• 9.375.363 stemmen

Evangerion Shin Gekijôban: Kyu (2012)

Animatie / Actie | 96 minuten

Genre: Animatie / Actie

Alternatieve titels: Evangelion 3.33 You Can (Not) Redo / Evangelion: 3.0 You Can (Not) Redo / Evangelion New Theatrical Edition: Q / ヱヴァンゲリヲン新劇場版:Q

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Hideaki Anno, Mahiro Maeda, Masayuki en Kazuya Tsurumaki

Met onder meer: Megumi Ogata, Megumi Hayashibara en Akira Ishida

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 1 september 2022

Plot Evangerion Shin Gekijôban: Kyu

"What was destroyed can (not) be rebuilt."

Het is veertien jaar na de 'Derde Impact'. De Angels vallen nog steeds de mensheid aan. Shinji Ikari is gered van het Evangelion Unit-01 en merkt dat de wereld niet ten goede is veranderd. Alles ligt in puin, zijn voormalige bondgenoten van NERV zijn hem vijandig en Rei Ayanami, het meisje waar Shinji alles voor heeft geriskeerd, is nergens te vinden. Terwijl hij probeert zich aan te passen aan de nieuwe wereld ontmoet Shinji de raadselachtige Kaworu Nagisa. Samen met hem gaan ze op zoek naar Rei en naar de verschrikkelijke waarheid achter de Angels, NERV en de Evangelions.

Shinji Ikari (stemrol)

Asuka Shikinami Langley (stemrol)

Kaworu Nagisa (stemrol)

Rei Ayanami (stemrol)

Mari Illustrious Makinami (stemrol)

Misato Katsuragi (stemrol)

Ritsuko Akagi (stemrol)

Gendo Ikari (stemrol)

Kozo Fuyutsuki (stemrol)

Midori Kitakami (stemrol)

Beste totnogtoe.

Minder spektakel en een onbevredigende finale? Juist het tegenovergestelde. De artstyle heeft weer een enorme visuele opkuis gekregen en dat doet de film absoluut goed. Intro is geweldig en ook het einde is lekker megalomaan. De saga achter het hele gebeuren is redelijk onzinnig (moet zeggen dat ik vroeger iets toleranter was voor dat soort zaken), maar als kapstok voor wat wereldse vernietiging uiterst geschikt.

Het middendeel is als vanouds een hoop oninteressant gejank. Het ziet er gelukkig allemaal wat beter uit (er wordt meer de recente Gainax stijl aangehouden) maar echt boeien doet het me niet. Zal het ook nooit doen denk ik.

Laat deel 4 maar komen. Het hele gebler rond Ikari kan me echt niks schelen, maar wanneer iedereen in z'n pakje kruipt en de mechas het onderling mogen uitvechten is dit een meer dan boeiend schouwspel.

avatar van mrklm

mrklm

The Third Impact’, die zich aankondigde aan het einde van Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance verwoest een groot deel van de aarde en decimeert de menselijke bevolking. Shinji [Spike Spencer] en Kaworu [Jerry Jewell], wiens leven veel parallellen vertoont met dat van Shinji, overleven de meedogenloze veldslag, Rei [Brina Palencia] en Asuka [Tiffany Grant] behoren tot de vermisten. Mede door overleg in achterkamertjes tussen wat er resteert van de machthebbers, ontstaat er een tweedeling over hoe het nu verder moet. Dat onderlinge gekonkel biedt The Angels een uitgelezen kans om het karwei alsnog af te maken. Indrukwekkende actiescènes en goed werk van de stemmencast verhult voor een groot deel het gevoel van déjà vu. Nog altijd beter dan veel soortgelijke films, maar het is te hopen dat Evangelion: 3.0 + 1.01 Thrice Upon A Time meer weet te verrassen.