pitt doet gewoon z'n werk zoals altijd.

3 1/2 ster

avatar van Rickmans

Rickmans

De laatste jaren een scala aan zombiefilms gezien. Dit is toch wel één van de betere...

avatar van NakedHero

NakedHero

Deze film mag zich scharen onder de betere zombiefilms, hoewel inderdaad gesteld mag worden dat het niet in de eerste plaats om zombies gaat. De remedie tegen het kwaad vond ik flauw en wat makkelijk gezocht. Toch een nette 3.5!

avatar van vinnna

vinnna

Ik heb deze film gekeken nadat ik met mijn vriendin 3 afleveringen van GTST had gekeken.... jullie snappen hopelijk wel dat deze film dan een verademing was hé?

Maargoed, lekkere wegkijk film, heerlijke beelden en niet veel nadenken... niks meer aan doen op de zondagavond.

avatar van fritsje

fritsje

Nou ik dacht dit gaat wat worden,maar de zombies blijven even houterige stommelingen as ever,ik zou zeggen gewoon afwachten tot ze door ontbinding in elkaar zakken! maar zo maak je geen actiefilm dat snap ik ook wel.dus toch maar er tegenaan gaan.pitt is mij een wat te overrijpe actieheld en zijn vrouwtjes worden dan (terecht) steeds lelijker,nu had hij het helemaal niet getroffen !origineelste scene is toch wel de handgranaat in het vliegtuig( van Belarus Airways!! ja ja ) met zijn gevolgen.ongeloofwaarlijkste opname is dat heel jeruzalem in 5 minuten besmet is .kortom aardig maar dom vermaak(kun je je mischien beter inleven in het zombie gedachtenleven.)

avatar van joko16

joko16

Veel spektakel .

Veel bloed en veel zombies.

Yak

avatar van mixmaster

mixmaster

toppertje !

heerlijke zombie film met veel spanning en mooie settings.

eigenlijk van begin tot eind 1 grote rollercoaster vol actie en sensatie.

kijkt heerlijk weg , ik heb me prima vermaakt.

avatar van marvelfreak85

marvelfreak85

Beste zombie film ooit in mijn ogen.

Ik ben normaal geen zombie fan het beste uit de zombie wereld vind ik Resident evil de games (niet die gare films van Resident evil)

Het vetste van de Resident evil games is het gevoel dat het geeft dat je echt moet overleven in een fuckt up situatie deze film doet hetzelfde.

Je hebt echt 2 uur spanning een paar goede schrikmomenten de zombie's zien er goed en sick uit Brad Pitt doet wat ie moet doen

Gewoon een spannende actie/ zombie film.

Kan niet wachten op deel 2

avatar van Tarkus

Tarkus

Brad Pitt in een film met zombies, dat hadden we nog niet gehad.

Maar het is wel een goede film geworden, vanaf het begin dadelijk de actie, zonder de onnodige aanloop.

Puike beelden ook van een apocalyptische wereld.

Kortom: prima film, met een onbekende cast, op Brad Pitt na.

avatar van JJ_D

JJ_D

Bloedstollend. Maar bah, moet hier niet de genre-aanduiding “horror” bij? Ik had deze film nooit bekeken had ik vooraf geweten over wat voor toestanden het precies ging. Enfin, spannend dus, hoewel het allemaal niet hyperintelligent in elkaar zit. Het einde komt misschien enigszins onverwacht, maar je blijft er ook wat mee op je honger zitten. Zeker met die vreselijke muziek op de aftiteling...

Nee, niet slecht, maar opnieuw wil ik ‘World War Z’ toch het liefst nooit zien.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

JJ_D schreef:

De omschrijving laat mijn inziens weinig aan de verbeelding over.

avatar van steven36

steven36

Eigenaardige film met een stereotiep zombie verhaal. De zoveelste baggerfilm uit 2013.

avatar van mnrk

mnrk

Most people don't believe something can happen until it already has. That's not stupidity or weakness, that's just human nature.

Een prima zombie film van Marc Forster, wist van te voren niet wat ik moest verwachten van deze film...

Het verhaal begint gelijk (zonder enige aanloop naar hoe en wat), dit komt de film zeker ten goede... Ook het tempo zit er lekker in waardoor de film prima weg kijkt...

De setting en aankleding zorgen ook voor mooie beelden (Het stuk van de film in Israël is echt super om naar te kijken......

Brad Pitt speelde weer zeer goed (was erg benieuwd wat naar deze rol van hem), de overige cast was vrij onbekend, maar dat kwam deze film zeker ten goede...

avatar van dimi303

dimi303

Best wel degelijk spannende film geworden, had ik niet verwacht.

avatar van hydex

hydex

Goede film, alleen: Die scene dat het vliegtuig neerstort en hij heeeeeeel toevallig op loopafstand van het WHO crasht is erg jammer, maar goed gewoon vier sterren waard!

avatar van dickiedick

dickiedick

JJ_D schreef:

Nee, niet slecht, maar opnieuw wil ik ‘World War Z’ toch het liefst nooit zien.

Helemaal mee eens. Mijn toevoeging luidt dan ook: voorgoed genezen van dit genre.

avatar van flurp4

flurp4

Ben niet zo van de vampieren en zombie films. Maar deze was tot mijn grote verassing prima te pruimen.

avatar van Rebel80

Rebel80

Ik ben wel van de zombies en vampieren maar vond deze film matig, leuk voor een keer maar niet meer ook.

Pit deed het weer goed maar het verhaal is zo simpel, vol cliche's en voorspelbaar. Deze zombies deden me ook erg denk aan de geinfecteerde uit 28 days.

Al met al wel leuk maar zeker geen meesterwerk.

avatar van NYSe

NYSe

Man, wat blijft er na een tweede kijkbeurt weinig van deze film over. Enkele spectaculaire momenten, maar het geheel is zó fragmentarisch opgebouwd - met een verveeld spelende Pitt die van scène naar scène vlucht - dat het allemaal maar weinig indruk maakt.

De laatste twintig minuten wordt het iets beter, wanneer er eindelijk eens de tijd wordt genomen om de spanning op te bouwen (dat Gerry's wilde theorie gebaseerd lijkt te zijn op het dunste en belachelijkste bewijsmateriaal ooit laten we maar even achterwege). Maar een opzichtige Pepsi-reclame en een flauwe afwikkeling later maken het er allemaal niet beklijvender op.