- Home
Geregisseerd door: Chris Gorak
Met onder meer: Emile Hirsch, Olivia Thirlby en Max Minghella
Releasedatum: 12 januari 2012
Bekijk via Disney+
Vrijdag 20 februari in één bioscoop (Drachten)
Plot The Darkest Hour
"Survive The Holidays"
Buitenaardse wezens zijn geland op aarde en hebben het complete elektriciteitsnet op de planeet platgelegd. Hierdoor is de mensheid niet in staat om zich te organiseren en terug te vechten. De buitenaardse wezens jagen systematisch op het ongeorganiseerde, hopeloze leger. Ondertussen probeert een kleine groep Amerikaanse toeristen in Moskou hun krachten te bundelen, in een poging de indringers te stoppen, voordat de volledige mensheid is uitgeroeid.
- Trailer (YouTube)
- Kijk op Disney+
John Lee Hooker
Een nogal lege bedoeling met enkel clichématige elementen. Verpakt in een apocalyptische toestand waarbij de effecten een hoop spectaculaire gebeurtenissen suggereren maar het enige waar onze overlevers mee geconfronteerd worden zijn half onzichtbare schepsels waardoor we naar de andere kant van Moskou moeten wandelen op een vrij voorspelbare manier. Alhoewel er zich mooie plaatjes bevinden is het meerendeel van de speelduur ongeloofwaardig en ik vond het wel erg toevallig dat het vliegtuig precies op het pad van het winkelcentrum terecht was gekomen, een schip vlak onder de brug stil lag en een helicopter uitgerekend op het dak was neergestort (waar het groepje een goed uitzicht had). Daarnaast leek de elektronisch-afstotende kooi die Sergei in elkaar had gezet al langer te bestaan dan de tijdsduur van de invasie.
Matig.
Number23
Pfff wat was dit slecht zeg. Dit standaard invasie-verhaaltje wordt met een bloedgang in 90 minuten gestopt zonder enige bezieling of tekens van moeite en inzet. Door dit moordende tempo kraakt en piept het script aan alle kanten, worden gaatjes in het plot compleet genegeerd en krijgt de film een lachwekkende sfeer. Over lachwekkend gesproken; de acteurs en bijbehorende personages zijn een doorn in het oog, het doet letterlijk pijn om naar te kijken. Voor de mensen die hopen op Hirsch, hij voegt niks toe en gaat gewoon lekker mee door de bagger heen. Zo voorspelbaar als het Schotse weer, elke plotwending compleet belachelijk en zo kan ik eigenlijk blijven zeiken totdat deze recensie een dikkere pil wordt dan de Bijbel. Oordeel voor 3e bioscoopfilm in 2012: verspilde tijd.
voskat
Redelijk vermakelijke pulp, compleet met personages die volkomen stompzinnige dingen doen met de gebruikelijke fatale gevolgen.
Benny1981
Ik vond dit best een vermakelijke sf film.
Best veel cliche's, maar verstand op nul, popcorn in de hand en kijken maar.
N23
Emile Hirsch speelt hier nog een aardige rol, wel aanzienlijk minder dan in 'Into the wild'. Maar het zijt hem vergeven.
Mijn verwachtingen zijn uitgekomen, gelukkig aanzienlijk minder dan ik gevreest had. Maar toch teveel om een 0,5 te negeren.
Wil der verder ook niet teveel woorden aan vuil maken.
- 3D voegt niks toe.
- De aliens zagen er niet uit.
- De 'verwoesting' van Moskou kon veel beter.
Lees anders 'stan' zijn berichtje maar even dan weet je genoeg.
(Als je met HELE lage verwachtingen naar deze film gaat is het nog wel te pruimen.)
Eddd
Ik ging met lage verwachtingen (door de slechte cijfers en commentaren) naar de bioscoop en deze zijn ook uitgekomen. De film is voorspelbaar, oninteressant en het verhaal is echt zo standaard (maar dan nog heel slecht uitgewerkt en totaal niet uitgediept)... En als alles er dan ook nog spectaculair uitzag, maar dat is ook niet het geval. De 3d is van 0 toegevoegde waarde. Kijk de trailer even en je hebt de enige hoogtepuntjes van de film gezien.
Awake78
Echt totaal blind hier de bioscoop binnengestapt en me nog best wel vermaakt ook. Beetje feest der herkenning af en toe (lees: het betere jatwerk), maar ik vond het allemaal nog wel te pruimen. Misschien voor de een zonde van z'n tijd (wat ik ook best begrijp) maar ik had toch niets te doen dus dan kan het nog best aardig zijn.
Verwacht geen hoog niveau, zowel in alle lagen van de film. Alleen Emile Hirsch doet zijn best.
Dennissssss
Deze film viel mij alles mee na het zien van de lage waardering hier. Het ziet er allemaal redelijk uit. Ik vond hem best wel leuk eigenlijk. Het 3D voegt niet veel toe. Ik vind dat geen kijken, ik zit hele tijd met mijn ogen te knijpen.
Een SF liefhebber kan hier gerust naar toe gaan.
markhuijs
De film begon veelbelovend. De special effects vond ik ook goed. 3D had in deze film idd geen toegevoegde waarde zoals meer mensen aangeven. Echter wat ik zo jammer vind bij deze fim is de verhaallijn. De film bouwt zich redelijk tot goed op totdat je lekker in de film zit. Echter eenmaal lekker in de film met nog veel verwaching is de film ineens ten einde?! Zo jammer. Ik krijg het idee dat het budget op was en de regiseur een wel erg snel einde in elkaar heeft geflanst:S.
Film was naar mijn mening veel te kort. Het verhaal is niet af. Deel 2?
maxroelofs
Emile Hirsch.
De acteur van mijn favoriete film. Toen bekend werd dat hij in een nieuwe film mee zou spelen bekeek ik meteen de trailer. Het viel me toch een beetje tegen. Het zag er uit als een alles net niet B-sciencefiction film.
Het resultaat is eigenlijk erg zwak. Toch weet de film bijzonder vermakelijk te zijn, iets wat meteen ook zijn grootste kracht is.
De film weet hier en daar toch nog behoorlijk spannend te zijn.
De Aliens waren helaas te lelijk voor woorden.
Acteerwerk van Hirsch redt de film eigenlijk min of meer. Hij is de enige de zijn personage wat diepgang weet mee te geven.
Er komen helaas behoorlijk wat clichés voorbij alleen zoals ik al zei: het is gewoon bijzonder vermakelijk.
The Darkest Hour is een film met potentie en naar aanleiding van de trailer raak je ook snel nieuwsgierig. Toch valt de film flink tegen, dit komt grotendeels door de irritante personages en de zeer onlogische handelingen van hun gedurende de hele film. Vooral richting het einde begint het echt te irriteren.
De hele groep valt door het instortende gebouw in het water. Vlak ervoor spotten ze de onderzeeër waar ze naar op zoek zijn en zegt Nathalie dat ze het eindelijk hebben gehaald. Eenmaal boven water en aangekomen bij de onderzeeër even verderop komen we erachter dat Nathalie een kilometer verderop zit ergens op een verlaten industrieterrein. Serieus, wtf
Hoe komt ze daar en waarom is ze daar heen gegaan terwijl die onderzeeër 10 seconde zwemmen verderop ligt?
Dit zijn allemaal van die dingen die steeds meer beginnen te irriteren. En dan heb ik het niet eens over Russen die schijnbaar allemaal perfect Engels kunnen spreken. Niet erg representatief voor hun volk
Als je een film een keer buiten Amerika wilt laten afspelen moet je dat ook op een authentieke manier proberen te doen. Dan zie ik zo'n film zich toch liever in Amerika zelf afspelen.
Het post-apocalyptische is wel aardig neergezet, het sfeertje is dan ook meer dan prima. Ook credits voor de schrijvers om een paar hoofdrolspelers dood te laten gaan, ze hebben gelukkig niet op safe gespeeld met het plot. De effecten vielen ook mee, maar dat komt vooral omdat ik het niet in 3D heb gezien, dus dat scheelt denk ik weer.
Deze dingetjes redden de film gelukkig nog en het einde doet lichtjes meer smaken naar een vervolg(open einde). Maar dan hopelijk wel met andere personages.
Belabberde SF-film, geproduceerd door Timur Bekmambetov. Dat doet wel iets goed vermoeden, maar helaas, dit onbedoeld hilarische rommeltje is amper serieus te nemen. Personages, dialogen, plot, het is allemaal huilen met de pet op. Slechts de sporadisch fraaie special effects verdienen aanbeveling, maar dat is natuurlijk niet genoeg om deze alien invasion-flop van de ondergang te redden.
Best jammer want de eerste drie kwartier van de film waren best leuk en aardig. Daarna wordt het eigenlijk best belabberd met als dieptepunt de laatste 10 a 15 minuten. Visueel zag het er best allemaal aardig uit (zeker de verlaten beelden van Moskou) en het verhaal was ook wel leuk bedacht (wel verreweg van origineel). Zelfs qua uitvoering zat het wel goed, althans de eerste drie kwartier, en was de film ook wel boeiend. Na die drie kwartier raakt de regisseur de weg helemaal kwijt en wordt het allemaal een belachelijk en trieste bedoeling en wordt het verhaal ook heel snel afgerateld tot een belachelijk einde. Een echt einde heeft de film ook niet en het zal me dan ook niet verbazen als er nog minimaal een vervolg deel opkomt. De buitenaardse wezens zagen er trouwens beroerd uit, wat een aanfluiting was dat op het einde toen ze goed zichtbaar werden. De cast was niet hoogstaand maar echt heel slecht ook niet. Met name Emile Hirsch en Olivia Thirlby waren nog best te pruimen, hoewel de eerste natuurlijk al eens veel beter heeft gespeeld (in "Into the Wild"). De russen waren overigens bar slecht en het waren ook allemaal echte stereotype van russen. Het is dat ik de eerste drie kwartier wel aardig vond want anders had deze film zeker een dikke onvoldoende gehad. Toch wel een gemiste kans want er had veel meer in kunnen zitten.
deLeeuw
- 1944 stemmen
Hadden ze er nu wat leuke grappen doorheen gedaan dan had ik nog een beetje het idee gehad dat de makers zichzelf niet heel serieus nemen en de film met een grote knipoog hebben gemaakt. Maar door het serieuze acteren e.d. ben ik bang dat dat niet het geval was.
Het begin gooit je vrijwel direct er in.
"Oke, even 10 minuten inleiden en voorstellen, maar dan wordt het hoog tijd om te beginnen!"
Nee! Laat nu even dat mooie Moskou zien!
Daardoor zijn personages niet goed uitgewerkt en kwamen die verder in de film niet tot hun recht. De film toonde nergens ook maar enige diepgang of emotie (als je beseft dat iedereen - incl. familie - dood is..) . Grotendeels was dit te wijten aan het zwakke acteren en onrealistische gedrag van de personages.
Verder stond het verhaal op een wankel en teveel gebruikte cliché-ondergrond, met daar bovenop een grote stapel onduidelijkheden en onlogische gebeurtenissen/beslissingen. Om een voorbeeld te noemen: Zodra het bootje omslaat kukelen ze met z'n allen in het water. Na 15 seconden komt iedereen weer op dezelfde plek boven water. Op onze Nathalie na, want die is in die 15 seconden naar de oever gezwommen en 3 kilometer landinwaarts gerend en zit daar in een bus met vuurwerk te spelen. Natuurlijk doe je dat want dat is veel veiliger! En als iemand je roept blijf je ook rustig zitten.
Filmmaker: "maakt niet uit dat het onlogisch is, maar ik wil nog een mooie actiescène met een bus." Nee! Had dit dan eerder gedaan in de weg naar de duikboot!
Of een elektricien die in anderhalve dag zijn appartement direct professioneel heeft omgebouwd tot kooi. Nee sterker nog, een stel Russen die een hele kolonie hebben opgebouwd met gepantserde paarden en de juiste methode om de aliens te bestrijden.
Enkele pluspuntjes waren het lege Moskou en de enkele SE's. Helaas stonden daar een boel vreselijke SE's tegenover, zoals de zichtbare aliens die op Pokémons leken. Of de duikboot op het eind dat wel het begin van een computerspel leek. "This is just the beginning" Yeah!!! Go Emile, maar dan wel mooi verder in je zoete dromen.
Starp
Vermakelijke film binnen het genre SF. Misschien niet voor de bioscoop, maar als dvd prima te consumeren. De sfeer in de film is dreigend en de spanning wordt goed vastgehouden.
Opvallend weinig humor, dat wel. En ja, ook Russen kunnen Engels spreken. Ze spreken tenminste Russisch en niet Engels met een accent (zoals in War Horse, als je een film ongeloofwaardig wilt maken....)
En hoezo moet een SF-film geloofwaardig zijn? Voor films waarin alles klopt, ga ik al regelmatig naar het filmhuis toe, maar om ontspannend vermaakt te worden, zonder veel na te hoeven denken, is dit een prima film. En je moet natuurlijk van SF houden!
Vermakelijke sf film die op momenten aan de setting van de Walking dead moest denken (verlaten steden en straten) ook het acteerwerk was inorde en de film blijft tot het einde toe boeien.
DonGusCorleone
Heb het een klein uurtje volgehouden, daarna afgezet
Wat een verschrikkelijk slechte film zeg!
SaNDuTjE
Door de tegenvallende reactie een meevaller gebleken want zo slecht is deze film zeker niet. Typisch een verstand op nul film die het niet van het hoogstaande verhaal en daverend acteerwerk moet hebben. Het is allemaal vrij matig maar het oogt grafisch best wel oke en een aantal sterke shots (zoals de verlaten straten en het marine schip) zorgen wel voor de desolate sfeer die geprobeerd wordt om te creëren. Wat ook scheelt is dat de hoofdrol gespeeld wordt door iemand die wel weet wat acteren is (Emile Hirsch) want de rest moet dit duidelijk nog leren. Het verhaal mag dan ook wat zwak zijn en een aantal 'o ja natuurlijk' oproepen, maar stel je je verwachtingen wat bij dan is deze film best te doen.
schram101
The Darkest Hour neemt zichzelf niet zo serieus en dat red de film van de ondergang want eigenlijk is het niet best wat we zien. Het is nergens spannend of hoogstaand maar vanwege het originele aspect met de onzichtbare aliens en het nodige eyecandy verdient de film, ondanks beroerd acteerwerk, een verdiende 2*
ibendb
Zeker niet slecht, maar ook niet goed.
The Darkest Hour is noch verfrissend, noch origineel. De special effects zijn soms erg slecht. Net als het acteerwerk trekt het verhaal op niks. De aliens zijn ook totaal niet vermakelijk. 2,5*
K. V.
Deze ook eens geprobeerd, maar omdat 'k al wat wisselende kritieken had gehoord, had 'k geen grote verwachtingen. Misschien komt het hierdoor dat 'k de film niet mis vond.
'k vond het wel een spannende film. De film begint redelijk mysterieus met die lichtjes die uit de hemel komen gevallen. Vervolgens is het een actiefilm, niet meer, niet minder.
De cast was niet slecht, maar ook niet meteen memorabel, typisch voor dit soort films.
Visueel zat de film wel snor. Vooral die openingsscène met die lichtjes was wel knap en ook de aliens zelf waren wel goed gedaan.
'k vond het een puike actie/sciencefictionfilm, 'k heb me er alvast anderhalf uur mee geamuseerd.
john mcclane 2
had er niet veel van verwacht gezien de score hier.
maaarrrr best vermakelijke pulp.redelijke special fx en leuk gegeven.
waarschijnlijk zo weer vergeten,maar leuk voor een keertje. 2.5 sterren
J.Ch.
Een goede film? Niet bepaald, maar wel vermakelijk.
Waar ik me aanvankelijk ergerde aan het feit dat zelfs in een Russische apocalyps Amerikanen de hoofdrollen moeten spelen, kon ik er later wel om lachen. Uiteindelijk zijn het namelijk toch de Russen die de boel nog gaande houden. De echte helden zijn een Russische puber, een onverzorgde, zingende Russische kattenliefhebber en een troepje Russische soort-van-militairen, en zeker niet de dramatische Amerikanen. Gelukkig spreken ze in Rusland allemaal vloeiend Engels dus dat is ook geen probleem, en er is altijd wel een Amerikaan bij die per ongeluk een natuurkundig genie blijkt te zijn. En als heel Moskou in puin ligt en je niet weet wat er aan de hand is, ga je natuurlijk naar de Amerikaanse ambassade. Amerika biedt immers altijd een oplossing?
Ach, de rest is al even clichématig (je kunt in het begin al voorspellen wie er dood gaat en in welke volgorde) en dan nog niet eens goed uitgevoerd. De aliens waren nogal lachwekkend en het sloeg nergens op dat ze in het begin iedereen met één klap doodden, en later steeds heel langzaam mensen meesleepten en heel lang wachtten om ze te vermoorden. De acteurs zijn ook niet in staat om het geheel naar een hoger niveau te helpen. Het verhaal helpt daar ook niet echt mee. Daar kun je je aan ergeren, of je kunt er om lachen.
Al met al wel grappig, deze film, als je 'm maar helemaal niet serieus neemt.
Macmanus
Slechte film
Elke positie is matig ingevuld. Regie, scenario, CGI. Het is een tiener filmpje. Die zijn wel vaker snel gemaakt alleen voor het geld. Toch mist hier zelfs met die gedachte nog een hoop.
Vooral een beetje een aardig verhaaltje. Niet te gek. Maar een klein beetje je best doen om of je karakters wat leuker te maken of de actie rap op elkaar te laten volgen en die scenes ook echt leuk of spannend te maken. Helaas. Niets hiervan. Ook bij de rest van de productie liep iedereen te slapen. Goede weergave hiervan was het vliegtuig dat in een gebouw was gevlogen. Alleen waar het wrak lag, lag puin en verder was het echt overal super netjes. De luiheid van die scene is tekenend voor de gehele film. Een luie slappe film.
roeman
Ja wat moet ik hier nu van zeggen....is deze film soms geschreven tijdens de schrijversstaking?
Slecht script, nog slechtere dialogen en vreselijke acteurs die geen kaas hebben gegeten van kijken alsof je het allemaal heel eng vindt.
Ik had constant het idee dat ik naar een aardig amateurfilmpje zat die kijken die ze hebben geprobeerd op te leuke met een ontploffing, snel rijden bus en een magnetron wapen
Zelfs de aliens zagen er niet eng uit...wat zeg ik ze zagen er helemaal niet uit. Het gegeven van de film leek me erg aardig maar de uitwerking was werkelijk heeeeeel slecht.
Jammer, het had leuker kunnen zijn

Matige film over een invasie van buitenaardse wezens, en een handjevol overlevenden. Een erg simpel verhaaltje met inwisselbare personages. Eigenlijk het enige originele aspect aan de film is de locatie (Moskou). De actie-scenes en special effects zijn wel aardig, maar spannend wordt het nergens. Mede door de erg korte speelduur verveeld de film op zich niet.
Decec
Een redelijk Actie/Horror/SF/Thriller film...
Prima verhaal...
Redelijk acteerwerk...
Wel mooi effect, camerawerk...
Mooi HD kwaliteit...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Aapje81
Het eerste deel van de film is best interessant maar de uitwerking is nogal bedroevend en ontzettend oppervlakkig. Vooral de moralistische dialogen van Hirsch zijn belachelijk en slaan de plank volledig mis. Zelfs de mooie Rachael Taylor kan weinig van haar rol maken en wat uiteindelijk overblijft is een duffe film zonder spanning. De opzet is leuk maar de uitwerking is een ramp.
Matig.
Onslaught
Slecht.
Film heeft zo zijn vermakelijke momenten, maar is lang niet spannend genoeg. Het script is op sommige momenten erg slecht. Acteerwerk is ook al erg middelmatig. op FX gebied ziet de film er aardig uit, maar wanneer je een glimp van de indringers te zien krijgt is het werkelijk te slecht voor woorden.
Shinobi
"Welcome to Russia, sucker."
Ik weet nog dat ik de trailer van deze film enkele jaren terug in de bios had gezien en toen zag het er op zich wel vermakelijk uit, maar na de film gezien te hebben kom ik daarop terug. De film stelt niet al teveel voor helaas.
Het is weer hetzelfde stramien zoals in soortgelijke films eerder is vertoond, namelijk: inwisselbare personages, clichés, plotgaten enz. Nu deert mij dit niet echt bij zulke genrefilms zolang de special effects maar goed zijn en ze kunnen er op zich wel mee door. Maar het grootste minpunt van deze film zijn toch de onzichtbare aliens, ik had ze graag eens goed in beeld gezien en dan ook echt eng. Helaas krijg je ze ook later in beeld te zien, maar dan zien ze er wel erg slecht uit. Gevalletje van een gemiste kans. De dreiging van de aliens ontbrak dan ook veelal, misschien omdat de film bedoelt is voor tieners denk ik.
Het post-apocalyptische werkt op zich wel. Al zien sommige dingen er hier ook nep uit. Het is wel te prijzen dat ervoor gekozen is om enkele personages de dood te laten vinden.
Al met al een matige Sci-Fi die helaas nergens bijzonder wordt, ondanks dat de potentie er wel is.
Kleine 2,0 sterren.

Paperhouse
Drama / Fantasy, 1988

Upside Down
Drama / Fantasy, 2012
ruslandbuitenaardse invasieamerican abroadelectricitymoscow, russiaunlikely heroesfailed businessmicrowavefaraday