• 9.176.577 stemmen

Met onder meer: Virginie Efira, Daphné Patakia en Charlotte Rampling

Gesproken taal: Frans, Latijn en Duits

Releasedatum: 14 oktober 2021

Plot Benedetta

Italië, eind zeventiende eeuw. De pest, ofwel de Zwarte Dood, heeft voor veel dood en verderf gezorgd. Een vrouw, Benedetta Carlini genaamd, besluit om als novice in te treden in een klooster in het dorpje Pescia, Toscane. In staat tot het verrichten van wonderen op jonge leeftijd heeft haar aanwezigheid een grote en blijvende impact op de rest van de gemeenschap.

Sœur Benedetta Carlini

Midea Carlini, la mère de Benedetta

Giuliano Carlini, le père de Benedetta

Soeur Jacopa

nachtvlinder

Ik zie hier ook gemengde gevoelens bij de film.... Dat had ik ook : was het echt die visioenen, of toch niet, en hoe zat het met dat lesbische.... Heeft Verhoeven er een zeer vrije interpretatie van gemaakt.... Bij de gruwelijke beelden heb ik het geluid uitgezet... Dat trek ik niet.... Ik ben dus na afloop van de film gaan zoeken op internet en ontdekte vooral ook via Wesleyan University , dat de film eigenlijk zeer getrouw gemaakt is, tenminste van wat er bekend is ... Het is allemaal nogal lastig en dubbel, getruct en bezetenheid kan mede een grote rol gespeeld hebben ... Er is niet vreselijk veel bekend en de boekschrijfster (Brown) was ook tevreden met de film.... Ik na onderzoek ook. In de film ontbreken de laatste 35 jaar waar ze in berouw in gevangenschap in een klooster leefde..... Heftig....

Dus ja wat vreemde film maar zover mogelijk behoorlijk historisch.... Dus toch complimenten...

JJ_D schreef:

Een sluitend antwoord krijgt het publiek niet, en zo hoort het ook. Vijf eeuwen na de feiten is waarheid onmogelijk van verdichting te onderscheiden. Toch lijkt Paul Verhoeven zich enigszins uit te spreken tegen het vermeende mysticisme van Benedetta, zeker in het licht van haar lesbische avonturen met Bartolomea. Daarin ligt het accent eenzijdig op het bevredigen van Benedetta’s verlangens, waarmee de cineast de theorie van een onderliggende persoonlijkheidsstoornis insinueert… Zeker gezien de wel erg dubieuze 'openbaringen', die Verhoeven bizar genoeg ridiculiseert - wat betracht hij daarmee?

Finaal blijft de regisseur jammerlijk op de vlakte, in een film met bordkartonnen psychologie binnen een behoorlijk clichématig tijdsbeeld (help, de builenpest!)... Als geheel te simpel en kitscherig, kortom. Dat critici het dan maar over Virginie Efira bleven hebben, is evident. Van ‘Benedetta’ zal immers nauwelijks iets blijven hangen, behoudens: zij. Miauw!

Het ligt niet aan Verhoeven... Zo is de historie.....

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

nachtvlinder schreef:

Het ligt niet aan Verhoeven... Zo is de historie.....

Het is maar net wat je wilt geloven en als historisch wilt beschouwen.

"Wie was Benedetta Carlini? Een miskend Heilige? Een oplichtster eersteklas die, net zoals de hogere autoriteiten van het instituut waar zij deel van uitmaakte (lees: de hoge piefen van de kerkfabriek), het katholieke narratief voor eigen gewin en machtswellust wist uit te buiten? Of iets daartussenin, bijvoorbeeld een geïndoctrineerd kind met aanleg voor psychotische wanen, kortom een slachtoffer van het geloofsdogma?

Een sluitend antwoord krijgt het publiek niet, en zo hoort het ook. Vijf eeuwen na de feiten is waarheid onmogelijk van verdichting te onderscheiden."

Vijf eeuwen?

"Benedetta Carlini (Vellano, 1591 - Pescia, 1661) was een Italiaanse non en mystica."

Graaf Machine schreef:

Het is maar net wat je wilt geloven en als historisch wilt beschouwen.

Vijf eeuwen?

Er is veel onderzoek gedaan..... Lees het..... Zo te zien heb je lang niet alles gezien....

avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

Knap, zijn 80ste voorbij Paul Verhoeven en toch heeft hij met zijn (hopelijk voorlopig) laatste film zijn beste afgeleverd die ik van hem al gezien heb. Geweldig intense film die nazindert zoals je dat maar zelden hebt.

Ik moet toch echt een aantal andere is gaan bekijken van hem, iedere film die ik voorlopig van hem gezien heb was goed tot uitstekend en deze zelfs echt wel fantastisch. 5*