• 9.374.105 stemmen

Camp 14: Total Control Zone (2012)

Documentaire | 104 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Duitsland / Zuid-Korea

Geregisseerd door: Marc Wiese

Met onder meer: Shin Dong-Huyk

Gesproken taal: Koreaans en Engels

Plot Camp 14: Total Control Zone

Shin Dong-Huyk werd geboren op 19 november 1983 als politiek gevangene in een Noord-Koreaans heropvoedingskamp. Hij was een kind van twee gevangenen die in opdracht van de bewakers verplicht werden te huwen. Hij bracht zijn hele kindertijd en jeugd door in Kamp 14, eigenlijk een vernietigingskamp. Hij werd gedwongen om te werken vanaf zijn zesde en leed honger, werd mishandeld en gemarteld, en overgeleverd aan de welwillendheid van de bewakers. Hij wist niets af van de wereld buiten de prikkeldraad. Op de leeftijd van 23 slaagde hij er in, met de hulp van een oudere gevangene, te ontsnappen. Maandenlang reisde hij door Noord-Korea en China en tenslotte naar Zuid-Korea, waar hij geconfronteerd wordt met een wereld die volledig vreemd is voor hem.

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Mijn 2e IDFA documentaire in 2012, en de tweede die volledig draait om het levensgevaarlijke communistische maar o zo interessante Noord-Korea.

Door middel van de geboren kamp bewoner Shin, twee oud kamp bewaarders en zeer gedetailleerde animatie beelden krijgen we een zeer indrukwekkend en schokkend beeld van zo'n Noord-Koreaanse werkkamp. Bizarre middeleeuwse taferelen spelen zich daar de dag van vandaag nog af. Onbegrijpelijk wat Shin als jonge jongen allemaal heeft moeten mee maken.

Het in kaart brengen van zijn verhaal kost hem de nodige moeite. Geestelijk zit hij er volgens mij volledig door heen, maar ook lichamelijk hebben de vele martelingen hun sporen nagelaten.

De documentaire is er in geslaagd een zo volledig mogelijk beeld te geven van de leefomstandigheden in Noord-Koreaanse kampen, en geeft ook een uniek kijkje in het leven van de 3 mannen na hun ontsnapping.

Emotioneel gezien zware kost, maar goed om dit gezien te hebben.

Want wat een land zeg!

avatar van missl

missl

Wat een heftig verhaal over een man die in een werkkamp geboren is, hij weet niet beter en dit komt in de film naar voren, heel mooi gebracht. Ze proberen de situaties in het kamp te schetsen doordat hij het vertelt en door tekeningen, heel doeltreffend en bizar, het zijn situaties waar ik me helemaal niets bij voor kan stellen. Ook komen er (oud) commandanten aan het woord, soms met spijt en soms vinden ze het volkomen normaal.

avatar van John Milton

John Milton

Officieel bestaan ze niet, de Noord-Koreaanse kampen, waar naar schatting 200.000 mensen opgesloten zitten. En lang moest men raden naar de situatie daar. Toch treden er af en toe mensen naar voren, die meer weten. Bewakers vluchten soms naar Zuid-Korea, maar heel af en toe ontsnapt er ook iemand. Echter niet uit zo'n kamp als dit. Shin Dong-Huyk werd geboren in een Noord-Koreaans kamp, waar niemand ooit vrijgelaten wordt. Er is altijd honger, en lijfstraffen en executies zijn aan de orde van de dag. Camp 14: Total Control Zone, gebaseerd op het boek van Blaine Harden, geeft ons een zeldzaam kijkje in het bestaan van de kampen in de Volksrepubliek, door zowel de ontsnapte jongeman als enkele voormalige bewakers van een ander kamp te interviewen.

Shin Dong-Huyk, die nu een mensenrechtenactivist is, moet zichtbaar moeite doen tijdens de interviews. Vaak willen de woorden simpelweg niet komen, omdat het te moeilijk is voor hem om aan die tijd terug te denken. De schrijnende situatie komt onvermijdelijk naar voren, waarbij de scènes in de kampen in animatie zijn weergegeven. Helaas blijft veel informatie achterwege: Wie zitten er zoal in die kampen? Wat was hun overtreding? Na vier documentaires over Noord-Korea blijft de puzzel incompleet, alsof je meerdere dozen hebt waarvan grotendeels dezelfde stukjes missen. Slechts af en toe vind je een stukje dat je nog niet had.