• 9.371.106 stemmen

Winnetou und Sein Freund Old Firehand (1966)

Western / Avontuur | 98 minuten

Genre: Western / Avontuur

Alternatieve titels: Thunder at the Border / Winnetou and Old Firehand

Oorsprong: West-Duitsland / Joegoslavië

Geregisseerd door: Alfred Vohrer

Met onder meer: Pierre Brice, Rod Cameron en Rik Battaglia

Gesproken taal: Duits en Engels

Plot Winnetou und Sein Freund Old Firehand

"A Thunder-Clap of Screen Excitement!"

Winnetou, het opperhoofd van de Apaches, en zijn vriend Old Firehand komen een Mexicaans dorpje te hulp in hun strijd tegen een bende outlaws. Winnetou moet zelfs zijn eigen stam inschakelen om de Mexicanen te helpen.

Old Firehand

Michele Mercier

Billy Bob Silers

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Old firehand is veel en veel saaier dan Old shatterhand. Shatterhand straalde veel meer uit dan deze saaie piet. Dat maakt de film beduidend minder.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Rod Cameron zet een personage neer genaamd Old firehand. Dit is gelijk heel wat minder, sowieso komt dit ook omdat Lex Barker niet aanwezig is. De bekende Old Shatterhand zit hier dus niet in en dat is jammer.

Rod cameron doet het niet slecht maar hij is niet beter dan Barker. De rest van de film was ook wat minder. Het verhaal was niet zo leuk en het had te weinig charme / uitstraling dus. 2,5.

avatar van Barfly

Barfly

Geen chemie tussen de hoofdpersonen, vooral de relatie tussen Winnetou en Old Firehand is leeg en vlak.

De actie is aardig, maar het verhaal er om heen is weinig uitgebouwd. De eerste zin van het plot omvat de hele film wel, er gebeurt niet veel meer, behalve wat kluchtige taferelen.

In vergelijking met de eerdere Winnetou-films een flinke tegenvaller door het weinig enerverende verhaal en de karakters die op zichzelf staan en zich op afstandelijke wijze door het verhaal slepen.

In feite heeft Winnetou zelfs maar een bijrol in het geheel. De meeste aandacht gaat uit naar de romantische relaties (Cameron/Nadia Gray en Armstrong/Versini) en de humor (mwah) van Viktor de Kowa.

avatar van Theunissen

Beetje geforceerde Winnetou film die door het ontbreken van Lex Barker als Old Shatterhand veel aan kracht heeft ingeleverd. Om toch een beetje het gedachten goed van Old Shatterhand erin te houden heeft men nu Old Firehand erin gestopt. Beetje flauw eerlijk gezegd en Rod Cameron mist ook alle charisma wat Lex Barker wel had. Verhaal is best nog redelijk en de beelden zien er natuurlijk ook nog best fraai uit. Maar een Winnetou film zonder Old Shatterhand is gewoon geen Winnetou film meer. Marie Versini als Nscho-tschi (spreekt zich lekker uit ) was trouwens wel een mooie verschijning en ze deed het ook best leuk. Maar al met al een onwaardige Winnetou film.

avatar van Bombong

Bombong

Echt een mislukking in de Karl May-reeks: de held Old Firehand die in plaats van in te grijpen, stom gaat staan lachen als twee mannen met elkaar op de vuist gaan, een van de helden (Rik Battaglia) met een eerste klas boeventronie (in andere Karl May films speelt hij gewoon de schurk), de zus van Winnetou die gaat zitten flirten met een cowboy (en het opperhoofd der Appaches vindt dat allemaal maar goed) en Winnetou zelf die een suffige bijrol speelt. Snel vergeten deze film.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Halverwege moest ik de film een dagje onderbreken, en eigenlijk was ik best wel benieuwd hoe het verder zou gaan: de burgers zouden zich duidelijk moeten gaan verdedigen tegen de schurken die het stadje willen platbranden, zou het een tweede Magnificent seven worden? Helaas, veel te veel romance (twee hormonaal opgejaagde paren, eigenlijk zelfs drie want Ravenhurst heeft ook nog een oogje op de alleenstaande moeder) en een dosis humor die nog wel aardig begint (zij het met de zoveelste variatie op de tenderfoot die niet doorheeft hoe onhandig hij is) maar al spoedig tamelijk vervelend wordt. Samen met de drie Winnetou-films in één box; waar dat trio me nog verraste door het niveau zou ik bij déze toch haast denken dat hij was gemaakt met het oog op het marktsegment van de 6- tot 10-jarigen. En die Old Firehand, tja, ik zie mijn helden toch graag wat charismatischer en vooral wat vitaler.

Bizarre scène op het einde: de burgers rukken op, de bandieten lopen achteruit, hoepla, rollen ze zomaar de heuvel af en het water in. Heftàg!

avatar van Darbie

Darbie

Normaliter kijk ik hoogst zelden naar een Western, maar deze film was voor mij jeugdsentiment.

Naar een boek van Karl May, die bij leven naast schrijver ook een pathologisch leugenaar was.

Als kind begreep ik van de Duitse taal nog helemaal niets, maar ik zat wel gedurende de gehele film op het puntje van stoel. Die 3 Sterren moeten dan ook vooral gezien worden met een vette knipoog naar het verleden.

avatar van Robertdeniro

Robertdeniro

Een van de slechtste uit de reeks. Meestal maakt het me niet uit, deze was echt te slecht voor woorden. De clichés waren echt overal, de zoon van de vader die er eindelijk weer is, de kapitein die de schurk rechtvaardig wil straffen, ieder schot raak van de good guys, soms kan het te veel zijn. Winnetou komt in het stadje niet uit de verf, hij hoort op de prairie. Overslaan en een andere Winnetoufilm uit de reeks pakken.