Genre: Thriller / Mystery
Geregisseerd door: Brian De Palma
Met onder meer: Craig Wasson, Melanie Griffith en Gregg Henry
Releasedatum: 24 januari 1985
Plot Body Double
"You can't believe everything you see."
Jake Scully verliest vrijwel gelijktijdig zijn werk als acteur, zijn vriendin en het dak boven zijn hoofd. Het toeval wil echter dat een vriend een paar maanden naar het buitenland moet, waardoor Jake tijdelijk in zijn luxe appartement kan doorbrengen. Via een telescoop kan hij elke avond een striptease zien van de overbuurvrouw Gloria Revelle. Op een dag is hij getuige van een gevecht op leven en dood tussen Gloria en een inbreker.
Jake Scully
Kimberly Hess
Corso
Video Salesman
goongumpa
onlangs een map gevonden waarin m'n pa filmrecensies uit de jaren '80 bijhield. toevallig stonden er ook 2 stukjes over deze film in, een uit de haagse post en een uit de weekend van 1985.
Zandadder
Bedankt voor het posten. Leuk dit.
Leuk stuk, heldere analyse. Vooral dat Hollywood onder invloed van de Nouvelle Vague andemans stijlen is gaan nadoen, met als ultiem gevolg de oneindige stroom fantasieloze remakes en sequels die we nu over ons heen krijgen. We hadden het toen al moeten zien aankomen....
Opvallend dat hij gewoon driekwart van het verhaal weggeeft. Zou hier op MM al lang tussen spoiler tags geplaatst zijn.
goongumpa
vond het ook wel veelzeggend dat de 2de recensie (rechtsboven bij de 2de afbeelding) dan weer enorm lovend is en de film de hoogste beoordeling geeft.
chevy93
De Palm heb ik als regisseur vrij hoog zitten. Niet dat zijn films mijn film top 100 kleur geven (waarschijnlijk zal alleen The Untouchables die halen), maar vooral omdat zijn films altijd wat meer toevoegen dan de doorsnee film. Nadat ik eind juli het tegenvallende Casualties of War keek, was ik een beetje huiverig voor deze. Maar waarom eigenlijk? Body Double is een klein meesterwerkje. Dat het een hommage aan Hitchcock is moge duidelijk zijn, maar ook de bij vlagen naar The Thing neigende score was zeer welkom. Sowieso is de 80s-sfeer die deze film met zich draagt om van te smullen. Het droom/realiteit-element is uiteraard het klapstuk van de film. Nog altijd ben ik er niet echt uit. Een ogenschijnlijk eenvoudige twist (hoewel ik zelf eerder op het schizofreen/MPS-spoor zat, blijkt één van zijn beste zetten. Ik kan niet anders zeggen dan dat De Palma eens te meer bewezen heeft een zeer goed regisseur te zijn.
Tom de Haas
Thanks a lot
die De Palma is echt zowat m'n favoriete regisseur geworden ondertussen.
yeyo
Body Double vind ik ongetwijfeld zijn beste werk, maar ook Blow Out, Carrie, Sisters en Scarface zijn geniaal.
mikey
Inderdaad: Blow out, Carrie, Sisters en Body Double maar ipv Scarface kies ik voor The Fury op 5
Tom de Haas
hannes64
- 1926 berichten
wat een rommel
Je bedoelt, wat er je eigen top 10 staat?
Van de week weer `s even gezien, en ook al komt ie uit `84....blijft een goeie suspense.
Movie-Addicted
Niet echt onder de indruk, slecht acteerwerk. Met name de gewelddadige scene's. Scarface en the Untouchables waren gewoon toppers van De Palma. Daar blijft het ook bij (vind ik)
Noir
Blijft een van mijn lievelingsfilms. Melanie Griffith, Frankie goes to Hollywood, (spinning)-camerawerk en bijzondere locaties maken deze film mijns inziens een feest om naar te kijken.
Simon Smith (crew films)
Én het sleazy sfeertje én de geweldige moordscène!
Met een films als Rear Window die bij mij de topscore krijgt is het zeker leuk om deze film te zien, maar anderzijds tegelijk een minpunt omdat het toch niet beter wordt dan het origineel. Deze film eert/covert de Hitchcockfilms met vooral Vertigo en Rear Window voorop, maar de sfeer wordt vooral bepaald door de muziek en het naakt in de film. Naakt, want niet alle scènes zijn even erotisch.
Ik hou niet zo van dat 80's sfeertje in films, het heeft meestal wat 'fout' en gedateerd. Wat ik minder heb met andere decennia. Relax heeft pakken meer sfeer op plaat dan wat hier in de film gebracht wordt. Zulke scènes halen de film onderuit.
Maar de film heeft wel goede kanten. Met Jake in de tunnel krijg je weer de sfeer van Vertigo en het gluren van Jake (om het zo maar te zeggen) bouw wel wat sfeer op. Niet voldoende om Rear Window te vergelijken, maar het is wel het enige moment dat de muziek wel helpt. 't Zal wel aan mij liggen, maar de erotische sfeer die toch wat bedoeld is, komt meestal over als een foute softpornofilm en kan weinig boeien. Pas naar het einde toe - ook al heb je dit plot snel door - wordt de spanning meer opgebouwd en komt het nog goed. Om weer verpest te worden door die onnodige slotscène.
Over het acteerwerk kan ik moeilijk oordelen, veel hoogstaand acteerwerk is er niet te bespeuren. Craig Wasson past met z'n fout overkomen wel wat in deze film. Het verwondert me niet dat hij verder een onbekende acteur is. Brian De Palma maakt een cultfilm en wil gewoon z'n liefde voor Hitchock tonen. Je merkt de stijl van de oude meester er wel in, dus hij slaagt er deels in. Al geniet ik meer van z'n regiewerk in films als The Untouchables en Carlito's Way dan hier.
Fortune
Body Double is referenced repeatedly throughout the Bret Easton Ellis novel American Psycho, as the favorite film of the protagonist and narrator, businessman and serial killer Patrick Bateman, who is drawn to the film's lurid violence and sexuality. He mentions that he has seen the film 37 times, and rents the tape of it from a video store several times in the story. He also occasionally repeats his preferred moments (the most violent scenes) from the film to the reader or to other characters, especially "the power drill scene" (he has apparently masturbated to this scene several times).
Liefdesbetuiging.
Dat regisseur Brian De Palma een groot Hitchcock-fan is moge duidelijk zijn. Dit is niets minder dan een openlijke en dik aangezette liefdesbetuiging aan de meester en zijn werken als Rear Window en Vertigo. Zo sterk als die werkjes wordt het allemaal niet en een oplettende kijker kan de synopsis al snel voorspellen, maar deze sfeervolle thriller weet desondanks prima te vermaken. Hoogtepunt is een videoclip met Frankie Goes to Hollywood, die plotseling in de film voorbijkomt.
Zeer goed.
Astrix Eureka
prima film. Leuke wendingen en wat een briljant huis waarin de hoofdpersoon verblijft!
mayhemblik
Je bedoelt, wat er je eigen top 10 staat?
Dit geld toch niet voor zijn nr 1 hoop ik?
Laurel en Hardy staan helemaal alleen aan de top!!
Ramon K
Toch maar opgehoogd! Kwartje viel eindelijk...
Leland Palmer
En eindelijk weer eens herzien. 'Body Double' ís en blijft Brian De Palma's beste werk (voor mij). Vond deze film jaren geleden al geweldig (als ''beginnend'' filmliefhebber) en ik vind 'm nog steeds schitterend! Heb weer ontzettend zitten genieten! De sfeer, de muziek, het camerawerk, de fraaie locaties, de onderhuidse spanning, de vele memorabele scénes.. prachtig. L.A., Hollywood, het huis, Gloria, de telescoop, de ''indiaan'', de achtervolging, het winkelcentrum, de erotiek, de humor (!), de tunnel, het strand, ''Relax'', de boor, etc.. het zal me allemaal bijblijven. Eén van m'n favoriete films.
GuyB
Geinig filmpje.
De film zal me zeker lang bijblijven vanwege de bloedmooie vrouw, de prachtige locaties (een film in L.A. en meerbepaald rondom Hollywood heeft bij mij kilometers voorsprong op andere locaties, het hééft gewoon iets vind ik.
), die toch wel rare ontknoping van de achtervolging (een zéér mooie erotische scène) zal me ook wel nog even bijblijven en de af te likken 80's sfeer staan allemaal op m'n lijf geschreven. Het mag dan nog van het begin al voorspelbaar zijn...
Ik had deze een paar jaartjes eerder moeten zien, op m'n 14e ofzo en het was waarschijnlijk één van mijn lievelingsfilms.
Paalhaas
Verbazingwekkend, al die hoge scores. Zelden een film gezien met zulke lachwekkende en ongeloofwaardige scènes: de drilboormoord dingt mee naar de prijs voor meest debiele thrillerscène ooit. Of neem de begraafscène op het eind met Griffith die haar kop omhoog steekt.
Hooguit thematisch nog enigszins de moeite waard. De eindscène was wat mij betreft de leukste, en niet zozeer vanwege de vrouwelijke lichaamsdelen. De muziek in deze film prijzen, wat ik hier toch een paar keer lees, gaat mijn petje trouwens echt te boven.
goongumpa
Je kan er als een zuivere thriller naar kijken, maar het is eerder een hypervisuele (bijna ALLES in point-of view) deconstructie van / pastiche op de beeldcultuur van thrillers, softporno en andere pulp (meer algemeen: op de macht van de filmmaker). Expres nogal cheesy en inderdaad verre van geloofwaardig - DePalma speelt heel erg met de suspension of disbelief, en maakt de kijker daar ook bewust van. Hij goochelt, speelt spelletjes.
Kijk naar de eerste scenes: eerst film-in-film (set vampierenfilm), dan denk je dat je in het universum van deze film bent, maar blijkt het ook een filmset op wieltjes te zijn. Pas dán kom je in de 'werkelijkheid' van deze film. En die heeft met het voorgaande al een heel andere betekenis gekregen. DePalma wil je er van bewust maken: je bent een film aan het kijken. Kijk - maar geloof niet meteen alles wat je ziet.
Misschien had je meer aan de film gehad als je hem vanuit die invalshoek benaderd had?
Maar ja, ik snap de mensen die dit absoluut niet waarderen ook weer wel. Een vriend met wie ik heel vaak overeenkom als het over films gaat, heeft een hekel aan DePalma.
mikey
Die driller killer moord is trouwens een van de betere fallus symbolen ooit.
Trouwens dat nummer van FGtH relax. Is dat eigenlijk film in film in film (3x)? Briljante scene trouwens.
goongumpa
Inderdaad heerlijke scène. Sleazyness tot in het extreme.
"I like to watch".
Wel grappig (en veelzeggend) dat je de porno-filmcrew even in de spiegel kunt zien staan.
mikey
Dat refereert naar het amateurisme in het genre denk ik. Maar ook weer naar 'film-camera' en het voyeurisme zelf... (zoals die van de kijker)
Wat zal hij bedoeld kunnen hebben?
Ja, wat jij zegt
. Ook nog even de kijker extra bewust maken: het is een film.
Misschien zelfs - ik denk luidop: "de film waarvoor jij een kaartje gekocht hebt (genre: 'erotische thriller'), is op zich niet zó verschillend van die porno."
mikey
Palma parodieert vaker trash zoals de onbehoorlijke slasher, in Blow Out. Soms denk ik dat het ook een soort van macho gedrag is. Zoals 'Wat Carpenter (of anderen) kan, kan ik veel beter!' Zoals de beginscene van Blow Out. Is die scene inderdaad het toppunt. En is de Palma misschien ook wel de meest virtuoze regisseur na Hitch. Edit: okay Spielberg misschien ook
Mischa
Keer op keer blijf ik nwe dingen zien in deze film; mis-en-scene, cameravoering, muziek, art direction enz. Dit keer echter (wederom) verbluft door casting: zelden een acteur zo goed op zijn plek in een film als Craig Wasson! Echt fantastisch gespeeld, deze noffel van een 'sardine'

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen