• 9.369.455 stemmen

Met onder meer: Marianne Jean-Baptiste, Brenda Blethyn en Timothy Spall

Gesproken taal: Engels en Grieks

Releasedatum: 5 december 1996

Plot Secrets & Lies

"Roxanne drives her mother crazy. Maurice never speaks to his niece. Cynthia has a shock for her family. Monica can't talk to her husband. Hortense has never met her mother."

Hortence, een jonge zwarte vrouw, weet al van kindsbeen af dat ze geadopteerd was. Terwijl de rest van de familie na de dood van haar pleegmoeder om het huis vecht, beslist Hortence haar biologische moeder op te zoeken. Tot haar grote verbijstering is haar moeder blank. Ze woont samen met haar dochter Roxanne en heeft een moeilijke relatie met haar broer Maurice, een bruiloftsfotograaf. Zodra het 'geheim' van Hortence aan de oppervlakte komt, komen er een heleboel andere familiegeheimen bovendrijven.

avatar van dttom

dttom

Wel goed maar niet helemaal mijn soort film.

avatar van Lt-zero

Lt-zero

vond het allemaal veel te dramatisch

Hele mooie film!

Brenda Blethyn had de oscar moeten winnen in '97, en niet dat vrouwtje van "Fargo"!

avatar van Yak

Yak

Inderdaad een mooie film, en inderdaad een prachtige rol van Brenda Blethyn, maar ik vind de oscar voor Frances McDormand toch zéér terecht.

avatar van Goodfella

Goodfella

Deze film trok mij absoluut niet...

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

een echte film over echte mensen, die echt kunnen bestaan.

(zo'n films zijn zeldzaam hoor)

****' 4,5 op 5 ****'

narva77 (crew films)

En toch las ik op de IMDB wel wat kritiek, vooral van Engelsen. Omdat in hun ogen de film het doet voorkomen dat bijna geheel GB uit de arbeidersklasse bestaat...

PS ik hoop niet dat er al te veel van die moeders als Cynthia Rose Purley bestaan

Hele mooie film!

Frances McDormand won heel erg terecht de oscar.

narva77 (crew films)

Ben ik niet met je eens.

avatar van Armin

Armin

Had van te voren weer zo mijn vooroordelen over deze film (thema), maar werd zeer aangenaam verrast. Wat mij betreft weer een voorbeeld dat aantoont dat je smaak niet te genre-gebonden moet zijn. Anders zou je dit soort juweeltjes missen. ****

Meesterwerk dus...

Drama als Festen verpakt in een Mike Leigh regie, en die neemt er (terecht) de tijd voor..

Heerlijke rollen van Timothy Spall, Brenda Blethyn en Marrianne Jean Baptiste...

Mooie muziekscore van Andrew Dickson...

Voorlopig 4.5...

narva77 schreef:

Hele mooie film!

Nu begrijp ik je opmerking en ben het wel met je eens

narva77 (crew films)

Toch wel? Moet em ook weer eens zien.

avatar van neo

neo

Een geweldige cast waaronder Spall, Blethyn en Baptiste die de sterren van de hemel spelen. Het duurde een tijdje voordat ik helemaal in de film zat, maar dat werd goed gemaakt door het prachtige laatste half uur.

Net als Ken Loach is Mike Leigh een Britse filmmaker die een gedeelte van Engeland van de wat lagere klassen laat zien. Even goed als Leigh's All Or Nothing die ik pas heb gezien. 3.5 sterren

Intens en rauw.

Beetje verwonderd dat deze oscargenomineerde film door zo weinig MM-ers werd gezien.

vdc schreef:

Intens en rauw.

voor een 2.5 ?

vdc

Ik beoordeel inderdaad misschien wel té genre-gericht. Thriller en mystery scoort doorgaans veel beter bij mij dan drama.

Drama kàn me bekoren, maar dan moet het thema me wel boeien, wat hier niet het geval was.

Maar toch geef ik je wel gelijk : de film was zo indringend, dat een 3 wel correcter is.

avatar van speedy23

speedy23

De Britse regisseur Mike Leigh kennen we vooral van zijn scherp confronterende portretten van gewone mensen, ver weg van de Hollywoodglamour. Mooi voorbeeld hiervan is zijn film Naked uit '93 waarvoor hij in Cannes gelauwerd werd als beste regisseur. In Naked doolt de gekwelde straatfilosoof Johnny rond in de onderbuik van Londen en sleurt iedereen mee op zijn nihilistische helletocht. Secrets & Lies is een minder deprimerende film. Het is een bitterzoet familieportret, waarbij de nadruk ligt op de onderlinge verhouding tussen de protagonisten. Deze prent is zo levensecht geacteerd, zonder één spatje vals sentiment, dat je werkelijk het gevoel hebt in een real life drama terechtgekomen te zijn. Brenda Blethyn kreeg voor haar vertolking van Cynthia een Gouden Palm. Marianne Jean-Baptiste werd dat jaar voor zowat alle grote awards genomineerd voor beste bijrol voor haar onderkoelde vertolking van Hortence. Dit alleen al was voor mij persoonlijk een Oscar waard. Secrets & Lies werd genomineerd voor vijf Oscars en reeg de Gouden Palm van Cannes '96 binnen. In alle opzichten is dit een pareltje van een film...

Speedy

FisherKing

Briljant weer bij herziening (4e maal). 5 sterren zijn verdiend, zelden zo'n drama gezien dat zo dicht op je huid zit...

avatar van Tara

Tara

Ik heb deze ook al een paar keer gezien. Ik vind het een prachtig verhaal.

avatar van Chantal1978

Chantal1978

Ik werd er net op geattendeerd dat deze film eindelijk in de top 250 terechtgekomen is. En dat is zeer terecht wat mij betreft !!

avatar van danuz

danuz

Deze film was echt too much voor mij. Too much drama. Ik vind dit soort scenario's echt schitterend, maar dit was echt TOO MUCH
Ik kon vaak mijn lachen niet bedwingen, terwijl ik vaak bij dergelijke films haast depressief word, neem films als Love Liza en Happiness.

Dit komt ook omdat ik de film niet echt een sfeerbeeld vond neerzetten. Je nam waar wat mensen mee maakten en hoe klote ze zich voelden, maar dit werd niet ondersteund door schitterende beelden en mooi kleuren. Wel kreeg je constant hetzelfde deuntje te horen.. Op het einde vond ik het gewoon heel vervelend.
Een film mag zielig zijn, maar doe dat dan op een mooie manier.

Ik heb wel kunnen lachen om de opmerking 'I wish I had a dad like you' *gehuil*, aan de tafel tijdens het 'feest'. Terwijl de hele familie in huilen uitbarstte.

Ik zeg niet dat het een slechte film was, maar gewoon too much. Jammer is dat, want ik vond het verhaal op zich heel mooi.

Net aan 3,5*

vdc

Bij mij zat het zowat tegengesteld als bij jou : een dergelijk scenario is niet meteen mijn favoriete filmgenre. Maar juist omdat het zo “echt” overkwam, deed deze film me wél wat. Ik was de ganse film verschrikkelijk benieuwd naar wat zou volgen. Alleen het einde vond ik teleurstellend : tijdens dat ‘feest’ was het inderdaad wel “too much”. Beetje onrealistisch ineengefutseld om de moraal van het verhaal (“secrets and lies”) mee te kunnen geven.

avatar van grijp79

grijp79

Heb zelden een film gezien die zo pijnlijk en grappig tegelijk is. Vind het echt een meesterwerk, de beste film van Leigh.

Kan iemand mij uitleggen waarom mensen in de zaal steeds kwaad achterom keken als ik moest lachen?

Ik kon mij niet aan de indruk onttrekken dat ik naar een zwarte komedie aan het kijken was.

Misschien zit ik er naast, maar het was af en toe zo pijnlijk dat ik

moest lachen.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Misschien zit ik er naast, maar het was af en toe zo pijnlijk dat ik moest lachen.

Heel herkenbaar. Soms maak je dingen mee, die zo erg zijn dat je moet lachen. Voor anderen komt dat dan erg raar over, maar je kunt er zelf niks aan doen. Dat je dat in deze film overkomt kan ik me levendig voorstellen, het drama gaat zo diep...

Kortom, trek het je niet aan als anderen zich eraan storen, je kunt er immers zelf niks aan doen.

avatar van stinissen

Prachtige film met een werkelijk schitterende cast,

Timothy Spall en Brenda Blethyn zijn werkelijk het neusje van de Britse cinema.

De film pakt je al vanaf de eerste minuut en soms heb je het gevoel dat je vergeet te ademen.... Deze en All or Nothing zijn werkelijke pareltjes uit de film wereld... Een dikke negen dus 4.5*

avatar van axel33

axel33

Prachtig drama. Mooi, pijnlijk, ontroerend, geestig, 't zijn allemaal termen die in hoge mate opgaan voor deze film. En ook nog 's verschrikkelijk goed geacteerd. Meesterwerk.

avatar van lizard

lizard

mooi verhaal en film.

Vooral de acteurs doen het meesterlijk.

3,5

narva77 (crew films)

Toch maar eens op dvd gekocht ("de quality-collection" van A-film). Blijft een prachtfilm.