• 9.374.811 stemmen

Met onder meer: Cate Blanchett, Geoffrey Rush en Joseph Fiennes

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 22 oktober 1998

Plot Elizabeth

"Declared illegitimate aged 3. Tried for treason aged 21. Crowned Queen aged 25."

Wanneer de katholieke koningin Mary overlijdt volgt haar protestantse half-zus Elizabeth haar op. De nieuwe koningin wordt omringd door adviseurs: sommigen steunen haar, maar anderen zien liever een katholieke koningin. Ook staat ze onder druk om te trouwen en om voor een opvolger te zorgen, maar haar geliefde Robert Dudley wordt niet passend geacht.

Robert Dudley, Earl of Leicester

Sir Francis Walsingham

Sir William Cecil

Mary of Guise

Monsieur de Foix

Queen Mary Tudor

avatar van Jordy

Jordy

Mooie film, interessant verhaal en een goede rol van Blanchett.

3 sterren.

avatar van neo

neo

best wel interresante film met een goeie cast.ik heb allen maar goede kriteken gelezen op sites enzo,maar ik ga deze film dus echt geen 4 steren geven zoals gedaan wordt op andere sites.

avatar van Jordy

Jordy

hmmn ik kan best begrijpen dat deze film goede kritieken krijgt. Het is dat het mijn type film niet helemaal is, maar hij is wel erg mooi gemaakt enzo

Ik heb nog niet de behoefte gehad om deze film te gaan zien. Ik ben bang voor net zo'n teleurstelling als bij Shakespeare in Love (niet mijn type film).

Zie 'm ooit wel 'ns op tv denk ik.

avatar van Blindfold

Blindfold

Ik vond hem wel een hele andere stijl dan Shakespeare in love hebben.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Niet te vergelijken, man.

"Deliverance" is ook beter dan "Splash" of zo hé ...

Ga 'm maar zien, je vindt 'm wel goed, denk ik.

Tony

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Intens!

avatar van Kazuyuki

Kazuyuki

• 2068 stemmen

Zeer goede film. Onderhuids liefdesverhaal maakt de gecompliceerde politieke intriges zeer draaglijk. Doet enigszins denken aan de betere maffiafilms (Goodfellaz, Casino): verraad, afrekeningen en loyaliteit. Blanchett houdt zich uitstekend staande tussen de vele mannen.****1/2

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Mooie film, weet niet of ik deze nou mooier vond dan 'Shakespeare in Love', maar iig anders...

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

niet te vergelijken, man !

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Daar dacht de 'Academy' anders over; de twee waren grote concurrenten van elkaar tijdens de oscaruitreikingen in 1999. Ik heb vanmiddag in de winkel de hoezen van beide films naast elkaar gelegd (zowel de dvd als de vhs) en ze zien er bijna hetzelfde uit. Grote verschil is dat 'Shakespeare' 7 oscars won, en 'Elizabeth' slechts 1!

avatar van gimli f

gimli f

Shakespeare in love was zeker mooier, maar dit was ook aardig. Mooi gefilms, maar echter zonder echte spanning in de film...

beetje jammer, want normaal gesproken ben ik gek op (films over) de Europese geschiedenis...

avatar van Bonemans

Bonemans

Niemand zal kunnen tegenspreken dat de rol van Blanchett weergaloos is. Ben je zelf ooit in de Tower geweest en heb je een beetje begrepen wat die Yeomen Warder (Beef-eater) vertelde, dan spreekt deze film extra tot de verbeeldig. Ook de muziek is heerlijk. Sorry, maar dit is een van mijn favorieten...... 5 sterren !

avatar van Goodfella

Goodfella

Niet echt mijn soort film dit. Liefdesplotje is beetje soapy hier en daar, maar de cinematografie is vrij indrukwekkend en levert een paar mooie scènes op. Paar leuke rollen ook, prima cast. 3 *

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Erg mooi historisch drama met subliem acteerwerk. De hele cast doet het erg goed maar voor mij springen Vincent Cassel en Cate Blanchett er echt uit. Zij is echt uitstekend gecast en de transformatie die Elizabeth doormaakt is heel realistisch weergegeven. De film laat ook goed zien wat voor een teringzooi het was in de wereld in de 16e eeuw en dat het geloof werd (en nog steeds wordt) gebruikt voor andere zaken dan zielenheil. 4*

avatar van jassonn

jassonn

Ben het met BoordAppel (wat een naam ) eens.4 *

avatar van gotti

Begin vooral erg leuk, maar na een tijdje verslaptte mijn aandacht. Wel erg goeie rol van Cate Blanchett.

avatar van renske

renske

Wat citaten uit de WP:

[...]Inmiddels schipperde zij voortdurend tussen een Franse en een Spaanse koers in de buitenlandse politiek. Soms liet zij de Watergeuzen toe, die hun buit verkochten in Engeland en dan weer verbood zij hun haar havens, als zij Filips II ontzien wilde, wat ten slotte de aanleiding werd tot de verovering van Den Briel. Noch de opstand van katholieke edelen in Noord-Engeland in 1569, noch die der geuzen in de Nederlanden in 1572, noch de in protestantse zin werkende invloed van haar gunsteling Leicester en haar secretaris van staat Walsingham vermocht in deze basculepolitiek wijziging te brengen. Soms leende zij het oor aan Oranje en gaf hem wat steun in geld en troepen, maar altijd minder dan gevraagd werd, om de Spanjaarden te ontzien. [...] Natuurlijk was de keuze van een gemaal voor Elizabeth van het begin van haar regering af een belangrijk punt geweest. Het parlement drong krachtig op een huwelijk aan, vooral omdat de troonopvolging onzeker was en de kandidaat met de meeste rechten juist Maria Stuart was, van wier troonsbestijging niets dan ellende te verwachten viel.

Historische drama's zijn meestal niet zo aan mij besteed. Ik snap vaak maar weinig van alles wat er speelt en plotmatig is het zo'n ratjetoe dat ik afhaak. De schrijver/regisseur en hoofdrolspeelster van deze film weten echter veel goeds te maken van het vele materiaal dat voorhanden is rond Elizabeth. Ik snapte zooo goed dat ze vaak niet kon kiezen. Ze wordt voor het blok gesteld, ze heeft allerlei adviseurs (en hoe weet ze of ze Engelands belangen dienen?), ze wordt aangezien voor 'maar een vrouw', als een broedmachine die nergens goed voor is dan te zorgen voor een troonopvolger. Ondertussen zijn er allerlei (en vele) buitenlandse belangen en gevoeligheden. Deze film wist dat heel persoonlijk (dichtbij dus) te maken.

Dat vind ik knap. Ondertussen was er plotmatig nog steeds van alles dat ik niet snapte. Een lastige film wat dat betreft. Een historisch drama dat mij zin deed krijgen een leesbare en gedegen biografie te lezen over deze mens.

Wat een keuzes. Wat een eenzaamheid.

Weet iemand waar dat witverven van haar gezicht, waar die keuze vandaan kwam? Dat was in Shakespeare in Love meen ik ook te zien (Elizabeth op haar oude dag, gespeeld door Judi Dench).

renske schreef:

Weet iemand waar dat witverven van haar gezicht, waar die keuze vandaan kwam?

Volgens mij: Afstand doen van emoties (liefde, verlangen) in je leven.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

renske schreef:

Gebaseerd op dit beroemde portret. Misschien was het in die tijd de mode of was het een statussymbool. Wat gozo zegt zou ook goed kunnen.

Ja volgens mij ook een modegril, van de adel om zich te onderscheiden. De arbeiders werkten veel buiten en hadden gebruinde gezichten. Dat vond men toen niet mooi, je had aanzien als je geen tintje had.

In het verlengde daarvan ging men e.e.a. wellicht accentueren door verf / poeder op het gezicht te doen.

In Barry Lyndon zie je ook mensen met witgepoederde gezichten. En op veel schilderijen uit die tijd ook ja.

gozo

O dan heb ik het zelf helemaal verkeerd opgenomen.
Ik dacht:
Eerst komst ze erachter dat haar geliefde lord Robert, ook een verrader is. Als haar wordt gevraagd om hem te doden, zegt ze: Nee laat hem leven zodat hij me er altijd aan kan herinneren hoe dichtbij het gevaar kan zijn (vind ik trouwens een erg mooie scene/opmerking, maar dit terzijde..)
Dan ziet ze een beeld van een heilige ( Maria? in ieder geval een maagd, ik weet het niet precies meer) en zegt ze ook, mensen zijn haar altijd trouw gebleven, iets in die trend.
En terwijl ze besluit al haar uiterlijk schoon (lange haren) tot het minimum te beperken en verder te leven zonder emotie (wit gezicht), krijg je nog een flashback van haar gelukkige tijden (dwz een lachende, dansende, liefde bedrijvende Elizabeth) die nu voor altijd voorbij zullen zijn.
Maar goed, ik ben een Drama type, waarschijnlijk wil ik dit graag erin zien.
Mode kan zeer zeker ook, maar dan vind ik die film ook meteen minder interessant voor mezelf, aangezien ik juist het einde zo bijzonder vond, snik.

Dan moet ik de film maar eens zien.

avatar van The Goss

The Goss

Gozo, volgens mij heb je het goed verwoord. Ze zegt op het laatst ook dat ze maagd is. Dat laat ze zien middels haar witte gezicht.

The Goss schreef:

dank, ben nu weer een stuk rustiger

avatar van The Goss

The Goss

Geen dank.:)

avatar van speedy23

speedy23

Elizabeth moest alle Oscars aan zich voorbij laten gaan omdat een ander historisch kostuumdrama (Sheakespeare In Love) net iets beter in de markt lag. Het regisseer- en acteerwerk zijn er zeker niet minder om. Toch kreeg Elizabeth vijf nominaties, waarvan één Oscar (make-up)...

avatar van jassonn

jassonn

Regisseur Shekhar Kapur zou bezig zijn met de productie van een vervolg op Elizabeth. De werktitel van de film is Golden Age, en Kate Blanchett zal wederom de rol van Koningin Elizabeth I op zich gaan nemen.

In deze film zou het vooral gaan om de strijd tussen haar persoonlijke leven en haar leven als koningin. De film zou eindigen met het verslaan van de Spaanse Armada.

Bron:Sneakpreview.nl (via The Daily Telegraph)

en IMDB.

avatar van x

x

Goed begin, maar later begon hij gewoon dik tegen te steken!

Deze film heeft me volkomen verrast!
Cate Blanchett acteert ontzettend goed en weet de wisselende gemoedstoestand van haar personage op indrukwekkende wijze neer te zetten.
En ook Geoffrey Rush imponeert, die gelukkig in de tweede helft van de film steeds meer 'speeltijd' krijgt. Een briljante rol als Walsingham, wat een uitstraling.
De film werkt in twee uur tijd langzaamaan naar de climax toe en versnelt en verdiept op bijzondere wijze naar het einde toe.
Het script is uitermate geraffineerd en kent veel diepgang, waarbij de hoofdpersonages goed worden uitgediept.
De muziek is ook erg mooi. Toen de tegenstanders en de 'verraders' op het einde uit het veld geruimd werden werd dit zo mooi ondersteund met muziek en beeld(montage). Kippenvel.