menu

Basic (2003)

mijn stem
3,19 (1592)
1592 stemmen

Verenigde Staten / Duitsland
Thriller / Mystery
98 minuten

geregisseerd door John McTiernan
met John Travolta, Connie Nielsen en Samuel L. Jackson

Wanneer de gehate drilsergeant Nathan West en zes soldaten van zijn elite-eenheid verdwijnen tijdens een trainingsmissie in Panama, wordt er een onderzoek ingesteld. Twee commando's overleven de missie, maar ze weigeren te praten over wat er zich afspeelde in de jungle. Voormalig Army Ranger en huidig drugsagent Tom Hardy wordt op de zaak gezet om informatie los te weken bij de twee soldaten. Al snel ontdekt hij dat sergeant West door zijn eigen manschappen werd omgebracht, maar de twee militairen leggen tegenstrijdige verklaringen af over wie verantwoordelijk is voor het doden.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=BiCIXD5biYI

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van sofripa
3,5
Het verhaal van deze film draait en keert als een speedboot. Geeft niet temeer Travolta en Jackson er zin in hebben. Prima te hebben en belast de hersencellen niet teveel.

avatar van Marlon Aarssée
3,0
Een aparte film, maar zeker geen slechte.
Jackson is bloed irittant in deze film maar Travolta zorgt voor een hele spannende film

avatar van hjcool
2,5
Ik heb gewoon wat tegen Travolta, vindt hem vervelend ventje!

avatar van witboek
2,5
Verrassend einde en daarom een aangename film om eens te kijken.

avatar van @quikfit
3,5
Voor de 2e keer gezien na een lange tijd....3,5*.....

avatar van gauke
2,5
Er wordt nogal verschillend over deze film gedacht. Er zijn recensenten die deze thriller sterk vinden en vanwege de bloedige en brutale scènes, niet geschikt voor zwakke magen, met verrassende plotwendingen en een goede overtuigend spelende cast. Anderen, en ik sluit me hierbij aan, zeggen dat de regisseur domme plots en nog dommere personages probeert te verbergen met een serie onwaarschijnlijk omtrekkende bewegingen. Achter iedere hoek tovert hij een verrassing tevoorschijn. Wanneer je het meest onwaarschijnlijke voor ogen houdt dan zit je dicht bij de waarheid. De cast speelt ongeïnspireerd en futloos.

avatar van Stephan
1,0
Wat een bagger. Script lachwekkend en spel (op Jackson en Ribisi na) en regie richtingloos en ongeïnspireerd.

avatar van DragQueen
2,5
Aardig kijkvoer. Er wordt redelijk geacteerd door Travolta en Jackson. Maar ze kunnen niet verhullen dat het verhaal stuurloos in elkaar zit. Verder is alles wel prima in beeld gebracht. 2,5 Ster.

3,0
goede film. Af en toe moeilijk te volgen. Verhaal is goed. Verrassend einde.

3,5
Ik had deze film al eens eerder gezien. De film is zo plotwisselend dat ie mij wederom bleef boeien.
Ik hou wel van speurverhalen. De beelden vind ik ook mooi geschoten en acteren is prima.

avatar van Film Pegasus
2,5
Film Pegasus (moderator)
Een film met een leuk script, maar niet zo boeiend uitgewerkt. Het vertellen met telkens andere versies heeft wel wat Hitchcock-achtig, maar het is soms wel wat bochtenwerk om er nog uit te geraken. Alles loopt wel goed, maar weinig opvallend. Af en toe verrassend wat wel goed is, maar het einde is ook niet echt alles. Over het algemeen een goeie B-film, meer niet.

Frentzer
hjcool schreef:
Ik heb gewoon wat tegen Travolta, vindt hem vervelend ventje!


Ja en?

"Vervelende ventjes" kunnnen ook gewoon hele goede acteurs zijn.

Ik ga Basic binnenkort maar weer eens kijken.

avatar van zxstyle
2,5
Tja.. Basic is moeilijk te beoordelen.
Enerzijds intrigeerde me het plot, anderzijds werd het saai langdradig en door de vele versies van 'de waarheid', dit maakte het er niet interessanter op.

Het onverwachte maar leuke einde was daarom alleen al" too little and too late".
Ook sloeg het ronduit nergens op dat de de enige moordenaar gewoon lekker aan tafel met sectie 8 zat. Na zoiets meegemaakt te hebben is dat wel het laatste waar je aan denkt.

Ik twijfelde nog tussen een 3 voor de plottwist op het einde , maar nu ik dit schrijf realiseer ik me dat het toch minder goed in elkaar zit dan dan dat ik ervaarde.

3,0
Basic begint als een standaard WHODUNIT.. verschillende verhalen 'WTF has happend' en Travolta mag in een continue regenachtige sfeer op komen draven om de zaak op te pakken.
Het acteerwerk is verder wel okay, al mist Travolta wat intensiteit waarmee hij andere films op een hoger niveau heeft getild.
Jackson speelt een beetje de standaard hollywood drillsergeant West, en Nielsen lijkt mij een beetje hetzelfde typetje neer te zetten in The Hunted (ook 2003)
Aan het eind van de film was ik niet verbaasd van de laatste plotwisseling, je neemt toch aan dat Travolta niet voor niets af en toe zo'n nadenkend gezicht opzet, maar toen ik er achteraf nog eens over nadacht kon ik toch bepaalde zaken niet helemaal aan elkaar rijmen. Misschien heb ik het verkeerd en moet ik 'm nog een keer kijken, maar sja.. er zijn zoveel andere leuke films..

avatar van BlueJudaskiss
3,5
Onverwachte meevaller. Aanvankelijk begreep ik niet waar de slechte kritieken van toen vandaan kwamen, maar toen eenmaal de idiote laatste acte begon kreeg ik een donkerbruin vermoeden. Het verhaal slaat natuurlijk verder nergens op, maar heel erg zitten ergeren heb ik me er niet aan. Jackson is altijd prima, het was leuk Travolta weer eens te zien en Gibsi speelt een van zijn beste rollen.

3,5*

avatar van fun in acapulco
2,5
Het einde is onbevredigend. Het is beter als het begin onbevredigend is. Nu bleef ik met een slecht gevoel zitten.

avatar van Toontje G
3,0
Aardige film met een apart einde.

avatar van Onderhond
2,0
Flauw.

Iets ouder dan 10 jaar, maar toch al stevig verouderd eigenlijk. Grappig ook om de reacties op de eerste pagina te lezen. Toen was het begin van de film vooral cliché, ondertussen is toch vooral het einde met de eindeloze reeks aan twists een cliché geworden. Zo kan het verkeren.

Zo vond ik het begin eigenlijk nog best meevallen. Heel speciaal is het uiteraard niet, maar McTiernan heeft ervaring genoeg om dit soort werk de nodige schwung mee te geven. Travolta is geknipt voor z'n rol, de rest doet aardig mee.

Maar vanaf de eerste "Rashomon"-scene (zullen we het dan maar zo noemen) begint het al snel te dagen welke richting dit filmpje opgaat. Enige pretentie dat je meerdere versies van dezelfde feiten krijgt te zien is er verder niet, het zijn simpele twistjes waarbij elke keer blijkt dat er weer iemand anders heeft zitten liegen.

En zo wordt de film eigenlijk met de minuut belachelijker. Het einde is pure kolder, maar het mist de fun van een Wild Things om er mee weg te komen. Dit is duidelijk McTiernan's terrein niet meer, het voelt dan ook zeer mak en geforceerd aan. Hij had er beter aan gedaan het allemaal wat meer Basic te houden ... maar jah, als je titel al de basis vormt voor je twistplotje, dan heb je als regisseur ook niet al te veel keuze meer.

2.0*

avatar van missl
2,5
Deze film heeft te veel twists in een te korte tijd. Terwijl het verhaal best leuk is, haakte ik daardoor af.

Confusie
Wel tof dat Tom Hardy ook meedoet.

avatar van Glennekeeeee
3,5
een filmpje die ik iedereen aanraad als je s'avonds rond 11,12u nog een lekker amusant filmpje wil bekijken: denk niet aan geloofwaardigheid van het verhaal want er klopt geen reet van maar ik hou s'nachts van zo een films waar de who dun it je in alle hoeken laat lopen en de ene na de andere plotwending op je afgestuurd word zelfs in de finale. Daarnaast heb je een heerlijk van de pot gerukte rol van L. Jackson en ook een soldie Nielsen en Travolta in de lead.

Filmpje die voldeed aan wat ik wou

3,0
De vele plotwendingen zorgen voor het verrassingseffect en de nodige spanning, en de rol die op "stoere" Travolta's lijf is geschreven zijn de pluspunten van deze film, die toch ook omwille van een dikke portie onwaarschijnlijkheden zeker niet boven de middenmoot van actiefilms gaat.

avatar van SmackItUp
3,0
Zoveel namen maakte de film ingewikkeld. Verder heeft het verhaal weinig inhoud. Als je door de onwaarschijnlijkheden heen prikt heb je een aardig filmpje in huis, maar niet meer dan dat. Het einde vond ik dan nog wel redelijk. Magere 3*.

witboek schreef:
Verrassend einde en daarom een aangename film om eens te kijken.


en daarom een onvoldoende geven.....

avatar van joeygamer2
4,0
Vond deze film toch nog aardig vermakelijk om naar te kijken. Tijdens het kijken ook mee gespeculeerd wat er nou toch allemaal gebeurd zou zijn. Zag het einde totaal niet aankomen. Dat gedoe met die namen was het enige minpuntje van de film. Verder aardig genoten van deze mystery film!

avatar van Movie Jim
2,5
John Travolta acteert de sterren van de hemel in deze film vindt ik erg goed,
Samuel L. Jackson werkt
eerder op je lachspieren,
daarmee bedoel ik zijn acteerspel
en zijn houding.
Connie Nielsen is redelijk in deze film.
Het verhaal is wel erg interessant
en zet je aan het denken
Maar dan
Het einde van deze film
is niet goed daarom ook een 2,5

hjcool schreef:
Ik heb gewoon wat tegen Travolta, vindt hem vervelend ventje!
hij heeft naar mijn mening toch wat redelijke goede films gemaakt. maar ja ze kunnen natuurlijk niet iedereen bevalen. en je hebt een knop op je tv of wat dan ook dan moet je niet naar hem kijken. dat doe ik ook wanneer er een is dat zijn kop mij niet bevalt dan koop ik of kijk ik geen films van deze acteur. maar neen Travolta die bevalt mij prima sommige films dan wel. want je heb nu een voorbeeld aan Jason statham goede en mindere goede films bij alle en elke acteur. en vervelend ventje zoals u noemt dan zijn er dan nog. een waar van ik goede film vind maar zijn roll in de film die bevalt mij niet zo. als ik mij niet vergis was het Wesley snipes met Stallone.

avatar van Freespirit2
4,0
Ook ik heb me heerlijk vermaakt met deze film.
Het eind zag ik niet aankomen dus was een leuke verassing...... vind ik.
John Travolta, Connie Nielsen en Samuel L. Jackson vind ik goede acteurs dus ook daar heb ik me prima mee vermaakt.
Ik ben dus zeer te vrede over deze film die mij 98 minuten heeft bezig gehouden

3,5
Vanavond even gezien.ja ik hou wel van mystery films,who done it.zo heb ik er nog wel een paar in de verzameling.ik mag altijd graag naar een film kijken met john travolta er in,mischien niet alle films,maar toch zijn er wel een paar hele leuke films met hem er in.heb weer genoten in iedergeval.ja een prima film.

avatar van Tarkus
4,0
Tarkus schreef:
Puike film met een zeer sterke cast, waarbij de hoofdrolspelers John Travolta en Connie Nielsen er toch wel bovenuit steken.
De film zit nogal ingewikkeld in elkaar, je moet er dus je hoofd goed bijhouden om alles te snappen, want het is de ene plotwending na de andere die je krijgt voorgeschoteld, om over het zeer verrassende einde nog maar te zwijgen.
Voor een avondje ontspanning in de letterlijke zin van het woord, is dit niet de juiste film, wel een om je zinnen er goed bij te houden.
Misschien niet voor ieders smaak, maar ik vond dit wel een sterke prent.


Opnieuw bekeken, en opnieuw geboeid gekeken.
Blijft een prima film met een zeer goede cast.

3,5
gewoon goed

avatar van ILDIB
2,0
Wat moet dit zijn? Film noir? Een mardi gras stemming creëren lukt ook niet echt. The generals daughter maar dan anders of zo? Heel het gebeuren doet me niets en t plot ach ja volgens mij klopte dat ook niet echt..

avatar van Shadowed
2,5
Mwa.

McTiernan die een poging doet om wat subtieler te werk te gaan. Daar weet hij echter totaal niet in te slagen, want Basic voelt net zo lomp aan als zijn andere werk. Het heeft alleen dit keer ook een daadwerkelijk verhaal geschreven om te volgen, maar het helpt de film niet altijd even goed vooruit.

Vooral omdat alles wat deze film uitstraalt lompe actie is. De toon is ontzettend lomp en weinig subtiel, waardoor je echt subtiele wendingen of dialogen niet serieus kan nemen. Elke scene voelt al snel aan alsof er ieder moment een explosie kan plaatsvinden, letterlijk dan. Het helpt dan ook niet dat je een aantal namen hebt gecast die wel bekend zijn met het actiegenre.

Maar als je dat even wegdenkt is Basic geen hele slechte film. Het verhaal zit namelijk wel prima in elkaar en visueel staat McTiernan best zijn mannetje. De beelden in het politiebureau zijn niet heel indrukwekkend, maar alles wat zich in afspeelt in Panama wordt aardig in beeld gebracht. Wel erg donker, maar de landschappen worden prima benut.

Er wordt ook aardig geacteerd, al is er niemand echt bijzonder. Jackson en Travolta kunnen dit soort rollen wel met diens ogen dicht spelen, en bijpersonages zijn bijna onzichtbaar te noemen. Alle namen was ik na afloop weer vergeten, wat verraadt dat de personages nooit memorabel worden uitgewerkt. Niet dat je dat van McTiernan verwacht, maar in een film zoals deze mogen ze wel iets beter uitgewerkt worden.

Verder vond ik het wel naar een aardige onthulling toewerken, maar verder is Basic niet altijd de meest boeiende zit. Het moet even opgang komen en de toon is toch echt te lomp om een film zoals deze echt goed op z'n pootjes te laten landen. Gelukkig duurt het allemaal niet onnodig lang en gebeurt er genoeg om je als kijker geboeid te houden. Geen hoogtepunt, maar wel oké voor een keertje.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:35 uur

geplaatst: vandaag om 14:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.