Left Luggage (1998)
Met onder meer: Isabella Rossellini, Laura Fraser en Maximilian Schell
Gesproken taal: Engels en Hebreeuws
Releasedatum: 30 maart 1998
Plot Left Luggage
Chaja, een hippe filosofiestudente, neemt in de jaren '70 een bijbaantje als kindermeisje bij het chassidisch joods gezin Kalman. Als liberaal joodse heeft Chaja het zeer moeilijk met de strikte leefregels van de orthodoxe familie. Het duurt dan ook niet lang voor ze botst met vader Kalman, die zijn gezin hardvochtig en zonder emotie regeert. Chaja wil ontslag nemen, maar haar vertedering voor de kleine stomme Simcha doet haar doorzetten. De band tussen Chaja en Simcha wordt als maar sterker; ze leert hem praten,ze begint de leefwereld en het verdriet van de familie te begrijpen. Ook de zoektocht naar twee verloren koffers die haar vader al 30 jaar voert, wordt stilaan een onuitvoerbare maar begrijpelijke zelfopgelegde missie.
Chaya Silberschmidt
Mrs. Silberschmidt
Mr. Silberschmidt
Yacov Apfelschnitt
Elsenburg
Gewoon een hele mooie film die je het leven van de joden een beetje meer duidelijk maakt!
Wat bedoel je in godsnaam met deze uitspraak?
Is het iemand anders ook opgevallen dat elke acteur engels met een ander accent spreekt.
Quido
Op enkele cruciale momenten redt Krabbé het niet. Enkele dramatisch geladen scenes weet hij zo volledig teniet te doen.
Je voelt als kijker ook de hele film door dat het allemaal niet 'strak' is, het lijkt een beetje rommelig.
Sommige acteurs speelden te overdeven, kan overigens ook aan de regie liggen. Vooral in het eerste kwartier heb ik me hieraan zitten ergeren. Verder was het allemaal wat simpel en erg cliché. De wat rumoerige personages vind ik ook niet echt bij deze film passen. Het had allemaal iets minder gemogen.
Het jongetje Simcha is erg vertederend. Vond de scene waar hij op Chaja af komt rennen in het park onder begeleiding van de prachtige muziek van Henny Vrienten dan ook een van de hoogtepunten. Er zijn nog een paar mooie scenes die, zoals eerder gezegd, helaas worden afgewisseld door zeer matige.
Aardig regiedebuut van Krabbé, die er meer van had kúnnen maken.
Ik denk overigens niet dat het de acteurs aan te rekenen is dat ze soms onnatuurlijk overkomen, lijkt me eerder aan Krabbé te liggen.
Flipman
Zowel boek gelezen als film gezien en het boek is goed, maar de film wist me nog meer te roeren. Maar het boek en de film komen ook erg overeen.
The Discovery Of Heaven vond ik ook een mooie film, maar dat verliep zo raar, ook dat einde. Bovendien snap ik niet waarom Krabbé deze films zo nodig in het Engels op wilde nemen, ik vind 't op zich niet vervelend, maar als 't puur bedoeld is om deze films ook internationaal op de markt te zetten, had ie 't net zo goed kunnen laten, dat zou betekenen dat de film uit zichzelf niet goed genoeg zou zijn.
E V
Hele mooie film gebasseerd op het boek 'Twee koffers vol' van Carl Friedman.
Gaat over het leren begrijpen van mensen om je heen: ouders, dan wel mensen met een ander geloof en andere manier van leven.
Goed geacteerd door Issabella Rosselini, Laura Fraser en Jeroen Krabbé van wie het ook het regiedebuut was.
Quentin
Zwak drama, wel goed geacteerd, maar de regie en het scenario schieten te kort om het aangrijpend te maken. 2,5*
hasanordek
Dezelfde kritiek heb ik ook op andere sites gelezen. Ik snap niet dat men hierover valt. Ik kom zelf uit de Turkse gemeenschap. Als iemand daar Nederlands spreekt, dan klinkt het ook 10x anders. Laten we Chaja beschouwen als een echt geintegreerd Joods meisje, want die spreekt toch Engels zonder accent? Hetzelfde geldt voor het vriendinnetje van Chaja, Simcha en zijn broertjes. De ouderen zijn 'ouderwetse' joden. En spreken ook echt Engels met een vreemd accent. Dus, zo erg is het dan toch niet, als je erin verplaatst?
Ach gegeven het feit dat het zich allemaal in België afspeelt is het allemaal best verklaarbaar
lalaguna80
Mooie ontroerende film. Goed geacteerd ook, vooral Isabella Rossellini, Laura Fraser en Krabbe, erg sterk!!
Ik geef deze film 4 welverdiende **** !
Nu trouwens te koop bij Blokker voor slechts 5 EURO.
hasanordek
Ben je ook over hetzelfde feit gevallen bij bijvoorbeeld Schindler's List?
DRJeFF
Mooi in beeld gebracht hoe een chassidisch joods gezin leeft.
deze mensen zijn in real life erg gesloten naar de buitenwereld toe en roepen daarom vaak een soort van afkeer over zich.
Deze film geeft toch inzicht in het denken en doen van deze bevolkingsgroep.Erg mooie rol van Krabbè als strenge vader.
Geen film om es lekker op te zetten uit verveling maar hier moet je echt voor gaan zitten.Redelijk zwaar dus.
4.0.*
Amrod Calaelen
Erg mooie en goede film, de gedachtes van dat Joodse gezin werden prima afgebeeld en zeker met de uitleg van onze dominee erbij kwam ik erachter dat er nog veel meer achter deze film zit.
Simcha wordt erg goed getoond en Chaja net zoveel. Het acteerwerk is gewoon goed.
Omdat deze film erg veel indruk op me maakte, als één van de zeer weinige films, geef ik hem 4,5*.
dream555
Laura Fraser, waarom bestaan er niet zulke perfecte meisjes in het echt? 5
Dennis Evahi
Ik heb deze DVD voor €5 gekocht bij de Blokker. Ik heb deze op goed geluk gekocht, was alvast benieuwd naar reacties.......ga deze film snel kijken.
catweasel
Erg mooie film, ik ga het boek snel lezen.
Op het bonus-materiaal vertelde Krabbe dat hij een andere acteur als mr. Kalman had gecast. Door problemen bij de productie stapte deze uit het project. Ik ben benieuwd wie dat geweest is.
Rossellini is weer erg goed, en Shell ook. Ik vraag me alleen af waarom Miriam Margolyes zo weinig voor komt. Ik denk dat zij beter de moeder van Chaja had kunnen spelen.
Dennis Evahi
Echt een prachtige film, zeer indrukwekkend. Nergens is het verhaal gehaast, je wordt ergens mee naar toe genomen; een emotionele maagstoot. Ik was echt ontroerd. Chapeau voor Jeroen Krabbé! Na afloop van de film zat ik nog met emoties. Een kijkje in het leven van joodse mensen met sterke normen en waarden, eigenlijk meer regels, the rules. Een wonderschoon verhaal!
*****-sterren.
Dude-R
Super film, mijn Joodse komaf maakte het wat makkelijker om in te leven maar Chassiden blijven een groep apart.
Ik heb het boek ook gelezen voor m'n literatuur examen en ik heb er lang met m'n lerares over gesproken en gediscussieerd. De diepere betekenis is ook erg mooi maar ook erg lang om uit te leggen maar wel noodzakelijk om het verhaal maar ook de film optimaal te begrijpen.
Misschien is het acteer werk niet altijd even goed, het verhaal maakt alles weer goed.
Uitstekende film met prima cast en een droom debuut van Jeroen Krabbé als director.
LapraS
Ik moet voor school een aantal vragen beantwoorden n.a.v. deze film, kan iemand me helpen?
PM mij je vragen maar, heb er aan meegewerkt.
Transport manager en heb ook Isabella Rossellini rond gereden.
Laura Fraser was overigens ook O.K.
Tarkus
Indrukwekkend regiedebuut van Jeroen Krabbé.
Met een uitstekende Isabella Rossellini en een al even goede Laura Fraser.
Ook Jeroen Krabbé zelf is zeer goed als de strenge Kalman.
Let ook op de vele Belgische acteurs in de kleinere rollen.
nightbreed
Mooi en ingetogen drama met sterk acteerwerk en een goed script.
Ik vond Jeroen Krabbé ook erg goed in deze film (bijrol), misschien wel 1 van zijn beste vertolkingen.
Ik was helemaal betoverd door de bloedmooie Laura Fraser, wat een stralend en wonderschoon gezicht heeft ze toch.
lecks-almelo
op school gekeken,
niet bepaalt een leuke film
*2*
yeyo
Films over maatschappelijke thema's en over verdraagzaamheid missen wel vaker hun doel, Left Luggage is geen uitzondering.
De jonge studente Chaja is een vrijgevochten "rebel" met extreem-linkse sympathieën. Ze krijgt de kans om haar Joodse identiteit te ontdekken wanneer ze een job krijgt als babysitter bij een Chassidisch gezin. Eerst vindt ze hen rare, conservatieve snuiters, maar na twee minuten met hun te praten heeft ze al enorm veel sympathie gekregen. Vooral dan voor de vierjarige Simcha die niet praat. Natuurlijk weet je op dat moment al dat deze knaap zal beginnen praten door de aanwezigheid van begripvolle Chaja. De oorzaak van zijn chronisch zwijgen (en incontinentie) wordt ook al snel duidelijk: vaderlief is een strenge man die zijn zoon vrijwel geen aandacht geeft. Zeer flauw natuurlijk, alsof zo een serieuze problemen kunnen verholpen worden door de aandacht van een kindermeisje. De irrationaliteit van de vader wordt de kijker teveel opgedrongen en de vergoelijking van zijn kilheid is al helemaal waardeloos.
Maar het meest desastreuze element van de film is zonder meer de onmenselijke concièrge. Hij is een absolute karikatuur, waardoor zijn onverdraagzaamheid en xenofobie eerder komisch dan treffend overkomt. Op die manier is het niet moeilijk te oordelen tussen goed en slecht. Wanneer de film dan eens poogt dieper ergens op in te gaan, wordt de onderliggende symboliek gewoon letterlijk uitgelegd (Je vader verloor meer door de oorlog dan zijn koffers!). Worden wij kijkers als zo stupide beschouwd dat we hier onmogelijk zelf zouden kunnen achterkomen?
Het einde is een grote sof. Een zeer goedkope manier om de kijker nog eens te ontroeren in de hoop dat deze door zijn emoties de willekeurigheid ervan niet zou inzien. Een element dat in geen enkele sentimentele flutfilm kan ontbreken.

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

War Photographer
Documentaire, 2001