Genre: Horror / Mystery
Speelduur:
192 minuten / 187 minuten (dvd) (miniserie, 2 delen)
Alternatieve titel: Stephen King's It
Verenigde Staten / Canada
Geregisseerd door: Tommy Lee Wallace
Met onder meer: Harry Anderson, Dennis Christopher en Richard Thomas
Plot It
Een plaatsje in Maine werd dertig jaar geleden geteisterd door 'It'. Een groepje kinderen slaagde er destijds in 'It' te verslaan. Nu 'It' terugkeert, opnieuw in de vorm van de clown Pennywise, komen de jeugdvrienden weer bij elkaar om 'It' definitief te vernietigen. Maar 'It' is ditmaal voorbereid.
Metalfist
Want a balloon?
Met It sloten we de marathon af. Hoewel afsluiten is een groot woord want er stond ons nog altijd een film van meer dan 3 uur voor de boeg maar ik was hier eigenlijk enorm benieuwd naar. Het verhaal van Stephen King heb ik nog niet gelezen (is bizar genoeg één van de weinige boeken die ik nog ontbreek van de schrijver) maar ik wou toch echt wel eens de film gezien hebben waar menig mens een zekere angst voor clowns aan heeft over gehouden. Gespreid over twee delen zaten we dan gisteren klaar om nog eens lekker goed te griezelen.
Maar jammer genoeg is het echt wel hard te merken dat de film is opgedeeld in twee delen want het eerste stuk is qua niveau een stuk hoger dan zijn vervolg. Dit komt vooral omdat de keuze om de introductie van de verschillende personages in stukken op te delen een keuze is die ik erg kan waarderen. De opbouw duurt hierdoor vrij lang maar het legt in ieder geval een erg sterke basis voor wat er zou komen. De scènes met Pennywise zijn heerlijk om naar te kijken en de speelduur vliegt werkelijk voorbij. Wanneer de kinderen allemaal volwassen zijn geworden wordt het allemaal wat minder (komt voornamelijk door de slechtere acteurs maar daarover straks meer) maar het is vooral het einde dat teleur stelt. Nu had ik wel vaker gehoord dat de climax erg jammerlijk was dus ik kon me er wat op voorbereiden maar dit is inderdaad toch niet hoe ik het had willen zien eindigen. En dat ligt vooral aan het feit dat Pennywise de laatste 15 minuten gewoon niet aan bod komt, althans toch niet in zijn clown vorm en die was een stuk angstaanjagender dan deze uit de kluiten gewassen achtpoter. Blijft eeuwig zonde en ik hoop dan ook dat King dit in zijn verhaal beter heeft uitgewerkt want It is een boek met over de 1000 pagina's dus het is te hopen dat die moeite om alles te lezen allemaal niet voor niets is geweest. Soit, het gaat hier niet over het schrijven King maar het regisseren van Tommy Lee Wallace dus terug over naar de film.
Misschien hebben mensen die al eens eerder een recensie van mij hebben gelezen dit al meer gehoord maar ik heb dus een hekel aan kinderen in een film. Hekel is misschien nogal hard uitgedrukt want het valt me de laatste tijd meer en meer op dat er wel degelijk goede uitzonderingen bestaan maar over het algemeen is het vaak tenenkrommend. Het deed me dan ook deugd dat It de uitzondering(en) bevat die zich aan de 2e categorie mogen toevoegen want iedereen speelt hier erg sterk. Erg leuk om Seth Green te zien verschijnen als 16-jarige want 7 jaar later zou hij de show stelen als Oz in Buffy the Vampire Slayer. Ook Jonathan Brandis was erg geslaagd als de jonge Bill, toch jammer dat hij op 27-jarige leeftijd zelfmoord heeft gepleegd want hier hadden we volgens meer van kunnen horen. Maar sowieso is eigenlijk heel de jonge cast voortreffelijk gecast. Het is dan ook erg vreemd wanneer blijkt dat hun oudere tegenhangers helemaal niet zo goed uit de verf komen en zelfs ronduit slecht zijn zoals Harry Anderson die de volwassen Richie vertolkt. Wel leuk om de (ook jammerlijk genoeg overleden) John Ritter te zien als de volwassen Ben maar er is vooral één man die er qua performance met kop en schouders bovenuit steekt. Je moet niet raden wie dat is want het lijkt me overduidelijk dat deze eer voor Tim Curry is weggelegd want wat voor een geniale rol zet die hier neer! Heerlijk angstaanjagend als Pennywise en zorgt op zijn eentje voor de beklemmende sfeer die de film in het eerste deel heeft.
Het eerste deel is enorm sterk, het tweede deel heeft nog zijn charme maar uiteindelijk wordt It genekt door het einde. Blijft toch een vreemde zet om de confrontatie met de clown te laten evolueren naar een gevecht met een grote spin maar gedane zaken nemen natuurlijk geen keer. Misschien eens tijd voor een remake met natuurlijk nog altijd de geniale Tim Curry als Pennywise maar dan met een ander einde?
roeman
Hallo Metalfist, denk, gezien het einde, dat je toch het boek maar eens moet oppakken.
Daar komt Pennywise als Spin veel beter aan bod en is het ook enorm spannend, zeg maar nagelbijtend spannend hoe het met de kinderen cq volwassenen gaat aflopen.
Het einde in de film is werkelijk bagger en doet aan het verhaal het boek en King geen recht. Wat inderdaad jammer is want zo krijg jij een verkeerd beeld van het boek en de bedoeling van King t.a.v. Pennywise en hoe de kinderen cq volwassenen daar tegenaan kijken en hoe ze hem bevechten.
Dus ik zou zeggen op naar Bol.com of de bieb en lezen maar.

domkey
Idd, het einde is gewoon bagger, zoals in ''The Stand''.
Loepsaal
Lol, de hele rit uitgezeten en dan teleurgesteld in het einde.
We nemen onszelf graag te serieus.
VincentL
Een clown is nog nooit zo eng geweest!
Dat hoop je tenminste. De hele film wordt en prachtig naar de climax toegewerkt en die valt dan toch wel tegen. Ik geef toe: Het is moeilijk om echt een goede horror te maken (zowel in een boek als in een film) al had Stephen hier iets beters moeten verzinnen.
Maar ja, gewoon kijken! Je 3 uur worden goed gevuld hoor
3.5
Eraser2
Stephen King heeft het boek geschreven. Ik denk dat de regisseur en scriptschrijvers van deze film iets beters hadden moeten verzinnen.
Beertje45
mijn mening strookt met het merendeel van jullie. De film is heel sterk zolang het over de jongere personages gaat, maar wordt matig als de volwassenen IT gaan bestrijden. Het einde was inderdaad een weinig origineel creatuur. Heb in een ver verleden boeken van King gelezen, maar dit boek is me onbekend.
Jason82
Alleen vanwege het mindere einde 4,5 ster, anders was het zeker een 5 waard geweest. Wie de boeken van Stephen King kent, weet dat hij altijd een bepaalde sfeer probeert te creëeren. Dat is in het boek IT geweldig gelukt. Komt dat dan in deze film terug? Mijn mening is dat het zeker zo is. De omgeving en het dorp zijn perfect, Pennywise wordt fantastisch neergezet door Tim Curry (humor ook!) en de kinderen acteren naar behoren. De film kon me niet lang genoeg duren toen ik het voor het eerst keek. Eeuwig zonde dat het budget blijkbaar niet toereikend was om de puntjes op de i te zetten.
job123
Ik heb me prima vermaakt bij deze film, alleen het einde was erg teleurstellend.
De opbouw was erg goed, je kon de sfeer gewoon ruiken. Alleen dat einde zorgt er voor dat het toch een mindere film is in mijn opzicht
Franza
ik vond het een een vermakelijke film met wel een leuk sfeertje
Dit is wel een klassieker, iedereen kent IT
Maar ik heb veel betere gezien
Tommy De Vito
IT
Mysterieuze, bij vlagen enge, maar vooral boeiende film. De film kent een aantal onvergetelijke scenes, denk aan als de Clown in de put zit en Georgie zover weet te krijgen, dat hij zijn hand in de put steekt.. De verhalen uit het verleden, toen de volwassenen nog jong waren, wist mij meer te boeien dan het verhaal van 30 jaar later.
Was erg benieuwd naar de climax en wat al eerder wordt aangegeven is die teleurstellend, maar dat mag de pret niet drukken! IT blijft een ware horror-klassieker! 3,5
FunkStarr
- 1922 berichten
Klassieker, met een waardeloos einde. Dat kost hem toch wel een hele ster. Momenteel loopt er in Engeland een clown rond in het plaatsje Northampton die de mensen de stuipen op het lijf jaagt, en hij wordt de "It" clown genoemd. Engelse humor, je moet er van houden.
Ebenezer Scrooge
Enge maar ook grappige Stephen King-verfilming over zeven buitenbeentjes die de strijd aanbinden met een boosaardige clown. Een roodharige jongen , een dikke jongen, een joodse jongen, een zwarte jongen, een astmatische hypochonder, een stotteraar & een meisje...
Beep beep Richie! They all float, and when you're down here with us you'll float too...
Film is uitermate geschikt voor coulrofoben
PascaL
Iedereen die jankt over het einde, moet het boek (of de wikipedia pagina) doorlezen.. heel veel dingen worden dan duidelijk.. zelfs het einde
. It was een miniserie uitgezonden op tv.. Dit was een soort trend begin jaren 90.. Er zijn allemaal crappy versies gemaakt van topboeken. The Tommyknockers, The Stand, Pet Cemetary (weliswaar een tvfilm), The Langoliers en IT
It is de meest slechte verfilming van deze vijf
Als je het boek opnieuw onder handen neemt en vertaald naar het scherm, dan zul je een compleet andere film te zien krijgen. Naar mijn weten zijn ze al meer dan 2 jaar hun kop hierover aan het buigen bij Warner Bros.
Meerdere scriptschrijvers hebben hun versie al ingediend op de eis van Warner Bros. Een tweedelige bioscoopvertelling van het verhaal. Voor de rest staat de remake nog in kinderschoenen aangezien deze film staat met een goed script. En dat is er simpelweg nog niet. Het boek bijvoorbeeld werkt met enorm veel achtergrondverhalen over het ontstaan van IT, geschiedenis van de rampen in Derry. Er is zelfs een hoofdstuk waar de lezer door de ogen van IT naar Derry kijkt.
De miniserie is vreselijk slecht verfilmd maar door jeugdsentiment blijft het toch iets hebben. Als er een remake wordt gemaakt zoals het boek zou moeten worden verfilmd, dan gaan heel veel mensen huilen.
In het boek komt IT slechts een aantal keer naar voren als de clown Pennywise.. Hij komt voornamelijk tevoorschijn als iets waar een slachtoffers het meest bang voor is. (Jaws, bloedzuigers, frankstein, melaatsen, weerwolven etc etc etc) Wat wel veel terugkomt zijn de kleuren die bij de clowns pak horen.(oranje en zilver). Als de remake trouw aan het boek blijft. Dan weet ik dat er gegarandeerd wordt geklaagd dat er te weinig clown in zit.. hierdoor zal iemand die het boek nooit heeft gelezen steeds uitkomen met de mening; "Clown was top, maar het einde met die spin was slecht" .
Ik denk dat ze in de 90's puur voor die clown hebben gekozen omdat dat de cheapest way out was.. De hele film is een samenraapsel van goedkope effecten. Bijvoorbeeld: Als John Ritter in de taxi zit.. en de ballon voor hem oppopt. Hij draait met zijn hand, die uit beeld is, de ballon zelf x). maar ook andere dingen.. Regen simuleren door een sproeier, claymation, ballonnen aan touwtjes.. Hoe ouder de film wordt hoe meer zichtbaar dit wordt.. Ik zeg wel eens.. de beste manier om een beetje de mysterie en horror te behouden van deze film is gewoon die oude VHS tapes erweer bij te pakken. In deze kwaliteit worden deze effecten nog het meest gecamoufleerd.
Afgelopen zomer was er de serie Under the Dome.. Ik ben van mening dat dit één van de meest simplistische King boeken tot nu toe is qua karatersontwikkeling en verhaal.
Als zo'n verhaal een serie kan krijgen.. Dat zou IT dat helemaal kunnen. Je zou 3 seizoenen kunnen vullen en iedere aflevering eng maken. Met een beetje wil zou het zelfs in 1 seizoen kunnen.. maar ook dan zal er veel weggelaten moeten worden.
Ik hoop dat Warner snel iets bekend gaat maken... Andere remakes zijn ook in de maak. Films zoals The Stand en Pet Cemetary
tattoobob
The remaking of IT: Fukunaga all set, and will be worth the wait! | moviepilot.com Het gaat dan eindelijk gebeuren....
alexspyforever
Ik heb het boek niet gelezen en daar zal de lengte wel voor iets tussen zitten. Deze film heb ik in zijn volledigheid zo een 3 maal gezien. Mijn favoriete deel blijft het eerste wanneer ze nog kinderen zijn. Het werkt ook veel beter om als kinderen de stuipen op het lijf worden gejaagd dan als volwassenen van 40+
Ik vond het einde ook niet zo denderend. De constante dreiging van Pennywise en de manier waarop hij zijn slachtoffers bij de neus probeert te nemen, blijven de hoogtepunten. Ongelooflijk dat onder die laag make-up de aimabele Tim Curry schuilgaat.
tattoobob
RuudC
Nou dames en heren, dit is de film waarvoor ik als vijfjarige achter de bank kroop. Doodeng vond ik het en enkele jaren later zat ik vrolijk met vrienden op te scheppen over hoe gaaf ik het allemaal wel niet vond. Ik moet wel even bekennen dat ik It nooit heb afgekeken. Tot gisteren dan. En eigenlijk vond ik het veelbekritiseerde einde nog best meevallen.
Mijn verhouding met horrorfilms is totaal anders dan begin jaren negentig. Het is lang geleden dat ik niet naar een film durfde te kijken en ook It is makkelijk uit te zitten. Zelfs met een speelduur van drie uur. Er zitten behoorlijk wat fraaie horrormomenten in. Het clubje van zeven is leuk om te volgen, maar de complimenten gaan naar Tim Curry, die een fantastische clown Pennywise neerzet. (vroeger altijd gedacht dat hij It heette. Dat zullen vast meer mensen hier hebben.) De pestkoppen voegen zowaar nog iets toe. De horrorliefhebbers moeten soms wat geduld hebben, want Pennywise duikt niet heel vaak op, maar toch is het verhaal meer dan onderhoudend. In tegenstelling tot meer korte series die zijn gebaseerd op verhalen van Stephen King, viel deze (weer) erg in de smaak.
vampyrmaiden
De eerste keer dat ik deze film heb gekeken, en ik moet zeggen dat ik hem best spannend vond, voor een Stephen King film. De enige nadelen vond ik de lengte (pfffffffffff) en tja, het einde.... ik had zelf iets anders gekozen. Iets wat uitgekookt is en gesprekken voert en slim is (wat Pennywise is) lijkt me niet eruit te zien zoals het eruit zag. Maar daar laat ik het bij.
Voor een film van meer dan 20 jaar oud boeide hij me toch, dus toch 3 sterretjes
FillumGek
Vroeger werden in vriendjesboekjes lievelingsfilms als Aladdin en The Lion King geschreven. Ik noteerde vol trots Stephen King's It. Het is een horror die ik op jonge leeftijd zag en die zo'n beetje aan de basis lag voor mijn liefde voor horror, en haat voor clowns. Ik denk dat het inmiddels vijftien jaar geleden is dat ik deze voor het laatst zag, hoog tijd om de dvd weer eens tevoorschijn te toveren.
Er spelen ook nostalgische gevoelens mee, maar It heeft de tand des tijds goed doorstaan. De speelduur is gigantisch, maar toch heb ik niet het gevoel dat er overbodige scenes tussen zitten. De tijd vloog voorbij. De film bestaat uit twee gedeeltes. Zeven tieners worden lastig gevallen door een boosaardige clown. Jaren later, wanneer de kinderen volwassen zijn geworden, duikt hij opnieuw op. Ik vind beide verhaaltjes even genietbaar, vooral omdat alle acteurs het goed doen en er zeker sprake is van chemie tussen de vrienden. Besef nu pas dat een jonge Perkins en Green onderdeel van de cast zijn. Tim Curry steelt uiteraard de show met zijn geschifte personificatie van het kwaad; Pennywise the Clown. In mijn herinnering was Pennywise niet veel te zien, maar nu ik het zo terugzie krijgt hij behoorlijk veel screentijd wat de spanning alleen maar ten goede komt.
Het blijft echter een tv-film waardoor het altijd wat ingetogen blijft. Brute moorden zitten er niet in, en goor wordt het ook niet. Het is vooral de zwartkomische clown die vermaakt, en de trauma's van de zeven vrienden waar dieper op in wordt gegaan. Alleen na al die jaren heb ik nu nog sterker het gevoel dat het complete waanzin is dat zeven succesvolle volwassenen hun familie en carrière vaarwel zeggen om af te rekenen met een jeugdtrauma.
Vroeger vond ik het einde al een fikse domper en dat is zeker niet veranderd. Zowel liefhebbers van de film, als cast en Wallace zelf vonden het einde belachelijk. De geweldige Curry is de demon in de film, waardeloos dat er dan niet met hem wordt afgerekend maar met een erg lelijke, nietszeggende spin. De manier waarop die wordt verslagen ook, cheap. Ik weet niet hoe dit in het boek wordt beschreven want ik vermijd die langdradige, geschreven King-verhalen als de pest. Het doet echter niks af aan de voorgaande uren die gewoon erg vermakelijk zijn.
Wel blijf ik It toch altijd een beetje een kinderhorror vinden. Of dat nou komt omdat ik hem op erg jonge leeftijd heb gezien, dat er kinderen een hoofdrol vertolken of dat de film erg netjes blijft laat ik in het midden.
N811
Glacius
Goed nieuws
Maar ik blijf skeptisch, aangezien het project nog gestart is.
Glacius
Ik zou je toch aanraden om het boek te lezen, in het engels. Geweldig boek!
Smallprint84
Die is inderdaad nice! Ken eigenlijk alleen maar deze die hier staat afgebeeld.
Ed Kroket
Bij de boeken van Stephen King (vind ik) hangt er een bepaalde sfeer die ik erg Stephen King vind. Een soort jeugd romantisch onbezorgd gebeuren. Bij Christine had ik dat ook. En dat dan in combi met vaak bovennatuurlijk enge zaken!
Dat is in deze film en ook in Christine goed gevangen. Vooral in deel 1 zoals meer mensen hier schrijven. Deel twee is echt een ander verhaal. Een slecht verhaal