menu

It (1990)

Alternatieve titel: Stephen King's It

mijn stem
3,35 (2289)
2289 stemmen

Verenigde Staten / Canada
Horror / Mystery
192 minuten / 187 minuten (dvd) (miniserie, 2 delen)

geregisseerd door Tommy Lee Wallace
met Harry Anderson, Dennis Christopher en Richard Thomas

Een plaatsje in Maine werd dertig jaar geleden geteisterd door 'It'. Een groepje kinderen slaagde er destijds in 'It' te verslaan. Nu 'It' terugkeert, opnieuw in de vorm van de clown Pennywise, komen de jeugdvrienden weer bij elkaar om 'It' definitief te vernietigen. Maar 'It' is ditmaal voorbereid.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=iMspVKv56vQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
Blij te horen dat er een remake aankomt.
Vond deze film geen recht doen aan het meesterlijke boek.

avatar van milan90
De serie mocht niet te eng zijn omdat het voor de televisie bedoeld was. Het boek is beter dan de serie omdat de personages meer uitgediept worden. Leuk detail dat er een verwijzing naar Derry, Maine terugkomt in het boek 22-11-1963 van Stephan King als de hoofdpersoon teruggaat naar het jaar 1958.

3,5
bart007bond schreef:
Blij te horen dat er een remake aankomt.
Vond deze film geen recht doen aan het meesterlijke boek.

Sinds wanneer zijn remakes beter dan het origineel? Ik heb het nog niet meegemaakt.

avatar van tattoobob
4,5
MishimaH schreef:
(quote)

Sinds wanneer zijn remakes beter dan het origineel? Ik heb het nog niet meegemaakt.


Muaaaa....er zijn wel een paar voorbeelden te noemen.

3,5
Toch even aan het kijken.
Slecht formaat op tv ook weer.
En o, wat is het een slechte bloedeloze verfilming.

3,5
Ja het is echt weer wachten op de zoveelste overbodige remake. Krijg je weer zo'n bagger vertoning alla Poltergeist.

avatar van GrobbekuikenXL
3,0
Blijft best leuk. Hoop dat de bios versie wat heftiger is. Deze tv film is wel erg braaf en het einde blijft net als in het boek een onzinnige climax.

3,5
Gisteren herzien na minstens 10 jaar denk ik.

Voor een film van ruim 3 uur is hij erg goed, aangezien hij geen moment verveeld. Nou kan het wel lastig zijn voor mensen die het boek hebben gelezen, aangezien die wel extremer is met meer gore en alles. Minder van dit vind ik juist een groot voordeel. Voor mij is It een soort langere versie van Stand By Me + horror. Heerlijk. Wel ben ik heel erg benieuwd naar de remake die volgend jaar uitkomt (die meer gore heeft).

Trouwens, zeggen dat het boek zoveel beter is, is wel ontzettend logisch. Het boek is zo dik dat je er een bochel van krijgt als je hem vasthoudt tijdens het lezen. Erg lastig om dat volledig tot z'n recht te laten komen in een film.

avatar van kleintje 2
2,5
Vond het verhaal ten opzichte van het boek nogal soft in elkaar gezet. Het gaf niet het horror effect dat je bij het boek wel zou verwachten. Ondanks het feit dat het meer het mysterie dan het horror genre bevatte vond ik de manier van filmen wel een van de pluspunten in de film. De setting en de cast waren goed en de clown erg mysterieus.

avatar van GrobbekuikenXL
3,0
Op tv is de vertaling van They Float - Ze drijven ! Moet toch Ze zweven zijn , is dat op de dvd ook zo ? ?

avatar van tattoobob
4,5
GrobbekuikenXL schreef:
Op tv is de vertaling van They Float - Ze drijven ! Moet toch Ze zweven zijn , is dat op de dvd ook zo ? ?


Onder de grond drijven ze....in het riool.

3,5
Moet mijn mening iets bijstellen.
Nu weer in zijn geheel gezien (wel meer dan een uur reclame doorgeklikt, daar word je gek van).
Toch als film zit het aardig in elkaar
Nu met andere insteek gekeken.
Vooral Pennywise is geweldig.
Boek blijft veel beter maar toch is de film beter als in mijn herinnering.
Ga naar 3.5*

avatar van dvdfreak123
2,5
Beetje tegengevallen. Niet zo goed meer als toen ik hem in mijn jeugd zag. Acteerprestaties waren zwak vond ik zowel van de jongere als de oudere cast. Verhaal word soms echt belachelijk vind ik. Voor mij het 1ne echt grote pluspunt is Pennywise die heerlijk vertolkt word door Curry en heerlijke oneliners gebruikt. Spijtig maar niet meer wat ik er mij kon van herinneren. Matige 5/10

keimpeS
Blijft een enge film, die Tim Curry heeft echt een lelijke clownskop
Het einde vind ik dan weer afbreuk doen aan de rest van film, het ziet er dan ook behoorlijk nep uit.
Toch een goede film voor op het einde na & stukje nostalgie toch 3,5 sterren.

avatar van PoisonAngel
4,0
keimpeS schreef:
Blijft een enge film, die Tim Curry heeft echt een lelijke clownskop
Het einde vind ik dan weer afbreuk doen aan de rest van film, het ziet er dan ook behoorlijk nep uit.
Toch een goede film voor op het einde na & stukje nostalgie toch 3,5 sterren.


Het einde was voor mij het gene wat de magie van de film zeg maar teniet deed. De hele film doodsbang voor die clown geweest, heb er nog steeds een trauma van, en dan komt het einde... Bah bah gewoon slecht! Erg jammer als je het mij vraagt, aangezien de rest van de film toch zeer vermakelijk is

keimpeS
PoisonAngel schreef:
(quote)


Het einde was voor mij het gene wat de magie van de film zeg maar teniet deed. De hele film doodsbang voor die clown geweest, heb er nog steeds een trauma van, en dan komt het einde... Bah bah gewoon slecht! Erg jammer als je het mij vraagt, aangezien de rest van de film toch zeer vermakelijk is


Klopt het had gewoon bij de clown moeten blijven...

5,0
dit is een film waarmee ik ben opgegroeit.heb hem wel tig keren gezien .
hij blijft gewoon goed.en zal hem tig keren blijven zien.het enige min puntje is die enorme neppe spin op het eindvandaar 4.5 sterren omdat er ook natuurlijk nog betere films in de wereld zijn.
je kan niet alle films 5 sterren geven.

avatar van Elchapo
4,5
Op 1 na beste king verfilming....4.5 stars.

5,0
één van de beste King's ooit. Deze kijk ik elk jaar wel terug. Het blijft een mooie spannende nostalgische film. Ben heel erg benieuwd naar de nieuwe remake. Maar deze zal altijd mijn favoriet blijven vrees ik

avatar van kleintje 2
2,5
Het viel me tegen dat ze het zo aangepakt hebben. Ik bedoel, ze volgen niet eens de gebeurtenissen in het boek, nou ja sommige kleine dingen dan. Ze hebben het te gemakkelijk gedaan, ze hadden er meer uit kunnen halen dan dat ze hebben gedaan.

Ik heb hem deze middag weer eens opnieuw bekeken voordat de nieuwe It (2017) remake in de bioscoop komt en elke keer heb ik niet eens momenten waarbij ik ook maar een beetje moet schrikken, wat volgens mij soms wel de bedoeling zou moeten zijn. De angst momenten hadden veel en veel beter gekund naar mijn mening (vandaar de 12+ rating). De clown, moet ik eerlijk zeggen, zag er wel goed uit. Tim Curry paste er perfect in.

Het mag wel met een 3,36 zijn beoordeeld, maar dat vind ik te hoog voor wat ik er allemaal in zie. In de remake heb ik meer vertrouwen. De trailer laat de gebeurtenissen in het boek beter zien en clown hopelijk meer naar voren komen.

Voor diegene die het boek niet hebben gelezen zou ik hem aanraden, maar voor diegene die hem wel hebben gelezen, verwacht er dan maar niet veel van.

4,0
Een klassieker die ik vroeger veel te jong heb gezien. Toen vond ik hem echt eng. Pasgeleden herzien, samen met mijn zoon van 12. Hij kreeg keer op keer de slappe lach door die clown... Blijkbaar toch een generatiekloof.

Ik ben zeer benieuwd naar de nieuwe film(s). Waarschijnlijk hoef ik mijn zoon dan niet mee te nemen...

avatar van Ajax&Litmanen1
3,5
Kiss me, fat boy!

It is geen jeugdsentiment voor me, pas 10 jaar geleden voor het eerst gezien en tot een kwartiertje voor het einde was ik onder de indruk van de sfeer, van de freaky Pennywise en van het prima verhaal. Maar dat slot hé, ai ai. Werkelijk alles werd verpest met zoveel onzin dat ook nog eens afschuwelijk lelijk werd weergegeven. Wat een hele dikke voldoende moest zijn eindigde bij mij daardoor op een ruime onvoldoende. Onvergefelijk. Maar nu 10 jaar later zit er een remake van It aan te komen die na de zomer gaat draaien en waar ik echt enorm naar uit kijk. De eerste beelden zijn veelbelovend, Pennywise ziet er oprecht naargeestig uit en de r-rating zal er voor zorgen dat het vast een hele onaangename zit zal worden in de goede zin van het woord. Maar eerst dus maar eens de oude versie opnieuw bekeken.

Nu ik weet hoe het verhaal eindigt, heb ik er rekening mee gehouden en ik moet toegeven dat het dan allemaal veel beter te accepteren valt. Ofja, het slot blijft nog altijd afgrijselijk stom, maar ik kan het een plekje geven doordat de rest van de film die met 3 uur behoorlijk lang duurt gewoon vrij sterk ik. Zeker de eerste anderhalf uur als we de kinderen in hun coming-of-age verhaal volgen vond ik uitermate sterk. Opvallend overtuigend hoe zij acteerden en hoe ze oprecht een hechte groep vormen die met een traumatische gebeurtenis te maken krijgt. Sowieso is de scene met kleine Georgie en de papieren bootje vrij iconisch, maar ook daarna volgen nog sterke momenten.

Het tweede deel met de volwassen groep vind ik wel minder, omdat het geen beste acteurs bleken en omdat het sfeertje uit het eerste deel van het verhaal toch anders werd. Maar heel erg is het niet, want ook nu blijft het spannend met een aantal prima stukken. Maar de angst die de kinderen hadden werd toch beter getoond dan volwassenen die er beter mee om kunnen gaan. Minus het slot valt er weinig op aan te merken.

Waar wel over te klagen valt zijn de special effects, die rondom slecht zijn. Er was weinig budget en dat valt te zien in de stukken waar de effecten nodig waren. Soms ronduit pijnlijk om te zien, maar gelukkig maken sfeer en spanning veel goed. Wat ik wel spijtig vind is dat het allemaal zonder al te veel gruwel wordt vertoond. Als televisiefilm moest er destijds natuurlijk een groot publiek naar kunnen kijken. Tim Currie is bijzonder goed als de iconische Pennywise, maar ook hij lijkt zich af en toe in te moeten houden en zich meer als een clown dan als een psychopaat te gedragen. Ben daarom erg benieuwd naar de nieuwe vertolker van deze rol. Ik ben blij dat ik een herziening heb gedaan, want deze is me goed bevallen en ik kijk hierdoor nog meer uit naar de remake.

3,5* (was 2*)

avatar van Kondoro0614
3,0
Nog maar een paar weken en ik ben van plan om de nieuwe ‘ It (2017) ‘ film te zien in de bioscoop maar dan mag natuurlijk de eerste film niet ontbreken. Deze, door Stephan King geschreven, horror verhaal is leuk maar ik had er zeker wat meer verwacht en dat ook al meer omdat de vroegere ik hier zelfs een 4.0* op gaf. Nu ben ik helaas bij de herziening wel erg negatief over dit hoge cijfer die ook wel echt naar beneden gaat zomenteen en ik denk dat ik iets te veel van deze film heb verwacht dan dat er uiteindelijk naar buiten is gekomen.

It duurt gewoon te lang, laten we dat even voorop stellen en dat vind ik echt een pijnlijk moment. Ik heb het gevoel dat de film daardoor veel saaier is om te volgen en dat merk ik ook rond het einde van de film, het begint allemaal wat trager te worden, Pennywise word wat meer naar de zijkant gedrukt en de film is een beetje doelloos. Ik vind dat het hele verhaal rond de volwassen personages tekort schiet aan de jongere personages en er moet veel uitgehaald worden om de oudere personages echt leuk te laten worden. Daarbij vind ik het verhaal erg leuk maar, de aansluiting met de oudere personages is slecht en word saai overgebracht. Drie uur is te lang, twee uren was beter geweest en mocht je dan alsnog het verhaal willen zoals het nu dus is maak het wat compacter want ik heb echt het gevoel dat ik bijna een uur heb zitten kijken zonder dat er wat spannends is gebeurt en de film nogal dood overkwam. Het einde was leuk maar wel slecht in elkaar gezet, de spin zag er gewoonweg niet uit, klaar!

Wat de film ‘It’ echt gered heeft is Pennywise, hoe geweldig is die clown wel niet! Ik heb me echt vermaakt met het kijken naar Pennywise en ik heb me soms echt rot gelachen om het gedrag van deze personage. Scénes zoals die met Georgie dat is toch geweldig, nostalgisch en precies hoe je Pennywise voor je ziet. Ik heb wel opgemerkt dat Pennywise nog mist in mijn ‘Old Skool Horror Funko Pop’ (missen helaas nog wel een paar meer) collectie die ik hier thuis heb staan, binnenkort maar even bestellen.

Het verhaal van It is leuk. We volgen een groep kids die zich later de ‘Lucky Seven’ noemen en het is een normaal vriendengroepje. Ze worden gepest door de ‘grote en stoere’ jongens en ze hebben zo allemaal hun wil om de natuur te verkennen en ook zo hun jongensgedrag naar boven te laten komen. Op een dag maakt Bill een bootje voor zijn broertje Georgie, Bill was als het goed is op dat moment ziek en zijn broertje moest wat te doen hebben. Georgie gaat snel naar buiten om met zijn bootje te spelen in de enorme plensbui tot dat zijn bootje in de put gaat waar we Pennywise zien. Georgie word meegenomen door Pennywise en Bill raakt zijn broertje kwijt. Vanaf nu werd de vriendengroep ook geplaagd met Pennywise die de leven van de kids in zijn greep had. Toen de groep kinderen Pennywise hadden uitgeschakeld met een simpel steentje tegen zijn hoofd aan denken ze voor goed van hem af te zijn tot op dag Pennywise terugkeert maar nu bij de oudere versies. Ze zetten alles op alles om Pennywise te stoppen en ook weer met een steen kunnen ze hem doden..

Ik ben normaal niet echt fan van films waar kinderen in de hoofdrol staan. Toch weet ‘It’ mij wel te vermaken met kinderen in de hoofdrol en ik moet zeggen dat ik dat verhaal zelfs beter uitgevoerd vond dan de ouderen. Ik vind ‘It’ helaas toch een mindere film maar dat houd mij er niet van weg dat ik niet de nieuwere ‘ It (2017) ‘ film ga zien want die staat wel echt op de planning en ik heb er donders veel zin in! Maar goed, deze oude versie is nergens spannend of eng en het blijft gewoon leuk omdat je toch wel wat nostalgische momenten mee krijgt en Pennywise is gewoon een super leuke personage. Daar mag ook niet over gelogen worden.

3.0*

avatar van Alathir
2,0
Over het algemeen ben ik het wel eens met Kondoro. De film duurt veel te lang en zeker het tweede gedeelte is erg zwak. Pennywise komt er uiteindelijk ook gewoon veel te weinig in voor. Bovendien is die clown helemaal niet eng. Het komt allemaal nogal kinderlijk over en is misschien leuk voor 8-jarigen maar niet voor een volwassene. Of je kan heel slecht tegen horror want It is totaal niet spannend noch eng. Het eerste deel begon veelbelovend en zou ik een 3.5* geven maar het tweede deel is werkelijk 1-1.5* waard.

Ook het acteerwerk is erg matig. Dat van de kinderen vond ik nog beter als die van de volwassenen. Enkel Beverly Marsh en misschien Ben zijn een verbetering. Richie's oudere versie vond ik een heel irritante kerel. De film kent een aantal leuke practical effects, maar die spin op het einde trok op niets. Ook steeds dat geknuffel alsof ze nog 10 jaar waren, ging er echt wel over na een tijdje. En dan heb je zo van die random momenten waarop Eddie zegt dat hij nog maagd is omdat hij nooit van iemand gehouden heeft, buiten van zijn vrienden. Djeezes, man. Verman je wat! Enge settings kent de film ook meestal niet. Het zijn meestal gezellige goed ingerichte rustieke plaatsen zoals een hotel of de lokale bibliotheek waar Pennywise in te zien is. Dan verlies je al meteen een heel stuk van de sfeer die de omgeving kan opwekken. Een bibliotheek is wat mij betreft niet spannend, ook al staan er misschien duizenden spannende boeken in. Nee, gewoon nee.

avatar van rep_robert
4,0
Nu ook in het mooie 4:3 aspect ratio op de tv te bewonderen.

avatar van Mariohelmes
Ik ga de remake kijken omdat ik in 1990 geboren ben en deze film kwa mijn gevoel meer kwa thriller is en niet horror. Ik ontdek geen enkel stukje eng of schikkken...

avatar van Tup&Joep
3,0
Na ruim 20 jaar opnieuw gezien. Toen werd ik nadien geplaagd door nachtmerries. Nu was het eerder lachwekkend. Die special effects waren niet om aan te zien.
Als fan van het werk van Stephen King vind ik deze verfilming ondermaats. De jeugd speelt nog redelijk, maar daarna gaat het bergafwaarts. En het einde was helemaal belachelijk!

avatar van FunkStarr
3,5
Tup&Joep schreef:
Na ruim 20 jaar opnieuw gezien. Toen werd ik nadien geplaagd door nachtmerries. Nu was het eerder lachwekkend. Die special effects waren niet om aan te zien.
Als fan van het werk van Stephen King vind ik deze verfilming ondermaats. De jeugd speelt nog redelijk, maar daarna gaat het bergafwaarts. En het einde was helemaal belachelijk!


Voor mij geld bijna hetzelfde, ipv 20 ongeveer 25 jaar geleden, als jochie van een jaar of 8 gezien (niet goed). Je kunt je wel voorstellen dat ik een lichtelijk trauma eraan heb overgehouden . Gister weereens herzien, en de cult status is natuurlijk terecht, maar het had zo veel beter kunnen zijn nog. Special effects vond ik juist wel oke, maar ik stoorde me meer aan wat nutteloze scenes en acteerwerk en gedoe van veel acteurs, en op het einde wordt je gewoon zwaar teleurgesteld. Als de nutteloze scenes er tussenuit gehaald worden en het einde anders was had mijn beoordeling veel hoger geweest. Nu leunt het vooral op herinneringen uit de jeugd en de cult status. Ik ben trouwens wel redelijk benieuwd naar de remake, al zal die waarschijnlijk teleur gaan stellen. 3,5*

avatar van mikey
2,5
Och och wat lelijk die j90. En dat vreselijke acteerwerk van die knuffelende volwassenen. Deze film is niet om aan te zien!

avatar van Onderhond
0,5
mikey schreef:
Och och wat lelijk die j90.

Hou je maar vast, eens die jaren '80 revival voorbij komen de jaren '90 eraan. De eerste stappen in die richting worden langzaamaan gezet

Gast
geplaatst: vandaag om 03:23 uur

geplaatst: vandaag om 03:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.