• 9.375.093 stemmen

So Weit die Füße Tragen (2001)

Drama / Oorlog | 158 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titel: As Far as My Feet Will Carry Me

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Hardy Martins

Met onder meer: Bernhard Bettermann, Michael Mendl en Irina Pantaeva

Gesproken taal: Duits en Russisch

Plot So Weit die Füße Tragen

Luitenant-kolonel Clemens Forell wordt in 1946 samen met 3000 Duitse soldaten naar een strafkamp in Siberië gedeporteerd. Enkel zijn vastberadenheid om te vluchten houdt hem op de been. Dankzij de hulp van de kamparts, die zelf kanker heeft gekregen, kan Forell ontsnappen. Zijn odyssee door Azië duurt drie jaar. Na 14.000 km belandt Forell in Teheran, waar hij door een familielid geïdentificeerd wordt en hij eindelijk naar huis kan.

Oberleutnant Clemens Forell

Dr. Heinz Stauffer

Oberleutnant Kamenev

Willi Bauknecht

Alfons Mattern

Dr. Pachmutova

Lagerkommandant

avatar van Theunissen

Een hele mooie en boeiende film. Het verhaal is indrukwekkend en wordt prachtig weergegeven. De beelden zien er prachtig uit en Bernhard Bettermann speeld prima de rol van Clemens Forell. Ook de bijrol figuren vond ik best goed zoals de Russische kamerbewaarder die op zoek is naar Clemens Forell. Bij het einde van de film moest ik wel effen een traantje wegpinken. Ongelooflijk dat iemand het gepresteerd heeft om 14000 kilometer af te leggen onder extreme omstandigheden.

Ik moet zeggen dat hij wel veel geluk heeft gehad want hij kwam alleen maar personen tegen die hem wilde helpen. De russen die ik ken zijn normaal gesproken niet zo vriendelijk maar de russen die hij tegenkwam schijnbaar wel. Overigens ging Irina Pantaeva wel heel ver met de hulp

avatar van Dutchero

Dutchero

Na lang wachten eindelijk de DVD binnen gekregen. Het was het wachten waard.

Duits gesproken, geen ondertitels maar dat bleek geen probleem. Echt veel wordt er niet gepraat en het plot is natuurlijk niet bepaald ingewikkeld.

Het verhaal is simpel, maar dat is juist de kracht ervan. Het is een echte avonturenfilm, spannend, ontroerend soms. Ook vind ik de verschillende 'soorten' mensen die hij tegenkomt wel leuk. Eerst natuurlijk die Russische soldaten, dan de jagers, de nomaden, de Perzen.

Het niveau is heel behoorlijk, de meeste acteurs overtuigen, de hoofdpersoon zeker. Zijn eenzaamheid, hoe hij er gek van wordt, beeld hij overtuigend uit. Een uitzondering, die jagers vond ik nou niet echt geweldig spelen. De beelden van Siberië en Centraal Azië zijn om je vingers bij af te likken. De uitgestrekte besneeuwde toendra's, soms onder een magnifieke sterrenhemel, de bossen, de rivieren, de dieren, prachtig.

Wel spreekt bijna iedereen in Siberië, en zelfs in Perzië Duits. Lijkt mij een beetje sterk. Niet heel belangrijk, maar viel gewoon op.

Al met al een film waar ik van heb genoten. Die 4,5 ster laat ik dan ook staan.

Geen onaardige post-oorlogsfilm, die door zijn avontuurlijkheid wel enigszins door de verbeelding spreekt.
Wel even door het eerste kwartier heenbijten want toen had ik m bijna uitgezet, zo zwak van de hak op de tak geregisseerd.

Eenmaal in het kamp wordt het wat boeiender.
Verwacht hier geen hoogstaande cinematografie of acteerwerk, gewoon een degelijke plot drive film.

avatar van Alathir

Alathir

Ik heb al behoorlijk wat oorlogsfilms gezien maar dit is toch wel 1 van de beste. Een film die sterk doordringt met een heel goede acteerprestatie van Bernhard Bettermann. De film duurt 2.5 uur maar die vliegt voorbij. Ik hou van survivalfilms en dit is daar een prachtig voorbeeld van. Indien ik de documentaire van The Greatest Story Never Told over Hitler niet had bekeken en vervolgens de naam van Cornelius Rost had gegoogled had ik deze parel misschien nooit ontdekt. Je ziet hier op Moviemeter ook al dat dit in feite een vergeten film is. Nochtans een hele mooie die op het einde zelfs bij mij een traan wist los te werken. Wat een sterke mens.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Helemaal niet slecht maar ik sluit me aan bij wat sommigen zeggen; de Duitsers zetten zichzelf in een slachtofferrol... zoveel medelijden had ik eigenlijk niet met oberleutnant Forrell dus qua inleving viel het me tegen. Het "Wir haben es nicht gewusst" excuus komt een beetje flauw aanzetten op het einde, wanneer de Jood hem helpt. Het scheve standpunt ondergraaft de geloofwaardigheid van een nochtans mooi opgezette avonturenfilm in "Fugitive" modus. Mooie decors, avontuurlijke momenten en een erg lange vlucht huiswaarts voor Forrell dat hem van de Siberische goelag tot het exotische Perzië brengt. Hoewel de film veel gelijkenissen vertoont met het veel betere The Way Back (2010) (4*), is het bronmateriaal niet hetzelfde en is Peter Weirs film zeker geen remake. Opgelet : het sentimentele einde is zo tenenkrommend dat ik ze haast niet meer recht kreeg.