Genre: Drama / Komedie
Verenigde Staten / Frankrijk / Duitsland
Geregisseerd door: Todd Louiso
Met onder meer: Philip Seymour Hoffman, Kathy Bates en Jack Kehler
Plot Love Liza
Wilson's vrouw, Liza, heeft zelfmoord gepleegd en heeft Wilson radeloos achtergelaten. Onder zijn kussen vindt hij haar afscheidsbrief. Hij is te bang om de brief te openen en zoekt zijn vlucht in benzine snuiven en radiografisch bestuurbare vliegtuigen. Langzaam maar zeker zakt hij verder af en raakt vervreemd van de wereld.
Wilson Joel
Brenda
Gas Station Attendant
Cashier at Pancake House
ToniMono
Natuurlijk is het dom van Wilson, dat hij de brief in zijn woning verbrandt, met alle consequenties van dien. Maar juist die domme actie, ondersteunt mij in de opvatting dat er geen sprake is van opzet. Mijn vraag was namelijk of Wilson opzettelijk zijn woning in brand stak. Nee, het is niet opzettelijk, het is inderdaad zoals jij dat zegt: dom.
Ik heb de eindscène nogmaals bekeken. Nu valt ook op dat Wilson zijn kleren niet in brand steekt. Hij heeft zijn kleren nog aan en deze vatten per ongeluk vlam. Enkel om die reden moet hij zijn kleren uittrekken! Uit lijfsbehoud, heeft hij geen andere keuze. Je opmerking dat Wilson dus ook opzettelijk zijn kleren verbrandt, klopt niet.
Als je van het opzettelijk verbranden van alle herinneringen blijft uitgaan, vind ik dat je te weinig rekening houdt met de gemoedstoestand waarin Wilson verkeert. Hij mag dan weliswaar na het lezen van de brief tot het besef zijn gekomen, dat hij zichzelf onterecht verwijten heeft gemaakt over de dood van Liza, maar hij is nog steeds zichtbaar aangeslagen. Het wil er bij mij niet in dat hij in een splitsecond tot het verstand komt, dat het beter voor hem is om alle herinneringen gelijk ook maar te verbranden. Dat matched mijns inziens ook niet met het eindshot. Iemand bij zijn volle verstand, loopt namelijk niet in zijn blote tocus over de middenas van de weg gedurende de avondspits.
Het afbranden van de woning en alle herinneringen aan Liza, zie ik als een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Wilson voorzag niet, dat alles af zou branden vanwege de benzinedampen. Dit maakt het einde voor mij nog wranger. Wilson heeft nu niets meer...
The One Ring
Ik ben het er nog altijd niet mee eens. Waarom doet Wilson dan geeen poging om zijn spullen te redden. Hij leip meen ik erg rustig de deur uit.
ToniMono
Eerst even een tegenvraag. Als ik een kaars aansteek, maar vervolgens vat het gordijn vlam, waardoor de woning afbrandt; heb ik dan de kaars aangestoken of heb ik de woning in brand gestoken?
FisherKing
Ja, dat maakt het ook multi-interpretabel. Ik ga met beide interpretaties. hij beseft het weliswaar zogenaamd niet, maar echt dom is ie ook niet. Hij laat het gebeuren en hij laat het gelaten toe. De laatste shots zijn dan ook in verwarring gedaan, althans die indruk heb ik.
Magnifiek toch
ToniMono
De laatste shots zijn dan ook in verwarring gedaan, althans die indruk heb ik.
Magnifiek toch

Met deze opmerking sla je mijns inziens de spijker op de kop. Maar ik gaf al eerder aan dat ik vond dat The One Ring te weinig rekening hield met de gemoedstoestand van Wilson. Hij mag dan weliswaar rustig naar buiten lopen, maar dat is slechts uiterlijke schijn. Inderdaad een grandioos einde.
Nou dan, goeie film.
Had ik ook wel verwacht. Hoffman doet het vaak goed, en deze rol is hem echt op het lijf geschreven. Had echt een geniale film kunnen zijn, maar ...
... de eerste vijf minuten vond ik echt sterk. Iets in Hoffman straalde zo mooi het verdriet uit dat iemand ondergaat wanneer de meest dierbare persoon in z'n leven zich van het leven beroofd. Een gegeven dat echt hard moet aankomen, en de verdwaasdheid waarmee Hoffman rondloopt is echt de nagel op de kop. Erg jammer dat na 5 minuten al een afscheidsbrief op de proppen komt. Dit voorspelt een zekere verlossing, minstens voor het personage zelf, wat de film dramatisch iets minder sterk maakt.
... het drama was niet puur genoeg. De basis is hard genoeg, Love Liza doet er nog een paar schepjes bovenop. Ik begrijp wel dat er enigszins een luchtige toon rond de film hangt, maar uiteindelijk is de miserie een beetje te veel van het goeie.Verslaafd, spullen gestolen, ontslagen, .... Had het gewoon bij Hoffman's verdriet gelaten. Daarom verbazen mij ook de opmerkingen over subtiliteit een beetje.
... het einde neemt nog een ietwat verkeerde afslag. Dat Hoffman de brief leest is nog wel te begrijpen, als kijker had ik totaal niet de behoefte om te weten wat z'n vrouw geschreven had. Niet dat ik niet nieuwsgierig was, maar het had gewoon veel mooier geweest het niet te weten. Krachtiger.
Maar uiteindelijk zijn het eerder kleine bemerkingen, want de film is verder prachtig. Veel mooie wazige beelden, soundtrack die perfect bij de sfeer aansluit, een uiterst sterke Hoffman. About Schmidt was ook de naam die in mij opkwam, alleen was dat eerder een gortdroge komedie met een dramaelement, dit is eerder een drama met gortdroge komedie elementen.
Zeker geslaagd, had het graag iets anders gezien (en voelde het ook sterk aan tijdens de film zelf) maar uiteindelijk overtuigt de film met gemak. Goeie 4*
PS: waarom hebben mensen zo'n moeite zich te verplaatsen in onlogische acties ? Kijk rond je.
Ramon K
Tja. Die 'onlogische acties' had ik ook als kritiek gemeld. Ik vergelijk zo'n actie dan trouwens niet met mijn eigen (vermoedelijke) handelingen in zo'n situatie, maar juist met het personage dat je dan gevolgd hebt en denkt te kennen. Ook voelde 't wat gekunsteld aan. De film maakte iig emotioneel te weinig indruk op me.
Naomi Watts
Goede film. Een rol die Hoffman op het lijf is geschreven en hij doet het magistraal. Al hadden ze dat 'gas sniffing' wel weg mogen laten, dat staat een hogere beoordeling in de weg. Ik had liever het verdriet gezien die het meebrengt als je 'soulmate' zelmoord pleegt. Al met al 4*
Chainsaw
Wat een pracht van een film!
Love Liza stond al een lange tijd bovenaan mijn to-see lijstje en vanavond was 't zover. En om maar met het sterkste punt te beginnen: Phillip Seymour Hoffman was werkelijk fe-no-me-naal. Wat een bijzonder sterke rol. Verder zit de film fantastisch in elkaar, bevat uitstekende muziek, veel humor en een hoop geweldige en zeer aangrijpende scènes. Vooral het einde, en dan met name dat laatste shot, is niet minder dan briljant. Verder ook geweldige bijrollen van onder andere Kehler en de altijd geweldige Bates. Eigenlijk kan ik gewoon geen verkeerd woord over Love Liza bedenken. De score is er dan ook naar.
5 sterren.
arkadi
Net gezien.
Ten eerste natuurlijk een geweldige rol van Hooffman.
Sommige zeggen dat ze niet hoefden te weten wat in de brief stond. Ik wel!!! Ik zat er naar te smachten wat er uiteindelijk in stond en het bevochtigde mijn ogen.
De wisselwerking tussen Denny en Wilson was geweldig.
De dramatiek tegenover de onbevangenheid werkte geweldig.
Alhoewel alleen het personage van Wilson(tour de force) uitgediept werd,andere personages te weinig karakter hebben toch een film die ik moet laten bezinken.
ToniMono
Van harte welkom op MovieMeter Arkadi. Net geregistreerd en gelijk op Love Liza reageren. Dat zou eigenlijk verplicht moeten worden of niet Kappeut?
Goed plan. Ik zal het in de aanmeldinstructies zetten.
Werwolf
Gematigd onder de indruk.
Uitmuntende acteerprestaties van Hoffman, die een van mijn favoriete acteurs is geworden. Erg mooie muziek bij de shots als Hoffman weer bezine zit te snuiven.
Maar toch was ik niet erg emotioneel betrokken bij de film, waardoor ik me moeilijker kon inleven in het personage van Hoffman. Jammer, want het onderwerp is erg boeiend. Mooi om te zien wat iemand allemaal ondergaat nadat hij/ zij iemand dierbaars heeft verloren.
Sutherland
De laatste tijd ben ik Phillip Seymour Hoffman steeds meer gaan volgen in zijn films. Het begon met M.I. III, daarna 25th Hour en nu dus Love Liza waar hij weer een ongelooflijk knappe prestatie neer heeft gezet! Ik leefde zo met hem mee! P.S.H. kan naar mijn mening een film maken of breken!
Na de reacties hier te hebben gelezen en de uitleg over het einde en over je het op kunt vatten verhoog ik mijn stem naar 4 *
Geweldige film!
Jeronimo77
Goed plan. Ik zal het in de aanmeldinstructies zetten.
En laat ik die nou net gelezen hebben
Inderdaad een hele mooie gevoelige film.
Had van te voren al best hoge verwachtingen vanwege Hoffman's hoofdrol en hij steld geen moment teleur.
Maar de hele film is gewoon goed,de sfeer,muziek (Jeff Buckley tijdens het zwemmen) het klopt gewoon.
Mijn eerste sterren op deze site gaan naar deze film
Mijn dank is groot.
Ik vind dit nog steeds de beste acteerprestatie van Philip Seymour Hoffman.
nightbreed
My god, sommige films zijn gewoon te goed voor woorden, je kunt zo'n film dan helemaal de hemel in prijzen en nog het gevoel hebben dat dat niet genoeg is geweest, dit is 1 van die films.
Philip Seymour Hoffman is altijd goed...herstel...heel erg goed in films (Magnolia, Happiness, State and Main, Owning Mahowny, Alone came Polly, Capote, Cold Mountain, 25th Hour) maar in deze film speelt hij zo erg goed (briljant) dat ik dit 1 van de meest memorabele acteerprestaties ooit vind.
Ik vond Philip Seymour Hoffman al tot de elite horen maar na deze film gezien te hebben geef ik hem de status van half-god onder de acteurs.
Het verhaal is prachtig en ontroerend tegelijkertijd, ik kon niets anders dan me totaal inleven in het karakter van Philip Seymour Hoffman.
Het script en de regie ondersteunen de briljante Philip Seymour Hoffman perfect.
Deze moet je gewoon hebben gezien als je van goede dramafilms houdt.
Cijfer: 5
Tommeh
De ondertitel slaat de spijker op z'n kop. Ik heb weinig films gezien die komedie en drama zo goed met elkaar combineren. Vanaf het eerst moment (het telefoontje over het overlijdensbericht) Wist deze film me te pakken en niet meer los te laten. Daarnaast natuurlijk een geweldige rol van Hoffman.
Het einde vond ik het mooist. Iedereen die hem daar halfnaakt heeft zien lopen moet hem voor gek verklaard hebben, maar voor mij als kijker was het volkomen logisch, prachtig gedaan..
illMattie
wat is Philip Seymour Hoffman toch een geweldige acteur
mooie film. eigenlijk een triest verhaal, maar ik heb toch ook een aantal keren erg moeten lachen (zoiets stoms als een dashboardkastje dat niet dichtgaat is bijvoorbeeld leuk)
4, 4.5*
joepdoedel
inderdaad goede acteerprestaties. Goed dat er eens een waardig onderwerp voor een film wordt gekozen. Wel vond ik het wat veel van hetzelfde. Desondanks. Voor mij...net bovengemiddeld.
Sterke rol van Hoffman, maar verder kon ik me niet vinden in het materiaal. Weinig verhaal, weinig houvast met de personages. Hier en daar een treffend moment, maar een film die rouwverwerking als centraal thema heeft en bij mij geen emoties losmaakt, kan ik niet als geslaagd zien. De film deed mij sterk denken aan het meer recente Reign Over Me- nog zo'n goedbedoelde maar hopeloos gekunstelde film. Love Liza is beter en subtieler, maar niet veel.
MovieEter
Hele sterke, zoals de subtitel al zegt, tragi-komische film met als enige minpunt dat ik 'm nogal aan de korte kant vind.
Leland Palmer
Prima film, met een magistrale Philip Seymour Hoffman. Hij is ook makkelijk het sterkste punt uit deze film, want buiten zijn prestatie om deed het me niet altijd evenveel. De film kent zijn grappige momenten, vooral naar het einde toe; Wanneer die baas van hem in z'n huis komt en hij daar met die twee kinderen (en de benzine) staat (die antwoorden van hem dan), of die bootrace. Heerlijk, komt hij daar aanzetten
Toch kent de film ook wat vreemde momenten, waar ik me echt niet in kon vinden. Hoffman die zomaar in die vijver daar gaat zwemmen, Bates die z'n huis leegrooft en z'n huis die afbrand op het eind, terwijl hij rustig wegloopt. De laatste scéne is weer erg mooi, maar ik wist niet echt wat ik er mee moest eigenlijk. Mjah, toch kon de film me wel bekoren. Hoffman zet één van zijn beste prestaties neer en is sowieso één van de betere acteurs die ik ooit heb gezien. Fantastische vent en ook een dragende kracht voor deze Love Liza.
gmx
Exact. Ik kan me zo voorstellen dat als je vrouw net zelfmoord heeft gepleegd en jij net een halve liter benzine hebt weggesnoven, het ineens helemaal niet zo'n vreemd idee meer lijkt om lekker effe een stukje te gaan zwemmen zo op de vroege ochtend

Fe-no-mi-na-le rol van Hoffman, maar ook het acteren van z'n collega's mag geroemd worden. De soundtrack vond ik erg sterk in het geheel passen en de humor lag me wel You know who I am ? I am a big fan of radio control !!'
Toch miste de film een hart; de poging hiertoe in de vorm van wat kleine momentjes zoals die 2 meisjes op de bootrace die informeren naar de zelfmoord missen helaas een beetje hun doel.Echter, al met al
4 *
edouard
Philip Seymour Hoffman!
Mijn verwachting voor deze film én voor hem waren redelijk hoog, maar hij bewijst in Love Liza waarom hij een van mijn favoriete acteurs is. Ik vind dat deze rol hem dan ook op het lijf is geschreven.
Stemmen doe ik nog niet, slaap er liever een nachtje over
p.s Ik heb deze film nota bene na The Deer Hunter gekeken, hij verveelde me eigenlijk geen enkel moment, klasse!
Mescaline
Philip Seymour Hoffman was voor mij de reden dat ik deze film heb aangeschaft en na wat weken op de plank te hebben gelegen heb ik de film nu eindelijk eens gekeken.
Ik moet zeggen dat de hele film erg origineel op me overkwam maar ook wel een hele vreemde sfeer schepte als of je aan kon voelen hoe Philip Seymour Hoffman zich moest voelen in zijn rol.
Toch bleef ik met gemengde gevoelens zitten op het einde, het einde is zeker niet voorspelbaar en past bij de rest van de film maar toch lijkt het als of het wat miste alleen kan ik me vinger er niet op leggen wat er precies aan mist..
Voor nu hou ik het nog even bij een 3,5, sowieso krijgt deze film een herkansing en probeer ik de volgende keer nog meer met een *open mind* er naar te kijken.
nachtschade
Eigenlijk wilde ik de film slechts bekijken om de muziek van Jim O`Rourke (Sonic Youth) te beluisteren, het verhaal sprak me in eerste instantie niet aan. Maar wat kan een mens zich vergissen! Niet de alleen de uitermate pakkende muziek, maar ook de film zelf hebben me meer dan positief verrast. Een dikke 4* voor een film die nog lang nadendert.....En een glansrol voor Hoffman
huVILEub
Mooi drama. Zeer goed geacteerd door Philip Seymour Hoffman, maar de rest deed niets verkeerd. Af en toe grappig, leuke muziek, mooi camerawerk. Einde was twijfelachtig. Maar zeker een goede film.
Artkramer
Nou, het is dat de reacties hier zo positief zijn dat ik hem wel wil zien, maar wat een poster...

Escape from Sobibor
Drama / Oorlog, 1987