Ender's Game (2013)
Met onder meer: Asa Butterfield, Harrison Ford en Hailee Steinfeld
Releasedatum: 23 januari 2014
Plot Ender's Game
"This is not a game."
Zeventig jaar is er inmiddels verstreken sinds de laatste alien-invasie, die een immense strijd tussen de mens en een alien-ras genaamd ‘de Formics’ als gevolg had. De jonge Ender Wiggin (Asa Butterfield), een uiterst ontwikkeld kind, wordt naar een militaire school gestuurd die zich in de ruimte bevindt. Hier wordt hij samen met andere getalenteerde leeftijdsgenoten getraind en opgeleid om voorbereid te zijn op toekomstige invasies.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Ender's Game (BoekMeter)
- Ender's Game (MusicMeter)
Ender Wiggin
Ik aan Daft Punk.
Whaha
inderdaad. Get lucky!
tattoobob
Ik aan me buurman....die ziet er ook altijd zo uit als hij naar zijn werk gaat.
SunChaser
Rare film. Het is n young adult, kinderfilm, volwassenendrama, scifi, starshiptroopers, wargames en after earth bij elkaar maar dan vol clichés
filmkul
Aardige sc fi film. Vrij eenvoudig plot dat niet altijd even logisch is. De vaart blijft er echter wel in en je echt vervelen doe je niet. De actie is aardig maar komt zo nu en dan chaotisch over. Het acteerwerk en de dialogen zijn vrij vlak en zijn soms wat houterig en geforceerd. De film is duidelijk op zoek om een wijze les achter te laten voor de kijkers. Of dat echt serieus overkomt is de vraag. Gewoon voldoende. 3.0
eapoe
Geweldige film... met een mooie boodschap. Gewoon dik voldoende....
Je moet dit eens beleven in een 9.1 environment met vette subwoofer...
Topper ! 5 starts for sure !
Filmhoek.nl
Ender’s Game is een geweldige film waar veel strategische zetten gedaan worden door het titelpersonage. Zelf ben ik groot fan van strategie. Ik zou zelfs kunnen zeggen dat deze film een genot is voor elke strateeg. De manier waar op Asa Butterfield Ender weet neer te zetten is een duidelijke verbetering ten opzichten van zijn acteren in Hugo. Leuk om te noemen is dat hij eerder samen met Ben Kingsley speelde in Hugo. In Ender’s Game zijn de scenes met Kingsley weliswaar erg kort, maar toch is er te zien dat de twee chemie hebben. In Amerika werd Ender’s Game in IMAX uitgebracht, maar ons land werd overgeslagen. Geloof mij, dit spektakel had er zo veel spectaculairder uit kunnen zien op een nog groter scherm! Ik ga de film sowieso nog een keer kijken, als was het voor de visuele effecten die er erg goed uit zien. Voor elke fan van sciencefiction is dit een absolute aanrader! --- www.filmhoek.nl/?p=14815
eppo349
Heb zitten kijken naar een Ps2 game. Warrige film. Maar goed.... de meeste scifi games zijn dat ook. Moest behoorlijk lachen toen Sir Kingsley de eerste keer in beeld kwam! En het leek wel of dat de hoofdrolspeler tijdens de film steeds langer en dunner werd.
Deze film was het niet voor mij.
dutchtuga
Lang getwijfeld tussen 3 en 3,5*. Toch voor dat laatste gegaan omdat dat einde mij best lang is bijgebleven. Maar ik heb het boek dan ook nooit gelezen. Verder een film die qua acteerwerk teleurstelt maar de plot blijft wel boeien. Een langere recensie lees je hieronder:
Ender's Game (2013, Gavin Hood) - bioscoop - cultmoviesreviewed.com
mcdaktari
Sciencefiction is sowieso één van m'n favorieten genre's en deze film beviel me nog heel goed ook.
Ben Kingsley en Asa Butterfield wederom samen in een film net zoals in "Hugo" die ik ook heel goed vond. Ender's Game is dan wel niet zo goed als "Hugo" maar ook een totaal ander soort film.
Ender's Game is wel een film die om een vervolg schreeuwt, en dat zou ik ook helemaal niet vervelend vinden als die er zou komen, sterker nog, ik hoop het!!
Teleurstellende SF-film, met elementen van Starship Troopers maar dan gericht op een jeugdig publiek. Dat klinkt wellicht leuk, maar is het amper. De film speelt zich weliswaar af in de ruimte, maar de aktie begeeft zich slechts sporadisch buiten de omgeving van een simulator. Asa Butterfield is weinig bijzonder in de hoofdrol; Harrison Ford komt volgens contract opdraven om één van zijn meest houterige rollen ooit neer te zetten. Best mooi gemaakt en de aanwezige special effects kunnen er mee door, maar inhoudelijk is dit veel te dun en simplistisch.
Apster
Film speelt inderdaad veel leentjebuur. Eerste uur is nog redelijk amusant, maar wanneer het verhaal zich verplaatst naar de simulatie combats wordt de film minder. De actie is onoverzichtelijk en de strategische spelletjes slaan op niks. Stoorde me ook een beetje aan het plot waarin Ender steeds zijn pestkoppen te slim af is. Dergelijke situaties pakken net zo goed helemaal verkeerd uit.
P.s. het spel van Ford is wederom niet om aan te gluren.
John Lee Hooker
In Ender's Game wordt een jonge knaap in eerste instantie opgeleid tot commandant voor de aanvalsvloot om de buitenaardse schepen te verslaan. Voor het grootste gedeelte zien we Ender dan ook ontwikkelen met zijn mede 'studenten'. Hij krijgt al gauw respect in de groep en op een gegeven moment mag hij de Dragons onder zijn hoede nemen. Deze 'dierlijke' hordes waaronder ook Salamander en Mice vond ik wel leuk bedacht. Ben Kingsley vertolkt de beruchte Mazer Rackham en net zoals zijn collega Harrison Ford speelt hij op automatische piloot maar gezien de omstandigheden is dat niet zo erg (hun taken bestaan voornamelijk uit het opleidingen en dirigeren).
Het geheel is typisch Amerikaans, maar zonder teveel twisten, onwaarschijnlijkheden en clichés en daarom vond ik dit een aangename blockbuster. Het feit dat ze met die laatste 'simulatietest' daadwerkelijk de vijand hadden verslagen zag ik overigens niet aankomen. Een unieke scène met al die verdedigingsdrones rondom dat machtige superwapen..
tal1b
gamers onder ons, moest 'n beetje aan Homeworld denken, degene die de game hebben gespeeld weten wel waarom
Onslaught
Teleurstellend.
Leek me wel een leuke film, maar ook al zit het met de science-fiction wel goed, het verhaal is zwak. Ook het acteerwerk is niet echt overtuigend van de jonge acteur en de rest van zijn leeftijdgenoten. Blij dat ik deze film niet in de bioscoop heb gezien.
KingJ
kinderfilm.... ik kon het niet volhouden en heb hem uitgezet na een half uurtje...
daarom geen sterren maar ik zou er maximaal 2 gegeven hebben
the new guy
Ik had nog nooit van de film gehoord maar kwam m gisteren tegen. Lekker groots en duur SF, had ik zin in. En ik vond 'm nog goed ook. Het acteerwerk is prima bij de kids, de volwassenen doen het gewoon goed.
De hoofdrolspeler is wat te houterig en nerderig voor de uiteindelijke rol in de film, maar met zijn dunne armpjes deed hij het best aardig. De SFX en met name het dynamische filmen van die grote scenes waren voortreffelijk. Het verhaal intrigeert, al zitten er wat haken en ogen aan. Het einde van de film kan ik waarderen, zelfs het emotionele aspect.
Het enige grote minpunt aan de film vind ik de belachelijke zwart/witte puber karakters. Pubers zijn volgens de maker (of schrijver) lief en sociaal of keihard en asociaal. Belachelijke karikaturen ontstaan zo met als hoogtepunt Bonzo (oid).
Al met al kijk ik toch uit naar het vervolg, mocht die er komen.
Thorongil
Denk er toch aan deze film binnenkort eens te zien; al denk ik niet dat hij me volledig ligt. Op de een of andere manier ben ik nieuwsgierig.
Meh.
Wist vooraf niet echt wat te verwachten, toch schrok ik even dat het een soort van veredelde kinderfilm was. Had ik niet echt zien aankomen. Doet qua opzet wat denken aan Gunbuster (oudere Gainax animatie die ook draaide om een stel kinderen die opgeleid werden tot alien fighters) met een beetje Eva (de immer droef kijkende en zwaar getormenteerde hoofdpersoon die de wereld redt). Het resultaat is niet altijd even goed.
Visueel niks mis mee. Effecten zijn zichtbaar duur, maar ook gewoon effectief en niet té in your face. De tech is een beetje flauw (lopen we dan nog met tabletjes rond?) maar op zich viel het qua setting nog best mee.
De cast is jammer genoeg iets teveel gericht op een Harry Potter publiek. Sowieso zit je met dat spelletje halverwege, maar ook de acteurtjes zelf doen het niet echt goed. Misschien wel voor het doelpubliek, ik kon er in ieder geval niet echt van genieten. Sowieso had ik last met de geloofwaardigheid van het hoofdpersonage, maar ook de half gesmolten Harrison Ford hoort écht niet meer in een film thuis. Sommige acteurs worden beter met ouderdom, Ford niet.
De eindtwist vond ik nog wel aardig, geeft de film net wat extra krediet omdat ik de scenes ervoor wat verveeld was geraakt door de eeuwige simulaties, spijtig genoeg wordt er nog een dieptriest moralistisch eind aan gebreid waar ik helemaal niet op zat te wachten. Meligheid ten top, geen beste keuze.
Einde laat ruimte voor vervolgen, al hoop ik er niet op. Ken het bronmateriaal niet, maar deze verfilming valt érg licht uit en weet buiten het visuele bitterweinig te brengen. Eerder iets voor de wat jongere kijkers gok ik zo.
Uier
- 2006 berichten
Daar sluit ik mij volledig bij aan.
Flauwe bedoeling in een redelijk fraaie verpakking. Een welgemeende 'meh' is op zijn plaats.
skipy05
Ik vond de film heel goed. Totdat de eindtwist er was en ik vond hem een heel pak minder.
In totaal valt de film wel goed mee. Visueel ziet het er wel heel goed uit.
Muziek kwam erg goed over in de film.
Harrison Ford zoals altijd erg goed. Asa Butterfield speelde ook niet slecht.
Re73
klaarblijkelijk denk ik toch anders dan de meeste reacties hierboven.
De film heeft mij aangenaam verrast. Tuurlijk zijn er raakvlakken met starshiptroopers, aliens, maar ook met indepedence day en Star trek maar ik vond dat gewoon niet storend. Prima vermaakt en in het eerste gedeelte zelfs nog een paar keer gelachen daar gaat het bij zo'n film om. De twist deed wel iets af aan de spanning maar de uitleg die eraan gegeven werd was wel helder.
Shinobi
"Game over."
Vanochtend in de bios met enigszins lage verwachtingen meegepakt, aangezien de berichtgeving redelijk negatief is. En ik moet zeggen dat het niet al te best is.
Met het bronmateriaal ben ik niet bekend, van een vriend begreep ik dat het boek gericht is op de 'Young Adults'. Wat dat betreft snap ik de keuze om zowat alleen kinderen in de spotlight te zetten, helaas komt 'Ender's Game' daardoor meer over als een Sci-Fi gericht op kinderen. Overigens doet de manier waarop het personage van Asa Butterfield zo treurig door het leven gaat, me ietwat denken aan Shinji uit de anime Neon Genesis Evangelion.
Het verhaal is zwak; het springt wel snel van de hak op de tak. De daarbij behorende dialogen en clichés zijn lachwekkend te noemen, met name de wijze waarop het regime van 'het leger' wordt geportretteerd. Tel hierbij de teleurstellende kindacteurs op en dan komt het geheel erg matig over. De CGI zelf kan er mee door, al is het niet verbluffend.
Op een gegeven moment had ik het dan ook gehad met de eeuwige simulaties en trainingen, de verveling komt hier al gauw om de hoek kijken. Als kijker moet je te lang wachten tot het 'echt' begint, om er vervolgens achter te komen dat de laatste simulatie het daadwerkelijke gevecht blijkt te zijn. Op zich een aardige twist, maar het moralistische einde verpest het.
Al met al niet aan mij besteed. Wellicht zal het de jeugdige doelgroep meer kunnen bekoren.
2,0 Sterren.
Wat een vreselijke flauwe kinderachtige cliché film was dit. Het hele verhaal kon me nauwelijks boeien en de opbouw is gewoon heel slecht. Je krijgt eerst ruim een uur lang een flut verhaal te zien waarbij tiener Ender Wiggin (gespeeld door Asa Butterfield) wordt getraind en waarbij alle clichés die je maar kunt verzinnen van toepassing zijn. En daarna volgt een slot waarbij een wending zit van lek me vestje. Op grond van dat einde kan men natuurlijk weer een vervolg borduren, maar daar zal ik toch echt niet meer aan beginnen. Ik word volgens mij inmiddels ook wat te oud (dan krijg je andere smaken) voor dit soort onzin.
Qua verhaal heeft deze film wel wat weg van "The Hunger Games" waar ik persoonlijk ook weinig aan vond. De kinderen/tieners in deze film vond ik weinig overtuigend en geregeld ook irritant (zoals die achterlijke "Bonzo" gespeeld door Moises Arias. Van me mogen ze van hem Bonzo hondenvoer maken), maar de oud gedienden Harrison Ford en Ben Kingsley spanden toch de kroon met hun achterlijke rollen.
Het enige goede aan deze film was nog het visuele aspect wat er wel aardig uitzag.
mauswaus
teleurstellend verhaal, anticlimax gevoel, 3,5 voor de special effects
Thomas83
De plot klinkt een beetje als Starship Troopers met misschien een vleugje Harry Potter. Dat klinkt fantastisch, maar helaas wil de film nooit echt heel bijzonder worden. Dat het vanwege de beoogde doelgroep ietwat kinderachtig blijft vind ik op zich nog niet zo'n probleem, maar het tempo is veel te hoog tot aan het moment dat Ender de leider van zijn eigen eenheid wordt, een uur in de film ongeveer gok ik.
Butterfield is in dat eerste uur geloofwaardig als personage vind ik. Als leider en intelligent persoon die af en toe ook wat griezelig is. Maar door het te hoge tempo van de gebeurtenissen vind ik hem later in de film wat minder overtuigend. Simpelweg omdat hij te jong is. Sowieso snap ik ook niet echt waarom de kinderen nou daadwerkelijk moeten vechten. Het idee van ze zo snel mogelijk beginnen op te leiden is volkomen te volgen, maar daadwerkelijke kindsoldaten?
De jonge cast is heel aardig met een hoop talentvolle jonge namen, zoals Steinfeld, Breslin en Arias. Af en toe in de dialogen wel wat houterig overigens, maar die zijn ook niet altijd even sterk. Ford speelt een wat te voorspelbare rol helaas. Verder jammer dat dit weer zo'n regenboogfilm moet zijn met van elk ras een vertegenwoordiger aanwezig in de cast. Bepaalde kleine toekomstideetjes in de film zijn wel aardig, zoals games gebruiken om kinderen op oorlog voor te bereiden. Niet eens zo heel ver van de werkelijkheid volgens mij.
De special-effects zijn niet slecht maar ook niet bijzonder te noemen. Het ontwerp van de Formics en hun planeet vond ik zo slecht nog niet. Dat competitieve spel dat de kinderen spelen vond ik overigens wel heel karig. Wat sloom en saai om naar te kijken. Alleen die formaties hadden nog wel enige potentie. Verder wat flauw dat uiteindelijk alle vriendjes en bekenden van Ender het uiteindelijke eliteteam halen. Het einde is wel weer de moeite waard. 3.0*.
Drifter
Leuke, vernieuwende film.
Ge/Mis-bruik van kindsoldaten en wir haben es nicht gewusst.
Dikke aanrader voor sf-liefhebbers.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Captain Phillips

Narayama Bushikô
Drama, 1983

District 9
Sciencefiction / Thriller, 2009
gebaseerd op boekstarshipstrijdintolerancewar strategy chosen oneearthchild prodigygeschiedenisfuturisticruimtebuitenaardse invasieuniversemilitary school adventurermorality tale gebaseerd op een jongvolwassen romanboy groupboynovel bookstarships