• 9.373.864 stemmen

An Officer and a Gentleman (1982)

Drama / Romantiek | 124 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Geregisseerd door: Taylor Hackford

Met onder meer: Richard Gere, Debra Winger en Louis Gossett Jr.

Releasedatum: 10 maart 1983

Plot An Officer and a Gentleman

"Life gave him nothing, except the courage to win...and a woman to love."

Verbitterd door de dood van zijn moeder, besluit de eenling Zack Mayo een officiersopleiding te volgen op de marinebasis van Port Rainier. Tijdens de bikkelharde opleiding sluit hij vriendschap met Sid Worley, een jongen die in het leger zit om de familietraditie in ere te houden. Ze maken er kennis met Paula en Lynette, twee fabrieksarbeidsters die hopen een officier aan de haak te kunnen slaan om zo te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Paula Pokrifki

Was wel aardig.

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Gere ziet er hier wel jammie uit!

avatar van neo

neo

best wel goeie film.goeie rol van gere.

avatar van Phoenix

Phoenix

Aardig drama met wat leuke verassingen Ik verwachtte dus een romantisch drama maar er zat aardig wat "actie" in en ik zag die zelfmoord echt NIET aankomen. Wel een verschrikkelijk einde naar mijn mening, zo uit een musical leek het .

avatar van speedy23

speedy23

An Officer and a Gentleman wordt gezien als een van de meest romantische films van de jaren '80, en eigenlijk is dat geen wonder. De film bevat zoveel efficiënte clichés uit het genre dat hij wel moest scoren: de 'onmogelijke' liefde tussen een man in een spierwit uniform en een arbeidersmeisje, de keuze tussen het hart en de plicht, enz... Voldoende drama voor zeemzoete tranen die met veel te veel gemak het promilitaristische sfeertje waarin de film baadt doen vergeten. Richard Gere, die twee jaar eerder doorbrak dankzij American Gigolo, stootte met deze prent helemaal door naar de top. Na die twee rollen was hij jarenlang Hollywoods publiekslieveling nummer 1. Ook Debra Winger werd pas echt bekend dankzij An Officer and a Gentleman. Zij werd voor haar vertolking genomineerd voor een Oscar (en een jaar later opnieuw voor Terms Of Endearment). Louis Gossett Jr. kreeg voor zijn rol als de genadeloze legerinstructeur de Oscar voor de beste bijrol. An Officer and a Gentleman heeft veel te bieden: mooie acteerprestaties door mooie mensen, een waterdicht scenario, klassiek romantisch drama ondersteund door sfeervolle muziek. Ook de titelsong Up Where We Belong, geschreven door Will Jennings (dezelfde man die de tekst schreef van de Oscarwinnende titelsong van Titanic) kreeg een award...

avatar van FisherKing

FisherKing

speedy23 schreef:

't kan aan mij liggen, maar nu noem je nét de twee meest afgrijselijke filmsongs óóit.

avatar van U-96

U-96

• 2066 stemmen

speedy23 schreef:

Ook de titelsong Up Where We Belong, geschreven door Will Jennings...

Is die gezongen door Joe Cocker ?

Ja.

avatar van starbright boy

Ja, met Jennifer Warnes. En die zou later ook de vrouwenzang doen in de titelsong van Dirty Dancing (I've had the time of my life).

En dat brengt het aantal filmsongs dat FK haat waarschijnlijk op drie nu.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja.

avatar van neo

neo

''Met een tragisch hoofdthema van componist Jack Nitsche'' zou beter in je verhaaltje hebben gepast speedy

avatar van Jordy

Jordy

berichten verplaatst naar filmhaatplaat

avatar van Purmerend

Purmerend

Een mooie film, met niet alleen drama en romantiek. 4*

Toppunt van radeloosheid de trouwring (waar al zijn spaargeld in zit) door te slikken, en daarna de voorspelbare zelfmoord.

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Best goede film, al een aantal keren gezien en nu pas kom ik erachter, naar aanleiding van gisteren dat ik er nog niet op heb gestemd.

3,5 ster

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

btw, als je goed op let zie je dat enkele texten uit deze film zijn nageaapt in de film Full Metal Jacket.

avatar van Jassie

Jassie

Ik vond het een voorspelbare film, ik snap ook echt niet waarom deze film oscars heeft gekregen (zoals ik dat wel vaker niet snap). De film pakt me nit scht en ik vond het erg onorgineel! 2.5 *

avatar van mikey

mikey

Lekker filmpje over een opgewonden vliegenier en een fris meisje afkomstig uit de onderklasse, net als hij. Ze worden verliefd maar eerst moet hij langs zijn drill instructor. zakdoekjes ready? sir yes sir. 3

avatar van morreke

morreke

één van de films die ik in mijn jeugd 10-tallen keren heb gezien op video.

4* toen en daar blijf ik bij

avatar van Sproetje

Sproetje

Leuke film, verveeld niet en kijkt lekker makkelijk weg.

avatar van 007

Goeie film. Goed geacteerd, nogal standaart gefilmd, niet zo'n interesant verhaal hoewel ik zo'n films nog wel graag zie, had iets weg van top gun.

3.5 sterren.

avatar van Julie

Julie

goeie film en sterk geacteerd, richard is hier echt wel hot in

avatar van katie morosky

katie morosky

Oké, nu ga ik helemaal uit de bus komen. An Officer and a Gentleman is een film die mij toch raakt. Niet omdat hij zo overweldigend fantastisch is. Het is eerder een doorsnee verhaaltje met drama, romantiek en komische elementen, nergens op een originele wijze gebracht eigenlijk. Maar op het einde ga ik telkens weer in m'n handen klappen. Zelfs in The Simpsons remake deed ik het weer. Zet ik alleen de slotscene op doe ik het nog. Misschien omdat de de slotscene appelleert aan de oerwens van de vrouw... Wie zal het zeggen?

avatar van gideonvdb

gideonvdb

een must see voor verliefde stelletjes.

avatar van hinie

hinie

gideonvdb schreef:

een must see voor verliefde stelletjes.

helemaal mee eens

avatar van Waku

Waku

Mooie rol van Richard Gere in een lekkere film.

De combinatie romantiek,actie en drama maken deze

"Officer and a Gentleman" interessant voor een breed publiek. De film is meeslepend en intrigeert.

Prachtige soundtrack overigens.

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Fantastische film dit. "Myo-naise" zo noemt die drillinstructor hem. Ik heb mij echt vermaakt met deze film. Mooi!

Debra Winger hoe is het met haar nou? Hier speelt ze een geweldige rol.

**** en een half wel waard.

avatar van aerogp1

aerogp1

Verassend leuke film! Richard Gere ERG jong nog.

Vond het totaal geen 80s film eigenlijk. Hij past meer in de 90s vond ik.

avatar van cokken

cokken

Wat een goede film zeg!!

Laat je echt niet weerhouden door het genre (drama/romantiek), want dat valt reuze mee.

Heel de film rust op de marinebasis en het drillen, de romantiek is maar een zijspoor van het verhaal, dus dat was een aangename verrasing.

Dit vond ik de beste stukken van de film:

- Foley die op het eind respect kreeg voor Zack Mayo
- De claustrofobische onderwater-test met die rode bak
- De zelfmoord

Een softe Full Metal Jacket met een klein liefdesverhaal eromheen.

avatar van Steef71

Steef71

"Don't you do it ! I got nowhere else to go !"

Mooiste scene van de film.

avatar van Xainic

Xainic

Goeie film zeg! Ik vind hem beter dan Full metal jacket