• 9.382.799 stemmen

When the Lights Went Out (2012)

Horror / Thriller | 87 minuten

Genre: Horror / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Pat Holden

Met onder meer: Kate Ashfield en Tasha Connor

Plot When the Lights Went Out

"Set in 1974 and based on true events."

Yorkshire, 1974. Het Verenigd Koninkrijk zit in een recessie, de oliecrisis slaat toe en stroomuitval is aan de orde van de dag. De familie Maynard trekt ondertussen in hun droomhuis. Daar treffen ze echter een vreemde entiteit aan. Len, Jenny en hun dochter Sally moeten ervoor vechten om het gezin bijeen te houden terwijl ze aangevallen worden door klopgeesten...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Montorsi

Montorsi

De vrouwelijke programmeur van het IFFR was vooral lyrisch over deze film, dan moet ze denk ik wat meer van dt soort klopgeesten films kijken, echt wat voor haar.

Want dit is toch wel bijzonder standaard koek. Weliswaar nog best aardig uitgewerkt, maar het hele script kun je zo terugbrengen naar de welbekende horrorcliché's. Het is een commerciele Britse horrorgeestenfilm, waar je je nog best mee vermaakt, maar meer is het niet.

Visueel is het nog wel aardig, maar wat te gelikt. Het script erg ouderwets, acteurs degelijk. Erg weinig bijzonders maar nog wel leuk voor een keertje. 2.5*

avatar van starbright boy

Vond het best een leuke film. Verre van een hoogvlieger, maar vooral door wat droge humor en zelfbewuste genre- en seventiesclichés heb ik me prima vermaakt. Zonder dat het meteen een dik aangezette parodie wordt. Dat redt de film wel, want een serieuzere, maar minder verzorgde film met hetzelfde plot was onderste plank-videotheekrommel geworden.

avatar van Mug

Mug

Compleet eens met starbright boy. Hoofdrolspeler van de film is de aankleding, en het gebruik van jaren '70 spul/speelgoed die een rol spelen bij de daden van de klopgeest. De scene met de slinky/loopveer leverde bij mij in ieder geval een hevige lachbui op (terwijl de rest van de zaal doodstil was). Goed gebruik van cliché-momenten uit vele horrorfilms.

En dan die aankleding, fan-tas-tisch. Inclusief een plastic Maria-beeldje met Lourdes-water die uit de verhuisdoos op de schouw wordt gezet, whoehoe. [Ach, laat mij toch van die momentjes hebben lieve mensen]

When the Lights Went Out moet je ook niet zien als een pure horrorfilm. Iets wat de makers van de film ook goed voor ogen hadden op sommige momenten en het afschuwelijke onnodige einde (waarom!?!) na. Dat levert fikse strafpunten op. Want anders was het een vaardig gemaakte indie-film geworden met het hart op de juiste plaats.

Is de site van MovieMeter ook avocado-groen, trouwens? (zei de kleurenblinde)

Fijn.

Meest opvallende is het sfeertje. De combinatie van ontelbare 70s prullaria en het plat-Britse gezinnetje zorgt ervoor dat het al boven het gros van soorgelijke filmpjes uitstijgt. Gelukkig is het geen gehele back to the 70s ode, de film zelf ziet er een stuk moderner uit.

Verrassend rechttoe rechtaan bij momenten. Zo is de poltergeist er snel en hoeven de inwoners ook niet echt lang overtuigd te worden, het is allemaal best matter of fact. Enkel het einde wijkt hiervan een beetje af, de film vervalt alsnog in een dubbel einde, anderzijds brengt het wel het nodige stukje horror mee zodat het niet al te slaapverwekkend wordt.

Acteerwerk is in orde, visueel verzorgd en ook de soundtrack is netjes. De film mist verder wel wat power om echt hoge ogen te scoren, maar een vermakelijk variantje op het hele exorcist gebeuren.

avatar van Keane1983

Keane1983

De film begint sterk en zet een leuke jaren 70 sfeer neer.
Meteen doen zich al creepy situaties voor, waardoor ik tochwel geboeid door bleef kijken.
Maar naarmate het verhaal vorderd blijft het allemaal maar op 1 tempo hangen en komt de film niet echt vooruit.
Ook het acteerwerk wordt in mijn ogen minder en overtuigd dan niet meer.
Net genoemd is de film een beetje creepy, verwar dit niet met eng!! Schrikeffecten zijn er niet of nauwelijks. Door de iets te aanwezige soundtrack wordt al veel verraden.
SFX zijn in mijn ogen iets te makkelijk, en niet heel erg goed. Komt allemaal wat goedkoop over.
Metname de eindscene had goed uit de vorige eeuw kunnen komen...kom op zeg...fellicht en klaar is kees.
Richting het einde maakt de film zich er iets te gemakkelijk vanaf, want daar waar ik een grote qlimax had verwacht, werd uiteindelijk een natte wind (lees bovenstaande eindscene).
Tevens blijf je toch wel als kijker met wat vragen achter zitten....Maar wel fijn om te weten is dat de geest de geschiedenisboeken in is gegaan als de brutaalste geest van Europa!!!! Nice to know.
Nee, van mij krijgt deze film een 2,5* Hier had veel meer mee gedaan kunnen worden.

avatar van stinissen

Gebaseerd op een (waargebeurd) verhaal uit begin jaren zeventig met een creepy sfeer en soms erg spannend geen echte topper maar beter dan gemiddeld. Ook het acteerwerk was meer dan degelijk, voor een avond griezelen zeer geslaagd.

avatar van Theunissen

De laatste tijd schieten film over entiteiten in huizen als paddenstoelen uit de grond. Zoals ook deze film welke op waarheid berust schijnt te zijn. Eerlijk gezegd vond ik dit best een aardig en ook wel origineel filmpje waarbij genoeg gebeurde en de vaart ook best hoog was. Het verhaal weet zeker te boeien, is soms spannend en het einde is gewoon sterk. Wat ook goed gedaan is in deze film is dat de jaren 70 van het scherm spat. De cast was niet hoogstand maar ze speelden best aardig, zeker Tasha Connor als "Sally". Overigens ook een leuke rol van Gary Lewis als ietwat aparte pastoor/priester. Geweldig toen men hem chanteerde De film duurt niet lang en kijkt zich lekker weg. Omdat er vrijwel meteen veel dingen gebeuren en blijven gebeuren verveeld de film zich nergens.