The Gunfighter (1950)
Geregisseerd door: Henry King
Met onder meer: Gregory Peck, Karl Malden en Helen Westcott
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Plot The Gunfighter
"His only friend was his gun... His only refuge - a woman's heart!"
Jimmy Ringo is een bekende en gevreesde scherpschutter, maar hij wil juist een gewoon bestaan gaan leiden en zijn vrouw Peggy terugwinnen. In een kroeg in Santa Fé raakt hij echter betrokken bij een schietpartij en schiet hij iemand dood. Omdat de broers van het slachtoffer op wraak uit zijn, moet Jimmy op de vlucht.
Jimmy Ringo
Mrs. August Pennyfeather
Mrs. Devlin
Eddie
Ramon K
Juweel van een western! The Gunfighter is weer zo'n western die zo bijzonder is omdat ie juist afwijkt van de genre-clichees. In plaats van vele actiescene's en duels schotelt King je een fantastische karakterschets voor. Peck is geweldig in de rol van Jimmy Ringo (Peck's beste acteerprestatie wat mij betreft), een oude gunslinger die achtervolgd wordt door zijn reputatie en zijn verleden, terwijl hij die juist van zich af wil schudden om een fijn bestaan op te bouwen met zijn vrouw en kind (die hij jaren niet zag). Maar overal waar hij komt is er wel iemand die met hem een oude rekening te vereffenen heeft of zijn schietvaardigheid wil testen zodat hij nimmer aan rust toe komt. Film ziet er verder erg mooi uit en heeft fijne bijrollen voor oa Karl Malden en Millard Mitchell. Weer een hele mooie film over de overgang van het Wilde Westen naar beschaving met een aantal on-western scene's zoals de kinderen die een glimp van Ringo in de Saloon proberen op te vangen (al ware hij een popidool)
Past in het rijtje bijzondere westerns die ik de laatste maanden heb mogen aanschouwen (Forty Guns, Shane, Johnny Guitar, McCabe and Mrs. Miller). 4* voor nu..
Play.com heeft trouwens een hele mooie kale dvd in het assortiment voor 7 Pond.
Dogie Hogan
Play.com heeft trouwens een hele mooie kale dvd in het assortiment voor 7 Pond.
Vandaag ontvangen en inmiddels gekeken. Prima western; vind Greg. Peck samen met Anne Baxter in Western YELLOW SKY net iets beter. YELLOW SKY 4*, deze Western 3.5*. Aanrader.
Pacino88
Mooi stukje, Ramon K.
Inderdaad een redelijk rustige western die niet iedereen zal bekoren.
Het mooie zit hem in al die schoffies die stoer willen doen.
Yellow Sky vind ik ook beter, dat is dan wel een wat normalere schiet western.
Zie ook the Bravados.
Theatertje
THE GUNFIGHTER is een film die vooral gezien moet worden door de westernfreaks onder ons. Het is een mustsee, omdat Peck uitermate goed acteert en snel zijn revolver trekt.
Dogie Hogan

Als je deze goedvindt, dan ook Greg.Peck zeker zien in z'n nog betere Westerns YELLOW SKY en THE BIG COUNTRY.
Theatertje
OK, bedankt voor het advies. THE BIG COUNTRY heb ik hier ergens liggen, maar ben er nooit aan begonnen. Zal ik dus eens doen als ik het kan terugvinden.
Dogie Hogan
The Bravados vond ik vanwege verhaallijn en matige acteren van Peck erg teleurstellend.
Theatertje
Ik denk dat ik die ook al gezien heb, 'k heb een hele collectie met geziene en niet-geziene westerns in mijn kastje liggen. Volgens mij had ik er geen probleem mee. Het wordt nodig tijd dat ik die eens opnieuw ga zien. Vind jij ook niet dat verhalen zoals THE GUNFIGHTER, GUNFIGHT AT THE OK CORRAL en dergelijke op elkaar beginnen te lijken als je ze een tijdje niet meer gezien hebt??? In feite zou je elke western elk jaar opnieuw moeten zien om ze te blijven onthouden. Wel, dat is tenminste wat ik ervan denk. Ik vergeet westerns snel. Wat denk jij ervan?
Algemene discussie over westerns svp hier vervolgen:
BASWAS
Hoge bomen vangen veel wind, ook in het wilde westen. Zeker als de mythe de ronde doet dat je tot nog toe met het pistool onverslaanbaar bent geweest. Het vormt een uitdaging voor roekeloze jonge boompjes om hun lengte met een knal tot ver voorbij de hemel te laten schieten. Dat zich daar ook de weg naar de hel bevindt van de altijd eenzaam opgejaagde cowboy, schijnen de jonkies in al hun onbevangenheid nog niet te willen snappen.
The Gunfighter is een aparte western omdat deze western vooral de achterkant wil laten zien van heldenverering. De prachtig in zwart-wit gedraaide film bevat een zeer aandoenlijk liefdesverhaal en wil zo zijn steentje bijdragen om nog niet volgroeide boompjes een levenslesje voor te spiegelen. Soms doet de film me denken aan High Noon die twee jaar later uitkwam.
Het kan dus toch! De R-1 transfer is stukken beter: Link.
Ik wou Dogie_Hogan"] toch even bedanken voor al zijn inzet voor de films van vooral de jaren '40,'50 en '60.
Vele goede tips en links misschien dat het gross van de jeugd van tegenwoordig deze films ook een keer gaan bekijken.
Ik ben zo blij dat ik in de jaren '70 en '80 alleen Ned 1 en 2 had daarom keek ik bijna alleen nog maar bij onze oosterburen naar de tv, Duits is geen enkel probleem omdat ik een paar kilometer van de grens woon en altijd veel in contact kwam met Duitse vrienden.
Het dubben van de film daar had ik toen ook geen problemen mee omdat ik zo aan de Duitse stemmen gewend was, bv de stem die James Stewart in sprak deed dat jaar in jaar uit en ik moet bekennen dat ik soms als ik zo een geweldige film zie nog steeds regelmatig de Duitse audio gebruik. Maar ik dwaal af alle log voor Dogie_Hogan"] en ga aub door met al de info en je werk.
Ik lees alles wat je bij de films achterlaat aan info en links de jaren ;30 '40' en 50 zijn jaren met nog echte sterren en mogen nooit vergeten worden.
Dogie Hogan
Hi Henk, op de een of andere manier vind ik de filmsterren van de mid-jaren 30 t/m mid-jaren 50 meer charisma hebben.
Geweldig, dat er vooral in R-1 dit jaar zoveel Westerns uitkomen. De meeste nog restored ook, omdat ze in R-1 kunnen beschikken over de moederbanden uit de UCLA filmarchieven.
Waardeer steeds meer mijn regiovrij gemaakte DVD-speler!
Barfly
Gezien de kwaliteit van het verhaal en acteerprestaties zou dit een klassieker kunnen zijn binnen het genre. Of het nu ligt aan de ouderdom van de film, zwart/wit beeld, of het niet erg populaire genre: 28 stemmen op MM in niet veel, laat ik het voorzichtig zeggen.
In Amerika is deze film bekender bij een groter publiek, maar daar vind het genre dan ook zijn oorsprong.
Toch is dit een film die ook niet-westernliefhebbers zou kunnen bekoren. Er zitten uiteraard wel een klein aantal genre-elementen in, maar die voeren niet de boventoon.
Juist de menselijkheid en kwetsbaarheid van de held worden hier benadrukt, de stigmatisering door de goegemeente en de weerzin tegen het bestaan van de revolverheld, uitgedrukt door de revolverheld zelf. De tol van de roem, de uitvergroting en mythevorming van een persoon.
Prachtig spel van Peck, maar ik wil toch zeker ook Millard Mitchell als sheriff Mark Strett noemen.
De film heeft een heerlijke sfeer, misschien wel mede te danken aan het ontbreken van kleur. Het einde is helemaal in de lijn van het verhaal, maar toch verrassend.
- 19677 berichten
Hier wil ik mij van harte graag bij aansluiten.
Schitterend werk Dogie!
Ik heb er bewondering voor wat je allemaal doet (en ook profijt van uiteraard)
Thanks a lot!
Mooi gezegd Barfly!
En ik ben het er helemaal mee eens.
Inclusief je mening over Millard Mitchell.
Misschien wel wat gemakzuchtig van mijn kant om zo te reageren.
Maar ik zou het niet beter kunnen verwoorden.
Apster
Voor mij ook niet veel aan toe te voegen. Prima western met een formidabele Peck
De film heeft nog weinig stemmen, verdiend absoluut meer publiek. Een absolute aanrader voor de liefhebbers van westerns op MM.
simonvinkie
Uitstekende psychologische western!
Dat is The Gunfighter absoluut. Henry King weet op een hele handige manier inderdaad een hoop genre cliches te ontwijken. De film duurt prettig kort, is erg sfeervol zwart-wit gefilmd en is erg spannend. De film heeft niet zo heel veel westernelementen. Ik vind dit ook meer een neo-western, in de lijn van High Noon, al was dit veel beter.
Van Peck ben ik geen fan. Hij heeft wel wat goeie rollen gespeeld, maar over het algemeen vind ik het een beetje een vervelende acteur....Maar niet hier. Hij zet hier wat mij betreft absoluut zijn beste rol neer als Jimmy Ringo. Ook de rest van de cast deed het sterk trouwens. Henry King (de regisseur van deze film) heeft ook nog een aantal andere interessante westerns gemaakt zie ik. Ben benieuwd daarnaar!
Dit is in ieder geval een erg sterk gemaakte western. De sfeer was heerlijk en dat is ook altijd erg belangerijk. Klasse film. 3,5*
Pistons
Geweldig geschreven film die dienstbaar geregisseerd, gefilmd en geëdit is en Gregory Peck is met recht een fucking cowboy.
Dogie Hogan
De crew heeft helaas het voor Westernliefhebbers in het genre vertrouwde 'gunfighter/gunslinger' helaas gewijzigd in 'scherpschutter', wat een vage vertaling is en de lading niet dekt.
- 19677 berichten
De officiële vertaling van Gunfighter-Gunslinger (volgens Nederlands woordenboek) is 'revolverheld'.
In westerns (boeken) lees je dikwijls 'revolverman', maar dat is dan m.i. meer de vertaling van 'gunman'.
Naar mijn mening geven de originele Engelstalige termen de sfeer beter weer voor wat betreft westerns, en zijn passender.
Bovendien kent iedere westernliefhebber die benamingen wel.
Saloon vervangen door café (of bar) en cowboy door 'koe-jongen' klinkt ook niet lekker.
Blijft een kwestie van wikken en wegen geef ik toe.
Dogie Hogan
Een 'scherpschutter' kan ook bij de politie (marshal, sheriff, deputy) of leger (cavalerie) zitten, maar een gunslinger/gunfighter is een goede triggerhappy schutter, die doorgaans aan de verkeerde kant van de wet staat.
Outlaw vertalen door boef/bandiet en ranch/hacienda door boerderij is ook erg knullig evenals inderdaad saloon door café/bar.
Kortom, vaktermen vertalen door algemene begrippen doet zeker de sfeer geen goed.
madmax1
Deze niet al te lange western film, blijft na de goede opening te lang hangen,van wanneer gaat er iets gebeuren.
Acteeren is goed, maar het verhaal mist de nodige power.
Vinokourov
Beetje lauw westerntje, waar Gregory Peck, een berucht figuur in het Wilde Westen, een rustig leven wil leiden, maar ook nog achterna wordt gezeten. Het heeft veel gepraat en belangen over en weer, maar helaas weinig actie. Uiteindelijk vind ik het meer een drama in een western-setting. De eerste helft dacht ik ook telkens naar een introductie te kijken en vroeg me af wanneer de film nou echt los ging barsten. Anyway voor een drama is dit nog zeker wel oke, maar daar houdt het ook bij op.
mister blonde
Zeer aardige Western, die lang erg standaard leek, maar dat zeker niet was. Ik dacht even dat we ene shootout na de andere zouden krijgen, maar het was volledig op de spanning gericht. Peck opgejaagd door een bejaarde scherpschutter, een jonge gunfighter, drie broers op zoek naar wraak en de dames van de goede stand. Het verhaal erachter zie je bijna voor je en het naderende onheil kan van alle kanten komen. Vind Peck absoluut geen Western acteur, maar hij deed het niet slecht. Deed me een beetje denken aan High Noon, qua toon en sfeer en ik lees dat ik niet enige was. Twijfel een beetje tussen 3,5 en 4 sterren.
- 19677 berichten
Vind Peck absoluut geen Western acteur, maar hij deed het niet slecht.
?? Hij heeft toch in 13 westerns gespeeld, en de meeste daarvan waren zeer goed.
mister blonde
Ik weet wel dat Peck in meerdere Westerns heeft gespeeld, maar dat betekent niet dat ie er daarom ook zonder meer in past. Ik zie hem toch meer als een voortvloeisel van de moderne tijd met de huidige normen en waarden. Good old ideale schoonzoon Peck, met zijn netjes gekamde haren en te schone nagels. Hij verbaasde me hier, hij deed het goed in tegenstelling tot andere westerns die met hem zag. Daarin speelde hij cowboytje, iets dat je ook ziet in het beperkte aantal hedendaagse Westerns.
@mister blonde:
Het is niet mijn bedoeling om Gregory Peck bij je aan te prijzen.
Als je niets hebt met bepaalde acteurs of actrices, dan is dat een kwestie van smaak.
Dat is bij mij net zo het geval bij andere acteurs.
Maar wel wil ik nog even ingaan op je opmerking betreffende het uiterlijk van acteurs in westernrollen.
De meeste "gunfighters' en wetsdienaren uit het oude "wilde" westen hádden schone nagels en gekamd haar (en goed verzorgde snorren en baarden)
Vergeet ook niet dat destijds vrijwel alle mannen pommade in hun haar en snorren gebruikten.
Dat spul "plakte" alles in de plooi
Ze zagen er tot in de puntjes verzorgd uit, en droegen nette kleding.
Veel van die figuren waren ook kaartspelers van "beroep", en verzorgden hun handen en wapens met meer dan gewone zorg.
Het waren per slot hun "instrumenten".
Lompen dragende types die je in de Italiaanse westerns ziet zijn een vertekening van de realiteit (net zoals de in showkleding gehulde acteurs in een deel van de oudere Hollywood westerns)
Niets tegen beide filmgenres, ik kan ze allebei waarderen, maar het gaat nu even over de realiteit.
"Cowboys', die weken of maandenlang onderweg waren en zwaar werk deden zagen er wel een stuk rauwer uit, dat is juist, maar er was altijd aandacht voor verzorging van hun outfit, die vaak hun enige bezit was.
Op de ranches liepen de werkkrachten er ook niet als zwervers bij.
De ranchers , die vaak in hoog aanzien staande personen waren in hun omgeving, hadden een naam hoog te houden, en eisten van hun personeel discipline.
Wanneer de 'cowboys' of 'buckaroos' naar stad of dorp gingen voor ontspanning, dan was het niet de bedoeling dat de stadsbewoners opmerkingen maakten als: "Daar heb je die zwervers van de Cirkle B", of "dat zootje ongeregeld van de Broken Wheel Ranch".
Tot zover "deze "wild-west-weetjes"
mister blonde
Het is niet zozeer dat ik Peck niet waardeer, vind het gewoon geen western acteur. Wel apart dat je een betoog houdt voor de manier waarop gunfighters hun handen verzorgen. Lijkt me toch een redelijk lastig te staven iets, zeker in zijn algemeenheid. Je schraapt de verzorging van de handen van wetsdienaren, gunfighters en later (werknemers van ranchers) om voor mij niet helemaal duidelijke redenen op een hoop. Peck valt hier toch gewoon onder in deze rol:" Cowboys', die weken of maandenlang onderweg waren". Bovendien is het meer ter illustratie bij een gevoelsmatig iets. Zijn manier van praten en bewegen vind ik meer passen bij "To Kill A Mockingbird". Bijvoorbeeld.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

The Ox-Bow Incident