• 9.372.683 stemmen

Nove Ospiti per un Delitto (1977)

Thriller / Mystery | 87 minuten

Genre: Thriller / Mystery

Alternatieve titels: Nine Guests for a Crime / Un Urlo nella Notte / Nove Ospiti per un Delitto (La Morte Viene dal Passato)

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Ferdinando Baldi

Met onder meer: Arthur Kennedy, Caroline Laurence en John Richardson

Gesproken taal: Italiaans

Plot Nove Ospiti per un Delitto

Negen leden van een rijke bourgeoisie-familie - de patriarch, zijn vrouw, hun kinderen en hun respectievelijke partners - brengen hun vakantie door in de villa van de patriarch, die ligt op een onbewoond eiland ergens in de Middellandse Zee. Een nachtmerrie begint voor hen, wanneer ze gestalkt worden en één voor één om het leven gebracht door een mysterieuze moordenaar.

Goede toevoeging ! Deze gekende giallo klassieker van spaghettiman Baldi mocht hier zeker niet ontbreken. Zoals de synopsis suggereert is dit weer een variant op het 10 little african-humanoids procédé, of te wel een rip-off van 5 bambole van Bava, wat Baldi zelf visueel toegeeft door dat irritante hebbedingetje met die balletjes prominent in beeld te brengen.

Genre conform zijn de ongenode gasten allemaal uiterst antiphatieke figuren uit de bourgeoisie: patriarch Kennedy met zijn 40 jaar jongere vrouw, en zijn 3 zoons met vrouwen die allemaal 10 tot 20 jaar jonger zijn dan zijzelf, alsmede hun getikte zus. Allemaal gekende gezichten- misschien niet namen- uit de italocultcinema, waarbij Fabiani een pseudoniem is van Sofia Dionisio, zus van. De lekkerste van het stel was verrweg de platinablonde Laurence . Dat de kiddies allemaal azen op de erfenis van papa en die voor zichzelf alleen willen hebben, spreekt voor zich.

Het begint allemaal met een spaghetti achtige sequentie op het zand- in dit geval dat van het strand op een Mediterraan eiland, waar een stel thugs met geweren korte metten maakt met een gozer die ze nog levend en overdekt met frambozenconfituur in een soort instant graf flikkeren, maar we zien zijn hand nog bewegen...

Daarna zien we het gezelschap arriveren op het vakantie eiland ( opgenomen in prov. Sassari ) en begrijpen we dat ze iets met die eerste sequentie te maken hebben. Waarna de vraag luidt: worden ze geslasht door een zombie of is er een meer aardse slasher aan het werk?

Het eerste halfuur is overwegend strontvervelend, met wat gebruikelijke zinloze sleaze en gepraat, maar alras duikt er een figuur met zwarte handschoenen op... en begint het gekende spelletje met enkele gevarieerde en niet te knullige kills, waar spaghettiman Baldi een meer dan gemiddelde plaats heeft ingeruimd voor schiettuig.

Redelijke giallo zeker in het tweede deel, met een goede score van Savina die echter gerecycled was uit een andere film, dacht ik. Weet niet meer welke.

Mac Hammer Fan

Nu weten we weer veel meer over de film.

Bedankt pippo il buffone.

Helaas is hij nog niet op DVD verkrijgbaar.

Jawel ! al sinds 2007 is er een Italiaanse DVD, maar die heeft alleen Italiaanse subs. Voor de niet-fijnproevers en nieuwsgierigen is hij trouwens te zien op een gekend videokanaal

Mac Hammer Fan

Helaas heb ik alleen de basiszenders op mijn TV en versta ik te weinig Italiaans. Dus maar wachten op die Engelse subtitles.

Mac Hammer Fan

Heb hem dan toch op de kop kunnen tikken met Engelse ondertitels maar ik kan aan pippo il buffone's uitstekende analyse weinig toevoegen. Begint inderdaad mager. De eerste 40 minuten wordt je als kijker maar één ervaring rijker, namelijk dat de personages antipathiek zijn en hun partner bedriegen. Maar dan wordt het menens als de eerste slachtoffers vallen. Vanaf dat moment zit de spanning er in zodat het toch nog boeiend wordt. Het script deed me naast aan Bava ook denken aan Agatha Christie's "And Then They Were None". Vooral de mannelijke cast presteerde goed. De soundtrack is mij niet echt opgevallen. Dank zij het veel betere tweede deel toch nog een onderhoudende giallo.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Gezellig familie-uitje naar een afgelegen eiland voor een ontspannende vakantie.

Pa en z'n piepjonge scharrel, twee zonen met hun vrouwen, zus met d'r hubby en dan nog de paranormaal begaafde tante die alle rampspoed aan voelt komen.

Kl*ten ... boot ook nog verdwenen en alle stelletjes doen het met elkaar in andere samenstelling dan bedoeld....da's dan ook zo de eerste helft en veel spannender wordt het dan ook nog niet.

In de tweede helft gaan we dan echt de tien...excuses negen negertjes doen en dat gaat er iets grover aan toe dan bij Agatha Christie.

Komen we toch nog uit op een mooie bodycount en valt er toch nog wat gezellig te raden naar de identiteit van de killer.

avatar van gauke

gauke

Een solide thriller voor de fans van seks en geweld. Een saaie eerste helft waarin verzuimd werd om (dieper) op de achtergronden en motieven van de personages in te gaan werd plotsklaps vervolgd door een tweede helft waarin alle remmen losgingen. Jammer was dat de link tussen de moorden begaan in het verleden en die in het heden ontbrak. De productie kende veel vrouwelijk naakt, maar acteervaardig voerde de mannelijke cast de boventoon. Opmerkelijk was het sublieme camerawerk.

avatar van perceived

perceived

Niet geweldig, maar best een nice one!

avatar van mikey

mikey

Een upperclass familie laat zich entertainen door J&B, kinetisch speelgoed, geklaag en buitenechtelijke seks (met een pakkans van 100%) op een zo geïsoleerd mogelijke plek. De gearriveerde dames gaan eerst in een rap tempo uit de kleren voordat ze worden afgeslacht. Deze prent komt niet door de Scandinavische keuring van kuis en rein. Het verhaal kent wat hiaten. Eigenlijk snapte ik er weer geen bal van, maar dat is de schuld van 't ontbreken van fatsoenlijke karakterontwikkeling (eeeh wie was jij ook alweer???). Plot is trouwens ook niet erg origineel, ronduit overbodig zelfs. Gewoon wachten op l'ultimo hombre, na wat geknal... en weinig messentrekkerij.