• 9.378.688 stemmen

Met onder meer: Jan Smit, Roos van Erkel en Gerard Cox

Gesproken taal: Duits en Nederlands

Releasedatum: 20 december 2012

Plot Het Bombardement

Liefdesdrama tussen de jonge bokser Vincent (Jan Smit) en de verloofde Eva (Roos van Erkel). Terwijl de oorlog in Nederland uitbreekt, ontvlamt ook hun even heftige als onmogelijke liefde. Dan breekt 14 mei 1940 aan, de dag dat het centrum van Rotterdam gebombardeerd wordt en de jonge geliefden elkaar uit het oog verliezen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Vincent de Graaf

Vincent's Grandmother

Old Vincent de Graaf

avatar van Mescaline

Mescaline

Deze film durf ik serieus nog steeds niet te kijken, de kans is gewoon te groot dat het zonde van mijn filmtijd gaat worden..

avatar van thysum

thysum

ON-VOOR-STEL-BAAR SLECHT!!

Ik schaam me werkelijk om Nederlander te zijn..vooral als je ziet hoe geweldig films uit de meeste Europese landen tegnwoordig zijn. Belgie maakt al jaren supergoede films...scandinavie spant de kroon..die films zijn adembenemend goed...

Waarom zijn er geen Nederlandse intelligente film makers??

Het bombardement is echt een Superrr domme film..oorlogsverhaal verteld door een soort kerstmannen stem..BELACHELIJK!! Wie verzint zoiets slechts???

Jan Smit..aub nooooit meer acteren! Je staat echt voor schut.

avatar van NYSe

NYSe

thysum schreef:

Waarom zijn er geen Nederlandse intelligente film makers??

Jij hebt blijkbaar nooit echt hard gezocht.

avatar van Bigjerry

Bigjerry

Ik had een aantal commentaren hier gelezen toen ik Het Bombardement gisteravond zelf ging bekijken. En weer ben ik er zekerder van geworden dat ik me daardoor niet moet laten leiden. Ik vond het best een pruimbare film. Jan Smit acteert niet echt slecht, je kan je op den duur goed in zijn karakter verplaatsen. Het verhaal is goed, de uitvoering mooi. Maar ja, wie Amerikaanse films per definitie goed vindt en Nederlandse per definitie slecht, zal alles wat ik goed noem wegwuiven. Enig minpuntje vind ik wel dat het hele idee schaamteloos is overgenomen van Titanic: Begin in het heden, oudgeworden hoofdpersonage als verteller, verhaal verzonnen, maar opgehangen aan diep ingrijpend echt gebeurd feit, onmogelijke liefde tussen mensen uit totaal verschillende milieus. Tijd dringt omdat foute echtgenoot huwelijk wil doordrammen,Aan het eind lijken ze elkaar te krijgen maar gaat er toch een dood..... Ietsjes TE 1-op-1 gekopieerd. Maar toch... aardige film.

avatar van thysum

thysum

NYSe schreef:

Jij hebt blijkbaar nooit echt hard gezocht.

Hmm....jawel, ik vind De Marathon wel goed..was die ff vergeten...

avatar van NYSe

NYSe

Zie? En daarnaast zijn er ook mensen als Alex van Warmerdam, Nanouk Leopold, Guido van Driel, Eddy Terstall, Anton Corbijn en Robert Jan Westdijk. De namen zijn er, alleen de aandacht die eraan besteed wordt is teleurstellend. Ook door mij, moet ik zeggen: ben pas sinds kort een beetje aan het ontdekken dat wij in Nederland best een paar goede namen rijk zijn.

avatar van Davido

Davido

Nee, het is geen 80 miljoen kostende productie.

Nee, Jan Smit is geen acteur welke 15 miljoen in zijn zak steekt.

Dit meegenomen vonden wij het een leuke film.

Trouwens ook een goed nummer van Jan.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

NYSe schreef:

Ik kan er nog wel 10 of 20 noemen hoor. In Nederland worden echt wel goede films gemaakt, maar het zijn dan vooral kleinere Arthouse-films, en die trekken geen al te groot publiek helaas...

avatar van 93.9

93.9

Met dit teleurstellende resultaat hadden ze eieren voor hun geld moeten kiezen.

De oe-la-la scenes, vloeken hier en daar eruit knippen en de film wegzetten als jeugdfilm.

Nu is het voor een volwassenen ondermaats.

avatar van raymon

raymon

narva77 schreef:

Deze film heeft ook geen groot publiek getrokken en terecht.

avatar van matthijs0345

matthijs0345

Ik vond de film zeer slecht.

Ik heb nog nooit een film uitgezet na 10 min.

Vooral de orginele oorlog scene,s stoorde ik me enorm aan.

avatar van woving

woving

Heb deze film vandaag voor het eerst gezien op internet. Vind de film op zich niet slecht. Zij het dat het van begin tot het einde een kopie is van Titanic. Misschien is dat een idee geweest van de regisseur, dat zou kunnen. Ik geef deze film 1 ster. Zou ik Titanic nooit gezien hebben of als de film er nooit geweest was krijgt deze van mij 3 tot 4 sterren.

avatar van einned987

einned987

woving schreef:

Wat is dat nou weer voor een domme reactie?

Je vind een film goed of niet goed.

Ja!, er kan natuurlijk wel stukjes inzitten wat lijkt op de scene's van de titanic, maar daar proberen ze de film ook alleen meer beter door te maken, en dan gelijk een 1 geven omdat je de titanic gezien heb? Is toch niet echt een goed argument.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Nu worden er naar mijn mening maar zelden goede Nederlandse films gemaakt, maar nu was deze helaas echt niet goed. Er gaat wel erg veel aandacht naar het slecht acterende duo waar nul chemie tussen is. Spijtig...

avatar van Moviegod

Moviegod

Slechte acteerwerk. De oorlogspakken lijken wel op carnavalspakken special effecten super slecht wat een slechte film daarom een 1,0

avatar van panax

panax

het is best wel een leuke film

jan smit speelt zeker goed

''het bombardement is schrikwekkend in beeld gebracht''

de drama er om heen soms wat knullig naar mijn mening

maar niet knullig genoeg om de film niks te vinden

leuk filmdebuut van enkele bekende Nederlanders

de overgang van zwartwit naar kleur werd mooi gebracht

de originele filmopnamen liepen mooi over

een verschrikkelijk stukje geschiedenis!!

avatar van Fransman

Fransman

Bigjerry schreef:

Ik vond het best een pruimbare film. Jan Smit acteert niet echt slecht, je kan je op den duur goed in zijn karakter verplaatsen. Het verhaal is goed, de uitvoering mooi. Maar ja, wie Amerikaanse films per definitie goed vindt en Nederlandse per definitie slecht, zal alles wat ik goed noem wegwuiven. [ ] Maar toch... aardige film.

Ben het daar wel mee eens. Zelden is een film zo weggehoond als deze. Niet alleen in de pers, maar ook hier en op IMDb (3,6). Lijkt wel een gezelschapsspel. Heb hem voor de tweede keer bekeken, toen viel hij mij nog meer mee. Dat wil niet zeggen dat ik geen oog heb voor de zwakheden. Jan Smit doet het helemaal niet slecht, maar je hebt tijd nodig om achter hem het personage te zien. Dus moet je hem niet casten. Dat geldt ook voor Gerard Cox. Het moest een 'Rotterdamse film' worden, maar dat kan ook anders.

Dat bombardement is helemaal niet zo slecht in beeld gebracht. Mensen zitten ten onrechte te wachten op een overzicht/impressie van het bombardement van Rotterdam. Maar dat hoort niet in deze film thuis. Het is alleen van belang als achtergrond/momentopname van de belevenissen van de hoofdrolspelers. Je ziet dus terecht alleen het kleine stukje dat zij meemaken en dat vond ik wel overtuigend.

Wat ik ook overtuigend in beeld gebracht vond, was de chaos en gekte van die vier oorlogsdagen, waarin iedereen zijn kop kwijt is, rare en zinloze beslissingen neemt, toeval en absurditeiten de macht overnemen en bijna iedereen bezig is met futiliteiten. En dat tegen de achtergrond van dat stralende weer, dat zonovergoten land in mei 1940.

Ja, oké, die voice over/flashback, is dat nou zo vreselijk? Kennelijk...

Het Bombardement is een niet al te diepgravende amusementsfilm, een liefdesgeschiedenis tegen de achtergrond van de meidagen, met een aardig verhaal, met voldoende plotwisselingen en mooi gefotografeerd in beeld gebracht.

Enne...Die Amerikaanse pulp die dagelijks door Veronica/RTL/SBS over ons uitgekotst wordt (dag in dag uit en alleen in Nederland hoor, nergens anders in Europa), is dat zo hoogstaand? Hoor ik nooit iemand over....

Zou Ate de Jong hierna nog een film durven maken?

avatar van Montorsi

Montorsi

Dan ben je echt niet goed bij je hoofd.

Hoe dan ook, zijn nieuwe film draait vandaag op Imagine, staat nog niet op MM.

avatar van Lefgozer

Lefgozer

Fransman schreef:

Zou Ate de Jong hierna nog een film durven maken?

Sorry hoor, maar ik kijk aardig wat Nederlandse films en dit was gewoon poep.

Zapte er net toevallig langs. De beste man heeft zeer weinig zelfkritiek of kan dit gezien worden als schaamteloze promotie?

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Ik dacht van de week ook nog aan zelfmoord toen ik hoorde dat Jan Dulles van de 3J's de rol van Jezus gaat spelen in The Passion. En Jamai Judas..

avatar van Fransman

Fransman

Lefgozer schreef:

Sorry hoor, maar ik kijk aardig wat Nederlandse films en dit was gewoon poep.

Een film poep noemen vindt ik geen sterke argumentatie.

Ook ik las dat interviewtje met Ate de Jong. Ach, ik zie het maar als promotie voor z'n nieuwe film. En dan helpt het niet als mensen je nog relateren aan Het Bombardement. Maar sterk is zo'n reactie niet. Je schoffeert daarmee ook iedereen die aan die film heeft meegewerkt (cast, crew, technici, producenten, financiers) en het publiek dat naar de bioscoop is gekomen. Zou voor mij reden zijn om z'n volgende film in ieder geval niet te bekijken. Zo'n groot filmer is Ate de Jong nou ook weer niet.

Wat ik wel grappig vind is dat een film die kennelijk door zoveel mensen slecht gevonden wordt meer dan duizend reacties uitlokt.

avatar van Lefgozer

Lefgozer

Fransman schreef:

Een film poep noemen vindt ik geen sterke argumentatie.

Mijn mening over de film kan je op één van de voorgaande pagina's vinden.

Zijn nieuwste film is Engelstalig trouwens zie ik. Staat sinds vandaag op MovieMeter.

avatar van systemofadown.be

systemofadown.be

Goh...

Beginnen met het negatieve dan, het liefdesverhaal is een puur cliché en is grotendeels ook overgenomen uit Titanic, de acteerprestaties zijn zeer matig en de film stoort doordat er ook heel weinig chemie is tussen de 2 verliefde hoofdrol spelers. Ik ben geen romanticus, maar in Titanic werkte het wel... Het verhaal word ook niet echt goed verteld en type-casting voor de oude man mocht ook wel wat beter. Is de film dan echt zo slecht? Nee, het positieve dan... Het 1940 gevoel is er, ook dankzij de prachtige oude wagens die in de film te zien zijn. De oorlogsdreiging is voelbaar aanwezig, en op het moment dat de bommen vallen is het film en camera werk zeker niet slecht. Het idee van de originele beelden in de film te verwerken vond ik zeker niet slecht, maar het was enkel niet zo goed uitgewerkt. Een aantal leuke scene's zaten er ook zeker in, maar het voelt allemaal toch wat low budget. Uiteindelijk zou ik de film als matig bestempellen. Jammer dat er zo'n afbreuken aan gedaan zijn en dat zelfs de regisseur hier niet goed van werd, want dat verdiend hij nu ook niet! Wil je een topper? Kijk dan De Aanslag, Zwartboek of Oorlogswinter, deze is matig maar wel onderhoudend. 3*

Oja, felicitaties voor de mooie dvd hoes, die is echt wel geslaagd!

avatar van hansi59

hansi59

Ik heb net deze film gekeken,nou ja gekeken.

Van alle slechte Nederlandse films is dit met afstand de aller slechtste,diegene die deze film bedacht en gemaakt heeft is werkelijk geestesziek.

SLECHT BEDACHT,SLECHT GEMAAKT,SLECHTE STUNTS,SLECHT CAMERAWERK EN ZEER SLECHTE ACTEURS.

Het slaat werkelijk nergens op,wat een pulp van het ergste soort.

avatar van Hannes791

Hannes791

op diverse punten toch echt niet

1/2 ster voor de vertelstem van Aart Staartjes en gelijk -/- 1/2 voor Jan Smit als hoofdrolspeler.

Roos van Erkel verdient iig een 2e kans.

avatar van Reg29

Reg29

Teveel van Titanic gepikt!Nederlandse Filmfonds moet zich gaan schamen om geld voor dit film te gaan smijten!

avatar van maurice74

maurice74

Jantje Smit acteert zoals hij zingt.

avatar van soom

soom

Je kan mooi zingen.

Precies. Over volgens mij, de benen van ex, mevrouw Sneijder, over Fem, Liza en hoe heten de kinders verder nog? Geeneens een idee, maar hij kan dus wel zingen, jawel. Dat besef is iig met het klimmen van mijn leeftijd(s?)jaren wel gegroeid. Net als de vrienden uit het Palingdorp, Simon&Nick.

Maar ik vind het acteren van hem niet meteen heel overtuigend. Hij kan wel een paar masterclasses acteren volgen, dan zou het wel beter gaan met wat hij kan overbrengen en op welke manier hij dat zou moeten doen. Het vlakke spel wat hij de hele film door op ons als publiek neer laat vallen, is niet het beste van het Bombardement.

Dat is zijn tegenspeelster meer. Roos van Erkel laat zien hoe het wel moet. Haar spel maakt veel goed. Haar gezichtsuitdrukkingen, haar emoties, wat ze moet uitdragen. Het lukt haar beter om me te overtuigen dat ze het ook echt meent.

Maar het is geen slechte film. Al is het sensatie-belust, al is het (waarschijnlijk) ver bezijden de waarheid. Al is het meer gericht op Vincent en op Eva, en speelt die heftige gebeurtenis maar een ondergeschikte bijrol. Het is op een bepaalde manier confronterend om te voelen en te denken, dat mijn beide oma's en mijn opa('s) hier midden in hebben gezeten. Er kan zoveel in een mensenleven gebeuren, wat een blijvend litteken achterlaat voor de rest van je tijd op deze aardkloot. Ik vond het dan ook heftig om de laatste paar beelden te bekijken, al vond ik het tegelijkertijd super rotzooi. Ik bedoel, ik zal vast niet de enige zijn die aantekeningen maakt over de neppigheid van die paar shots. Het had net iets mooier in een vorm gegoten kunnen worden. Al is het dus wel triest om te denken aan het verloop van het verhaal om diezelfde reden. Dat is het dus. Dat het er nep uitzag, maar de emoties die er uit voortvloeiden zijn wel levensecht. Dat mag ik Jan wel meegeven, hoe hij ook niet kan acteren. En een mooi titelliedje aan het einde.

Dat is de conclusie. Het is niet meteen heel goed wat Jan betreft. Maar Herman (wat een lieverd, echt hoor), Eva en vooral die laatste paar beelden uit deze film raakten me het meest, en het liedje aan het einde door Jan gezongen ook. Sla je armen om me heen: Chapeau.

avatar van jerry r

jerry r

Jan Smit is geen acteur en zal ook nooit worden.

tjonge tjonge wat een film zeg vooral scene waar hij gaat boksen met die duitse soldaat gewoon droevig .

het slotlied van de film is nog het beste van de film en dat is ook alles.

een prullenbak film weer een onderzetter er bij