• 9.373.063 stemmen

Geregisseerd door: Alan J. Pakula

Met onder meer: Julia Roberts, Denzel Washington en Sam Shepard

Releasedatum: 14 april 1994

Plot The Pelican Brief

"Two Supreme Court Justices have been assassinated. One lone law student has stumbled upon the truth. An investigative journalist wants her story. Everybody else wants her dead."

Na de moord op 2 rechters van het Hooggerechtshof komt een jonge rechtenstudente met een theorie over de daders. Wanneer haar vriend vermoord wordt door een bom die voor haar bedoeld leek, lijkt het er op dat ze er niet ver naast zat met haar ideeën. Samen met een medewerker van een plaatselijke krant onderzoekt ze de zaak steeds verder.

Thomas Callahan

Gavin Vereek

Fletcher Cole

FBI Director Denton Voyles

The President

Justice Rosenberg

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Het was wel een tijd geleden dat ik dezer heb gezien.(2001) Ik vond hem zeer vermakelijk. Goede stukjes en Denzel Washington speelde goed.

3,5

avatar van DeCol

DeCol

Zeer degelijke film.

Bewust zeg ik niet "zeer degelijke thriller". Zoals Jeauhan en Weertenaar al aangeven zijn bijna alle punten voldoende of beter. Cinematografie, acteervlak, het verhaal, het plot, ik kan het allemaal alleen maar positief beoordelen. Feit is wel dat het bij degelijkheid blijft. Er is niets speciaals aan The Pelican Brief en dat is wel gemis aan deze film want ik denk dat er meer van te maken was.

Bovenstaande terzijde heb ik wel uitermate genoten. Het verhaal vond ik goed en toen ik de film in de kast zag staan bij mijn schoonzus, wilde ik hem gelijk lenen. De manier waarop Grantham en Shaw het hele onderzoek doorlopen vind ik erg interessant en leuk uitgewerkt. Tussen Roberts en Washington was wel degelijk een click die vooral op het einde bestempeld wordt. De hele cast zorgt voor een degelijke vertoning met natuurlijk Roberts en Washington als uitschieters.

Enige kritiekpuntjes die ik heb zijn zoals ik al eerder heb gezegd dat er meer uit te halen viel en dat is jammer. Daarnaast was de spanning echt zoek. De constante achtervolging was zo standaard dat het niet meer opviel. Momenten die spannend hoorde te zijn waren het eigenlijk helemaal niet. Enkel op het begin ervaarde ik nog wat spanning, maar die was gaandeweg gevlogen. Laatste puntje is dat de speelduur iets korter had mogen zijn. Het schrappen van een aantal nietszeggende scenes had hier bij geholpen en misschien was de spanning dan ook wel meer tot zijn recht gekomen.

Tenslotte iets wat me opviel tijdens het kijken was toen Darby naar de bank ging onder een andere naam om een kluisje in te zien. Ze moest haar identiteitskaart of paspoort niet eens laten zien. Zeggen wie ze was en waar ze vandaan kwam samen met het sofinummer van de huurder was genoeg. Dit vind ik erg onwaarschijnlijk of dat moet normaal zijn in de Verenigde Staten.

Al met al heb ik gewoon genoten van deze matige thriller, maar goede film.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Goede spannende thriller die mijn aandacht goed weet vast te houden.
Sterke cast en sterk verhaal. Combi Roberts - Washington spat aardig van het beeld af. De 2 namen me mee in hun zoektocht naar rechtvaardigheid. Mooi om te zien dat uiteindelijk de risico's die ze moesten doorstaan om de waarheid aan het licht te brengen niet voor niks zijn geweest Het verhaal voelde mooi af aan en dat is altijd knap.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Mag er wezen.

Ondanks dat het niet mijn soort plot is, toch leuk.

Weet ondanks de lange speelduur goed te boeien en de spanning redelijk vast te houden.

Cast mag er zeker wezen, uiteraard bedoel ik daarmee Denzel en Julia, maar ook de rest doet het oke.

Mooi afgesloten verders, prima filmpje

avatar van chevy93

chevy93

Goede thriller. Zo'n film waarbij je de volledige speelduur geboeid bent. Niks op aan te merken en gewoon een degelijke film. Ik had het gemiddelde daarom ook wel wat hoger verwacht. Ach..

avatar van Zinema

Pakula's paranoia.

Een van Pakula's grootste successen bleek deze Pelican Brief. Een simpele conspiracy-thriller die het vooral moet hebben van de puike acteerprestaties, licht complexe vertelwijze en het griezelige paranoia-gevoel. Iets waar de regisseur makkelijk in kan grossieren, maar hier aardig in balans houdt. Het verhaal verdient geen schoonheidsprijs qua genialiteit, maar ondanks de lange speelduur werkt de film zeer onderhoudend.

Goed.

Ik heb The Pelican Brief nu pas voor het eerst gezien.

Hij viel me lichtelijk tegen. Zeker boeiend en vermakelijk, maar een net iets te oppervlakkig en te voorspelbaar complotverhaal om echt spannend te worden. Het komt ook een beetje gedateerd over, vooral op filmtechnisch vlak.

Wel een rol die Julia Roberts goed past. Ze speelt het goed. Denzel Washington wederom in een rol die we van hem kennen, als de goeierd die het onrecht helpt te bestrijden.

Nog niet zo lang geleden zag ik The Rainmaker, ook naar een boek van Grisham. Die vond ik beter en degelijker gemaakt, en nog steeds goed overeind staan.

avatar van rep_robert

Leuk formulewerk over een goverment conspiracy en de onschuldige Roberts die door allerlei schimmige lui op de hielen achterna wordt gezeten. De film zelf duurt een tikkeltje te lang en de afsluiting voelt juist iets te gehaast aan, maar het solide werk van Roberts en Washington houden de gang in de film.

avatar van Movsin

Movsin

De eerste twintig minuten zijn wat moeilijk om volgen maar daarna zet de cineast alles netjes op een rij en groeit de film uit tot een interessante en boeiende thriller. Naar het einde toe nemen gebruikelijkerwijze voor dergelijke films de actievolle scènes de bovenhand en wordt de film wat clichématig.

Julia Roberts spreekt wat vreemd op een ongemotiveerde toon voor een pientere studente met veel lef en Denzel Washington haspelt zonder veel moeite zijn zoveelste rol in de rij af.

Behoorlijke middenmoot.

avatar van Film Pegasus

John Grisham is zo'n schrijver die een groot publiek trekt, maar op zich ook niet meer schrijft dan een leuke snelle hap. En dat zie je ook in sommige verfilmingen. The pelican brief moet het niet echt hebben van het verhaal. Het is niet slecht, maar had toch meer mogen zijn. Vooral de essentie zelf, hoe Darby Shaw aan de gegevens kwam, mocht wat meer naar voor komen. Gelukkig is de vertolking goed. Julia Roberts kan meer dan enkel romantische komedies en Denzel Washington blijft een groot acteur. Na de eerste Grisham-verfilmg, The Firm, is dit toch wel een verbetering. De film is serieuzer en kent een grotere spanning. Door de achtervolging door de overheid en het 'trust no one' gehalte, moest ik meteen denken aan the X-Files. Maar dan zonder de buitenaardse wezens.

De film is boeiend genoeg en knap gemaakt. Verrassend is het niet en de film wordt dan ook niet meer dan een boeiende en knappe thriller. Ik heb er in elk geval van genoten. Dit is zo'n film die blijkbaar velen al gezien hebben, maar denkelijk weinigen onthouden hebben. Zal ook niet meteen in toplijstjes staan. Maar mensen zullen ook niet wegzappen als het op tv komt.

avatar van IH88

IH88

“So you're the little lady who started this great brouhaha.”

Degelijke Grisham boekverfilming. Het acteerwerk van Roberts en Washington is sterk, en ook het verhaal is op zich best interessant. Dit is één van Grisham's beste boeken, maar jammer genoeg benadert de film dat niveau nergens. Dat komt vooral door de veel te lange speelduur en het gebrek aan spanning. The Pelican Brief kabbelt maar wat voort, en de regie van Pakula is degelijk maar kleurloos. Er had wel wat geschrapt mogen worden en het tempo iets opgevoerd. Roberts en Washington verbloemen het nog een beetje.

avatar van TMP

TMP

Een nogal matige thriller, deze verfilming van een boek van John Grisham. Julia Roberts speelt een studente die kennelijk erg veel weet over de moord op twee rechters van het Hooggerechtshof, maar waar ze deze kennis vandaan haalt blijft wat onduidelijk. Het verhaal is verder niet heel bijzonder en enkele betrokkenen blijven wat op de achtergrond. Grootste minpunt is echter dat het nergens spannend of meeslepend weet te worden. Gedegen acteerwerk van Julia Roberts en Denzel Washington, maar ook weer niets bijzonders.

avatar van des1

des1

Persoonlijk vind ik deze beter, want 'echter', dan die andere befaamde Grisham verfilming The Firm. Een groot advocatenkantoor waar lange tijd het samenspannen met de onderwereld onder de pet wordt gehouden... Yeah, right. Hoewel wat theoretisch kunnen je je in het verhaal van The Pelican Brief goed voorstellen dat een casus op den duur bij het Hooggerechtshof belandt. Goedgunstige opperrechters is dan mooi meegenomen. Grisham heeft als oud-jurist geen hoge pet op van advocatenkantoren die hij meer beschouwt als de spreekwoordelijke advocaten van duivelse praktijken. Mooie spanningsopbouw omdat meerdermaal de bad guys dicht op de hielen zitten van Julia Roberts en Denzel. Mooie rollen ook van andere spelers, die ook echt wat te doen krijgen, w.o. Robert Culp als een Reagan-achtige POTUS. Anthony Heald als sr. partner Velmano is een heerrrrlijke schoft.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Beter dan verwacht na andere Grisham verfilmingen dit jaar en vorig jaar in de vorm van The Client en The Firm.

Erg vlot gaat de film echter niet van start. In een rommelig eerste half uur passeren veel handelingen en karakters de revue waarvan het maar de vraag is waar het naar toe leidt. De inhoud van het zogenaamde dossier van juffrouw Shaw vind ik ook maar bedenkelijk. Waar haalt zij deze wijsheid allemaal weg? En als zij, een 2de jaars student, dit kan bedenken wat zegt dat dan over de hele zwendel of over al die mensen die kennelijk lopen te slapen...?

De pret mag het echter niet druk. Samen met een prima cast en een goede toon en sfeer voelt The Pelican Brief aan als boeiender en beter geheel dan eerder genoemde films. Een prima speurtocht/ 'complot' wordt gebracht en ontrafeld door een prima duo in de vorm van Washington en Roberts.

Is er dan niets aan of op te merken? Zeker, zat zelfs. Zo wordt Roberts de eerste keer wel heel gemakkelijk gevonden, is Khamel de slechtste hitman ooit als hij haar tussen al dat publiek wil uitschakelen, is de soundtrack van Horner soms op het hysterisch af en duurt de film simpelweg te lang waardoor de film toch verschillende malen behoorlijk inkakt.

Super is het dan ook allemaal niet maar wel uitermate degelijke en interessant genoeg voor een keer.

avatar van Brabants

Brabants

The Pelican Brief begint vrij aardig maar wordt daarna wat langdradig en saai. Verhaal heeft te weinig om handen om zo'n speelduur te rechtvaardigen.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Dit is eentje waar je je koppie moet bijhouden. Niet uiterst ingewikkeld maar er komt toch veel bij kijken. Na de moord op twee hoge rechters schrijft rechtenstudente Darby Shaw een theorie over het achterliggende motief die dan ook nog de juiste blijkt te zijn, en waarbij de hoogste politieke kringen betrokken zijn. Shaw werkt samen met een journalist om de waarheid aan het licht te brengen met gevaar voor haar eigen leven. De jaren '90 waren de jaren van de Grisham verfilmingen. Dit is in tegenstelling tot The Firm en A Time to Kill een iets mindere verfilming, al kent de film wel enkele spannende momenten en is het verhaal sterk opgebouwd. Julia Roberts lokte destijds veel volk naar de bioscoop en ook Denzel Washington timmerde stevig verder aan zijn carrière.

avatar van blurp194

blurp194

Wat op zich een mooi en spannend verhaal had kunnen zijn moddert maar een beetje voor bij gebrek aan timing en spanningsboog. En Washington en Roberts, toch allebei zeker goede acteurs, vallen me ook niet erg mee, het is allemaal een beetje mat en energieloos voor mijn gevoel. Of wellicht was ik gewoon niet in de stemming voor dit soort verhaal, dat kan ook een rol gespeeld hebben.

Toch valt er ook wel iets wél op - de ietwat cynische citaten over het witte huis. Alsof Grisham al wist wie daar terecht zouden gaan komen. Wat een wonderlijk land is het toch, de VS.

avatar van Agnimaatje

Agnimaatje

Hak op de tak film, en daardoor niet sterk.

avatar van knuppel ihhh

knuppel ihhh

Was recent op TV en daarom maar weer gekeken. Herinnerde dat ik hem best spannend vond, zo'n honderd jaar geleden. Maar zat nu knarsentandend te kijken. Begint al vreemd dat de knappe jonge studente samenwoont met de leraar. Tijden zijn veranderd. Maar de hele tijd dat zachte schattig stemmetje van Julia Robberts. En het eindeloos moeten rennen voor de FBI, CIA, KGB of wie er ook achter haar aan zat. Je had duizend keer de kans haar gewoon neer te schieten... doe dan niet zo ingewikkeld.