menu

Godzilla (1998)

mijn stem
2,59 (1872)
1872 stemmen

Verenigde Staten / Japan
Actie / Sciencefiction
139 minuten

geregisseerd door Roland Emmerich
met Matthew Broderick, Maria Pitillo en Jean Reno

Door jaren atoomproeven in de Stille Oceaan, is een enorm beest ontstaan: Godzilla. Het monster is wakker en stevent rechtstreeks op New York City af. De Amerikaanse regering stelt direct een onderzoeksteam samen. Nick Tatopoulos (Matthew Broderick) maakt deel uit van dit team. Zijn taak: onderzoeken wat Godzilla naar New York City heeft gedreven. Nick gaat samen met het leger achter het enorme beest aan, met maar één doel: Godzilla vernietigen voordat hij alles en iedereen verplettert.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=pt6bMHUoE6I

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van ikkegoemikke
2,0
The radiation isn't an anomaly, it's the clue.

Naar aanleiding van de nieuwe release van Godzilla dit jaar, waar ik overigens wel enorm naar uitkijk, deze oude blockbuster uit 1998 eens herbekeken. Tja, het is overduidelijk een gedateerde film op gebied van CGI en het acteren is soms enorm ergerlijk en kinderachtig. In vergelijking met de nieuwe film van dit jaar, ziet dit er inderdaad maar armzalig uit. Langs de andere kant kan ik me nog de originele Godzilla films herinneren die ik jongzijnde zag in zo'n ouderwetse bioscoop op een zondagmiddag. Steevast was er een Bruce Lee geprogrammeerd in combinatie met een Japanse Godzilla (Vs. King-Kong) of Bud Spencer/Terence Hill film. Die Japanse Godzilla niemandalletjes waren helemaal om van te gieren. Het leek wel een plastiek figuurtje tussen een kartonnen dozen decor met vreselijk slechte effecten erbovenop geplakt. Vergeleken hiermee is deze Godzilla state-of-the-art.

Vooreerst het monster Godzilla zelf. Op sommige momenten zijn de beelden enorm geslaagd zoals de onderwater beelden. Het overgrote deel van de film krijgen we echter alleen maar delen van Godzilla te zien : een poot die neergezet wordt op enkele stilstaande taxi’s, een rondzwiepende staart of het hoofd alleen. Niet bepaald hoogstaande technologie. Trouwens stoorde mij toen al (en nu ook) het feit dat de dreun van het neerzetten van een poot met de daaropvolgende schokgolf niet correct sync loopt met het opwippen van personen en auto’s. Naar mijn gevoel verloopt dit met iet of wat vertraging. Het feit dat New York in een puinhoop wordt herschapen is een leuk gegeven. Dat het leger daar meer de oorzaak van is dan Godzilla die er doorheen dendert, is dan weer te belachelijk voor woorden. En ik had soms ook wel het gevoel dat het decor opgebouwd was met kartonnen dozen.

Het meest irriterende in deze films zijn de stupide en vreselijke vertolkingen. Vooreerst Mathew Broderick vind (en vond) ik totaal misplaatst in deze monsterfilm. Hij is te verdragen in een komedie zoals “She’s having a baby”,”Addicted to love” of “Inspector Gadget”, maar niet in deze rampenfilm. Of men gebruikte hem om het komisch gehalte omhoog te krikken. Zijn achternaam Tatopoulus zorgt al onmiddellijk voor infantiele dijenkletsers door de versprekingen. En de hele tijd host hij door de regen met zijn belachelijk mutsje en telkens als hij iets zegt klinkt het automatisch ongeloofwaardig en precies verzonnen. Dat hij tenslotte ook nog eens direct de verklaring heeft hoe Godzilla is ontstaan en dat we aan de wieg staan bij het ontstaan van een nieuwe diersoort, was echt om te lachen.
Maria Pitillo is dan wel een engelachtige verschijning maar zo melig en voorspelbaar. De blonde bimbo op de nieuwsafdeling die geen vermeldenswaardig belangrijk nieuws mag brengen, maar toch op slinkse wijze aan beeldmateriaal komt , dat dan weer snugger wordt gestolen door haar baas om dan uiteindelijk triomferend een Pullitzer-prijs-waardige reportage te maken op het uiteinde. Jongens toch ! En blijkt ze ook nog een oud liefje te zijn van Broderick. Hank Azaria vond ik eigenlijk nog het beste te pruimen. Een aardige gozer die op het juiste moment de camera kan hanteren voor exclusieve beelden. Toch raar dat op dat moment telkens de camera niet echt goed functioneert.
Bij deze 3 horen dan nog een rijtje hoogst irritante personen, zoals daar zijn : Kevin Dunn als betweterige en schreeuwerige Kolonel, Michael Lerner als domme en dikke burgemeester, Arabella Field als vriendin van Animal, die blijkbaar nog niet doorheeft dat een cameraman soms gevaarlijke situaties meemaakt en hier telkens hysterisch op reageert, Vicki Lewis als bronstig wetenschapsvrouwtje die ondanks de apocalyptische situatie toch de tijd vind om kwijlend naar Broderick te kijken (Een mens moet haar prioriteiten stellen hé) en last but not least Doug Savant als voor mij de meest stupide en oerdomme soldaat ever in het Amerikaanse leger. De PeeWee Herman van het Amerikaans leger.

Akkoord. Je moet er niet van uitgaan dat dit accuraat en realistisch is. Voor zoiets moet je naar “The Butler” kijken of iets dergelijks. Maar er zitten toch wel enkele zaken in die echt bij de haren getrokken zijn. Dat Godzilla ontstaan is door radioactieve stralingen door kernproeven op Frans-Polynesië is eigenlijk een variant van de originele film. Waarom het beest tot Manhattan moet zwemmen om haar eieren daar te leggen is mij een raadsel. Hij/zij moet van de Grote Oceaan door het Panama Kanaal , langs Florida en dan zo naar New York. Toeristisch uitstapje ? De piloten die de helikopters besturen hebben blijkbaar geen IQ test moeten afleggen. Ze worden achtervolgd door Godzilla en kijken panikerend over de schouder, wetende dat als ze dat ding lijnrecht omhoog zouden sturen ze warempel uit de klauwen zouden blijven van Godzilla. Daarnaast denk ik ook dat hun wijsvinger met secondenlijm vastzat aan het vuurmechanisme, want ze bleven continue kogels rondspuiten ook als ze niks in hun vizier hadden. En Godzilla is toch ook niet zo minuscuul dat ze er zo langs vuren. Dr. Tatopoulus is een gerenommeerd onderzoeker op gebied van mutatie bij dieren door stralingen. Op het moment dat hij dit als verklaring voorlegt dat Godzilla eigenlijk een gemuteerde hagedis zou kunnen zijn, verklaard iedereen hem voor gek. Waarom hebben ze hem dan in de eerste plaats erbij gehaald ?

Het einde was nog enigszins vermakelijk met de Jurasic Park-achtige baby Godzillaatjes. Maar over het algemeen was het een ontgoocheling. “Godzilla” had niet het effect als pakweg Jaws of King-Kong waar je waarachtig een angstig gevoel van kreeg en gespannen in je stoel naar zat te kijken. Zoals iemand suggereerde op IMDb : schaf je een levensechte Leguaan aan als huisdier, plaats het in het midden van de huiskamer tussen wat Lego huizen, en observeer hoe het zich voort beweegt en alles omstoot. Dit kan ook zenuwslopend spannend zijn. Ik was er 15 jaar geleden niet ondersteboven van , en dat blijkt nog zo te zijn.

2 *

edje555
Totaal geen probleem met deze film !
special efects zijn verbluffend.


kijkt lekker weg.

avatar van Peterke!
3,0
Na de trailer van de 2014 versie te hebben gezien wilde ik deze film nog eens gaan kijken. Ik had de film in geen jaren gezien en hoewel ik nog enkele dingen wist, was ik het meeste toch wel vergeten. Het acteerwerk was wel zwak op sommige momenten en de humor was ronduit belachelijk! Echter gebeurd er zoveel dat je daar wel doorheen kunt kijken. Vooral richting het eind zat ik op het puntje van mijn stoel. Om niet teveel te verraden (voor mensen die de film nog niet gezien hebben) was ik bijvoorbeeld de eieren helemaal vergeten. De kenners weten wel wat ik daarna allemaal gebeurd. Ik heb genoten van de film, en ik kan niet wachten om de nieuwe Godzilla in 3D te gaan bewonderen in de bioscoop!

avatar van ibendb
1,0
Roland Emmerich schotelt ons (alweer) een patriottistisch Amerikaans stukje film voor.

Nu de reboot van Godzilla eraan komt, was ik wel eens benieuwd naar hoe deze film uit 1998 zou zijn. Monsterfilms als deze zijn er genoeg, maar om de zoveel tijd is er wel eentje die je positief kan verrassen. Cloverfield bijvoorbeeld was geweldig en verfrissend. Deze film was dit niet.

Werkelijk alles aan deze film steekt tegen: Het verhaal (welk verhaal?), de mislukte poging tot humor, de CGI, het acteerwerk, en als dieptepunt: Godzilla itself. Het acteerwerk is bijzonder belabberd dat elke zin die (snel afgerammeld) uitgesproken wordt gewoon zijn geloofwaardigheid verliest. Geen enkel personage was boeiend of interessant. Integendeel, ik kon ze allemaal eigenhandig vermoorden met een bijl zodat ik erbij Shakespeare quoteer en vertel wat écht acteerwerk is.

Het monster, Gojira, zelf was ook erg triestig. De special effects waren te belabberd voor woorden en het leek alsof Godzilla rechtstreeks uit zo'n oude Zoo Tycoon videogames gewandeld is. Het monster lijkt ook helemaal niet op zijn origineel. Het lijkt simpelweg op een dinosaurus die van filmset gemist is.

En dan de humor. Wat een grap! Elk sprankje humor kwam zo geforceerd over zoals alleen Hollywood het kan. Ongrappig en zelfs pijnlijk te noemen. De Fransen worden in deze blockbuster te zeik gezet. In andere woorden: belachelijk gemaakt. Ze spreken tegen elkaar geen Frans. Nee, hoor. Hooguit twee zinnen Frans in een dialoog en de rest is gewoon Engels.

De lange speelduur, langdradigheid, slechte CGI en beroerd acteerwerk maken deze film tot wat het is: Een monsterlijk hoopje dinostront.
1,*

avatar van rep_robert
3,0
Het blijft best een fout filmpje, maar Godzilla was op HBO en met de nieuwe reboot op komst heb ik deze toch een kans gegeven.

Emmerich films zijn eigenlijk best erg typisch, maar wat me vooral opviel aan Godzilla is toch dat dit echt een typisch jaren 90 product is. De special effects zijn helaas maar zo zo en om Godzilla door een bordkartonnen stad heen te zien slenteren is dan ook niet heel overtuigend. De tand des tijds heeft deze versie dus niet doorstaan.

Toch heb ik me meer dan prima vermaakt. De jaren 90 elementen komen ook sterk terug in het toch erg vergezochte plot met vreemde personages. Gelukkig houdt Emmerich het luchtig en kan ik juist deze elementen wel waarderen omdat deze een bijdrage leveren aan het geheel. Dat vriendinnetje, Jean Reno...het slaat eigenlijk helemaal nergens op en misschien dat ik daardoor de film nog wel weet te waarderen.

Misschien komt het uiteindelijk ook omdat er toch wel een aantal leuke, kenmerkende elementen in de film zitten en deze vinden we vooral in het begin van de film terug. Dat ouwe vissertje op die steiger...geniaal

Jammer dat het op het eind wel behoorlijk weg slipt en de film echt veel te veel Jurassic Park elementen bevat:
-Godzilla is een iets grotere T-rex
- De Godzilla baby's zijn net de velociraptors, inclusief de uitbraak scenè in Madison Square Garden die me weer deed denken aan de Velociraptor scene in het museum in JP1.


Zo kan ik wel langer doorgaan.

Het is zeker geen originele en visueel fraaie film, maar het sentiment en een paar memorabele momenten houden deze film toch op 3 sterren. Wat vooral als voordeel zal werken is dat deze versie echt als voorgerecht zal gaan dienen voor het gigantische monster dat volgende maand bij ons als hoofdgerecht zal gaan draaien.

3,0*

avatar van -jack_sparrow-
4,0
Ik snap de negatieve reacties en de super-lage rating op imdb soms niet goed!

Laat ik mezelf corrigeren, Ik snap de niet waarom mensen dit zo'n lage rating geven!!
Veel mensen zien dit als zo één van die mega slechte blockbusters! En DIT snap ik nu net niet?! Is deze film zoveel slechter dan Independence Day?! "Inday" is beter, jaa .... maar ook deze film heeft zijn silly-momenten, silly dialoog, silly stereotiepe personages!

... Ik geef toe, ik heb (nog) nooit de originele Godzilla films gezien dus dit was mijn eerste kennismaking met Godzilla zovele jaren geleden! (heb deze 10jaar geleden ofzo gezien, en ga morgen de 2014-versie zien) Maar ik vond deze film altijd al gewoon puur entertainment!! En is dat niet de bedoeling van film, ons een paar uurtjes uit ons eigen leventje halen en eventjes laten genieten van wat entertainment?! Ik breek een film niet graag af omdat hij een aantal foutjes maakt!!

MAAR Ik heb zelf natuurlijk ook wel problemen met deze film zoals het acteerwerk van Broderick, maar hij doet aardig zijn best en ik vond hem altijd een behoorlijk likable character! Jhaa de effecten zijn wat outdated, maar ik vond deze nog behoorlijk goed (voor die tijd)! Ik snap wel dat vele mensen vinden dat deze film wat van Jurassic Park wil stelen en wat inspeelt op de dino-hype van toen .... Maar uiteindelijk heb ik mij daar nooit echt aan gestoord, ik vond die scenes in Madison Square Garden altijd een behoorlijk enge en actievolle "third act"!
En jaa die scenes met Siskel en Ebert zijn zoo over the top ... maar toen ik dit de eerste keer zag, wist ik niet eens wie Siskel en Ebert waren, dus voor mij was dit personage gewoon de burgemeester van NY!
EN jaa ... Godzilla is niet "Godzilla" .....
Ik denk dat mensen deze film heel hard vergelijken met de originele Godzilla films (en zoals ik al zei, ik heb ze nog nooit gezien) en ik snap dat ze wat zijn afgedwaald van het originele recept, dus ik snap waarom de meeste fans een beetje teleurgesteld zijn met wat ze met hun held hebben gedaan! Maar ik denk dat daar net mijn voordeel in ligt, ik heb de originele versies nooit gezien dus ik kon nerges kritiek op hebben van .... "dit is niet Godzilla" of "zoiets zou Godzilla nooit doen" want ik kende Godzilla toen nog niet! Dus voor mij was dit gewoon een (Ja ik ga het toch zeggen) "dino-achtig monster dat New York aanvalt"-film.
En ik denk dat als (ze een ander monster hadden gebruikt, bijvoorbeeld Cloverfield ofzo en) deze film niet de naam Godzilla droeg .... deze film helemaal anders bekeken zou worden!!

Ps. vond de Score van David Arnold altijd super! Heb deze ook op men Ipod!!

In a nutshell: ..... Ja, deze film heeft fouten .. Ja, deze film is geen oscar-materiaal .. Ja, ze hadden misschien betere casting-keuzen gemaakt .. Ja, ze hadden zoveel meer kunnen doen met de source-material .. Ja, ik heb dit nooit een perfecte film gevonden .... MAAR NEE, dit is géén super slechte film, en als je van (the silly-ness of) Independence day en (the adventure of) Jurassic Park houd, kan ik je zeker deze film aanraden!!
Ik heb deze film gekeken toen ik 13 ofzo was (denk ik) en ik bekijk deze film tot op deze dag nog altijd op dezelfde manier: gewoon 2u en 20 minuten verstand op nul, en gewoon even genieten van een leuke avontuur en actie-film!!

4,0*

ipman-99
"This thing is much too big to be some lost dinosaur." ... " !!!
Heerlijke (Heropfrissing) !!! 'Godzilla' uit 1998 van Roland Emmerich is een verbluffende
knappe film met een heerlijke 'Godzilla' in de 'hoofdrol' !
Nostalgie (voor mij) met enkele verbluffende spectaculaire actie-scènes !
Puur popcorn vermaak met enkele leuke humoristische momenten.
Uiteraard kijk je naar de spanning en actie ... en die waren ruimschoots aanwezig met nog
steeds een fraaie 'Godzilla' !

avatar van Chilli
4,0
Helemaal eens met Jack Sparrow hierboven.

avatar van Left4Dead
2,5
Ben totaal geen fan van de producten van Emmerich, toch gooi ik er zo nu en dan ééntje van hem in de speler. Aktie zonder je hoofd te gebruiken plus heerlijke effecten, alleen voor dat schuif je achter zijn producten. Matthew Broderick als hoofdrolspeler is me eigenlijk maar een doorn in het oog maar hij was hot in die tijd (wat me nog altijd verbaasd).

Vaak gaat het bij deze films, films over de bedreiging van de mensheid, over dat Amerika de werled weer red. Het grote Amerika, hoe zouden we zonder moeten stralen zulke films te vaak uit en voor mij is dat ,als Amerikafoob, zowel lachwekkend als irritant. Een dure productie en toch niet eens zo grote cast (op Reno na) die het verhaal moeten verfraaien.
Ik had de prent eerder gezien maar wist er niet zoveel meer van en het was weer een warm-up voor die uit 2014 natuurlijk. Hij stond bij garant voor 2.5** maar ben benieuwd wat de prent me vandaag brengt, zeker nu de bluray-versie aanwezig is.

Het verhaal is dus simpel, een gemuteerd beest moet worden vernietigd omdat zij de strijd aangaat met de mens en gevaar levert. Het leger plus een aantal deskundigen moeten achter het beest aan om het te vernietigen. That's it, no more, no less.

Het is een film uit 1998 dus je bent benieuwd of het gedateerd (in beeld en geluid) is of zich nog redelijk kan meten met de nieuwe technieken. Hierop kan ik makkelijk ja zeggen, ik heb vele ergere/zwakkere effecten in films de laatste jaren gezien.
Het beeld stond er netjes op en het geluidsspoor was heerlijk DTS, een genot. Het camerawerk is prima, het acteerwerk volstaat (meer niet) het verhaal is droevig simpel en het script gaat er mee door.
De lengte van de film is overdone, hoe komt men erbij om altijd zulke lange films te moeten maken met dan ook nog zo'n simpel verhaal.
De soundtrack is weer zo bekend als dat Manneke Pis in Brussel staat. Het "Amerikaanse legerorkest" heeft weer mogen zorgen voor een pompend en kloppend deuntje om zo wat spanning te garanderen. Voor mij werkt dat niet meer, ik heb het er een beetje mee gehad.

Dan de karakter, tjee wat een drama. Alsof er geen goede scriptschrijver was te vinden die iets origineel uit de hoek kon komen en wat minder stereotype gebruikte. De cast is "jammerlijk" voor de prent maar heeft natuurlijk ook maar te houden aan het script. Toch had men beter keuzes moeten doen want deze lege hulzen brengen niks toe aan de film en/of hun carriere. De humor ga ik het niet over hebben want die was er niet, ze hebben wel een poging gedaan.

Inhoudelijk gaat het al snel verkeerd, als voorbeeld: het grote logge beest heeft geen moeite om sidewinders te ontwijken. A.u.b. zwakker kun je het niet bedenken, alle moderne technieken bleken ontoereikend. En zo kun je door gaan natuurlijk.

Kun je dan nog wel genieten van de film? Tuurlijk wel puur voor het geluid en beeld maar dan heb je het gehad. Dat genot wordt dan wel meerder male onderbroken door standaard gezeik, liefde enz. Maar dat hoort nou eenmaal in een blockbuster en voor mij heb ik daarvoor mijn duim getraint om op vlotte manier door te kunnen spoelen.
Twee uur en 16 minuten stond er aan het eind op de teller en dat is echt ook een nadeel van deze film. Minus 45 minuten had best gekund.

Ben benieuwd naar Godzilla 2014! Voor het geluidspoor en FX heb ik hier nog 2.5** voor over. De rest is absoluut oninteressant.

4,0
Door de tegenvaller van de versie in 2014 deze nog een keer gekeken. Ik voel me bijna schuldig maar ik ben veel meer geamuseerd bij deze versie....en daar gaat het toch uiteindelijk om bij films

avatar van misterdhdh
4,0
Topfilmpje. Heb me vermaakt van begin tot einde. Deze film verdiend toch een hoge score vind ik. Ik ben wel fan Emmerich, vind dat die man meestal vermakelijke en leuke films maakt, behalve 2012. Ik heb natuurlijk nog niet al zijn films gezien. Deze film is aangenaam om te kijken. Vond hem veel leuker dan de godzillafilm van 2014. Natuurlijk zijn de special effects niet top, maar ze zijn wel nog behoorlijk en nooit echt storend. Verhaal is niet echt origineel maar zeer goed uitgewerkt. Het verhaal zit goed in elkaar. Acteerwerk was niet echt top maar ook niet echt storend. Sommige dingen waren wat minder zoals dat niemand die achternaam kon uitspreken, zo een moeilijke naam was dit ook niet. Ook de achtervolgingscenes in die taxi waren wat overdreven: Godzilla komt altijd op een cm afstand maar krijgt het viertal toch nooit te pakken, zelfs niet wanneer de taxi in de bek zit. Allemaal een beetje overdreven, maar toch nog vermakelijk waardoor je erover kijkt. Gewoon niet teveel vragen stellen in deze film, want er zitten een paar onlogische zaken in. Godzilla zelf ziet er wel goed uit. De Fransen die zich kwamen moeien was ook wel leuk. Genieten wanneer het leger probeert om hem uit te schakelen. Film blijft constant boeien, ook wanneer de eitjes uitkomen en er veel nieuwe godzillatjes zijn. Spijtig dat ze het gebouw niet uitkonden anders was het pas leuk geweest. Aangename verassing deze film, had er niet teveel van verwacht door de lage score, maar heb genoten van dit filmpje. Duurde voor sommigen misschien iets te lang, maar voor mij niet.

4/5
****

avatar van Richard_Voorhees
3,0
Tijdens het kijken van deze film dacht ik al dat dit een jaren '90 moest zijn (afgaande op de looks van de film en de geschatte leeftijd van Matthew Broderick) en ik was dan ook niet verbaasd om aan het einde van de film '98 te zien staan.
De film is een best aardige actiefilm met hier en daar zo zijn sterke en minder sterke kanten.
Ze hadden duidelijk het meeste hun best gedaan met de CGI van Godzilla en diens kinderen, want deze zien er over het algemeen best goed uit. Daarentegen hebben ze met bepaalde andere dingen totaal niet hun best gedaan. Wanneer men op het monster schiet lijkt het regelmatig meer een soort computerspel. Het is dus wel heel duidelijk zichtbaar dat dit computeranimatie is en dat is dan wel spijtig.
Matthew Broderick speelt een leuke hoofdrol als de ietwat naïeve onderzoeker Matthew Broderick. Zijn vrouwelijke tegenhanger Maria Pitillo doet echter wel iets teveel haar best om dom en irritant over te komen. Het werd mij niet precies duidelijk of dit nou door haar acteerwerk of door het script kwam.
Jean Reno zorgt voor de komieke noot in zijn rol van een lid van de Franse geheime dienst. Vooral de momenten waarin hij zijn Franse accent wat meer aandikt of het moment waarop hij ineens op-en-top Amerikaans gaat spreken zijn nog best grappig.
Door de grote hoeveelheid (Godzilla) actie kijkt de film vlot weg (zelfs wanneer er zoveel reclameblokken tussen zitten als bij rtl 7 (om de 20 minuten...)). Een best vermakelijke B-film die over wil komen als een A-film.

avatar van Majestics
3,5
Ik vind deze Godzilla veel vermakelijker dan de nieuwe, er gebeurt naar mijn gevoel beduidend meer. Ook is deze film jeugdsentiment voor mij.

acja88
Wat een drama dit. Veel gezien vroeger. Echt flink minder dan bijv. Jurassic Park II en III...

0,5
Na het geweldige independence day komt dit gedrocht ik weet niet wat de producenten dachten maar dit is echt te slecht voor woorden.

Ten eerste Matthew Broderick is Jean Reno is ook vrij belachelijk in deze film.
Het zijn precies dezelfde producenten als independence day dus je zou haast denken dat ze deze film expres zo slecht hebben gemaakt.

Jaren geleden gezien maar nooit meer 0,5 ster

5,0
Mooie beelden en effecten! Lekkere actiescènes en Godzilla zelf is geweldig. Beter dan de nieuwe versie die vorig jaar is uitgekomen.

avatar van megaman
Laatst weer even opgezet bij een collega. Leuke popcornfilm met inmiddels gedateerde CGI, overbodige Raptors, geen consistentie m.b.t. de omvang van het monster (ene moment is Godzilla's oog zo groot als een mega riool-pijp en elders is alleen z'n kop al weer stukken kleiner), een vreemd creature-design en erg idiote comicbook personages. Mijn voorkeur gaat uit naar de 2014 versie die Gojira uit 1954 als basis gebruikte en een monster liet zien die daadwerkelijk op Godzilla leek en geen rennende leguaan die constant op de vlucht is voor kogels en raketten. Toch is Emmerich's versie zeker een speciale film die nooit verveeld.

avatar van Gang_Star
3,0
Zoals wel vaker bij een film van Roland Emmerich is ook deze film er weer een die groots is van aanpak. De film biedt veel spektakel als Godzilla huis houdt in New York, veel geslaagde actiescenes en special effects. Matthew Broderick was misplaatst naar mijn idee als hoofdpersonage, en Jean Reno viel ook behoorlijk tegen. Toch ondanks dat, wel een vermakelijke film.

avatar van xxERWINxx
5,0
Vandaag weer eens herbekeken, zeer goede film! en natuurlijk ook een stuk beter dan het 2e deel.
Spanning, veel actie en vermakelijk.
Ook een goed einde, als je van Jurassic park films houd zit je hier ook goed.

avatar van Metalfist
2,0
This thing is much too big to be some lost dinosaur

Deze Godzilla was volgens mij één van de eerste films die ik indertijd ging huren in de videotheek. Al jaren niet meer gezien, maar de laatste tijd wel meer en meer geïnteresseerd geraakt in het Japanse origineel. Daar ondertussen een paar films van achter de kiezen en ik was wel benieuwd hoe de film zich ging kunnen houden ten opzichte van die films. Mijn stem stond beduidend laag (was 1.5*) dus de verwachtingen waren niet zo hoog gespannen.

Nu vind ik de film op zich wel beter dan die 1.5* die ik er ooit aan heb gegeven, maar het mag duidelijk zijn dat Godzilla niet een al te denderend filmpje is. Regisseur Roland Emmerich heeft ooit eens toegegeven in een interview dat hij geen fan was van de Gojira saga en dat hij enkel aan deze film wou meewerken wanneer hij zijn eigen ding mocht doen. Hij heeft blijkbaar carte blanche gekregen, maar het resultaat is dan ook een soort van Jurassic Park kloon die nooit echt spannend wordt en bovendien gewoon veel te lang duurt. Hoppakee, Godzilla is dood. Aah nee, wacht er zijn nog kinderen. Hoppakee, de kinderen zijn dood. Aah nee, wacht Godzilla is terug levend geraakt. Hoppakee, Godzilla is dood. Ongeveer het laatste uur (nadat Godzilla onderwater wordt neergeschoten) is dan ook praktisch in zijn geheel overbodig. Qua design vond ik hem ook gewoon niet al te overtuigend. Tatopoulus mag dan wel op een bepaald moment mompelen dat het beest te groot is om een dinosaurus te zijn, maar zo ziet het er namelijk wel uit. Het is niet de imposante hagedis geworden die we ondertussen zo kennen.

Qua effecten heeft de film ook niet echt helemaal de tand des tijds doorstaan, maar vond dat eigenlijk voor zijn leeftijd nog wel vrij goed meevallen. Emmerich blijft zo'n regisseur die wel wat in de vingers heeft zitten (ik blijf hem eeuwig dankbaar voor Stargate) en weet de destructie nog goed in beeld te brengen, maar hij gaat compleet de mist in met de cast. Met Matthew Broderick heeft hij een zemenlap als hoofdrol en Maria Pitillo heeft na haar vreselijke performance ook niet meer in veel films meegespeeld. Tof om eens een aantal Simpsons regulars (Azaria, Shearer en Cartwright) in de bijrollen te zien, maar daar zet je geen Godzilla voor op natuurlijk. Al was het wel grappig om eventjes Moe zijn typische Aw, jeez" te horen. Jean Reno was best nog amusant, maar veel van de andere humor ging hopeloos de mist in.

Helemaal wanneer Emmerich dan nog eens besluit om movie critic Roger Ebert te gaan parodiëren omdat die eens wat slechte commentaren had gegeven op de films van de regisseur. Pijnlijk in ieder geval. Soit, zo'n 'monster vernietigt gans New York' is altijd wel leuk om eens te zien. Geef mij echter toch maar de recente reboot of de Japanse films.

2*

avatar van Roger Thornhill
1,5
De CGI is wel redelijk, maar de personages zijn saai, de hoofdrolspeler is (zoals Metalfist het zo treffend uitdrukt) een zemenlap, het monster ontbeert persoonlijkheid en de plot is voorspelbaar. Een B-film met de allure en het budget van een A-film, de vleesgeworden middelmatigheid.

avatar van hijman1946
4,0
ipman-99 schreef:
"This thing is much too big to be some lost dinosaur." ... " !!!
Heerlijke (Heropfrissing) !!! 'Godzilla' uit 1998 van Roland Emmerich is een verbluffende
knappe film met een heerlijke 'Godzilla' in de 'hoofdrol' !
Nostalgie (voor mij) met enkele verbluffende spectaculaire actie-scènes !
Puur popcorn vermaak met enkele leuke humoristische momenten.
Uiteraard kijk je naar de spanning en actie ... en die waren ruimschoots aanwezig met nog
steeds een fraaie 'Godzilla' !


Volledig mee eens zag dat je geen cijfer gaf net gezien op tv prachtig verfilmd dikke 4

avatar van Left4Dead
2,5
hijman1946 schreef:

Volledig mee eens zag dat je geen cijfer gaf net gezien op tv prachtig verfilmd dikke 4


ipman-99 is geband, je zult geen reactie meer krijgen.

avatar van Ted Kerkjes
2,0
Och. Ik ben niet zo'n grote fan van spektakelfilms en blockbusters als ze zichzelf enorm serieus nemen. Deze film kon ik echter heel goed hebben, omdat het een beetje de draak lijkt te steken (hahaha, wat een geestige woordspeling!) met dergelijke films. Het ligt er allemaal zo duimendik bovenop, met name de karikaturale personages met hun overdreven acteerwerk. De karakters lijken de situatie ook niet helemaal serieus te nemen, er wordt cartoonesk voor het gevaar gevlucht. Onderwijl hebben ze gelukkig nog de tijd om volop grapjes te maken. (Neem de cameraman die met gevaar voor eigen leven terug rent om zijn camera te redden. Het is net Goofy die zijn hoedje verliest en het nog uit de bek van een leeuw redt, net voor deze zijn tanden op elkaar zet.)
De special-effects zijn af en toe lachwekkend verouderd. Het monster ziet er soms erg nep uit. Vaak klopt de lichtval niet en let vooral op de vallende stenen die uit een matig computerspel ontsnapt lijken te zijn.
Maar al met al geen vervelende film om naar te kijken. Doordat de film zichzelf niet al te serieus neemt, is het goed te pruimen.

avatar van 606
3,5
606
Ik blijf het gewoon lekker popcorn vermaak vinden met geluid goed open. Erg fijn

3,0
Krijgt een voldoende. Aardig vermaak, maar door het magere verhaal en uitwerking niet meer dan dat.

avatar van Ajax&Litmanen1
1,0
Na de afgelopen anderhalf jaar alle Japanse Godzilla films te hebben gekeken (hele klus met zoveel troep er tussen) pak ik ook nog maar even de 2 Amerikaanse films (deze en die uit 2014) mee, maar beiden heb ik uiteraard al gezien.

Deze Roland Emmerich versie blijft wel het ultieme dieptepunt uit de reeks. Zelfs slechter dan die kinderlijke shit uit Japan uit de 60's en 70's met mannen in pakken die Godzilla spelen. Emmerich had een gigantisch budget, maar maakt er echt een drol van. Godzilla is hier een kruising van een Tyrannosaurus Rex en een draak. Niks geen imposant, log monster dat met zijn klauwen en Atomic Breath alles verwoest, maar een hippe dino die zelfs hoofdrolspelers eventjes netjes in het gezicht aan kijkt voordat hij gaat brullen, zoals je van een Amerikaanse blockbuster verwacht. Waarbij hoofdrolspelers net niet geplet worden door zijn poot en waar alle brokstukken net voor, naast en achter hun op de grond vallen. Waarbij een taxichauffeur uren na de aanval schijnbaar nog altijd met hun taxi door de stad rond aan het rijden zijn. En waar Godzilla dood gaat. O, nee toch niet. Jawel. Nee. Ja, wat is het nu? Wat een clichématige vervelende comebacks waren dat steeds.

Het is echt vreselijk saai om naar te kijken. Het duurt gewoon serieus ruim 2 uur en de toffe momenten met Godzilla zijn schaars, heel schaars. Het laatste uur leek ik weer naar Jurassic Park te kijken, met al die kleine dino's. Afschuwelijk.

Ik kan werkelijk niks goeds benoemen, zelfs als simpel popcornvermaak is dit echt veel te ergerlijk en dom gemaakt. Het lijkt ook in de verste verte niet op het Japanse bronmateriaal. Dat was ook vaak echt slecht, maar wel authentiek. Dit is gewoon een goedkope rip-off, maar dan zonder de pluspunten uit Japan. En je krijgt ook gewoon geen enkel tof uitgezoomd shot van onze grote sloper.
De enorm lage score die de film wereldwijd en ook hier krijgt is volledig verdiend. Het zou nog lager mogen.

Mijn al vrij lage 1,5* verlaag ik nog eens naar 1*

avatar van Onderhond
0,5
Ugh.

Vroeger deze film wel al eens gezien, maar toen vond ik het écht vreselijk. Nog voor ik ooit een Japanse Gojira film gezien had trouwens, maar dit rampenvehikel is gewoon dramatisch, zelfs los van de vergelijking met de originele film.

Emmerich maakt er een brakke Amerikaanse rampenfilm van, maar dan nog slechter. Komt deels door Broderick, vreselijk personage die absoluut niet bij deze film past. Sowieso zijn de meeste personages vreselijke karikaturen, zelfs Jean Reno kan zichzelf niet staande houden in deze film.

In het begin lijkt het nog wel aanvaardbaar. CG is ondertussen aardig achterhaald, maar Godzilla mag toch aardig wat verwoesten. Al richt de camera zich toch vooral op de grond, daar waar Gojira meestal hele flatgebouwen aan gort wandelt. Maar da's enkel voor de introductie, daarna verlegt het verhaaltje zich naar een nest en een team Franse jojos + Broderick die Godzilla's offspring pogen te vermoorden.

In feite is het tweede deel een ordinaire Jurrasic Park clone geworden, met slechtere effecten, luchtigheid op de foute momenten en foute manieren. Het ergste is nog dat Godzilla en offspring absoluut niet gevaarlijk zijn, daar waar dat wel duidelijk de bedoeling was.

Nee, eerste half uur valt nog een beetje mee, maar daarna wordt het ook slecht dat de volgende twee uur een complete ramp zijn die amper aan te kijken valt. Begrijpelijk dat ze in Japan het deksel weer even op de pot hebben gedaan na deze film. De recentere Amerikaanse poging is ook niet geweldig, maar in vergelijking met dit onding toch al een stap in de goeie richting.

0.5*

3,0
hier in die film zie dat het een beest is die films zijn gemaakt om naar te kijken en voor plezier maar net als bijna elke film worden er steeds meer andere versies van gemaakt een film uit 1939 kun je niet meer vergelijken met de films van nu hoeveel films hebben al geen verandering ondergaan neem nu king kong het begon in de jaren met een zw wit film met een enorme aap in 1933 de film zat redelijk goed in elkaar ondanks dat het was in 1933 de aap zag er echt goed uit en de film was ook niet zo slecht de volgende was kleuren een nieuwe eeuw een nieuwe king kong maar neen de film sloeg niet aan zo dan 2005 weer iemand met een andere versie van de aap dit keer hadden ze geprobeerd om een nieuwe te maken maar in de form van de film uit 1933 en ja die bevalde beter. voor sommige toch en zo blijft het maar doorgaan de ene of andere regisseur krijgt het in zijn hoofd omdat hij dan denkt succses er meer zal hebben weer een nieuwe versie van king kong. we zijn het toch al langzaam gewoon geworden dat ze in holliwood niet weten wat ze moeten doen dan steeds maar herhalingen van eerdere films. de ene gaat dan nog wat verder met de speciale effecten de nieuwe godzilla is geboren we zijn al weer een eeuw verder ook de wapens in de film worden anders geen karton meer maar computer stimulatie. en zo is telkens weer zo begon het ook met andere monsters. dus slecht of goed ik kijk er niet meer naar geniet gewoon van de film er zijn misschiens wat minder dingen maar op zich is de film niet zo slecht. bij vele films van godzilla zie je soms dat het monster gewoon plastiek is ik heb hem ook al zien dansen. ach ja fouten en andere dingen zal er in elke film voorkomen zelfs de beste film. en wat betreft de acteurs ze konden moeilijk weten wat goed was en wat niet ze kunnen spelen in een film die andere erg goed vinden maar de acteurs niets vinden en omgekeerd ook

avatar van Kondoro0614
1,0
Godzilla

Ik ben nu een weekje weg in de Ardennen te België. Ik neem dan altijd de laptop mee waar ik een x aantal films op kan zien maar ik neem ook altijd mijn PlayStation 3 mee, deze kan DVD’s afspelen wat mijn laptop niet kan en zo kan ik rustig elke dag een filmpje mee pakken als ik niet onderweg ben naar bezienswaardigheden in de buurt. Neem dan aan dat ik een aantal tweede wereldoorlog museums ga bezoeken maar ook andere mooie bezienswaardigheden hier in de buurt (vooral vele natuur). Ik heb daarop drie films van mijn collega meegenomen die ik van de week wil kijken, één eigen film en een Steven Seagal collectie, dan heb ik ook nog eens wat films op de PC staan en heb ik Games of Thrones tot seizoen 4 meegenomen op Blue-Ray, ik ben dus wel gevuld voor de week en kom echt niks te kort!

Ik heb er voor gekozen om Godzilla te kijken als eerste film van de drie om mijn vakantie week hier te openen maar, ik vond het een vieze tegenvaller. Volgens mijn collega was het een ‘steengoede’ film waar ik toch zelf betwijfel of het wel ‘steengoed’ is. Ik heb me niet bepaald vermaakt en ik vond de film in vlagen zelfs saai, ben op een gegeven moment toen ze de eieren van Gojira zagen in slaapgevallen. Gelukkig was dit niet al te lang dus ik heb alleen wat actie scenes gemist en daar blijft het bij, toen ik het terugspoelde schoten ze de gaten in de deuren en hielden ze de baby’s tegen doormiddel van brandslangen en balken die de deuren moesten verzegelen.

‘Godzilla’ natuurlijk de Amerikaanse naam voor het monster ‘Gojira’ wat vooral in Japan rete populair is en natuurlijk allemaal leuk bedacht. Toch geinig dat het monster zo tot een hele gemeenschap hoort namelijk bij de: Kajiumonsters. Een groep wezens die de Japanners beschouwen als monsters het vertaald namelijk naar ‘Vreemd beest’ of ‘Mysterieus wezen’ en staat in de volksmond beter als ‘monster’. Bij mij staat ‘Gojira’ vooral bekend als de Franse progressieve powermetal band die ik afgelopen Juli nog heb gezien toen ze optraden bij het Dynamo Metalfestival in Eindhoven.

Het verhaal in de film is natuurlijk niet echt geweldig. We volgen – die wormen onderzoekt in het, met een kernramp getroffen plaatsje ‘Tsjernobyl’. Op een dag word hij meegenomen door het Amerikaans leger, hij moet samen met een onderzoeksteam kijken wat er precies aan de hand is, wat Godzilla is en hoe het is ontstaan. Ook moeten ze kijken wat de reden is dat het naar New York trekt en ze moeten hem zien te verjagen. Ik een strijd tussen Godzilla en het Amerikaanse leger komt een groep Franse onderzoekers erachter dat Godzilla een cadeautje heeft achtergelaten: allemaal eieren onder de straten van New York City.

Qua acteerprestaties viel het wel mee, de CGI zag er niet uit. Een filmbelevenis wat me niet beviel en ik vond het wel een matige film, geschrokken want had er persoonlijk iets meer van verwacht dan dat er daadwerkelijk uit is gekomen, zonde! Ook zijn 139 minuten zijn aan een te lange kant wat ervoor zorgt dat de film al snel erg langdradig ging worden. Matige filmervaring van een film waar ik wel een paar verwachtingen van had.

1.0*

Gast
geplaatst: vandaag om 03:15 uur

geplaatst: vandaag om 03:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.