Genre: Animatie / Avontuur
Releasedatum: 18 juli 2012
Bekijk via Disney+
Plot Brave
"Change your fate."
Merida is een gepassioneerde dame met koninklijke ouders, die niets liever wil dan een geweldige boogschutter worden. Wanneer Merida tijdens een meningverschil met haar moeder een roekeloze beslissing neemt, brengt ze het koninkrijk van haar vader en het leven van haar moeder in groot gevaar. Merida doet er alles aan om dit alles terug te draaien en krijgt daarbij te maken met onvoorspelbare natuurkrachten, magie en een duistere, eeuwenoude vloek...
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Brave: Junior Novelization (BoekMeter)
- Brave (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
- Kijk op meJane
Merida (stemrol)
Elinor (stemrol)
Fergus (stemrol)
The Witch (stemrol)
Lord Dingwall (stemrol)
Lord MacGuffin / Young MacGuffin (stemrol)
Lord Macintosh (stemrol)
Young Merida (stemrol)
The Crow (stemrol)
Martin (stemrol)
Filmkriebel
Bij die opmerking over het boogschieten moet ik hem toch wel bijstaan. Daar werd weinig mee gedaan.
bjerik76
Brother Bear valt toch onder Disney, of mis ik iets?
bedoelde dat het meer op de Disney classic Brother Bear leek.
Een mens verandert in een beer om iets over zichzelf te leren.
JacoBaco
Waar de posters en trailers merida constant met een boog laten schieten, draagt haar talent hiervoor in de film totaal niks bij aan het verhaal. Als kijker voel ik me redelijk bedrogen door de pretentie die die boog meebracht in de trailer/poster.
Echt ?
Wat is hier zo briljant aan
Ik voel me ook genaaid!
huppelepup
De eerste keer had ik hem in 3D met Nederlands audio gezien en vond hem toen wel aardig. De tweede keer in het Engels, maar dat maakte verschil! Heerlijk, die schotse uitspraak, dat gaf de film gelijk heel veel meerwaarde.
Pixar zit duidelijk in een creatief mindere fase momenteel. Cars 2 viel al flink tegen en deze Brave behoort ook absoluut niet tot het betere werk van de studio. Natuurlijk ziet alles er weer geweldig uit, met prachtig kleurgebruik en sublieme animatie, maar inhoudelijk is de film aan de dunne en soms zelfs simplistische kant. De liedjes die sporadisch opduiken zijn ook vrij tergend. Gelukkig is de stemmencast leuk en is hoofdrolspeelster Merida een overtuigende creatie (dat wilde rode haar is bijvoorbeeld geweldig!). Er valt ook best wat te lachen hier en daar en op bepaalde momenten is de film behoorlijk spannend, maar uiteindelijk blijf je toch met het gevoel zitten dat Pixar hier onder hun kunnen zit te werken.
jappieBM
Nakada jij vind de boog in de poster niet misplaatst?
Dat er geen "pijltjes rondvlogen" is niet hoe ik het wil zeggen, maar de poster pretendeert wat mij betreft een avonturenfilm te zijn, en geen flauw familiedramaatje, en wat dat betreft voel ik me inderdaad misleid door de poster.
maar buiten dat blijft het een saai en onorigineel verhaal waarbij noch het plot, noch de bijfiguren maar in enige mate interessant zijn.
JacoBaco
Ik heb de trailer niet gezien. In mijn recensie geef ik aan dat ik een ander soort avontuur had verwacht. Geen film wat voor 95% gaat over de relatie tussen moeder en dochter waarbij de moeder in een beer is veranderd. Een spannend afwisselend avontuur waarbij iets vaker de pijl en boog wordt ingezet, had voor mij waarschijnlijk beter gewerkt. En naar aanleiding van de plotomschrijving, leek mij dat ook best logisch.
nakada
Maar jullie weten toch ook wel dat posters en trailers reclame uittingen zijn ? Ik trek daar dan ook geen conclusies uit en heb me daar nog nooit door naar de bios laten lokken. Laat staan dat ik me door één van de twee bedrogen heb gevoeld ! Had ze daar nou in een modern pakje gestaan met een uzi in de hand..... ja dan...
JacoBaco
Maar om een lang verhaal kort te maken, ik had gewoon een spannend avontuur verwacht met pijl en boog -de plotomschrijving belooft zoiets- maar ik kwam van een koude kermis thuis. Het spijt me.
nakada
De plotomschrijving zegt alleen dat ze een geweldige boogschutter wil worden.....
Iedereen gaat natuurlijk met bepaalde verwachtingen naar een film kijken, maar om die nou te baseren op een poster gaat wel ver. Een trailer geeft wellicht een betere indruk maar dan nog zou je in het achterhoofd moeten houden dat ook dat een reclame spotje is = niet hoe het werkelijk is.
JacoBaco
Klinkt veel spannender en avontuurlijker dan het uiteindelijk is. Vooral dat gedoe met de beer vind ik erg tegenvallend. Ik snap de gedachte erachter, maar ik zat er niet op te wachten. Ik hoopte echt dat haar pijl en boog wat meer functioneel zou zijn.
nakada
Ja dat kan natuurlijk. Maar dan heb je het al over de plotomschrijving. Hoewel je die al hoger kunt aanslaan dan poster en trailer, geldt daar hetzelfde voor. Elke dvd is de beste van de wereld als je het hoestekstje mag geloven.
JacoBaco
Ja, en in de plotomschrijving staat ook: die niets liever wil dan een geweldige boogschutter worden. Dus vandaar dat ik hoopte dat haar pijl en boog wat meer functioneel zou zijn.
Maar wanneer ik even de tijd neem, kan ik zo 300 films vinden waarbij het hoesje al net zo goed als de film zelf. Wat dacht je van 300 (2006).
- 1931 stemmen
Elke dvd is de beste van de wereld als je het hoestekstje mag geloven.
Dan heb je het over de reclame en promotieteksten erin verwerkt. Het gaat hier om een objectief plot op moviemeter en een poster + trailer. Persoonlijk heb ik altijd bepaalde verwachtingen bij een film (logisch?) en waar anders die verwachtingen op te baseren dan een plot en/of poster en/of trailer.
Als ik de andere weg die het insloeg hartverwarmend had gevonden voelde ik me misschien minder 'bedrogen'.
nakada
Een poster en een trailer zijn niet meer dan reclame voor een film en stemmen wel vaker niet overeen met de film. ( Mij schiet Bridge to Terabithia binnen. Na de hausse aan fantasy films begin jaren '00 leunde de trailer ook zwaar op het fantasy gedeelte. Onterecht. Dus veel teleurgestelde mensen inde bios. )
Ik baseer mijn verwachtingen voornamelijk op de mening van mensen die de film hebben gezien, en dan met name van mensen die ik ken. De meningen hier op het forum zeggen mij ook veel meer dan poster/trailer/plot, hoe divers die soms ook zijn.
- 1931 stemmen
Maar valid genoeg om een verwachtingspatroon te scheppen. Tuurlijk proberen ze er een mooie poster van te maken en proberen ze memorabele stukken in de trailer te proppen. Maar er zit geen subjectiviteit in verwerkt als sommige teksten op een dvd-hoes.
Meningen kan je je ook op baseren - al zal het voorkomen dat er nog geen/weinig reviews zijn of dat ze niet zijn van mensen die je kent - maar ik vind het verre van raar om je te baseren op een plot/poster/trailer.
Bridge Terabithia is overigens ook een voorbeeld waar ik verkeerde verwachtingen bij had en wat teleurgesteld was. Al komt dat (net als hier) ook door de film zelf, misplaatste verwachtingen hoeven niet de film te benadelen met als grote voorbeeld Martyrs in mijn top 10.
nakada
Daar heb je natuurlijk gelijk in, alles draagt bij aan jouw eigen verwachtingspatroon en het is eigenlijk ommogelijk zonder een verwachting een film te gaan kijken. Maar je kunt toch wel zelf bepalen welke info zwaarder weegt ?
Het is overigens ook niet raar dat je je baseert op plot, trailer of poster ( zeker als er nog niets anders is ), ik vind het alleen raar dat je dat zo zwaar laat wegen, dat je er door bekocht voelt. Ik zou dan meer een gevoel hebben van : "ik had het kunnen weten..."
- 1931 stemmen
@nakada: bekocht is misschien ook ietsje sterk uitgedrukt. Het is meer een ergernis als de rest van de film het ook niet goedmaakt voor mijn gevoel. In principe zijn er natuurlijk zat films waar je als hier 'bedrogen' wordt, maar als ik het verder een prima film vind ben ik er niet mee bezig. Het weegt dus ook niet heel zwaar, althans voor mij dan.
john mcclane 2
voor pixar begrippen een nix aan de hand animatie film,kwaliteit blijft hoog.
het verhaal op zich is niet heel byzonder vooral vergleken met eerder pixar werk ,met name wall E zal niet snel overtroffen worden.
een paar keer zaten er symphatieke grappen tussen,maar wat dat beterft niet erg scherp.
Leuk,zeker niet het mysterieuse schotse pixar hoofstandje wat ok verwachtte..
LOTR-lover
Vermakelijke animatiefilm van Pixar. Niet bijster origineel, of erg speciaal maar wel een fijne film om te zien. Soms ligt het thema en de 'wijze lessen' wat te dik er bovenop maar als je daar doorheen prikt hou je een prima film over. Voor de kids sowieso een aanrader en ook voor volwassenen absoluut het kijken waard.
bennie jolink
Het plot van Brave:
1 - ren naar kasteel
2 - ren uit kasteel
3 - ren weer terug naar het kasteel
4 - en weer terug naar het bos.
Waarschijnlijk mis ik nu nog een tripje naar het bos en terug.
Erg jammer, van Pixar verwacht je toch een wat gelaagder plot. Brave draait voornamelijk om sentiment en dat past beter bij een sub-studio zoals dreamworks.
Angrod_Pallanén
Een Pixar-film van eigen kaliber.
'Brave' staat op zichzelf qua animatiestijl, verhaal, humor en personages en kan helaas niet meten met animatie-diamanten als 'Toy Story 3' en 'Up' maar een 'Cars 2' is het ook zeker niet.
Het eerste half uur van 'Brave' is, voornamelijk dankzij de uitgebreide trailer, erg zwak. De flauwe onderbroekenhumor regeert en het verhaal komt moeizaam op gang met uitgedroogde verhalen als een prinses die meer wil en een moeder die zich aan de regels houdt. Maar weinig aan het eerste gedeelte geeft hoop voor een kwaliteitsfilm maar als de welbekende spreuk zich heeft voorgedaan schiet de film in versnelling.
Als karkas biedt 'Brave' niet meer dan het verhaal zoals 'Beauty and the Beast' en 'Shrek' en nog relevanter, 'Brother Bear', dat ook deden. Koningshuis, vloek, herziening. Waar de film zich wel onderscheidt van de meeste animatiefilms is dat dit geen romantische insteek heeft. De belangrijkste relatie in de film is die van moeder en dochter en de onverwachte hoofdpersoon is dan ook Elinor. Gevoed door moederlijk instinct, levenslessen en traditie wil Elinor het beste voor haar kind. En zoals bijna alle moeders worden die bedoelingen totaal niet opgemerkt door haar kroost. Het verhaal biedt een perfecte spiegel voor een van de meest menselijke relaties ooit en beide hoofdpersonen winnen je hart met passie, liefde en goede bedoelingen.
Zodra de moeder/dochter band in de spotlight staat heeft de film zichzelf gevonden en wordt hij uiterst vermakelijk. Het plot werkt goed, is oprecht spannend en meeslepend en heeft wendingen die de reis zo veel belangrijker maken dan de afloop.
Helaas moet de film het van het boeiende verhaal hebben want de animatie beviel me allerminst. In de lijn van DreamWork's 'How To Train A Dragon' zijn de Schotse kastelen net van plastic. Motionshots zien er houterig en game-achtig uit, de menselijke personages zijn ook hier een obstakel qua uiterlijk en zelfs de natuur weet hier nergens de indruk te wekken dat het om een Pixar film gaat. In 'Ratatouille' kon je het eten bijna proeven, 'Finding Nemo' lijkt ook op de dag van vandaag nog mooier dan het echte zeeleven en Wall-E's detail in schroefjes en afvalhopen waren adembenemend. 'Brave' laat niets van dat alles zien. Zelfs Merida's haar moet het afdoen aan dat van bijvoorbeeld 'Tangled's Rapunzel.
Niet de beste uit de familie maar zeker een van de meest oprechte Pixar films.
nakada
Volgens mij ben jij de eerste die het verhaal geweldig vindt en de animatie ondermaats.
Het haar minder als dat van Rapunzel ?
Angrod_Pallanén
Het haar minder als dat van Rapunzel ?
Inderdaad, ik merk dat veel mensen het verhaal niet geweldig vinden. Geweldig is ook een groot woord maar slecht was het absoluut niet. Schrap het eerste halfuur en je houdt een boeiende versie van het vloek-verbreken verhaal over. Misschien ben ik te kritisch tegenover de animatie maar sommige motion shots en achtergronden irriteerde me mateloos. De dieren waren prachtig maar verder was er weinig om te wow-en. Let wel, dit is een hele hoge standaard. Ik besef me goed dat hier vele uren manwerk in zitten. Ondermaats is alsnog op DreamWorks niveau wat ook sterk is vergeleken kleinere studio's die niet over hetzelfde budget beschikken. Pixar is echter een grootmacht en daar verwacht ik het allerbeste van. En dat was deze animatie absoluut niet. Op meerdere momenten vroeg ik me af waar CGI nou echt mooier af was dan handgetekend. Maar dat is weer een heel ander verhaal.
Edit: het haar van Merida was onderwerp van enkele specials, evenals dat bij 'Tangled' het geval was. Vandaar de vergelijking. Omdat ik die special in volle verwachting had bekeken voor de film heb ik er op gelet en wat ik zag voldeed niet aan die verwachting.
Djumbo
Ik ook, vond het verhaal maar matig .... maar de animaties zijn wel plezant.... en de humor maakt veel goed. Ik heb er toch van genoten
mjk87 (moderator films)
Als je fotorealisme benadert met je animaties, waarom zou je nog van die techniek gebruikmaken?
Dat was een vraag die mij zo halverwege de film binnenviel – overigens nooit best als dat soort vragen überhaupt tijdens een film opkomen, maar goed. Want wederom is dit technisch een stapje verder, vooral landschappen, zowel weids van veraf, of een close-up van wat mos groeiend aan een boom: alles was even mooi en realistisch. Dan doemen twee problemen op: de vraag waarom en de menselijke figuren.
Ten eerste de vraag waarom. Want op een enkel moment na inhoudelijk (de beer wordt anders wat lastig, al kan dat met CGI) en op een enkel shot na technisch (zwierige shots die in het echt praktisch onmogelijk worden) dat nog niet eens echte toegevoegde waarde heeft wordt er verder weinig mee gedaan. Maar vooral let men bij Pixar zozeer op de technische kwaliteit dat de esthetiek nogal eens vergeten wordt. Je verwondert je over het realisme, niet over een bijzonder camerastandpunt, een bepaald shot, een bepaald kleurgebruik (ook dat is realistisch ingevuld); iets wat ik vaker bij Pixar heb. Waar de traditionele tekenfilms dat wel vaak hadden - zeker in de liedjes waar veel kleuren en beelden onrealistisch worden– is dat hier niet aanwezig. Was dit een gewone film geweest, dan had je niets kunnen zeggen over het visuele. En dan doemt dus die vraag hierboven zich op.
Daarnaast zijn mensen lastig na te maken, zowel in uiterlijk en bewegingen. Men kiest hier dus voor een soort van karikaturen, net niet helemaal echt lijkend. Wat je krijgt zijn hyperreële beelden met lelijke animatie dat er door heen loopt. Het is niet mooi, het komt nep over (lijkt soms uit een computerspel gelopen) en het is gewoon alsof het lijkt dat achtergrond en personages niet bij elkaar horen.
Inhoudelijk is dit de eerste Disney van Pixar, een klassiek prinsessensprookje waarvan je de uitkomst al weet en waar werkelijke geen plotwending echt verrassend is en waar puzzelstukje al bijzonder snel in elkaar vallen. Echt meegevoerd word je niet. En dat is jammer. Want de personages zelf zijn leuk uitgewerkt en uitstekend ingesproken. Daarnaast is die drieling best grappig. Ook de Schotse muziek is prima. Maar het hele narratieve gedeelte valt nogal tegen. Dan heeft Pixar wel veel betere films gemaakt.
Wel heb ik me vrijwel constant vermaakt, dus een ruime voldoende, ondanks alle negatieve punten. 3*

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Toy Story 3

How to Train Your Dragon
Animatie / Avontuur, 2010

Lauf Junge Lauf
Drama / Oorlog, 2013
schotlandrebelheksvillainbraverykingdomarcherwishcomputer animatiebeerscot rebellious daughterturns into animalarcheryruinspost-credits scenepeace offering vrouwelijke regisseurcourageinsecurequestanimegrimrebelle irreverentabsurdwhimsicalderogatory disdainfuldisgusteddishearteningdisrespectfulfrustratedridiculous