Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Aneurin Barnard, James Cosmo en Wunmi Mosaku
Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Spaans
Plot Citadel
"They see your fear!"
Tommy Cowley is een jonge vader die lijdt aan straatvrees, nadat zijn vrouw op brute wijze is aangevallen door een bende kinderen. Gevangen in de vervallen buitenwijken van Edenstown wordt hij zelf ook geterroriseerd door dezelfde bende, die het nu gemunt hebben op zijn dochtertje. Met de hulp van een begripvolle verpleegkundige en een priester komt Tommy achter de waarheid rondom deze kinderen. Om zijn angst te overwinnen zal hij de confrontatie aan moeten gaan met zijn verleden en de plaats betreden die hij het meest vreest: het verlaten torenblok dat bekend staat als de Citadel.
Priest
Feral Child
Paramedic
Feral Child Chained
Spartaan1986
Nog maar weinig over bekend maar plot,cast en stills zien er goed uit.
ibendb
Wat een intense film!
Vandaag ben ik deze film gaan kijken op het Razor Reel Fantastic Film Festival en ik wist totaal niet wat te verwachten, dus werd het extra leuk. Eerst zagen we drie mindere films en dus was deze film erg goed. Het verhaal is zeker niet speciaal. Maar het acteerwerk is wel ijzersterk. Wat de film nu echt goed maakte, was dat hij erg eng was! Als je deze film in een volle bioscoopzaal met het geluid vollen bak dan beleef je de film helemaal anders dan als je hem alleen kijkt. Ik ben een paar keer (samen met de rest van de zaal) heel hard geschrokken. Er is ook erg veel spanning aanwezig. Een grote verassing! 4*
m1701
Was wel een aardig goeie film!
Heel veel spanning, vooral dankzij het sublieme acteerwerk van die jongen!
Zeer overtuigend. Werd helemaal claustrofibisch van hem, kreeg er de
kriebels van! Af en toe leek hij wat op Elijah Wood.
Verhaal ook goed en een goed einde
Movie-Addicted
Jammer van de goede acteerprestaties, verhaal sloeg namelijk als een tang op een varken.
*2.5
LadyManiac
Dit is zo'n typische film waarvan het verhaal nagenoeg niets voorstelt, maar de hoofdrolspeler "Tommy" en de creepy sfeer dragen de film tot een vette voldoende. De hele film door voel je de spanning en de ellende waarin Tommy verkeert. De nachtmerrieachtige sfeer en die enge kinderen spelen hun rol trouwens met verve. Er zitten een paar mooie scenes tussen (oa wanneer Tommy op het einde naar buiten loopt), dat het verhaal tussendoor aan alle kanten rammelt is niet storend. al met al 3 sterren.
wendyvortex
En wat mij betreft de eerste stinker van het jaar: had ik vorig jaar nog als goed voornemen niet meer meteen achter iedere horrorfilm aan te rennen omdat de poster er wel leuk uit ziet, ga ik subiet weer de mist in.
Gooi d'r maar wat blauwfilters in, lekker goedkope manier om kille sfeer te geven aan de film, welke originele horrorfilm is nog niet compleet uitgemolken, laten we eens eventjes leentjebuur spelen bij The Brood en een acteur die doet denken aan Frodo.
Pfff behalve die kids (die veel te weinig screentime hebben) krijgen we vooral een hopeloos drama over een jonge vader met straatvrees.
Plot klinkt misschien veelbelovend, maar het is allemaal ontstellend zwak uitgevoerd en vooral dodelijk saai.
Raffael77
De film is lang zo slecht als dat sommige stemmen je doen denken. Lekker donker sfeertje en voor het budget hebben ze het heel goed gedaan met zo'n afgetrapte pauper plek.
Leuke setting dus. Prima acteer werk en de spanning is goed voelbaar.
Kleine film die groots uitpakt althans dat vind ik.
WaynesW
Men had beter het straatvreesgegeven uit kunnen werken.
Eigenlijk nadat de ware aard van de mannetjes duidelijk wordt
zakt voor mij de film ineen om te eindigen in een teleurstellende
anti-climax .
2/5
Erg sterk.
Ik begrijp MM niet meer, qua horror films gaat het hier echt alle kanten met de gemiddelden. Vooral de kleinere films hebben er onder te lijden zo lijkt het. Citadel is makkelijk één van de beste horrors van 2012, maar gisteren stond het gemiddelde nog onder de 2.5*
Er vallen veel links te maken naar andere films. Mutants, Eden Lake, Outcast, The Brood ... het is vooral de combinatie die deze film zo sterk maakt. Laat je niet teveel leiden door de poster trouwens (niet deze hier), het is zeker geen The Raid of La Horde (of Dredd bij uitbreiding).
Visueel sterk, de geluidsband vormt absoluut een hoogtepunt en ook het acteerwerk is meer dan in orde . Foy heeft het erg goed voor elkaar en weet een geweldige genrewerkje te brouwen. Alles wat een genre film wenst, dikke aanrader dus.
4.0* en een uitgebreide review
FillumGek
Laag gemiddelde inderdaad. Bovengemiddelde horror die vooral uitblinkt in spanning en de overtuiging van de kids. Het intro begint al meteen erg rauw en de angst van de sterk acterende Barnard is goed voelbaar.
De duistere setting is erg sfeervol en onheilspellend. Lelijke, lege gebouwen in de donkere nacht van Edenstown zorgen voor een naar sfeertje. Het verhaal is niet zo interessant, maar iedere scene met de kinderen is een spannende. Vooral omdat ze eigenlijk nooit echt goed zichtbaar zijn. Slechts kleine glimpen van hun gezicht zijn zichtbaar waardoor ze erg angstaanjagend ogen, zeker met het krijsende geluid wat ze erbij maken. Het geluid in de film is sowieso dik in orde.
Best sterke film dus die met een wat intirgerender verhaal nog wat hoger had kunnen scoren.
Shinobi
Door de lage score op MovieMeter was ik ook enigszins sceptisch over deze film, maar ik ga mee met Onderhond en Fillumgek. Dit is toch wel een goede horror.
Met name de angst van de hoofdrolspeler Tommy is goed gevangen, mede door een sterk acterende Aneurin Barnard. Ik kreeg het er zelfs benauwd van en dat zegt wel wat.
Daarnaast is de claustrofobische sfeer ook erg goed neergezet, lekker duister en onheilspellend. Grauwe gebouwen, verlaten straten waar je je niet veilig voelt. En om uiteraard de bende straatkinderen niet te vergeten die nooit echt goed in beeld worden getoond, wat het des te angstaanjagender maakt.
Het verhaaltje stelt niet zoveel voor, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de punten die ik al eerder heb genoemd.
Al met al toch wel een leuke horror om een keer gezien te hebben, beetje in de trant van Eden Lake (2008) en Ils (2006).
3,5 Sterren.
Tonypulp
Grauw. Bij zo'n locatie schieten de wilde ideeën automatisch naar binnen, maar Foy houdt zichzelf in en levert een magnifiek staaltje sfeervolle zenuwsloperij af. Hij geeft best veel van het mysterie weg, maar levert daarmee niks aan spanning in. Geweldige locatie, straalt volledige horror uit al doet de film zelf soms meer denken aan een rauw drama. Prima combinatie die uiteindelijk moeiteloos de 80+ minuten vol maakt. Mede dankzij uitsluitend solide performances en een ge-wel-di-ge soundtrack, waarbij de film staat of valt. 4 dikke sterren en weer een mond die openvalt van verbazing bij het zien van de score.
Erg sterk.
Geen idee, op IMDb volg ik de scores niet zo. 't Is wel zo dat na mijn oorspronkelijke bericht de score hier alvast gevoelig gestegen is. Met een 2.26 stond deze film nog gevoelig onder de score van IMDb.
Verder is MM mijn bron van informatie, dus richt ik me vooral op de situatie hier.
FillumGek
Volgens mij is het meer iets algemeens. Op IMDb is het net zo; grote filmsites trekken een groot en vooral divers publiek die een B-horror waarschijnlijk op dezelfde punten beoordeeld als een Lord of the Rings. Totaal niet vergelijkbaar dus, terwijl de horrorliefhebber naar hele andere punten kijkt. Spanning, plezier, gore, budget etc. Scores op gespecialiseerde horrorsites zijn vaak weer een stukje hoger.
Ik verbaas me er vooral over dat films als deze in "grote getale" zulke mensen blijven trekken. Je zou toch verwachten dat pure genrefilms (zeker in het begin) beschermd worden door hun relatieve obscuurheid?
Shinobi
Nieuwsgierigheid van de mensen die een avondje willen griezelen denk ik.
Keane1983
De film begint erg sterk met een gruwelijke opening scene. Vanaf dat moment blijft de film je bij de keel grijpen en weet dit ook goed vast te houden.
De film wordt nergens echt eng en van gore is ook niet echt te spreken en dat benijd ik juist aan deze film om dan toch de spanning en horror vast te houden gedurende de hele film.
Mede door de rauwe manier van filmen ( ala art-house), sterke acteer prestaties en een indringende score maakt deze film een kleine topper in zijn gerne.
Ook ik snap het lage gemiddelde op MM niet want ook ik ben onder de indruk van deze film.
Zeer zeker geen standaard verhaal en qua uitwerking zeker dik in orde.
Persoonlijk zou ik deze film mensen aanaden om te kijken voor een lekker avondje te kunnen griezelen, van mij een 3,5*
tattoobob
Een heerlijk donkere sfeer,met hier en daar wat spanning.
Leuke wegkijkert,maar het had van mij allemaal wat meer gemogen!
kampsie1
My cup of tea!
Grimmig, duister en morbide sfeer, zo hoort een film te zijn.
Top geacteerd ook!
De verstikkende claustrofobische sfeer is goed getroffen in dit ierse horrorwerkje, maar afgezien daarvan valt er weinig aan te bevelen. De film is nogal saai en erg standaard uitgewerkt, vooral naar het einde toe. Production design en make-up effecten zijn dik in orde (de 'kinderen' zien er erg creepy uit), maar afgezien van een paar enge momenten gebeurt er weinig en is logica ver te zoeken. Aneurin Barnard is overigens wel overtuigend als de door pleinvrees bevangen hoofdrolspeler.
Pazmaster
B film, maar best aardig. Er hangt wel een lekker duister sfeertje maar een nagelbijter is het ook weer niet. Een simpel verhaal maar het kan ermee door. Acteerwerk is ook redelijk. Weinig tot geen special FX maar de film komt er wel mee weg. Leuk voor een keer. 3 sterren
schumacher
Ik dacht dit gaat op niks trekken maar integendeel zelfs, topfilm is het niet maar wel veel beter dan ik dacht. Daardoor ook een hoge score omdat het eens iets anders was en ik vond de film niet saai.
Lekkere wegkijker, leuk gevonden, het was eens wat anders.
Halcyon
Aangename verrassing uit Britse hoek, de laatste jaren samen met Frankrijk en Spanje verantwoordelijk voor de heropleving van Euro-horror. Citadel laat zich door eenzelfde grauwheid kenmerken als bv. Eden Lake. De setting - een verlaten sociale wijk met grijze straten, bouwvallige woontorens en een hemel met de troosteloze kleur van beton - is zo deprimerend dat het de adem afsnijdt. Ook het script is bovengemiddeld, in die zin dat de ontwikkeling van het hoofdpersonage en zijn agorafobie centraal staan. De jonge vader durft de straat niet meer op nadat zijn vrouw door straatkinderen vermoord werd. Nu hebben ze het op zijn pasgeboren dochtertje gemunt. In al zijn ellende is zij het enige wat hem rechtop houdt. Dat en het ontluiken van een broze vriendschap met een verpleegster.
Helaas daalt het niveau wanneer de ware toedracht omtrent de kinderen duidelijk wordt en er een confrontatie komt. Ordinaire horrortruckjes treden op de voorgrond ten koste van het drama en de onderhuidse spanning. Maar het eerste uur maakte dan al reeds zoveel indruk dat je nog steeds in die beklemmende roes zit.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen