Universal Soldier?
Hyams was met voorgaande deel al bezig om de reeks een eigen smoel te geven. Voornamelijk stond de reeks namelijk bekend als lompe en pure actie. Met
Regeneration was de reeks in ieder geval flink gedraaid en met Day of Reckoning draait Hyams de reeks weer opnieuw. Dat is wel bijzonder, want het is wat anders, maar niet altijd beter.
Veel hebben Van Damme en Lundgren niet meer te maken met de reeks zo. Voorgaande deel waren ze er als bijfiguren, nu zelfs allebei
als schurken. Bovendien slaat de film zelf nu een artsy kant op inplaats van te concentreren op lompe of harde actiescènes. De film is minder ruw en koud dan voorgaand deel, maar qua geweld nog een toontje harder en explicieter. Ook meer nudity en brutality.
Dat artsy randje weet de film wel wat flair te geven. De opening was in ieder geval al snel iets anders die er nog best wel behoorlijk mag zijn. Dat artsy zorgt ook voor een apart randje eraan, alleen zorgt het er ook voor dat de film net wat te traag uitpakt waardoor het naar het saaie neigt. Dat ligt niet aan het verhaal, maar vooral aan het tempo waarmee voorgaande actiescènes mee worden aangepakt. Die tempos blijven elkaar niet altijd even soepel afwisselen.
Acteerwerk is degelijk. Arlovski keert ook weer terug en Adkins zie ik voor het eerst acteren. Normaal zag ik hem als bijfiguur maar hier laat hij wat meer acteren zien en dat komt de film wel ten goede. Van Damme en Lundgren hebben kleine rollen maar doen het daar ook best prima in.
De actiescènes in het eerste deel van de film zijn erg sterk geschoten. Aparte benadering soms, maar erg lekker. Bloederig is het zeker, maar ook een stuk bruter en knapper in elkaar gezet. Zeker
Arlovski vs Adkins was van best hoog niveau. Waarschijnlijk van alle 4 de delen de knapst geregisseerde scene.
Jammer dat de finale het wat laat afweten met te veel gebruik van slowmotion en andere overdreven trucjes. De rustige opbouw van de film schreeuwt naar een strakke finale maar daar valt de film toch terug in oude Universal Soldier taferelen terwijl de hele film naar iets anders toewerkt. Dat is wel jammer, want de film had behoorlijk kunnen scoren
met de long-take op het einde. Gave take, maar het behoorlijke gebruik van slowmotion neemt de kick weg.
Toch is het een degelijk vierde deel geworden. Compleet anders dan voorgaande delen, maar bij vlagen erg lekker en visueel toch ook heel degelijk. Waarschijnlijk wel de traagste en het tempo wisselt elkaar niet helemaal lekker af. Maar toch nog een voldoende aangezien het helemaal niet verkeerd was.