• 9.199.061 stemmen

Met onder meer: Ralph Fiennes, Rachel Weisz en William Hurt

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 27 februari 2003

Plot Sunshine

"In a time of revolution, in a family torn by tradition, one man was consumed by love."

De film volgt enkele generaties van de Joodse familie Sonnenschein in Hongarije, tegen de achtergrond van politieke beroering en oorlog. De familie werkt zich geleidelijk op tot een leven van welstand, maar elke generatie wordt geconfronteerd met de Joodse wortels van de familie en moet keuzes maken tussen de eigen identiteit en de maatschappelijke positie die wordt nagestreefd. Het grootste verlangen van de opeenvolgende stamhouders is om thuis te horen in hun eigen land.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Emmanuel Sonnenschein

Gustave Sors

avatar van andolini

andolini

Ondanks de (redelijk) lange duur, verveelde de film geen moment. De film geeft een mooi sfeerbeeld van Hongarije gedurende de 20e eeuw en de drastische politieke omwentelingen. Alleen beetje irritant dat Ralph Fiennes al die rollen speelt. 3*

avatar van Jordy

Jordy

huh moet deze film NOG in de bios komen??

avatar van NERD

NERD

Ja, op zich wel vreemd. Maar op meerdere lijsten wordt aangegeven dat een film met de naam "Sunshine" waar Ralph Fiennes in speelt op 27 februari 2003 uitkomt.

Dus dan zal het wel kloppen

avatar van neo

neo

ga ik misschien nog wel naartoe in lantaren/venster. als ik een collega van mij moet geloven is deze film veel beter dan the pianist.

avatar van titan

titan

neo schreef:

Dan ben je al te laat, want hij draaide er gisteren voor het laatst. En the pianist ie beter.

avatar van neo

neo

Vlak voor de huur release was er toch nog een avondje voor deze film gereserveerd. De vergelijking met The Pianist begrijp ik eigenlijk niet helemaal. Best een aardige film die een goed tijdsbeeld over drie generaties weer geeft. Ook komen nog even wat beelden van Riefenstahl voorbij. Acteerwerk was aardig, mooie muziek, maar na 2 uur vond ik het wel weer zo'n beetje genoeg. 3 sterren

avatar van wackyboy

wackyboy

Aardige info, dat de zwart wit beelden afkomstig waren van frau Riefenstahl.
Heb deze film gisteren gezien op DVD en er valt in principe niets slechts over te zeggen. Het is een onderhoudend verhaal en ook wel interessant voor iemand als ik die niet zo veel weet over de historie van Hongarije. Maar het is absoluut niet in de same league als the Pianist, daarvoor kabbelt het verhaal wat te rustigjes voort. De film duurde wat mij betreft ook echt te lang.
Wat Fiennes betreft; die begint uit te groeien tot een van mijn favoriete acteurs, echt klasse hoe hij die verschillende generaties neerzet al werkte een moment een beetje op mijn lachspieren en dat was toen hij terugkwam uit het concentratiekamp en opeens de zoon blijkt te zijn van het personage wat hij drie seconden daarvoor nog speelde, een beetje verwarrend dat opa, vader en zoon als drie druppels water op elkaar leken. Maar goed, dat krijg je als je dezelfde acteur drie generaties laat spelen .
Geen slechte film dus, maar ik kan wel betere bedenken.

avatar van zenboy1969

zenboy1969

Ralph Fiennes begint toch zo langzamerhand één van mijn geliefkoosde acteurs te worden... geweldige uitstraling die man ! De film is ook best te pruimen - op alle gebied, behalve dat hij iets korter had mogen zijn. Toch een 4* waard !

avatar van Querelle

Querelle

Deze film is echt stukken beter dan the Pianist!

Sowieso rare vergelijking hierboven. The Pianist richt zich alleen op de 2e wereld oorlog.

Terwijl deze film de periode 1900 tot nu beschrijft.

Literair en virtuoos geschreven verhaal en scenario, indringende emotionele prestaties van de kast, vooral Ralph Fieness. En een hoop prachtig aangeklede scenes die aan de betere Europese kostuumdrama's doen denken. Dikke 4,5*

avatar van Hankieh

Hankieh

In het begin dacht ik echt saaaaaaaai!!!

Stond gewoon op het punt om weg te klikken.

Maar dat veranderde al snel, het werd toch een enorm leuke film.

Ik vind het erg leuk hoe ze de 3 generaties laten zien en was er blij van dat ze steeds Ralph gebruikten, alhoewel ik me wel even iriteerde dat die zoon die toekeek terwijl Adam Sors dood vroor heel, en echt heel anders er uit zag toen ze hem weer vervangden voor Ralph. Alhoewel het nog stommer was geweest als ze gewoon 2 Ralphs in beeld deden

Uiteindelijk vond ik het heel leuk hoe je alle tijden langs zag vliegen van 1900 tot, wat zal het zijn? 1960?. In ieder geval de jaren waar veel geschiedenis van is, vaak beangstigende geschiedenis, maar wel geschiedenis!

Ik zelf ben niet zo goed in geschiedenis en was soms nog wel eens in de war, vooral aan het begin. Had soms echt wel nodig dat ze de jaartallen aangaven.

De verhalen van het begin tot het eind van de Sonnenschein's waren leuk om naar te kijken met vaak toch wel de grappige gebeurtenissen in de familie. Vaag maar niet storend. Vond alleen het moment dat Gustave altijd de etter uit hangt en nadat Ignatz en Valerie trouwen ineens gelieft en goed is.

Ik vraag me alleen af, waargebeurt of niet?

avatar van Tomtommer

Tomtommer

Vanmiddag van mijn collega (en tevens schermer-liefhebber) gehoord deze film niet historisch correct is, althans toch niet wat de schermkampioen 'Adam Sors' betreft. (Over beide wereldoorlogen en de jodenvervolging doe ik hier geen uitspraak.) Zo is de naam Sors hem niet gekend, Sonnenschein evenmin.

Na het even op te zoeken heeft het team van Hongaren inderdaad op één* van de drie schermdisciplines (met name die met 'sabel') gewonnen van Italië. Ook individueel was Hongarije (met gouden medaille winnaar Endre Kabos) te sterk ten opzichte van Italië. Volgens de internetencyclopedie 'Wikipedia' zaten in het winnende team van Hongarije de schermers Endre Kabos, Aladar Gerevich, Pál Kovács, Tibor Berczelly, Imre Rajczy en Laszlo Rajcsanyi. Voor de kwissers onder ons: de tweede in bovenstaande lijst is gekender dan Endre Kabos. Aladar Gerevich is de enige man (tot op heden) die in zijn sportcarrière vanop zes verschillende Olympische Spelen een gouden medaille mee naar huis bracht!

*want in de twee andere disciplines ('floret' en 'degen') won Italië evenwel.

Bron: mijn immer vriendelijke collega 'Cédric' of op http://nl.wikipedia.org/wiki/Schermen_op_de_Olympische_Zomerspelen_1936

avatar van Jolienepien

Jolienepien

De film duurde me veel te lang. Ze hadden voor mijn part beter verschillende acteurs voor de verschillende generaties kunnen nemen ipv alleen Ralph Fiennes.

avatar van Movsin

Movsin

Heel mooie, soms ontroerende film die enkele generaties geluk en verdriet van een Hongaarse familie verhaalt, dit tegen de achtergrond van geloof, politiek en oorlog.

Bijwijlen indrukwekkend.

Schitterend acteerwerk.

avatar van Tarkus

Tarkus

Prima film over een Hongaars-Joodse familie. Aan de hand van het levensverhaal van deze familie wordt ook drie generaties lang de geschiedenis van Hongarije gevolg. Van einde 19de eeuw tot begin jaren '60.

Ralph Fiennes speelt hier 3 rollen, zowel die van de grootvader, vader en kleinzoon, en zodoende kan je de drie generaties op de voet volgen. De belangrijkste gebeurtenissen krijgen veel aandacht, zoals de beide Wereldoorlogen, de Olymische Spelen in Berlijn, de opkomst en onderang van het nazisme, het Stalinisme de Hongaarse Revolutie, enzoverder.

De film schets een duidelijk beeld van de verschillende periodes en alle acteurs doen het hier zeer goed, er zitten toch een paar grote namen in deze 3 uur durende prent, o.a. Rosemary Harris, Deborah Kara Unger, Rachel Weisz, William Hurt, Ralph Fiennes natuurlijk, en nog vele anderen.

Voor wie van geschiedenis houd en dit op een mooie en realistische manier ziet verteld is dit zeker een aanrader.

De film is opgedeeld in 3 delen, maar die delen zijn helaas nogal ongelukkig verdeeld en de overgangen zijn nogal bruusk op de DVD, een klein minpuntje in verder een pracht van een film.

avatar van Thomas83

Thomas83

Erg mooie en vrij grootste film. Weliswaar een lange zit, maar persoonlijk vond ik hem, op wat gedeeltes na, prima wegkijken en zeer vermakelijk.

Dat themaliedje blijft wel echt in je kop hangen. Verder is de muziek vrij subtiel in de film eigenlijk. De art-direction en kleuren zijn prachtig en het camerawerk is aardig. Het plot is ook zeker niet slecht, interessant hoe de familiegeschiedenis en een stukje Europese, Hongaarse, geschiedenis met elkaar zijn verweven.

Maar wat de film echt goed maakt zijn de acteerprestaties. Ralph Fiennes is weer erg goed, zoals altijd. Hij speelt drie verschillende rollen en doet dat zeer sterk. De bijrollen zijn ook erg goed, echt stuk voor stuk. Sommige zelfs indrukwekkend.

avatar van gauke

gauke

Er zijn recensenten die deze film te zwaar en overvol vinden. Ik heb van de eerste tot de laatste minuut geboeid gekeken. Een aangrijpend, briljant geschreven verhaal over onder meer 'eigen identiteit' dat tot nadenken stemt. Een geweldige Ralph Fiennes die drie rollen voor zijn rekening neemt. Aanbevolen!

avatar van Arnie

Arnie

Dit is absoluut geen sfeertekening van 20e-eeuws Hongarije, of van drie generaties joden. Dit is een aanklacht van Szabó tegen hypocrisie, morele corruptie en vormt wellicht het 3 uur durende meesterwerk van de Hongaar.

De geschiedenis van Midden-Europa is bizar en complex, geen noodzaak om dat verder uit te leggen. Wat telt is de radicale omwentelingen in de geschiedenis en de gevolgen die deze hebben voor het strijdende individu: mensen op zoek naar zekerheid en acceptatie. Macht corrumpeert, het is een enorm cliché, maar Szabó probeert fijntjes de vinger erop te leggen waar het misgaat. Al zijn personages, ook in de andere film die ik van hem gezien heb (Mephisto, de titel zegt genoeg ) zijn protagonisten die iets van hun leven proberen te maken, in belangrijke posities komen als rechter, topsporter en anti-fascist (en toneelspeler in het geval van Mephisto), en vervolgens het lijdend voorwerp worden van hun eigen streven. Dit gebeurt vaak door verandering van régime, maar onderliggende oorzaken zijn bij Szabó altijd bij het individu zelf te vinden: het verloochenen van je afkomst bijvoorbeeld voor een gedroomde baan (ook nog eens als opperrechter, een rol die morele superioriteit 'vereist').

Interessant is vervolgens de plaats van de Holocaust in dit geheel. In feite sterft Fiennes hier als een held, maar wel door vast te houden aan wat hij bereikt heeft, niet als jood maar als de van naam veranderde Hongaar: Sors, gouden medaillewinnaar, kolonel. En even later schreeuwt een verdachte het tegen zijn communistische zoon uit: Auschwitz overleven maakt geen beter of slechter mens van je, het wordt slechts in je hersenen gebrand.

Szabó zet je aan het denken, nuanceert, maar is bijzonder radicaal in het afwijzen van meelopers. Het is moeilijk hierover te oordelen, want oorzaken aanwijzen betekent voor mij alleen maar verder graven naar de beweegredenen.

Al met al een groots en meeslepend werk met geweldige acteurs en veel allure. Oja, en stiekem krijg je trouwens wel een schitterende dwarsdoorsnede voorgeschoteld van de Midden-Europese geschiedenis. Alleen al daarom een aanrader. Ruim 4 sterren.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Heel aardig familieverhaal.

Grotendeels fictie, maar verweven met waargebeurde verhalen en de geschiedenisverloop zoals ie is. Goed acteerwerk van vooral Fiennes, die de film duidelijk naar een hoger plan weet te tillen. De eerste anderhalf uur waren echt boeiend, daarna werd het iets minder interessant, door een verloop wat redelijk in te vullen valt. Aan de eerste helft is vooral de enigszins 'luchtige' vertelling leuk. Uiteindelijk wordt de film wel wat langdradig, deels omdat Szabó gewoon te veel wil vertellen in zijn film. Maar voor een drie uur durende film is Sunshine een goede meevaller.

avatar van The One Ring

The One Ring

Een ontzettend boeiend onderwerp in een film die helaas niet compleet uit de verf komt. Het probleem is dat Szabó drie verhalen wilde vertellen die ieder een eigen film zouden moeten hebben, maar waarvoor hij nu ongeveer een uur per stuk voor heeft. Daardoor moet de film zich nogal haasten. Vooral in het eerste verhaal vond ik dit opvallend storend. Je krijgt dan vooral een gevoel van 'En toen... En toen... En toen...' Vervelend vooral dat er elke twee minuten een 'en toen' is. De film krijgt geen ritme te pakken, blijft niet hangen waar je wilt dat hij blijft hangen en creeërt geen binding met de personages. Het maakte een gehaaste en zelfs afgeraffelde indruk. Dit probleem zie ik ook heel vaak terug bij verfilmingen van dikke boeken, dus ik nam aan dat dit een boekverfilming was, maar kennelijk niet. Ik had wel het gevoel dat de film steeds meer tot rust kwam, waardoor het tweede en vooral het derde verhaal beter tot hun recht kwamen. Maar die waren dan weer een herhaling van het eerste verhaal, wat natuurlijk ook het punt is, maar het maakt dit niet de meest aangename kijkervaring.

Niettemin is het zeer boeiend om deze geschiedenis van de Hongaarse joden te zien. De joden staan wel meer bekend als het volk zonder land en hier zien we een stel joden zich vastklampen aan een land waar ze altijd als buitenstaanders gezien blijven worden. Ik had hier al eens iets over gelezen en de film weet het in een interessant verhaal te pakken. Het acteerwerk van Ralph Fiennes, Jennifer Ehle en Rosemary Harris is ook uitstekend.

Grappig: ik vond de oude Valerie en de jonge Valerie zo op elkaar lijken dat ik dacht dat ze gespeeld werden door dezelfde actrice, maar dan met bijzonder knappe make-up voor het verouderingseffect. Het blijkt echter dat Jenniifer Ehle (de jonge Valerie) de dochter is van Rosemary Harris (de oude Valerie).

avatar van 93.9

93.9

Heb meerdere Szabo films gezien en die vond ik beter.

Al die onmogelijke liefdes deden soms wat soap achtig aan.

De film mist een beetje karakter..

Toch genoeg memorabele scenes, maar hoofdrolspeler Fiennes is te inwisselbaar.

avatar van BBarbie

BBarbie

The One Ring schreef:

Die "truc" met Rosemary Harris en haar echte dochter Jennifer is vaker gedaan.

Zeer interessante familiekroniek tegen de achtergrond van de turbulente geschiedenis van Hongarije in de 20e eeuw. Szabó gebruikt een goed verhaal, dat deels op feiten is gebaseerd, om het opportunisme van Valerie's zoon en kleinzoon scherp te confronteren met de vastheid van karakter van hun (groot)moeder, een tegenstelling die zo'n beetje de rode draad vormt in de Hongaarse geschiedenis.

Over de hele linie prima geacteerd.

avatar van eRCee

eRCee

• 1950 stemmen

Tamelijk klassieke familiekroniek, waarin drie generaties worden geportretteerd van een Joodse familie in Hongarije. Ik ben het eens met The One Ring dat Sunshine een beetje gehaast verteld lijkt te worden, ondanks de lengte, en echt heel bijzonder wordt het nergens. Toch is de film zeer genietbaar en degelijk, met wat mij betreft sterk acteerwerk van Fiennes (knap hoe hij de drie opeenvolgende stamhouders telkens op een net andere manier gestalte weet te geven), mooie muzikale motieven en interessante thematiek, waarbij Valerie uiteindelijk als triomfantelijk middelpunt geldt: zij is degene die zich niet laat sturen door de omstandigheden en haar leven inricht zoals ze het zelf wil, onafhankelijk van ideologie maar altijd gericht op de concrete mensen om haar heen. Een fijne film dus van Szabó, die alleen net iets meer een eigen gezicht had mogen hebben.

En omdat het niet vaak genoeg gezegd kan worden:

Antisemitism is the creed of resentfull and unsuccesfull people. It's a shared madness [...]. The worst thing of antisemitism is that it's a philosophy of Philistines; it's in bad taste.