• 9.377.700 stemmen

Home Alone: The Holiday Heist (2012)

Komedie / Familie | 87 minuten

Genre: Komedie / Familie

Alternatieve titel: Home Alone 5

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada

Geregisseerd door: Peter Hewitt

Met onder meer: Ed Asner, Malcolm McDowell en Christian Martyn

Gesproken taal: Engels en Portugees

Plot Home Alone: The Holiday Heist

"The Scariest House You Have Ever Seen!"

Het verhaal volgt de achtjarige Finn, die niet blij is met het besluit van zijn familie om van Californië naar Maine te verhuizen. Hij vermoedt dat er in zijn nieuwe huis een spook rondloopt en plaatst daarom enkele vallen. Deze beschermen het huis echter niet tegen spoken, maar wel tegen drie inbrekers, die hun zin op het huis zetten op een dag dat Finn en zijn zus alleen thuis zijn.

avatar van jippie2010

jippie2010

Dit deel laat sommige herkenbare elementen vallen die we gewend zijn van met name de eerste delen van Home Alone. We volgen een gezin van vier, het klassieke Amerikaanse gezin. Je wordt door de kerstachtige setting en de bijpassende muziek meteen in de sfeer gebracht die je verwacht bij dit soort films.

De nieuwe ‘Kevin’ heeft meteen al een achterstand op zijn voorgangers, omdat hij de lieve maar wijsneuzerig uitstraling mist. Daarnaast mist de film de sfeer van met name de eerste delen omdat het in eerste instantie gericht is op spoken, wat een stuk minder subtiel is als de angst om als kind alleen thuis te zijn en bang te worden van kleine geluidjes.

De regisseur kiest er voor om wat hedendaagse elementen er in te stoppen. Het jongetje Finn is gameverslaafd, vader is bang voor online viezeriken, ook de boeven hebben een moderne uitstraling gekregen. Voor mij doet deze modernisering afbreuk aan de magische sfeer die de eerste films van Home Alone wel hadden, en bewijst het dat een geslaagd concept uit de jaren 90 niet zomaar anno 2012 ook werkt.

De onvermijdelijke climax van de film, door middel van slimme trucs de boeven weren uit het huis, waren slechts zelden grappig. Dit had de kracht van de film moeten zijn, maar het kwam niet verder dan flauwe, voorspelbare en onoriginele scènes waarvan we de meeste al eerder hebben gezien.

Christian Martyn (Finn) kon nooit het niveau van Macaulay Culkin evenaren. Ook Malcolm McDowell kon de film zeker niet redden. Over het algemeen werd er redelijk geacteerd, maar op alle klassieke Home Alone-elementen werd onvoldoende gescoord.

*2.0

avatar van mrdelaat

mrdelaat

Dit is zeker een goed nieuw deel van Home alone. Stukken beter dan het 4e deel. sfeervolle muziek & goede acteurs. Met veel plezier naar deze film gekeken. Zeker een aanrader.

avatar van Quentin

Quentin

Behoorlijk kut, vooral Christian Martyn haalde het bloed onder mijn nagels uit. Moest alleen hartelijke lachen om de dialoog tussen Finn's moeder en de mede-gamer ... maar dat kwam waarschijnlijk omdat ik toen reeds een hele fles wijn achter mijn kiezen had.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Met de gedachte in je hoofd aan de originele Home Alone zul je hier vast bedrogen uitkomen en in het begin was ik ook niet meteen onder de indruk. Dat kleine mannetje is nu niet 1,2,3 de meest voor de hand liggende acteur om sympathie voor te krijgen en visueel zag het er allemaal erg gelikt uit. Toch kon ik er gaandeweg wel wat plezier uit halen. Ouders weg, puberende zus, dus lekker van het huis genieten en improviseren wanneer het nodig is. Vroeger maakte ik zelf ook van die vallen met touwtjes voor als mijn broer mijn kamer zou betreden (ze werkte alleen niet zo goed als hier). Ik vond dat er af en toe nog best geslaagde acties tussen zaten. Natuurlijk is die eindeloze opstapeling van catastrofes ietwat over-the-top maar het vermaakt wel. De scène waarin die gamevriend de ouders van Finn opbelt om ze te waarschuwen en vervolgens het tegenovergestelde bereikt lijkt te hebben vond ik wel grappig. Verder was de kerstsfeer ook prima dus wat mij betreft een geschikte kandidaat voor gezinnen met jonge kinderen rond 25 december.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Zo, nog even op een kerstfilm stemmen die ik twee maanden geleden zag

Ik zat hier echt niet op te wachten. De Home Alone films met Macaulay Culkin zijn jaarlijks vaste prik tijdens de feestdagen. Home Alone 3 komt ook af en toe eens voorbij, maar die kan bijlange na niet tippen aan de eerste twee delen. Home Alone 4 behoort tot de slechtste films die ik gezien heb, dus die probeer ik juist ieder jaar te vermijden. Toen ik hoorde van een vijfde film, kon ik me niet voorstellen dat dit ook maar een beetje leuk zou kunnen worden.

Maar ik had het, gedeeltelijk, mis. Het sterkste aan 'The Holiday Heist' is nog wel dat er wordt gekozen voor een andere invalshoek dan de voorgaande delen, namelijk dat het hier een ''spookhuis'' betreft. Hierdoor voelt het niet helemaal als een herhalingsoefening aan. De film op zich is goed door te komen, maar het 'boobytrap' gedeelte is nu echt definitief uitgewerkt. Ik vond dat eerlijk gezegd het vervelendste en sloomste gedeelte van de film, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Qua acteerwerk is het allemaal middelmatig. Dit jochie is geen wereldacteur, maar hij is wel stukken beter te verdragen dan zijn afschuwelijke voorganger. Ook leuk dat zijn puberende zus en die gamer erbij betrokken worden. Dit soort kleine verschilletjes maken het allemaal net wat origineler en daardoor aangenamer om naar te kijken. Malcolm McDowell en de twee andere boeven weten nauwelijks indruk te maken. Ze waren een essentieel onderdeel van het verhaal, maar verslaan op geen enkel gebied het iconische duo Joe Pesci en Daniel Stern.

Ik trek een hoop vergelijkingen met de voorgaande delen, maar daar ontkom je ook niet aan als je te maken hebt met een vijfde deel uit een reeks die na de tweede film al had moeten stoppen. Deze zit eigenlijk een beetje op hetzelfde niveau als Home Alone 3. De film is misschien leuk om eens rond de feestdagen op te zetten, maar aan de andere kant is eigenlijk vrijwel alles matig. Ik voel in ieder geval niet de drang om deze dit jaar weer te bekijken.

avatar van killerfreak

killerfreak

Niet origineel (of wat had je gedacht), en al helemaal goedkope humor.

avatar van boemboem27

boemboem27

Gewoon een zoveelste remake

Andere acteurs,andere boeven,andere booby traps etc.

Gewoon jatwerk,maar als je een slappe lach wilt hebben kijk m dan maar.