The Fly (1958)
Geregisseerd door: Kurt Neumann
Met onder meer: David Hedison, Patricia Owens en Vincent Price
Gesproken taal: Frans en Engels
Plot The Fly
"If she looked upon the horror her husband had become... she would scream for the rest of her life!"
Een briljante wetenschapper raakt geobsedeerd door het perfectioneren van een apparaat dat dingen van de ene plek naar de andere kan verplaatsen. Na succesvolle tests, experimenteert hij met een menselijk proefkonijn - zichzelf. Maar een doodgewone huisvlieg reist met hem mee en wanneer zij weer tevoorschijn komen, zijn beide schepsels opmerkelijk veranderd. Dit is het angstaanjagende verhaal van een man die er voor vecht om zijn menselijkheid weer terug te krijgen en de radeloze poging van een vrouw om de man waar zij van houdt te redden.
Andre Delambre
Dr. Ejoute (onvermeld)
Club Member (onvermeld)
Orderly (onvermeld)
Stephan
Wat me erg is bij gebleven in deze versie is de vlieg in het spinnenweb met een mensenhoofd. Het andere restprodukt... zeg maar. Benieuwd of ze die weer introduceren.
Diesel
Ook interessant:
This became the biggest box office hit for director Kurt Neumann, but he never knew it. He died a month after the premiere, and only a week before it went into general release. bron
Captain Pervert
Hmmm, dit moet dan wel een erg goede film zijn als het na bijna 50 jaar nog steeds huiveringwekkende scène bevat.
Ik - verwend door moderne special effects, makeup en CGI - bekijk dit soort oude films altijd met een zekere vooringenomenheid dat de film mij niet kan shockeren. Misschien deze dan eens kijken.
Stel je er niet te veel van voor. de huiveringwekkende scene is vooral op conceptueel gebied (de kracht der suggestie). niet zozeer een visueel hoogstandje zo als CGI liefhebbers dat graag zien.
mikey
De remake is toch ook zonder CGI? Die is wel wat enger, maar deze is ook wel
Ik ben persoonlijk ook veel meer gecharmeerd van good old special make up effects dan van CGI. The Fly van Cronenburg is zowat het hoogtepunt in het genre. Maar ik maakte uit de post van CP op, dat hij zich blijkbaar op een visueel hoogstnadje verheugde en hij blijkbaar zeer te vreden is met CGI. Vandaar mijn reactie.
Justice4All
mikey
Nou eeh ik wilde slechts een statement maken dat een film zonder CGI meestal beter af is dan met. Die domme pixelmonsters bweeh.
Diesel
De jaren tachtig remake van vakman David Cronenberg is gruwelijker en veel sterker qua sfeer, acteerwerk en dialogen maar ook deze klassieke sci-fi van Kurt Neumann is best te pruimen. Ondanks veel toeval en ongeloofwaardigheden in het verhaal blijft de film boeien van begin tot eind. Mooie intro, enkele leuke bizarre scenes en een geestige rol van kinky horror zwaargewicht Vincent 'Merchant of Menace' Price.
Jammer dat het einde zo misselijkmakend overdreven happy is. ***
djelle
Intrigerende horrorfilm met het mystieke en bizarre als voornaamste peilers. Het fantastische verhaal levert enkele goeie scenes op en de effecten zien er eveneens heel aardig uit, rekening houdende met het bouwjaar. De prent bevat enkele gruwelijke fragmenten, die vooral psychologisch werken. Het acteerwerk is -bewust- met een licht surreeele inval gebracht, wat enerzijds bijdraagt aan het dito sfeertje en anderzijds wat knaagt aan de intensiteit.
De prent neemt zichzelf dan ook niet al te serieus en is deels wat doelgerichte pulpcinema met een paar heerlijk foute stukken, die soms erg grappig overkomen (bv:de vlieg met het hoofd van de uitvinder, dat vast zat in een spinnenweb en met een fijn piepstemmetje "help me" zat te roepen
Beslist een aanrader. 3,5*
finalman
Je bedoelt die van 1986? Helaas moet ik je het volgende zeggen: het word NOG een keer gemaakt!
Al die remakes... (*zucht*)
orbit
- 12092 berichten
Godvergeten goede film! Raar dat iedereen de remake beter vind, want dat is helemaal niet zo. Hier is het persoonlijke lement nog veel duidelijker aanwezig, bovendien biedt het mooie scènes (zoals de man als vlieg in spinneweb)
dr walgvogel
Hoe ga je in hemelsnaam de David Cronenberg toppen? Kom eens met een nieuw verhaal mensen.
maurice74
Aardige en vooral typische jaren '50-film. Vincent Price speelt heerlijk serieus, terwijl dat jagen op die vlieg-met-witte-kop juist weer hilarisch is.
Het engst is toch wel dat die man een hele tijd met een zwart laken op zijn hoofd rond loopt.
Toch niet echt horror, meer suspensevolle science fiction in de categorie Krankzinnige Wetenschappers.
Betamax
Leuke film van bijna 50 !!! jaar oud.
Goed maar nou ook weer niet zo supergoed.
Echt horror vind ik het niet, meer een soort SF-drama.
Wel aan te raden.
Ik geef hem 3*
Dk2008
[quote]Betamax schreef:
...Echt horror vind ik het niet, meer een soort SF-drama.
Wel aan te raden.]
Klopt is een combinatie horror / SF. Voor die tijd en SF genre vind en vond ik het een van de beste die ik gezien heb net als het vervolg Return of the fly(1959)
notorious_kim
deze film herinner ik me alsof ik hem pas zag, ookal is het mss 10 jaar geleden. Echt een vies filmpje!
finalman
Volgens mij bedoel je The Fly uit 1986 hoor.
Dk2008
Ik hou helemaal niet van horror-films en SF maar het verhaal op zich is interessant. Het is een film uit 1958 dus valt allemaal reuze mee, alleen aan het eind met dat spinneweb blijft toch wel even schrikken. Toch al meerdere keren gezien deze film en blijft knap gemaakt. Daarnaast maken het spel van David Hedison als de geleerde en Patricia Owens als bezorgd vrouwtje de film meer dan de moeite waard.
Suspensevol.
Want ondanks dat er weinig horror-elementen in deze classic zitten, houdt de spanning e.e.a. omhoog. Met name het vangen van de vlieg en Marshall met zijn hoofddoekje zijn sterk.
De SFX zijn dat niet, maar dat maakt geen bal uit. Gedateerdheid hoort nu eenmaal bij een film die Abraham heeft gezien.
Grappige synopsis overigens. Direct van de VHS-hoes, zo te zien. Niet lezen overigens, want dan hoef je alleen nog maar de laatste 10 minuten op te zetten.
Op naar deel 2.
Je bent i.d.d. in de war met de remake.
Zeer goed.
Meneer Bungel
Ik sluit me aan bij Betamax; Meer SF/drama dan horror. Maar regelmatig spannend en meeslepend en begrijpelijk een echte (cult-)classic. Om dit nu gaan te vergelijken met Cronenberg's versie vind ik overbodig, dat is toch even heel iets anders. Maar ja, een remake is een remake, i know...
Ik moet bekennen dat ik Vincent Price niet eens herkende, om de één of andere reden heb ik nog nauwelijks films met de beste man gezien. Goed geacteerd(de hele cast wel) en het deed me verder wel wat denken aan dat 'Jack Arnold'-sfeertje in 'Creature from the black lagoon', 'Tarantula' en 'The incredible shrinking man'... Heerlijk filmpje.
4,0*.
nognooit
De film doet wat oubollig aan, vooral de soundtrack is op sommige momenten te overheersend en de romantische scenes tenenkrommend.
Voor een film uit 1958 mag je dat vergeven, hoewel er genoeg films zijn uit die tijd die nog wel prima overeind staan jaren na dato.
Het verhaal is hier en daar wat knullig, met name de zoektocht naar de vlieg die te lang duurt en wat absurd is, maar het heeft een prachtig einde. Vanaf het moment dat Vincet Price op het bankje zit en het gegil van de man-vlieg niet hoort en later dat we de man-vlieg in het web zien zijn kippenvel momenten.
mister blonde
Leuk hoor. Zijn er eigenlijk een heerlijk sci-fi films gemaakt in de jaren '50. The Fly is erg vermakelijk. Zit eigenlijk tussen een vermakelijk B product en een sterke kwaliteitsfilm in. Beetje vreemd.
Veel sterke scenes, een eigenlijk ijzersterk scenario (hoewel wel iets voorspelbaar) en een heerlijk sfeertje. Vond die lievige scenes in het midden tussen de echtgenotes geweldig, omdat je immers al weet dat zij hem 'vermoord' heeft in een drukpers
Ben benieuwd naar Cronenberg's versie, die ik nog nooit helemaal zag. Deze is gewoonweg heel sterk.
Helene and Andre believed in the sacredness of life.
They wouldn't harm anything.
Not even a fly!
Heb de Chamber Collection al een tijdje op dvd en gooi nu alle 5 the Fly flms er tegenaan.
The Fly is een leuke film die echter niet het niveau van de remake haalt. Het uitgangspunt is hier natuurlijk origineel en de vertelswijze beviel me ook wel, ondanks dat je de uitkomst al weet.
Ook de cast vond ik wel aardig en hadden ze soms erg sterke, gevatte dialogen, zoals mijn openingszin al aangeeft. Wel geeft de film meer ruimte voor een drama dan een echte horrorfilm, dus je hoeft geen huiveringwekkende momenten te verwachten.
Alleen jammer dat de film in het midden kitcherige momenten vertoont en dat de introductie van de vlieg iets te lang op zich laat wachten(al zorgt het hoofddoekje wel voor leuke momenten). Gelukkig zorgt de sterke soundtrack nog voor leuke en sfeervolle momenten.
Geen topper, maar wel prima vermaak voor zo'n gouwe ouwe.
Thorak
Afgelopen week ook de Chamber Collection aangeschaft. Alleen de ''doos'' alleen al is al de moeite waard om de box voor aan te schaffen!
De originele The Fly is een simpele maar onderhoudende film. Verwacht zoals eerder gezegd geen horror want dat zit er gewoon (voor deze tijd) niet in. Dit is eerder letterlijke science-fiction, uit de tijd dat sci-fi op zijn hoogte punt was.

Curse of the Fly

Invasion of the Body Snatchers
Horror / Sciencefiction, 1956

The Day the Earth Stood Still
Drama / Sciencefiction, 1951
uitvinderexperimentmutationteleportationhybridfly (insect)house fly body horroranimal horrorfly/human hybridscience laboratory