Prometheus (2012)
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Fifield
Millburn
Chance
Ravel
Ik denk dat Prometheus geen kracht verliest, zou hij helemaal in 2D zijn geschoten.
Dit was trouwens na Avatar mijn tweede 3D film, dus ik kan er nog steeds niet een goed oordeel over vellen. Het enige dat mij opviel is dat je nog steeds koulissenwerking ervaart, zodat je eigenlijk naar 5 opeenvolgende lagen zit te kijken (plus ondertiteling die niet mee werkt). Maar ik hoop dat de Imax vertoning mijn huidige mening zal veranderen.
Ben benieuwd of IMAX je mening veranderd. Voor mij persoonlijk denk ik dat 3D toch wel voor een halfje extra zorgt. Maar ik schijn een van de weinigen te zijn, die wel enthousiast is over de techniek. Al wordt die helaas vaak slecht toegepast.
fooraap
Omdat hij sterft in de overlevingsmodule van de Prometheus doordat er een Alien uit hem kruipt (einde film Prometheus).
fooraap
Na wat gegoogle is het me duidelijk: Prometheus en Alien spelen zich niet af op dezelfde planeet. De derelict uit Alien is niet het gecrashte schip uit Prometheus. De space jockey uit Alien is niet dezelfde als die uit Prometheus. Volgens mij is Prometheus een soort van prequel op de prequel van de originele Alien.
SnakeDoc
Heerlijk dat gediscussieer en al die vragen.
Zo snel mogelijk op Blu-Ray aanschaffen en herzien.
Chr.s
Half geslaagde film.
Ik heb me vermaakt en achter het idee zit voldoende potentie. Scott slaagt er echter niet echt in deze potentie volledig te benutten. Het was allemaal niet echt verfrissend/origineel genoeg om echt indruk te maken. Daarnaast helpen missers als die xenomorph-achtige creatie op het eind ook niet mee. Te flauw.
Wel met afstand de film die het best gebruikt maakt van 3D die ik tot nu toe gezien heb.
Lewis-06
ik snap niet waarom de film zo kort heeft geduurd, kon makkelijk meer uitgehaald worden als ie er nog 40 min bij had geplakt.
joffrey19
Leuke visuele film met een vliegende start en een fantastisch basis als verhaal.
Jammer dat er dan totaal hersenloze stukken in de film zitten, diehet effect wel behoorlijk verpesten. Met name de crew van t schip was zwaar ongeloofwaardig.
Cinema072
Gister gekeken in 3D en ik moet zeggen dat ik het erg vet vond!
Hier en daar vind ik het erg onduidelijk waardoor ik nog steeds met een aantal vragen zit.
Super gemaakt! Super Verhaal!
De film heeft een open einde waardoor ik mij avraag of er een vervolg op deze deel gaat komen?
AC1
Dat is het plan maar geldschieters zullen eerst naar de box-office kijken.
Rotten tomatoes: 80% gebaseerd op voorlopig 40 reviews. Zal wel eindigen op +/- 70% (Nog steeds een goede score als je weet dat Alien en Blade Runner 90% films zijn). Alvast één top reviewer (er zijn nog maar 2 reviews van top reviewers geteld) geeft de film een onvoldoende.
SaintOfKillers
Ik ben ook wel bereid om bepaalde gebreken aan het verhaal door de vingers te zien als het een visueel spektakel is, maar in dit geval waren die gebreken toch echt te groot en te dominant aanwezig.
De nogal geforceerde xenomorph-cameo in de slotscene
Ook weet ik dat de aliens uit de gelijknamige films vrij snel groeien, maar dat inktvisje dat uit Shaw kwam, werd op heel korte tijd wel heel erg groot. En die alien die uit de engineer kwam, was ook best een groot exemplaar.
Het plotse opduiken van Weyland wat uiteindelijk niets toevoegt aan de film
Shaw die tussendoor even zwanger is, "bevalt", waarna iedereen doet alsof dat een alledaagse trivialiteit is.
Die zogezegde zwangerschap 5 minuten eerder laten vooraf gaan door Shaw die even geheel ongevraagd komt vertellen dat ze geen kinderen kan krijgen.... oh oh oh, wat zou er nu toch gaan gebeuren?
Die Vickers die koppig rechtdoor blijft rennen van het neerstortende schip. Als ze gewoon even opzij gaat, is er geen probleem. Trouwens ook zo'n geheel nutteloos personage.
De dude die de weg kwijt is, is degene die het hele ding net in kaart heeft gebracht.
zombie
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is gewoon té veel.
Damn...je legt de vinger precies op de zere plek.
Ik heb me dar bij de eerste kijkbeurt nauwelijks druk om gemaakt, ben benieuwd of het bij herziening wel opspeelt, want ik kan die lijst ook nog wel aanvullen met:
Dat het team elkaar niet eens kent, is absurd, normaal gesproken gaat er maanden training vooraf aan zo'n missie.
Dat ze als ze net wakker zijn, direct aan de vodka gaan, lijkt me niet dat je drank mee gaat sturen op zo'n missie
Verder kwamen de personages allemaal niet erg wetenschappelijk over, een aantal leken zo te zijn weggelopen uit Nazis at the Center of the Earth (2012) (Wat ik overigens een zeer vermakelijke film vond.)
Inderdaad een aantal erg zwakke punten, die je niet van Scott verwacht had (Hoewel hij natuurlijk wel Kingdom of Heaven en Black Hawk Dawn op zijn naam heeft staan. Maar efin, ik keek deze film ook niet voor de personages, maar voor de spanning en het visuele spektakel. En met name dat laatste is op veel vlakken onovertroffen. En misschien moet men het ook wat meer benaderen als popcornfilm, dan als een nieuwe 2001 of Blade Runner, want dat is het in de verste verte niet.
SaintOfKillers
Het zijn allemaal maar kleine irritaties, maar als je genoeg druppels hebt, dan loopt de emmer uiteindelijk wel eens over. Dit geforceerd en ronduit lui schrijfwerk vind ik eigenlijk typisch Lindelof, die kan z'n eigen ambities nooit waarmaken.
Bij films weegt voor mij de inhoud altijd meer door dan de look, dus ik kan het zelf maar moeilijk negeren, zeker aangezien de film ook serieuze inhoudelijke ambities heeft. Het zou me minder storen indien ze gewoon voluit voor "dom" entertainment gingen.
Een beetje onbegrijpelijk is het idd wel. Verder weet ik niet of je moet stellen dat de film serieuze inhoudelijke ambities heeft. Dat had geen enkele film uit de reeks en wat er aan gedachte in zit, wordt erg plat gebracht. Nergens blijkt uit de film dat ze het ambitieniveau van 2001 of Blade Runner hebben gehaad (hoe jammer dat ook is). Ik denk dat fans er te veel van wensten cq verwachtten.
Het is gewoon een prima 5e in de reeks. Ik blijf de Alien reeks waarderen doordat het zich contact vernieuwd en niet gewoon hetzelfde kunstje herhaald, zoals bij de meeste blockbusterreeksen het geval is.
zombie
Ik ben trouwens wel blij dat ik na die trailer countdown radiostilte in acht heb genomen wat betreft de media campagne. Die laatste trailer is niet echt representatief voor de film. Ook een vreemde keuze om de scene met het neerstortende schip al vol in beeld te brengen.
Ik weet niet wat de laatste is, maar ik heb deze net gekeken en vind het toch wel aardig weergeven wat je krijgt. Ben wel dolblij dat ik 'm nog niet gezien had. Alle key visuals worden al weggegeven....
predator 2
Als ik het over de film Alien heb, dan gaat het alleen over de eerste 2 delen.
De andere delen waren in mijn ogen slecht en hadden gewoon bijna niks te bieden.
melonyellowww
Wat een gemiste kans. Visueel op een bijna ongeëvenaard niveau, met een prachtig eerste uur, maar het niveau zakt veel te hard weg in in het tweede deel. De opsomming van SaintOfKillers een paar posts terug bevat een hoop punten die ook mij enorm stoorden. Had Scott maar een beter script gekregen om mee te werken...
Wel nog een 3.5, simpelweg omdat het eerste uur van enorme kwaliteit is. En als je Avatar als benchmark gebruikt vind ik deze film qua geheel beter geslaagd.
silverspawn
De volgende momenten waren een belediging van mijn denkvermogen:
1. Shaw heeft zonet een 'baby' op brute manier gekregen en vergeet allemaal in de volgende scene.
2. Janek en zijn bemanning besluiten willekeurig dat suicide de beste optie is? Ja kom laten we dit doen! Jaaah....! Wacht eens even Janek, er staan nog 6 andere schepen klaar... oeps te laat...boem!
3. Millitaire post?! Wat?!
4. Je hebt zonet de grootste ontdekking gedaan in het universum...okay, kom gaan we neuken, terwijl 2 van onze mensen buiten kapot aan het gaan zijn.
5. Pieppiep, levensvorm! Pieppiep... en gewoon negeren en het afdoen als een bug in het apparaat.
6. Waarom zou je een Alien Cobra willen aaien al een kat terwijl die sist en je het 5 minuten in je broek poept van angst.
7. De gast met die navigatiedingen is ... verdwaalt? haha..ooh.
8. Vickers onyhult dat ze de dochter is...nou en??
9. Waarom doet David dat...WAAROM??
10. Waarom, Waarom WAAAAAROM (dat begin bv, dat einde)...
Ik zal je proberen een stukje te helpen:
1. Hoezo vergeten? Allesbehalve dat. Je ziet daarna dat ze permanent in shock is, beeft, blijft tranquilizers toedienen, moment voor de spiegel, in scenes daarna nog herhaaldelijk in pijn is en moeilijk loopt, maar ze krijgt bovenal niet de kans om rustig te revalideren dan wel besef door te laten dringen: na de operatie is het een continue opeenstapeling van momenten waarin haar survivalinstinct overneemt en het een kwestie van 'run or die' is.
2. Kapitein had met Shaw al een moment hierover toen ze samen in de grot waren. Kapitein zag daar ook vrij rap dat het om weapons of mass destruction ging. Shaw geeft bij de launch v/h alienship ook duidelijk aan dat deze neergehaald moet worden anders wordt de hele mensheid weggevaagd. Kapitein weet wat hem te doen staat en suicide-crash is de enige optie omdat ze zelf geen battleship zijn/geen vuurkracht hebben. Andere alienships inzetten is geen optie want a) dit wordt pas later in de film geopenbaard door David, dus Shaw of kapitein kon dat tijdens launch alienship niet weten en b) hadden ze het wel geweten dan hadden ze David nodig gehad (voor uitleg besturing) en die zat in het vertrekkende alienvessel en c) er was ook simpelweg geen tijd, er moest nu direct gehandeld worden voordat het te laat zou zijn.
3. Wat is hier zo raar/moeilijk aan? Planeet waar de engineers allerlei experimenten aan biowapenontwikkelingen doen. Hiermee wordt juist DE oorsprong van de welbekende alien mee aangetoond. Door het geklooi v/d titans wat uit de hand liep, hebben ze een organisme gecreerd wat door kruisbestuiving tussen verschillende species resulteert in een zich rap verder evoluerende überpredator. Dit was voor mij een v/d bevredigendste uitleg-elementen in deze film.
4. In de euforie v/d ontdekking lijkt me een potje neuken juist logisch
In dat moment laat ze ook nog even dat dna-matching-tablet aan hem zien. Verder heeft het er voor iedereen op het ship niet de schijn van dat de 2 achterblijvers in levensgevaar zijn. Op dat moment is het slechts een kwestie v/e storm uitzitten terwijl ze gewoon goed beschut zijn.5. Waait een elektrisch-geladen storm die ook al zorgt dat verbinding met de 2 achterblijvers soms wegvalt, dus equipment lijkt allemaal niet zo goed te functioneren. Maar op zich zou enige waakzaamheid wel gepaster zijn en heb je wel gelijk. Ik stoor me hier echter niet aan omdat ik het juist vermakelijk en spannend vindt omdat de film hiermee wil hinten dat het eerste kannonenvlees opgediend gaat worden.
6. Deze gast is de bioloog v/h stel. De verwondering over het ontdekken v/e nieuwe species slokt hem helemaal op waarbij hij zich niet beseft wellicht in levensgevaar te zijn. Je ziet hem ook in zijn superenthousiasme nog echt wel schrikkerig doen. Een 'slangetje' is ook niet zo intimiderend. Was hij een titan tegen het lijf gelopen dan had hij die vast niet willen aaien
Ik vind het ook logischer in dit voorval dat de nieuwsgierigheid het wint. Had het gekker gevonden als hij gillend met zijn armen in de lucht was weggerend.7. Tja...heb je een punt. Verwonderde me hier ook over, maar ik accepteer zoiets blijkbaar makkelijker vanuit het besef dat er in een film wel iets moet gebeuren om weer een andere interssante scene mogelijk te maken (want wat een heerlijke close encounter kwam hier uit voort)
8. Ik zie dit meer als een leuk klein extra elementje. Een soort family-triangle waarbij de oude Weyland eerder in de film al heeft gezegd dat David de zoon is die hij nooit heeft gehad. Dit verklaart haar getergde indruk dat David geprefereerd wordt boven haar, de bloedeigen dochter. Ook later in de film als David gecommuniceerd heeft met Weyland en kort daarop bedreigt wordt door Vickers omdat David weer instructies heeft gekregen (Try harder!) en zij hierin niet betrokken wordt. Als je dit zo in samenhang ziet, geeft het toch mooi enige karakterverdieping? Ook ten aanzien van David (die je toch wel zag glunderen bij het zoon-moment in mijn beleving en minder emotieloos is misschien als we horen te denken, ook gezien zijn sarcastische opmerkingen soms).
9. Ik neem aan dat je doelt op het zwarte goedje in het drankje stoppen? David is dan al een tijdje deels solo aan het opereren en veel later leren we dat dit in opdracht is van Weyland. Dat verklaart i.i.g. al een stukje. Bijkomende verklaring is dat hij tussentijds aanvullende instructies krijgt van Weyland (Try harder!) wat er op neerkomt dat hij meer aan het experimenteren gaat. Weyland heeft natuurlijk haast met het ontdekken van leeftijdverlenging/eeuwige leven. Effect v/h zwarte goedje op een mens leert ze misschien dus sneller/meer ten aanzien hiervan. Bovendien denk ik dat, zie ook pt. 8, David voor een deel handelt uit wraak omdat het ongelukkige testsubject hem al herhaaldelijk beledigd heeft t.a.v. zijn niet-mens zijn. Maar dit laatste is een hersenspinsel van me hoor.
10a. Begin: supersimpel eigenlijk, hier zie je een engineer die net gedropt is (ruimteschip vertrekt) op aarde die doelbewust suicide pleegt zodat vanuit zijn DNA een nieuwe species kan ontstaan (je ziet de celdeling ook weer beginnen). Vervolgens hebben de titans de ontwikkeling van deze species (de mensheid dus) door de eeuwen en over diverse culturen heen gevolgd en gemonitord (vandaar al die diverse vondsten aan muurschilderingen).
10b. Einde: heb ik al bij pt. 3 uitgelegd. Je ziet hier een variant v/h organisme dat zich tussen en over species heen in een bepaalde richting ontwikkelt en van elke host weer andere elementen meeneemt in zijn verdere ontwikkeling tot überpredator. Superevolutie in het kwadraat. Een predecessor van de ons aller welbekende alien.
Pfoe, dat lucht op!
Smaken en ideeën verschillen blijkt maar weer waarbij ik een behoorlijk fan-boy blijkbaar van deze film ben en alles -voor mezelf- wel een plausibele verklaring kon geven.
silverspawn:
schrikkerig doen. Een 'slangetje' is ook niet zo intimiderend. Was hij een titan tegen het lijf gelopen dan had hij die vast niet willen aaien Ik vind het ook logischer in dit voorval dat de nieuwsgierigheid het wint. Had het gekker gevonden als hij gillend met zijn armen in de lucht was weggerend.
LOL. Ik zie het al voor me.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is gewoon té veel.
Erg raak. Na een nachtje slapen ben ik ook iets minder enthousiast dan ik aanvankelijk was. Als Alienfan heb ik gemengde gevoelens bij deze film. Zo heb ik liever geen uitleg dan een halfbakken uitleg (cfr. Prometheus is wel/niet een prequel van Alien). Mijn waardering fluctueert tussen 4 (onbevooroordeelde kijker, Prometheus als alleenstaande film) en 3 (Alienfan, Prometheus in Alienuniversum).
Domainator
De film zet wat betreft 3D en visueel spektakel de nieuwe norm maar helaas vond ik het verhaal en de spanning wat achterblijven.
Voor het eerst had ik geen last van de 3D beelden, de ondertiteling lag in de film en ik kon beter focussen.
Als ik het over de film Alien heb, dan gaat het alleen over de eerste 2 delen.
Director's cut van 3 is een prima film en ressurection is een mooie Jeunet kijk op de reeks.
Behalve dan dat Jeunet de laatste is die naar Alien zou moeten kijken.
predator 2
Misschien was "slecht" niet het juiste woord om te gebruiken. Maar ik vind als ik het over Alien en Aliens heb dat dat gewoon films zijn die de geschiedenis boeken in zijn gegaan. En deel 3 en 4 komen daar gewoon niet bij in de buurt, wat ik trouwens jammer vind want ik ben ook echt een SF liefhebber.
SaintOfKillers
Pas op, ik vond het al bij al wel een leuke film, maar ik had gehoopt dat hij qua niveau wat meer in de buurt kwam van de eerste 2 en hij zit helaas meer op het niveau van 3 en 4 (vooral 4 dan, want Alien III vind ik een ietwat onderschatte film).
Dat het dus een soort comeback zou zijn van de franchise (ook al gaat die dan een andere richting uit), maar dat is het niet.
Nu heeft Scott wel gezegd dat er in principe nog 2 films tussen Prometheus en Alien zitten, als die er zouden komen, kan hij dan misschien zorgen voor een wat strakker script, want het basis-idee heeft duidelijk genoeg potentieel.
Gevonden op reddit (opgelet spoilers voor Alien vs Predator):
Now I've been thinking, take the first avp movie (yeah I know this is blasphemy) and see :
they found existence of alien species in ancient ruins : CHECK
Weyland wanted the alien technology : CHECK
now shit happens, aliens appear and people are dying : CHECK
a big alien is released and they fight it while trying to escape : CHECK
Weyland is killed by the alien he was looking for : CHECK
the last scene is the birth of an new xenomorph species inbred into an alien species and an alien ship leaving the planet : CHECK
Ook rake commentaar.
now shit happens, aliens appear and people are dying : CHECK
a big alien is released and they fight it while trying to escape : CHECK
Weyland is killed by the alien he was looking for : CHECK
Ook rake commentaar.
Aangezien Scott volgens mij niets te maken heeft en wil hebben met de AvP films lijkt het me zinloos zijn films te koppelen aan de AvP films.

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated