Prometheus (2012)
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Chance
Ravel
Roger Thornhill
- Parker wordt Janek
Me dunkt dat de verschillen (inclusief de algemene sfeer) toch echt groter zijn dan de overeenkomsten.
Naomi Watts
Herziening beviel beter dan toen ik 'm destijds in de bios zag. Wat misplaatste verwachtingen en 3D zijn daar schuldig aan geweest. Sublieme vormgeving, en ondanks dat Scott op een encore gaat is dat helemaal geen kritiekpunt. Fijn dat Scott de kijker triggered om te filosoferen en alleen opzetjes schetst en de kijker hun interpretatie er aan laat verbinden. Zorgt er toch voor dat de film minder gaat slepen. Ook de beweegredenen van David vielen nu veel beter op zijn plaatst dan dat ik destijds had. Laatste scene blijft magnifiek en vind dit toch wel een hele fijne spin off verrijking voor Alien.
Hassink
Janek en Parker zijn toch twee keer hetzelfde soort figuur: heldhaftige "Afro-Amerikaan" die een badboy kant heeft, de functie is van minder belang.
En Ridley Scott is inderdaad veranderd, maar grijpt hier toch duidelijk terug naar een succesformule.
En ja David blijft bestaan, overleven is misschien veel gezegd.
Scheurleer
Zal wel aan mij liggen, maar ik vond het teveel geleend van Alien. Duurde bovendien even voordat doordrong waar ze eigenlijk naar op zoek waren. Shots/graphics waren wel goed, acteerprestaties gingen ook. Wel vond ik het weer veel te stereotiep allemaal: de stoere over-the-top afrikaan, geleerden met nerd-trekken, een aantal dwangneuroten aan boord. Had wat mij betreft anders gekund.
megaman
Wij zijn schijnbaar één van de weinige mensen hier die Prometheus vonden tegenvallen. Visueel zag het er indrukwekkend uit maar nergens kreeg ik een klik met de personages. En juist dat vond ik nou zo sterk aan de eerste Alien (in combinatie met de muziek van Jerry Goldsmith en de suspense). Ridley Scott heeft z'n touch verloren lijkt wel. Alleen mooie plaatjes en stereotype personages maken nog geen Sci-Fi klassieker in wording. Zelfs Alien 3 vond ik veel sterker dan deze Alien prequel die niet echt een Alien prequel is.
Cellulord
Gelukkig wist ik er niet al teveel vanaf, slecht Ridley Scott & SF en das meer dan genoeg.
Ridley Scott is een van de weinige hollywoodregisseurs die ik wel kan smaken en een goede SF is altijd welkom.
Het begint veelbelovend met een sterke/mooie openingsscène, een van de hoogtepunten. Ja laat maar komen.
Maar naarmate de film vorderd word het allemaal stukken minder.
Buiten een schitterende vertolking van Fassbender vond ik de rest van de cast maar mager. De personages zijn slecht uitgewerkt en ik kan me niet echt met hun verbinden. Noomi Rapace probeert wat te veel op Ripley te lijken. En Theron had een gemakelijk dagje op werk.
Het middegendeelte van de film sleep aan en worden de zwaktes in het plot (en dialoog) zicht/voelbaar. DE oplossing hiervoor is natuurlijk vlug wat FX erin gooien zodat we verblind weer verder kunnen.
Tegen het einde werd het weer wat beter wat betreft de actie, maar van spanning was er eigenlijk niets te merken gedurende de gehele film.
Op visueel vlak was het allemaal wel mooi, behalve de Gigger elementen want die kwamen helemaal niet tot hun recht.
Maar toch leek het me soms wel allemaal ietsjes te gelikt.
Het ruimteschip was mooi van buiten uit. Vanbinnen daarentegen had ik het gevoel dat het gewoon een loods op de gond was, vooral het stukje waar de bemaningsleden hun opdracht te weten kwamen.
Over het verhaal/scenario zullen we maar zwijgen. Als men dan al een titel als "Prometheus" gebruikt verwacht ik toch stukken meer dan wat slappe kinderfilosofie.
Over de sfeer kan ik heel kort zijn want die was ver te zoeken (heb hem niet gevonden)
En dan die muziek. Ach neen toch, dit is verdomme SF of is het toch meer een avonturenfilm.
Maar al bij al blijft een leuk tussendoortje, maar van iemand als Ridley Scott had ik toch iets meer verwacht.
een klein 3* meer zit er niet in (voor mij).
tattoobob
Herzien en ditmaal in 3d op 50 gig blu-ray schijf...
Prachtige beelden zeg...de 3d vind ik toch altijd(tot nu toe) een extra toevoeging geven...je zit meer in de film zeg maar!!
Al is deze film volgens mij???niet voor 3d gemaakt maar later toegevoegd..toch??
Iemand al een idee wanneer er een nieuw deel aan komt??

MRDammann
De film is bedoeld om in 2015 uit te komen, maar het kan ook later.
Al DeNiro
Film maakte veel indruk op mij in bios. Zeer interessante ondrrwerp, veel mysterie/spanning en imposante locaties. Overweeg om 5,0 sterren te geven, maar daarvoor moet ik hem nog een keer zien.
ikkegoemikke
Djezus, 66 pagina's moeten doorworstelen voor deze zogezegde (al dan niet) prequel op "Alien". Ik vond het interessant om hier de commentaren van de grote "Alien"-experts te lezen en misschien iets bij te leren. Ben zelf een enorme fan van de Alien saga met natuurlijk "Alien" als cult-film die ik nog in de bios heb kunnen meemaken. Persoonlijk heb ik altijd "Aliens" het sterkste,spannendste en meest uitgesproken Alien-deel gevonden, maar zoals ik zeg , dat is persoonlijk. Ik weet niet hoeveel keren ik deze op VHS heb gekeken vroeger, maar ik ken hem bijna van buiten
De 2 volgende delen zijn eigenlijk aan me voorbij gegaan als een vluchtig item. Afgaande op de score op IMDB is dat niet zo absurd. Deel 1 en 2 halen daar 8.5 terwijl de volgende 2 delen tevreden moeten zijn met een 6.4 en een 6.2.
Eerst eens over het prequel geëmmer. Ik ben zelf niet zo een voorstander van dat prequel gedoe. Het is meermaals gebleken dat het niet het niveau van de originele delen haalt, en in mijn ogen gewoon het teren is op het succes van de originele film m.a.w. commercieel de volgers en fans een beetje uitbuiten. Dat is natuurlijk niet allemaal over 1 kam te scheren en er zitten nuances in. Persoonlijk vind ik Star Wars prequels regelrechte schijt, The Hobbit voor LOTR een niet zo slechte poging en Prometheus is in mijn ogen zelfs niet echt een prequel. Goed het heeft raakpunten met Alien maar t'is SF dus het kunnen evengoed andere wezentjes zijn, niet
Als je ziet dat "Mother" uit "Alien" een supercomputer moet voorstellen , maar eigenlijk vergeleken met vandaag een ouderwets ASCII mainframe-pje is, vind ik het toch maar raar dat de IT in Prometheus er wel state of the art uitziet , niet ?
Dan de hele discussie met alle vragen hoe dit en dat in elkaar zit, waarom dit gebeurd en hoe zijn ze dan daar zo terecht gekomen en hoe zit het met die jockey, en wie was er nu eerst en is dit de oorsprong van de mensheid ... en blablabla... Het is en blijft SF met andere woorden fictie. Fictie heeft als gevolg dat iedereen met andere vragen kan zitten waar een tig aantal andere mensen een eigen persoonlijke interpretatie aan kan geven, wat gevolg heeft dat er weer andere stellingen uit kunnen getrokken worden. Hoe komt het dat ze juist deze plaats exact weten te vinden. Een kans van 1 op 1000000 mogelijkheden, zoals iemand uitte. Wie weet hadden ze op aarde een nano-biologisch hypermodern supercomputercomplex gebouwd, die met bovenmenselijke precisie dit kon uit rekenen. SF he !
Maar als er een film uitkomt dat een beetje te rechtlijnig is en te overduidelijk waar men geen vragen over moet stellen, is het ook weeral niet goed
Goed , ik heb hem ook eindelijk gezien met vertraging ...maar ja de digitale lijst van films die ik nog moet zien is zo groot dat alles een beetje vertraging oploopt. Ik heb ook niet zo de neiging om deze in 3D te gaan kijken, ook al geeft dit een meerwaarde en ziet het er dan nog meer fantastisch uit. Ik ook ben bril-getooid en vind het dan ook verdoeme een klotezooi om zo'n plastiek prulletje op de rest van mijn veel te korte neus vast te pinnen. Uiteindelijk ben ik meer bezig met dat verdomde brilletje dan met de film.
En dan uiteindelijk de film : schitterend , magistraal en als echte SF met momenten adembenemend qua scenery, sfeer en effecten. Wie weet ziet het wel echt er zo uit in het heelal op een onbekende planeet. Ook ik ben blij dat Sigourney niet in deze film meespeelde, want ik vind ook dat ze hier niet direct in zou passen, en dan donderd het hele prequel-discussie als een kaartenhuis in elkaar. Voor mij was dit een gewoon goede SF zoals er nog weinige gemaakt worden met wat spannende momenten. Meer moet het niet zijn om van een film te genieten. Dat de personages soms nogal stupide overkomen en soms op een hele rare manier reageren , neem ik erbij.
Voor mij mogen ze dan weer een vervolg hierop maken, zodanig dat ik me weer op een virtuele manier kan voortbewegen in het universum. Al bij al , ondanks de hype , voor mij een enorme 7/10.
Aanvallend bericht en reactie verwijderd.
Eliandjiee
Spannende science-fiction film!
Weer een beklemmende en unieke sfeer tijdens deze film. De film bevat prachtige maar ook angstaanjagende beelden.
Het verhaal is redelijk sterk. De opbouw en uitwerking kan beter. Sommige personages zijn hierbij boeiend en goed neergezet, anderen weten nergens te boeien en hadden net zo goed weg gelaten kunnen worden.
De film bevat genoeg spannende en sterke momenten. De film verveeld dan ook nooit en de speelduur gaat gauw voorbij. Maar ook doet de film niets nieuws.
Het is vooral gewoon een hele goede en spannende sci-fi film die niets nieuws doet maar ook weinig verkeerd doet!
danny61
Ik vond het eigenlijk niet veel soeps had er veel van verwacht.Een vol uur moeten wachten voor maar iets spanning te zien .Daarna verzwakte naar mijn inzicht de film weeral.Ik heb hem helemaal uitgekeken ook al ben ik geen echte since fiction liefhebber.Ik kon het niet laten hem blijven te bekijken om toch maar wie zou het zeggen een spannend einde te zien maar ook daar bleef ik op mijn honger zitten .Ik geef 2 op 5
david bohm
Onderhoudende film over een expeditie met de Prometheus naar de oorsprong van het menselijk leven. Ben in het algemeen geen fan van het science-fiction genre maar heb me hier best mee vermaakt. De locaties en het schip zien er prima uit en de film is zelfs enigszins spannend.
Decec
Een goede avontuur/mysterie/SF film...
Spannend verhaal...
Maar soms eng, 't lijkt wel een SF-horror...
Prachtig effecten voor SF, uitstekend mooi gemaakt...
Mooi landschap...
Uitstekend achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Super mooi HD kwaliteit...
Prima acteerwerk...
Bekende actrice Charlize Theron....
hutchence
Klopt het dat dit een prequel is zonder Newt? Ik heb een strip uit de jaren 90 die Newt's tale heet wat een prequel is van Alien. Daar wordt de colonie van mensen binnengevallen door aliens....
Roger Thornhill
Een prequel op...…? Niet iedereen is het er over eens of Prometheus als zodanig mag en kan worden beschouwd, maar zo ja, dan zou Scott zelf het ongetwijfeld beschouwen als een prequel op zijn eigen film, dus op de originele Alien, en Newt komt alleen voor in Aliens ("deel 2" dus), waar Scott niets mee te maken had. Hoe dan ook, in Prometheus zelf komt Newt in het geheel niet voor. (De plotlijn van de strip die jij beschrijft doet mij eerder denken aan wat er is gebeurd voordat de mariniers uit Aliens bij die kolonie aankomen, dus als de uitbeelding van wat er in die film "off-screen" is gebeurd.)
Prometheus is duidelijk uitgebracht als prequel van Alien. Maar omdat veel fans het niet echt als een prequel beschouwen wordt daar nu een diplomatische draai aan gegeven. Que stijl is het in elk geval een andere film dan Alien. Hier heb je liefhebbers voor net als bij Alien, maar dat zullen niet steeds dezelfde zijn.
hutchence
Ik vind het jammer dat de navigator/spacejockey uit Alien, nu wordt weergegeven als engineer in een pak. Je ziet toch duidelijk in Alien dat het een skelet is en geen pak. Daarnaast ook in strips komt de spacejockey als slurfachtig wezen van ongeveer vier meter hoog voor. Ik durf de film niet te kijken omdat het het mysterie van Alien tracht te ontrafelen en ik niet weet of dat wel op een goede manier gebeurt. Zoiets als dat je na Matrix deel 1, beter niet deel 2 en 3 kan bekijken.....
NYSe
Vind zelf dat dat wel meevalt: er wordt eerder een nieuw mysterie gecreëerd. Iets waar veel mensen juist over struikelen ("het antwoord op Alien stelt alleen maar nieuwe vragen"), maar ik vind het wel mooi.
JacoBaco
De space jockey uit Alien 1 is denk ik niet dezelfde als in Prometheus. Wel is het zo dat de space jockey de Engineers zijn. Maar wel raar ja dat de Engineers in Prometheus een stuk minder groot zijn dan de Engineer uit Alien 1. De strips zijn niet officieel. De makers van de strip wisten zelf ook niet hoe de space jockey eruit zien, dus hebben ze er die slurfachtige wezens van gemaakt. Ik denk dat iedereen wel een beetje dat beeld voor zichzelf had gecreëerd. Misschien draagt de Engineer in Alien 1 een ander soort pak. Op deze foto uit Prometheus kun je dat misschien zien.
Nieuwe Prometheus-foto onthult Space Jockey - FilmTotaal filmnieuws
Maar Prometheus ontrafeld eigenlijk heel weinig. Eigenlijk zit je met nog veel meer vragen na het zien van de film. Sowieso weten we ook nog steeds niet waarom er Let op: spoilers voor Alien 1 eieren op het schip aanwezig zijn. Er hangt een soort kunstmatige blauwachtige nevel boven de eieren, dus de eieren zijn daar opgeslagen door de Engineers zelf, maar waarom?
psycholamp
- 1960 berichten
Newt's tale vertelt het verhaal van Aliens, maar dan vanuit de ogen van Newt, dat is dus geen prequel van Alien, maar gedeeltelijk wel van Aliens.
Prometheus haalt wel AVP, AVP:Requiem en een heel klein beetje Predator 2 onderuit.
Overigens overleeft Newt het ook in de comics. Toen echter Alien 3 uitkwam, besloten ze bij Dark Horse om de naam van Newt te veranderen in Billy. Dus comics en film hebben, meestal, totaal niks met elkaar te maken.
witboek
Ik begon aan het avontuur en wist eerlijk gezegd niet waar ik naar keek. Tot ik gelijkenissen begon te herkennen met de films van Alien.
Eerst dacht ik
dat het toevalligheden waren, maar naarmate de film meer onthulde kon het niet anders zijn dat Prometheus iets te maken had met Alien.
Ik vond deze film
( al een tijdje geleden dat ik die zag) aangenaam
om te zien. Hopelijk
is het vervolg ook zo goed.
AC1
De Blu-ray ligt in de Saturn Antwerpen voor maar 4.99 Euro. Jammer dat ik geen fan ben.
"If we don't stop it, there won't be any home to go back to!" (Are you kidding me?!)
Aazhyd
Wat een teleurstelling. De eerste 3 kwartier gebeurt er eigenlijk niet veel. En daarna gebeuren er allemaal zinloze of onlogische gebeurtenissen. Ik kon me ook totaal niet identificeren met de personages, ze lieten zich vooral leiden door wat om hen heen gebeurde. De meeste karakters waren erg flat, en de hoofdpersoon deed me ook helemaal niets. En dan die keizersnee, waarna ze weer vrolijk doorloopt.
Het begint al bij het begin: het is een biljoen dollar expeditie, waarbij diverse mensen gigantische afstanden hebben afgelegd in een cryo-staat en vervolgens als iedereen bijkomt blijken de karakters nogal incompatibel te zijn en diverse mensen verschillende beweegredenen hebben. Nogal slecht bij elkaar gezocht clubje. En dan gaat men totaal onvoorbereid een buitenaards ruimteschip binnen, loopt wat rond, doet zomaar helmen af, laat 2 mensen op eigen houtje vertrekken etc.. Allemaal volkomen ongeloofwaardig.
Deze film is wel heel duidelijk een prequel op Alien. Diverse scenes zijn te koppelen aan scenes uit Alien, ook al wordt dit anders uitgewerkt in Prometheus. Het verschil is dat Alien 1 strakke verhaallijn heeft, waardoor de dreiging veel beter overkomt. In Prometheus gebeuren er verschillende dingen, zodat het een beetje los zand wordt.
Het hoe en waarom van de Engineers en ook de acties van David zijn volstrekt onduidelijk. Niet alles hoeft voorgekauwd te worden, maar dit ging voor mij totaal niet leven omdat je geen idee hebt waarom zij doen zoals ze doen.
Ik vind Alien geweldig, maar dit was een tegenvaller.
Snorren
Hoewel het enige prequel-achtige op Alien de laatste scène is, de film begint steeds meer indruk op me te maken. Heb hem nu vier keer gezien, en Prometheus werd met de keer beter. Visueel prachtig natuurlijk, acteerwerk is zeker niet slecht en de sfeer vrij beklemmend en mysterieus. Zoals het hoort.
Aazhyd
Dat is de duidelijkste. Maar verder zit de film echt tjokvol verwijzingen naar Alien. Ik zal er maar eens een paar noemen:
* Beiden beginnnen met het ontwaken van de bemanning en vervolgens een expeditie op een onbekende planeet in een onbekend ruimteschip.
* In dat schip ontdekt men eieren, en buitenaardse wezens.
* Er volgt een ontbijtscene, net als in Alien. De scenes lijken sprekend op elkaar.
* De keizersnede van de hoofdpersoon lijkt me een scene die vergelijkbaar is met de scene in Alien waarin John Hurt een Alien "baart" door een gat in zijn buik.
* Beide teams hebben een robot aan boord die nogal eigenzinnig gedrag vertoont. In beide gevallen krijgen de robots opdrachten die de andere teamleden niet kennen.
* Aan het eind van het verhaal blijft er 1 vrouw over die zichzelf moet zien te redden.
* In Alien komt er 1 Engineer voor. Als de crew in Prometheus het ruimteschip gaat onderzoeken, vinden ze ook een (dode) engineer in vrijwel dezelfde positie.
* Etc, etc
Oh, en de film speelt zich 33 jaar voor Alien af. Hoe duidelijk wil je het hebben?
Of neem dit artikel:
The Single-Minded Movie Blog: Alien vs. Prometheus: A Visual Comparison - singlemindedmovieblog.blogspot.nl

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated